Реклама
Реклама
Реклама

Гроші назад - дуже приємно! Держава повертає кошти: за що можна отримати соціальний відрахування


Фото: Динара ВОРОНЦОВА

Настали часи, коли ми платимо майже за все.

Освіта дітей і медична допомога - не виняток.

Але частина з витрачених коштів можна повернути.

Мало хто знає, що реальний повернення податку не тільки за платне навчання і лікування, але і з внесків до недержавного пенсійного фонду, з участі в програмі співфінансування пенсії, а також з купівлі медикаментів і добровільного медичного страхування.

Платне навчання

Повернути прибутковий податок в розмірі 13-ти відсотків можна за платне очне навчання.

Батьки мають право отримати соціальний відрахування за навчання дитини до 24 років за умови, що той вчиться на денній формі. Повертаються і податки з навчання в автошколах, якщо оплата здійснювалася саме в автошколі, тобто в установі, з яким укладався договір.

До податкового органу подаються декларація за формою 3-ПДФО, а також договір з навчальним закладом, чеки оплати і ліцензія загальноосвітнього закладу.

НПФ і співфінансування пенсії

Багато росіян свою накопичувальну частину пенсії передали до недержавних пенсійних фондів. Працюючі громадяни з сплачених сум можуть щорічно отримувати соціальний податкове вирахування в розмірі 13 відсотків. Відрахування можна отримати, беручи участь в програмі співфінансування пенсії.

Для повернення коштів потрібно подати декларацію та надати відповідні документи, що підтверджують внески, що вироблялися протягом року. При цьому слід враховувати, що за умови дострокового розірвання договору співфінансування сума відрахування буде утримана із загальної суми накопичених коштів. Якщо ж громадянин не розриває договір достроково, а досягає пенсійного віку і отримує всі накопичені кошти, згідно з правилами програми співфінансування вся сума видається йому в повному обсязі.

платне лікування

Податкові відрахування можуть повернути громадяни, витратили на платне лікування. При цьому чоловік має право одержати відрахування за дружину, дружина - за чоловіка, діти - за батьків, батьки можуть повернути кошти тільки за лікування неповнолітньої дитини.

Щоб отримати соціальний податкове вирахування за лікування, необхідно подати декларацію, договір з лікувальним закладом, довідку для податкових органів, квитанцію про оплату і ліцензію лікувального закладу.

Страхування життя та медичне страхування

З цього виду страхування також можна повернути 13 відсотків прибуткового податку. Важливо, щоб договір, складений зі страховою компанією, було укладено більш ніж на п'ять років і платежі за договором здійснювалися регулярно.

Договори страхування життя, укладені банками при кредитуванні, в даному випадку під повернення податку не підходять, якщо виплати одноразові і договір укладається на один рік. Повернути прибутковий податок в розмірі 13 відсотків можна і з договору медичного страхування.

В обох випадках необхідно подати до податкової інспекції декларацію, договір з організацією, страховий поліс та чеки оплати. Можна повернути соціальний відрахування за себе, дружину, дітей і батьків.

Повернення податку за ліки

З придбання ліків можна одержати відрахування в розмірі 13 відсотків від витраченої суми. Тут головні умови - ліки повинні входити в перелік, затверджений урядом РФ, є чек оплати і рецептурний бланк зі штампом для податкових органів.

Непрацюючі пенсіонери, з яких не стягується прибутковий податок, не мають права отримати соціальний відрахування, проте за них це можуть зробити діти, підтвердивши в податковій інспекції документально, що лікувалися саме батьки.

120 тисяч - межа

Як розповіла начальник відділу камеральних перевірок №2 податкової інспекції №16 Тетяна Кучина, термін давності отримання соціального податкового вирахування становить три роки. Тобто повернути податок можна за той період, протягом якого була здійснена оплата, а також за попередні два роки.

З 2016 є можливість отримувати соціальний відрахування на роботі. Для цього необхідно подати пакет документів до податкової інспекції і заяву певної форми для отримання повідомлення, на підставі якого роботодавцем буде повернуто податок. На основі повідомлень можна подавати заяви про повернення ПДФО кілька разів на рік після кожної оплати лікування, навчання і так далі.

При цьому необхідно пам'ятати, що загальна витрачена сума на навчання, лікування та інше, з якої повертається податок, не повинна перевищувати 120 тисяч рублів на рік. Це не стосується дорогого лікування - тут податок повертається з повної суми оплати. Якщо, наприклад, на лікування було витрачено 120 тисяч або більше, податок буде повернений з максимальної суми, встановленої законодавством, а подати документи на податкове вирахування за навчання вже не можна.

Що стосується витрат на навчання, вони також можуть обчислюватися на базі суми до 120 тисяч рублів на рік за участь в освітніх програмах самого платника податків плюс до 50 тисяч рублів на рік на навчання кожної дитини.

- Найкраще навчитися заповнювати податкову декларацію за формою 3-ПДФО в програмі, яку можна отримати на сайті податкової інспекції, - додає Тетяна Кучина. - Як правило, заповнення такої декларації не викликає проблем.

Якщо ви купили будинок ...

Найбільший відрахування - майновий. Він надається в сумі до 2 млн. Рублів на придбання або будівництво нового житла. Таким чином, в грошовому еквіваленті максимальне повернення складе 260 тисяч рублів. Отримати його може кожен, але тільки один раз в житті. Є ще майнове відрахування на доходи, отримані під час продажу нерухомості, що перебуває у власності менше трьох років, - 1 млн. Рублів, при продажу іншого майна - 250 тисяч рублів. Їх можна застосовувати хоч щороку.

Якщо мова йде про будівництво або покупку будинку, в податкове вирахування можна включити витрати на розробку проектно-кошторисної документації, на покупку будівельних і оздоблювальних матеріалів, на підключення до мереж або створення автономних джерел електро-, водо-, газопостачання і каналізації, на витрати, пов'язані з роботами або послугами з будівництва та оздоблення.

Документи для вирахування при купівлі житла:

податкова декларація (можна обійтися без неї, якщо відрахування буде робитися за місцем роботи);

заяву на відрахування (у вільній формі, але зразок краще взяти в податковій інспекції);

документи, що підтверджують право власності на квартиру (будинок);

договір про придбання квартири або будинку, частки в них або прав на квартиру в споруджуваному будинку;

акт прийому-передачі квартири;

платіжні документи, що підтверджують факт оплати витрат, що включаються до податкового відрахування;

кредитний договір (якщо житло придбане в кредит);

акт про передачу квартири, частки в ній платника податків або документи, що підтверджують право власності на квартиру або частку в ній.

Відрахування продавцеві житла надається на суму витрат, пов'язаних з отриманням цього доходу.

Якщо витратилися на освіту і лікування:

декларацію з ПДФО за рік, в якому були витрати (можна за 3 останні роки);

платіжні документи (квитанції, чеки, банківські виписки);

довідки про оплату медичних послуг для подання в ФНС (форма, затверджена наказом МОЗ України та МНС Росії №289 / БГ-3-04 / 256 від 25.07.2001) або довідку з підтвердженням навчання дитини за очною формою;

довідки за формою 2-ПДФО з усіх місць роботи;

договір з установою на надання освітніх послуг або послуг з лікування;

ліцензія або свідоцтво про акредитацію установи (завірена копія);

по медикаментах - рецепти по формі №107-1 / у;

при оплаті послуг родичу - документ, що підтверджує спорідненість;

заяву на відрахування у вільній формі.


Лідія ГРАНІШЕВСКАЯ / Служба новин «МР» ©
Фото: Динара ВОРОНЦОВА