Реклама
Реклама
Реклама

Підвищення пенсійного віку в Росії: поетапно, з ростом пенсії, збереженням пільг

Жінки виходитимуть на заслужений відпочинок в 63 роки, чоловіки - в 65 років.

Жінки виходитимуть на заслужений відпочинок в 63 роки, чоловіки - в 65 років

По одному пенсіонеру на одного працівника

У четвер уряд Російської Федерації схвалив законопроект про підвищення пенсійного віку. Починаючи з 2019 року, вік виходу на заслужений відпочинок в країні-сусідці буде поетапно підвищуватися з 55 до 63 років для жінок і з 60 до 65 років для чоловіків.

На засіданні Кабінету міністрів, на якому обговорювався законопроект, Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв запевнив, що нововведення ніяк не торкнеться нинішніх пенсіонерів і пообіцяв, що пенсії щорічно будуть підвищуватися приблизно на 1000 рублів в рік (близько 32 білоруських рублів).

Незважаючи на те, що збільшення пенсійного віку не підтримали більшість росіян (дані опитування дослідницького холдингу РОМИР) і представники профспілок, це рішення, за словами Дмитра Медведєва, продиктувала саме життя. Частка працюючих людей стає все менше, а кількість пенсіонерів зростає. Щорічно цей дисбаланс буде збільшуватися, відповідно, зросте навантаження на працездатне населення. Все це, за словами глави Кабінету міністрів, «може привести до розбалансування пенсійної системи, якщо не приймати рішень».

Російські ЗМІ наводять дослідження Інституту соціального аналізу та прогнозування Російської академії народного господарства і державної служби при Президенті Російської Федерації, згідно з яким при збереженні діючої формули виходу на заслужений відпочинок число пенсіонерів в Росії до 2035 року виросте майже на 2 мільйони. В такому випадку на одного працюючого припадатиме 1,24 пенсіонера (зараз - 1,1).

При сценарії, запропонованому урядом Росії, кількість пенсіонерів до 2035 року зменшиться приблизно на 5 млн чоловік. Таким чином, на одного працівника припадатиме один пенсіонер.

Для бюджету країни це означає, що замість 2,4% ВВП, які зараз прямують на пенсійні виплати, до 2035 року подібні витрати можуть скоротитися до 0,1% ВВП, якщо пенсії будуть рости тільки на рівні інфляції.

Право на дострокову пенсію збережуть

При цьому діючі для окремих категорій працівників пільги на дострокові пенсії пропонується зберегти. Зокрема, правом дострокового виходу на заслужений відпочинок раніше зможуть скористатися ті, хто трудиться на шкідливому і небезпечному виробництві, жінки з п'ятьма і більше дітьми, «чорнобильці», деякі категорії інвалідів та інших громадян.

Вимоги до стажу педагогів, медичних та творчих працівників також пропонують залишити без змін. В даний час представникам цих професій потрібно виробити спеціальний стаж (від 15 до 30 років) в залежності від конкретної категорії пільговика. За словами Дмитра Медведєва, вік виходу на пенсію для цих працівників буде обчислюватися виходячи із загальних підходів до підвищення пенсійного віку.

Крім того, особливі правила виходу на пенсію передбачені для працівників з Крайньої Півночі. Для чоловіків пенсійний вік складе 60 років, для жінок - 58 років.

Прем'єр-міністр також заявив, що пенсійна реформа дозволить працівникам з великим стажем (40 років для жінок і 45 років для чоловіків) виходити на заслужений відпочинок на два роки раніше покладеного терміну.

Разом з тим, Дмитро Медведєв підкреслив, що необхідно докласти всіх зусиль для того, щоб наймачі не відмовлялися приймати на роботу людей пенсійного віку. Прем'єр доручив Федеральній службі з праці та зайнятості уважно стежити за тим, щоб у громадян, які хочуть працювати, була така можливість.

«Старше покоління - люди з величезним досвідом, найчастіше унікальної кваліфікації, які вміють працювати і багато ще зможуть зробити», - додав Прем'єр-міністр Росії.

Середня тривалість життя чоловіка-росіянина - 67,5 років

Глава Кабміну також зазначив, що рішення про підвищення пенсійного віку викликало гострі дискусії, пророблялися різні варіанти, зважувалися всі «за» і «проти». «У той же час зміни назріли давно: без цих рішень не можна рухатися вперед ні в підвищенні рівня життя людей, ні в соціальній сфері, ні в розвитку економіки», - підкреслив Дмитро Медведєв.

За його словами, нинішній поріг працездатного віку в Росії почав складатися в 30-і роки 20 століття, коли середня тривалість життя не перевищувала 43-х років. Зараз росіяни живуть приблизно на 30 років довше (чоловіки - 67,5 року, жінки - 77,4 року), в кращу сторону змінилися і умови праці.

Як у інших?

Нагадаємо, що в Білорусі рішення про підвищення пенсійного віку було прийнято в квітні 2016 року. З 1 січня 2017 го року виходу на пенсію збільшується щорічно на 6 місяців. Таким чином, з 1 січня 2022 року чоловіки зможуть піти на заслужений відпочинок в 63 роки, а жінки - в 58 років.

В Україні пенсійна реформа почала діяти восени 2017 року. Формально вік виходу на заслужений відпочинок для чоловіків і жінок залишився на тому ж рівні - 60 років, але змінилися вимоги до трудового стажу. Так, в 2018 році при досягненні пенсійного віку вийти на заслужений відпочинок зможуть лише ті українці, хто працював і сплачував внески 25 і більше років.

З кожним наступним роком вимоги до кількості необхідного страхового стажу для пенсії будуть рости (плюс 1 додатковий рік). Таким чином, до 2028-го буде потрібно 35 років стажу. Ті, хто його не добере, зможуть піти на заслужений відпочинок лише в 63 роки. У той же час якщо до 65 років страхового стажу українця не дотягне до 15 років, то замість пенсії він буде отримувати соціальну допомогу, розмір якої визначать, виходячи з рівня доходів його сім'ї.

Якщо більшість країн підвищують пенсійний вік, то західний сусід Білорусі - Польща - його зменшила. З 1 жовтня 2017 року жінки йдуть на пенсію в 60 років, чоловіки - в 65. До цього в країні діяла пенсійна реформа 2012 року, яка передбачала підвищення віку до 67 років для обох статей.

Реформа також передбачає, що щорічно мінімальний стаж буде збільшуватися на 1 рік. Таким чином, до 2028 року він повинен досягти 35 років для чоловіків і 30 років - для жінок.

Литва з 2011 року поступово піднімає пенсійний вік: в 2026 році жінки і чоловіки будуть виходити на заслужений відпочинок в 65 років. До пенсійної реформи чоловіки закінчували свою трудову діяльність в 62,5 року, жінки & - в 60 років.

У Латвії з 1 січня 2014 року пенсійний вік щороку збільшується на три місяці - в 2018 році для чоловіків і жінок він становить 62 роки, а з 1 січня 2025 року досягне 65 років. При цьому страховий стаж повинен бути не менше 15 років, а з 1 січня 2025 го - 20 років.

за повідомленням офіційного сайту Федерації профспілок Білорусі

Як у інших?