Реклама
Реклама
Реклама

Податкові відрахування при покупці квартири в 2019 році: зміни для пенсіонерів

  1. Зміни на 2019 рік
  2. У чому ще особливості?
  3. Придбання квартири пенсіонером і порядок повернення податку
  4. Розглянемо приклад
  5. Порядок процедури з отримання вирахування
  6. Якщо пенсіонер не працює
  7. Якщо відрахування отримує чоловік
  8. Оформлення іпотеки на об'єкти нерухомості
  9. Про пенсіонерів МВС
  10. Які витрати враховуються при отриманні?
  11. Обмеження по відрахуванню
  12. Які ще поради можна дати?
  13. Якщо працюючий пенсіонер припинив роботу?
  14. Розрахунок трьох попередніх років

Пенсіонерам покладені пільги при покупці квартири . Розповімо детальніше про сутність цього процесу, умови, які треба дотримуватися.

Зміни на 2019 рік

Скористатися своїм правом зможуть громадяни, які офіційно працюють Скористатися своїм правом зможуть громадяни, які офіційно працюють. Але є і ті, хто не має доходу, оподатковуваного податком.

Це стосується деяких безробітних, студентів та пенсіонерів. На 2019 рік діють наступні поправки:

  1. У розрахунок буде враховується тільки кадастрова вартість квартири. Вона множиться на 0,7.
  2. Термін володіння об'єктом становить не менше п'яти років для того, щоб уникнути сплати податку.

Але з цих правил є і застереження. Особливо це актуально для нерухомості, яка передається по спадок або на підставі дарчих . Винятки є для тих, хто оформив договір ренти для того, щоб отримати нерухомість. Після вступу в права власника тепер нерухомістю потрібно мати не менше трьох років для того, щоб уникнути плати за податки.

У чому ще особливості?

До 2014 року громадяни могли оформляти відрахування лише на один об'єкт До 2014 року громадяни могли оформляти відрахування лише на один об'єкт. З 2015 року це правило поширюється відразу на кілька, але сума не змінилася.

Максимально можливий розмір виплат по відрахуванню - 2 мільйони рублів.

Наприклад, хтось став власником квартири, чия вартість склала 1,1 млн. Рублів. Повторний відрахування на 900 000 громадянин може отримати, якщо набуває ще один об'єкт нерухомості.

Переплата за іпотечними договорами - ще одне питання, якого торкнулися зміни. Раніше розмір сплачених відсотків можна було повернути в повному обсязі. Але потім були введені обмеження. Встановлену межу для іпотечних договорів - 3 мільйони.

Змінилися умови для тих, хто купує житло в спільну, загальну власність. Обмеження максимальної суми до 2 мільйонів рублів поширюються не на самі об'єкти, а на людей, які їх купують. В даному випадку право на отримання вирахування з'являється у кожного з подружжя.

Придбання квартири пенсіонером і порядок повернення податку

Якщо громадянин перебуває на пенсії, одночасно ставлячись до певної категорії, в деяких випадках він може розраховувати на перенесення невикористаного податку на попередні періоди.

  1. До 2014 року таке право було у тих, хто отримував доходи тільки з самих пенсій. Таким категоріям в цьому випадку податкове вирахування давався на загальних підставах. Тому вони були в нерівних умовах порівняно з іншими платниками податків.
  2. Але, починаючи з 2014 року, всіх зрівняли в правах. Тепер право перенесення є у що знаходяться на пенсії, але мають додаткові джерела, звідки надходить дохід.

Розглянемо приклад

У 2014 році працівник виходить на пенсію. Але зберігає робоче місце на підприємстві, продовжує виконувати свої обов'язки. У 2016 році він купує земельну ділянку з невеликим будиночком. Загальна вартість покупки - 1 687 540. Пенсіонер звертається за податковим вирахуванням у 2016 році. Але пільгу може отримати за 2015. Перенесення залишку можливий на строк до трьох років, що передують 2014: 2013-2011.

Непрацюючі пенсіонери таким правом скористатися не можуть. Таке обмеження знімається лише для тих, у кого є додаткове джерело доходу.

Є й інше обмеження. Відшкодування витрат за всі витрати стає неможливим, якщо пенсіонер звернувся по медичну допомогу не в той же рік, коли виникли витрати, а в наступний.

І тут наведемо приклад.

З боку пенсіонера надійшло повідомлення про вирахування на квартиру, яка була раніше їм куплена. Період освіти залишку позначається як 2011. Залишок може бути перенесений на 2008-2010 роки. При зверненні за вирахуванням в 2013 році залишок переноситься лише на 2009 з 2010 роками.

Порядок процедури з отримання вирахування

Необхідно буде виконати кілька дій, щоб розраховувати на отримання пільги: Необхідно буде виконати кілька дій, щоб розраховувати на отримання пільги:

  1. Заповнення податкових періодів. Вони заповнюються за той час, коли заявлений відрахування. І за яке залишок переноситься на минулі роки. Наприклад, при покупці квартири в 2016 році і оформленні документів в 2017 році декларації додаються за 4 роки: 2012-2015.
  2. Потрібно збір повного пакету документів для підтвердження самого наявності права власності, його законності. Підтвердження вимагають витрати з купівлі та оздоблювальних робіт.
  3. Додатковим додатком буде кредитний договір, якщо податкове вирахування використовується для погашення частини відсотків. Потрібен графік їх сплати, паперу, безпосередньо підтверджують цю сплату.
  4. Разом з документами слід звернутися до податкового органу, що знаходиться за місцем прописки .
  5. Протягом трьох місяців в державній установі проводиться камеральна перевірка. Місяць треба витратити на переказ грошових коштів. Після цього вони надходять на рахунок заявника.

Якщо пенсіонер не працює

По-іншому складаються обставини для тих, хто ніде офіційно не працевлаштований, адже повернення 13% можливий з сум, які сплачені раніше По-іншому складаються обставини для тих, хто ніде офіційно не працевлаштований, адже повернення 13% можливий з сум, які сплачені раніше.

Але в даному випадку пенсіонеру приходить лише державна допомога. На неї система оподаткування не поширюється. Кілька років тому діяло правило, згідно з яким на відрахування не мають право ті, хто і сам ПДФО не оплачують.

Тепер це право є абсолютно у всіх громадян. Але тільки схема отримання буде інший - зворотною.

Податкові служби спочатку перевіряють податок на дохід фізичних осіб, який сплачується пенсіонером за три роки до того, як він перестав працювати. Наприклад, хтось став пенсіонером в 2013 році, і придбав квартиру в 2014 році. Тоді в податкову інспекцію звертаємося в 2015 році. І передаємо декларацію про податки за три роки: 2011-2013.

Це має на увазі, що невикористана пільга переноситься.

Якщо відрахування отримує чоловік

Офіційні подружжя так само можуть отримувати відрахування один за одного Офіційні подружжя так само можуть отримувати відрахування один за одного. Досить мати дохід, який підлягає оподаткуванню 13% .

До податкової інспекції тоді подається не тільки заяву, але і ще два документи:

  1. Заява, за яким визначаються частки. Актуальний варіант при придбанні нерухомості в спільну власність.
  2. Свідоцтво про укладення шлюбу.

Оформлення іпотеки на об'єкти нерухомості

Банки рідко спокійно погоджуються на видачу іпотечних кредитів для пенсіонерів, адже позичальники даної категорії з самого початку не вважаються благонадійність. Але відсоток позитивних відповідей все ж великий.

У такій ситуації потрібно пред'явити документи не тільки стандартного пакету, але і два додатки:

  1. Банківський договір на оформлення кредиту. Потрібні всі сторінки.
  2. Довідку для підтвердження утримання відсотків по звітному календарному році.

Платіжні документи так само потрібні в багатьох державних установах. Без них часто одержати відрахування взагалі неможливо.

Про пенсіонерів МВС

Вони отримують допомогу за такою ж процедурою, що і всі інші категорії громадян.

При відсутності офіційного працевлаштування отримання вирахування можливо, але тільки, якщо здійснимо переклад невикористаної частини на більш ранні терміни. Інакше гроші не видаються.

Податкові відрахування не поширюється і на квартири, придбані за допомогою коштів з бюджету.

Які витрати враховуються при отриманні?

Виділяють до трьох груп таких витрат:

  1. Пов'язана з обробкою і покупкою, добудовою об'єкта. Це стосується і кімнат, квартир, земельних ділянок .
  2. для сплати відсотків по кредитах з іпотечними позиками . Якщо вони пов'язані з придбанням об'єктів, описаних вище.
  3. На відсотки у зв'язку з рефінансуванням кредитів попередньої групи.

Можна враховувати витрати по створенню кошторисів, іншої документації по проекту, придбання будівельних та оздоблювальних матеріалів, на підключення до комунікацій.

Обмеження по відрахуванню

При придбанні об'єктів у осіб, що відносяться до взаємозалежним, відрахування не дають При придбанні об'єктів у осіб, що відносяться до взаємозалежним, відрахування не дають. До взаємозалежним відносяться особи, перелічені в статті 105.1 НК РФ. Це стосується близьких родичів, наприклад.

Імовірність відмови зростає в разі, коли інші особи відповідали за оплату об'єкта, а у власника немає перед ними жодних обов'язків.

документи при покупці земель і будинків:

  1. Обов'язково підтвердження права власності. Це може бути свідоцтво про госрегсітраціі самого права володіння об'єктом.
  2. Для житлового будинку це теж потрібно.
  3. Документи для підтвердження платежів. Їх роль відіграють банківські виписки.
  4. Договір, який підтверджує сам факт придбання.

Якщо потрібно оплатити відсотки по іпотеці, то відрахування виходить тільки на те, що було виплачено фактично.

Які ще поради можна дати?

Треба обов'язково враховувати ряд особливостей, які є при отриманні пільги пенсіонерами, деякими іншими категоріями громадян Треба обов'язково враховувати ряд особливостей, які є при отриманні пільги пенсіонерами, деякими іншими категоріями громадян.

Житло можна купувати спільно з неповнолітніми дітьми або на їх ім'я. Тоді відрахування на дитину отримує один з батьків. При цьому сама дитина не втрачає право на отримання інших пільг, якщо він в подальшому набуває інші об'єкти нерухомості.

Для розподілу пільги тим, хто придбав об'єкт в часткову власність, треба подати до податкової заяву з довідкою про доходи в формі 3-ПДФО . Але це не обов'язково стане серйозною підставою для того, щоб податкове вирахування давали всім співвласникам, які були вказані в заяві. Потрібно, щоб кожен із подружжя подав окрему заяву.

Якщо працюючий пенсіонер припинив роботу?

Іноді пенсіонери закінчують свою роботу в процесі оформлення вирахування і не встигають повністю отримати суму, яка їм належить Іноді пенсіонери закінчують свою роботу в процесі оформлення вирахування і не встигають повністю отримати суму, яка їм належить. Якщо житло куплено після 2014 року, і повернення отриманий за 3 попередніх, то отримання вирахування припиняється. Тоді ПДФО повертається тільки за останній рік.

Але трохи багатшими можуть стати ті, хто придбав нерухомість раніше 2014 року і не отримував повернення за попередні терміни.

Розрахунок трьох попередніх років

Від року звільнення три попередні роки потрібно відраховувати, якщо хтось вийшов на пенсію тільки після того, як придбав житло. Стартовою точкою стає рік покупки житла , Якщо людина вже не працював, і після цього їм була куплена нерухомість.

Ці правила допоможуть отримати допомогу в максимально можливих розмірах. Зазвичай перевірка всіх документів займає не більше трьох місяців. Якщо відповідь позитивна, потрібна грошова сума переводиться на один з рахунків звернувся.

Тільки на перший погляд повернення прибуткового податку здається складним. Можливість скористатися цим правом передбачена для громадян, які належать до різних категорій.

Якщо працюючий пенсіонер припинив роботу?
У чому ще особливості?
Які витрати враховуються при отриманні?
Які ще поради можна дати?
Якщо працюючий пенсіонер припинив роботу?