Реклама
Реклама
Реклама

Податкові відрахування при будівництві будинку: повернення, як отримати, які документи, компенсація для пенсіонерів

  1. Хто може отримати право на повернення податку
  2. Порядок дій при подачі заявки на компенсацію
  3. Як розрахувати майнове відрахування
  4. коли отримати
  5. Корисні відео

Ситуація з поверненням майнового відрахування дуже часто ставить людей в складне становище. Податкові інспекції, як правило, не поспішають повертати гроші за заявкою. Про те, як можна отримати податкове вирахування при будівництві будинку і як зробити це швидше, ви зможете дізнатися в цій статті.

Про те, як можна отримати податкове вирахування при будівництві будинку і як зробити це швидше, ви зможете дізнатися в цій статті

Хто може отримати право на повернення податку

Майновий вирахування може оформити майже будь-яка людина після покупки житлоплощі. Крім звичайної покупки, пільга поширюється на будь-які види іпотеки і будівництва житлових приватних будинків своїми силами (почитайте: з чого почати будувати будинок ). Разом з тим, є також і категорії громадян, у яких не приймуть заявку на повернення податку.

Важливо розуміти, що податки можуть повернути тільки працюючі люди. Якщо в момент покупки квартири чоловік є офіційно безробітним, він не платить податки. А якщо людина не платить податки, він не зможе їх повернути.

Тим не менш, слід пам'ятати, що право повернення податків за безробітним людиною все одно закріплюється. Надалі влаштувавшись на роботу, громадянин зможе подати заяву на повернення майнового відрахування.

Крім непрацюючих людей, право на відрахування при придбанні житла не отримують також пенсіонери. Це правило не поширюється на такі випадки, коли люди похилого віку купили житло, працюючи. У пенсіонера зберігається можливість отримати повернення податків за останні чотири роки, якщо в цей час він був працевлаштований.

Крім вищеописаних випадків, людина може втратити право на відрахування. Така ситуація виникає, якщо замість майбутнього власника за житло платили треті особи.

Наприклад, родичі, близькі, друзі або просто знайомі можуть внести частину суми по іпотеці або повністю оплатити квартиру Наприклад, родичі, близькі, друзі або просто знайомі можуть внести частину суми по іпотеці або повністю оплатити квартиру. При цьому людина, на якого житло буде оформлено, вже не може розраховувати на повернення податків.

Якщо громадянин купував житло у родичів, право на відрахування також не вступає в силу. Двоюрідні і троюрідні члени сім'ї в тому числі потрапляють під цю директиву. Слід пам'ятати, що будь-яке споріднення між продавцем і покупцем тягне за собою втрату права на відрахування.

Також існує ряд однозначних причин, при яких право на відрахування анулюється:

  1. Громадяни без постійної прописки.
  2. Люди, що знаходяться на території країни менше півроку.
  3. Купівля здійснювалася за допомогою материнського капіталу.
  4. Якщо покупець - юридична особа.

Порядок дій при подачі заявки на компенсацію

Повернення податків може проходити двома способами. Перший - подача документів в бухгалтерію за місцем роботи. При цьому подавати потрібно тільки заяву на отримання. Всі інші папери вже повинні бути в наявності у вашого роботодавця.

Другий спосіб отримання вирахування відбувається через податкову інспекцію. Цей процес набагато складніше і довше за часом. В першу чергу слід уточнити, які документи потрібні, зібрати їх і подати на перевірку. При цьому в різних ситуаціях і податкових установах можуть зажадати різні свідоцтва. Узагальнений список виглядає так:

  1. Довідка 2-ПДФО.
  2. Документ форми 3-ПДФО.
  3. Копія, що підтверджує покупку житла.
  4. Копія акту про передачу приміщення або будинку у власність заявнику.
  5. Підтвердження оплати (копії платіжок).
  6. Виписка з ЕГРН.
  7. Копія свідоцтва, що підтверджує фактичну передачу житла у власність (найчастіше це акт прийому квартири).

У вас так само можуть попросити і інші документи: У вас так само можуть попросити і інші документи:

  • копію паспорта;
  • копію свідоцтва про укладення шлюбу;
  • свідоцтво про народження;
  • ІПН;
  • номер вашого розрахункового рахунку.

Як розрахувати майнове відрахування

Сума, що підлягає поверненню, становить 13 відсотків від вартості житла. При цьому розмір податкового відрахування не може перевищувати 260 тисяч рублів. Тобто, якщо на покупку або іпотеку було витрачено понад два млн. Рублів, то до поверненню підлягає 260 тисяч.

Заява на повернення прибуткового податку може бути подано після закінчення того року, в який громадянин придбав житлоплощу. При цьому повернена буде та частина суми, яка дорівнює податкових виплат громадянина за час володіння житлом.

Наприклад, якщо квартира була куплена в вересні 2015 року, то за цей рік людині повернуть його податки, сплачені за останні три місяці року.

Зверніть увагу

Заява на повернення коштів можна подавати по закінченню кожного року після придбання квартири. Податкові відрахування буде проводитися до повного повернення громадянину суми його переплачених податків (13% від вартості житла, але не більше 260 тисяч).

коли отримати

Податкові відрахування повертається громадянину найближчим часом після побудови житлового будинку. Згідно із законодавством РФ (стаття 78 НК РФ) заявник може одержати відрахування не пізніше, ніж через 30 днів після подачі всіх необхідних документів.

На ділі ж цей процес може тягнутися до 4-х місяців і довше. Щоб прискорити отримання компенсації, рекомендується подавати заяву на повернення податків відразу ж разом з документами на перевірку, навіть якщо в податковій вас від цього буду відмовляти (не прийняти документ установа не має права).

Подумайте, наскільки приємним подарунком на новосілля може виявитися відшкодування будівельних витрат при зведенні житлового будинку, нехай навіть і часткове. Отримати цю компенсацію насправді не так складно, просто треба про це задуматися вже на етапі початку підготовки до будівництва.

Корисні відео

Детально про отримання вирахування на придбання або будівництво житла дивіться на відео нижче (консультації фахівців):

На відео нижче покрокова інструкція про те, як заповнити декларацію ПДФО для майнового відрахування:

Дивіться - порядок повернення земельного податку під ІЖС, які документи і хто може отримати:


Податкові відрахування при будівництві приватного будинку або повернення грошей у вигляді допомоги від держави - це як раз те, що потрібно обов'язково знати, тому що це допоможе значно окупити витрати і повернути значну суму, витрачену на зведення заміського житла.

Крім цього, читайте, як можна оформити субсидію на будівництво житлового будинку та умови отримання безкоштовного лісу від держави, а також, як побудувати приватний будинок на материнський капітал .