Реклама
Реклама
Реклама

Проект пенсійної реформи сьогодні: Навчання у ВНЗ в складі стажу і пенсія в будь-якому віці після 40 років роботи

  1. Новини по темі
  2. Новини по темі
  3. Новини по темі
  4. Новини по темі

З відкритих джерел

Саме в такому вигляді депутати розглядатимуть цей документ, перш ніж прийняти в цілому. Причому можуть бути змінені деякі норми після проходження всіх відхилених профільним комітетом поправок

Страховий стаж залишився наріжним каменем пенсійної реформи, оподаткування виплат працюючим пенсіонерам, як і раніше планують скасувати, але є ряд питань, по яким документ зазнав значних змін.

Йдеться про законопроект № 6614 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій.

  • Військову службу, відпустка у зв'язку з вагітністю та навчання у вузі можуть зарахувати до страхового стажу

Згідно з документом, до страхового стажу включають такі періоди:

  1. ведення підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року (потрібне підтвердження у вигляді довідки про реєстрацію);
  2. з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року включно, при цьому неважливо, якого розміри були страхові внески;
  3. військова служба до 31 грудня 2017 року включно;
  4. відпустку в зв'язку з вагітністю в період з 1 січня 2004 року по 30 червня 2013 року включно;
  5. відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 6-річного віку з 1 січня 2004 року до моменту введення сплати страхових внесків за жінок, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку;
  6. навчання у вищих навчальних закладах за денною формою навчання на умовах державного замовлення, а також навчання в аспірантурі і докторантурі з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2017 року включно.
  • Накопичувальна пенсійна система - з початку 2019 року

У тексті до другого читання прописали обов'язок Кабміну до 1 липня 2018 роки створити інститути, які будуть забезпечувати функціонування накопичувальної системи пенсійного страхування. Перерахування страхових внесків до дану систему має розпочатися з 1 січня 2019 року. Учасники такої системи - все, хто підлягають обов'язковому державному страхуванню. Але якщо людині залишилося 10 років до виходу на пенсію, він може прийняти рішення не платити внески до накопичувальної системи. Чи не платять такі внески і ті, хто вже перебуває на пенсії.

Новини по темі

Новини по темі

  • 40 років стажу - запорука виходу на пенсію в будь-якому віці

Згідно доопрацьованій редакції законопроекту, починаючи з 1 січня 2028 року, за наявності 40 і більше календарних років страхового стажу пенсія за віком призначається незалежно від віку.

  • Збільшення соцдопомоги людям з недостатнім страховим стажем

У варіанті до першого читання громадянам, які досягли пенсійного віку, але не набули необхідного страхового стажу, збиралися надавати державну соцдопомогу в розмірі 30% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з початку грудня 2017 року ця 412 грн).

У варіанті до другого читання суму виплат істотно підвищили - до розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом на момент призначення соцвиплати (в 2017 році такий прожитковий мінімум становить 1312 грн з 1 травня і 1 373 грн - з 1 грудня).

Новини по темі

Новини по темі

  • Формула визначення пенсії протягом 2018-2020 років

У формулі розрахунку зарплати для визначення пенсії тимчасово, протягом 2018 року, будуть вважати середньої зарплату виходячи з суми, з якої сплачено страхові внески за 2016 і 2017 роки.

У 2019-2020 роках парламент приймає рішення про збільшення показника середньої зарплати в Україні, виходячи з якого перераховують пенсії.

  • Поранені в надзвичайних ситуаціях журналісти зможуть піти на пенсію раніше

Якщо журналіст отримав контузію або каліцтво під час виконання службових обов'язків у місцях надзвичайних подій, він може достроково вийти на пенсію, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку (для чоловіків - 60 років, для жінок - 55 років). У нього також повинен бути напрацьований стаж: для чоловіків - не менше 25 років, для жінок - не менше 20 років.

  • Військові з інвалідністю та чорнобильці зможуть вибрати тип виплати

Військовослужбовцям надали можливість вибрати пенсію по інвалідності на умовах, визначених для осіб, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва при виконанні обов'язків військової служби.

Новини по темі

Новини по темі

Також механізм розрахунку пенсій можуть обрати родичі військовослужбовців у зв'язку з втратою годувальника.

А особи, які брали участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи або військових випробуваннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали інвалідами, можуть вибрати нарахування пенсії з п'ятикратного розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

  • Інвалідність людей не перевірятиме спеціальна група Мінсоцполітики

Під час опрацювання до другого читання прибрали норму, згідно з якою при призначенні соцвиплат Міжвідомча група зі спірних питань Мінсоцполітики перевіряє певну інвалідність як міру втрати здоров'я. Також прибрали згадку про таку групу.

  • "Ні" - додатковим пенсій для нардепів і прокурорів

За пропозицією голови комітету ВРУ з питань соцполітики Людмили Денисової вилучили норму, згідно з якою нардепам виплачують додаткові пенсії відповідно до закону "Про недержавне пенсійне забезпечення".

Новини по темі

Новини по темі

Скасували і можливість надання додаткового пенсійного забезпечення працівникам прокуратури.

  • Жителям гірських районів будуть доплачувати 20% пенсії

Норму про "пенсійних плюшках" для жителів гірських районів залишили в чинному варіанті: їм додають 20% виплат (в першому читанні пенсійна реформа пропонувала додавати 20% не самої пенсії, а "відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність").