Реклама
Реклама
Реклама

⭐ Претензія на повернення товару: як оформити правильно?

  1. Коли складається претензія на повернення товару
  2. Як скласти претензію

format_list_bulleted & nbsp & nbspСодержаніе

(Клікніть, щоб відкрити)

Розглянемо випадок з практики: Купили пральну машину з дружиною. Після підключення виявилося, що техніка працює несправне, порушений механізм подачі води. Купівля дорога. Що робити в такій ситуації, як правильно оформити повернення або отримати гарантійне обслуговування? Служба підтримки, в яку ми зверталися, відмовляється направляти до нас співробітника для оцінки якості з метою заміни або повернення пральної машини.

Протягом 14 днів покупець має право повернути товар або вимагати компенсації за усунення недоліків або повного повернення сплачених коштів. Це правило, вказане в Законі про захист прав споживачів, поширюється і на такий вид побутової техніки, як пральна машина. Якщо на дзвінки служба підтримки магазину не реагує і відмовлятися усувати недоліки, то слід направити організації офіційного листа. За бажанням клієнта складається претензія на:

  • повернення товару неналежної якості
  • або виплату суми, внесеної за покупку.

Коли складається претензія на повернення товару

find_in_page Статті по темі

(Клікніть, щоб відкрити)

Оформлення документа стає необхідністю, коли у купленого вироби виявляються недоліки. За бажанням покупця є можливість як усунути їх за рахунок магазину-продавця, так і обміняти на інший товар з ідентичними характеристиками, або повернути гроші. Такі умови прописані в Законі №2300-1 від 07.02.1992.

Коли усні звернення ігноруються магазином, необхідно скласти на його адресу лист. Документ оформляється в письмовому вигляді і передається навмисне відповідального за прийняття таких паперів співробітнику із зазначенням вхідного номера і дати отримання, або поштовим відправленням на юридичну адресу магазину.

Обов'язково зафіксувати дату надання претензії, оскільки згідно із законом пред'явити претензії в зв'язку з неналежною якістю товару можна протягом 14 днів. Якщо період несоблюден, то це є підставою для відмови в дотриманні вимог, перерахованих в Законі про захист прав споживачів, в тому числі в судовому порядку. У зв'язку з цим не рекомендується затягувати процес вирішення питання з співробітниками, а відразу відправити письмову заяву, оскільки доводити дотримання термінів доведеться іншими матеріалами - відео-записом залу продажів, каси, показаннями свідків, що займе чимало часу на отримання цих підтверджень.

Як скласти претензію

Особливих вимог до форми та змісту документа законодавством не встановлено. Однак згідно з його тексту легко встановлюється зміст проблеми, реквізити сторін та характеристики спірного товару. В претензії вказуються:

  • найменування організації, адреса знаходження магазину на підставі чека про покупки;
  • ПІБ або назва юридичної особи - покупця, адреса знаходження, телефон для зв'язку;
  • опис з точними характеристиками - заводський і серійний номер, тип продукції, техніки, колір, комплектація, модель, виробник і інші ідентифікуючі характеристики;
  • дати придбання і подачі заяви;
  • підпис покупця до прізвища та ініціалів;
  • вимога про повернення товару продавцю з компенсацією вартості.

Безкоштовна консультація юриста

Відповімо на ваше запитання за 5 хвилин!

Задати питання

До документа потрібно прикласти квитанцію і чек про оплату, технічну інструкцію. Товар передається продавцеві у фірмовій упаковці.

Безкоштовна консультація юриста

Відповімо на ваше запитання за 5 хвилин!

Претензія складається у двох примірниках. Один передається продавцеві, другий з відміткою про прийняття і датою залишається у покупця. Питання має вирішуватися протягом часу, визначеного правилами магазину для таких ситуацій. Зазвичай він становить від 7 до 30 днів, в залежності від складності купленого вироби. У деяких випадках потрібне проведення експертизи для встановлення причини поломки і часу їх виникнення, провини продавця або виробника.

Право продавця на повернення товару покупцеві прописано в ст.503 ГК РФ і ст.18 Закону №2300-1 . При невиконанні магазином вимог або ігноруванні претензії слід звертатися за захистом прав споживачів в суд. У разі визнання провини виробника або продавця накладається штраф у розмірі 50% від вартості товару з встановлення неустойки у розмірі 3% за кожен день прострочення повернення коштів додатково до основної суми боргу.

Важливо знати!

  • У зв'язку з частими змінами в законодавстві інформація часом застаріває швидше, ніж ми встигаємо її оновлювати на сайті.
  • Всі випадки дуже індивідуальні і залежать від безлічі факторів.
  • Знання базових основ бажано, але не гарантує вирішення саме вашої проблеми.

Тому, для вас працюють безкоштовні експерти-консультанти!

Розкажіть про вашу проблему, і ми допоможемо її вирішити! Задайте питання прямо зараз!

  • анонімно
  • професійно

Що робити в такій ситуації, як правильно оформити повернення або отримати гарантійне обслуговування?