Реклама
Реклама
Реклама

Пенсії в країнах Європи: розмір, пенсійний вік

  1. Параметри, що визначають розмір пенсії
  2. Рейтинг пенсій в Європі
  3. Вік виходу на пенсію і тривалість життя пенсіонерів
  4. висновок

Пенсії в країнах Європи давно перевищують рівень виплат в СНД. Розмір пенсії в Євросоюзі залежить від політики держав, пенсійного віку, відсотки відрахувань з кожної заробітної плати та інших факторів. Щоб заслужити високу пенсію, кожному європейцеві потрібно виконати ряд строгих умов. Тільки в такому випадку можна розраховувати на забезпечену старість. Відпрацювавши потрібну кількість років на державу, пенсіонери отримають гідну винагороду і зможуть дозволити собі подорожувати і жити в достатку.

Пенсії в країнах Європи давно перевищують рівень виплат в СНД

Відмінності пенсійних систем в країнах Європи та в РФ

Уряд європейських країн зацікавлене в тому, щоб забезпечити високий рівень життя людей на пенсії. Європейські пенсійні реформи пов'язані зі збільшенням пенсійного віку. Це викликано тим, що багато людей працюють на пенсії. До того ж роботодавці віддають перевагу досвідченим працівникам з відточеними трудовими навичками, а не молодим не мають відповідної кваліфікації кадрів.

Благополучні країни ставлять в пріоритет пенсійні реформи, спрямовані на поліпшення життя людей похилого віку.

У Росії ж недавно пройшла пенсійна реформа не змінила життя громадян. Більшість проживають в Росії пенсіонерів не можуть оплатити житлово-комунальні послуги та продукти харчування. Рівень життя російських пенсіонерів значно нижчі за європейські.

Пенсійні системи діляться на такі типи:

  • солідарні;
  • накопичувальні;
  • урядові;
  • недержавні;
  • страхові.

Європейські країни використовують декілька систем одночасно. Пенсіонери можуть брати участь не тільки в одній, але для цього потрібно враховувати стаж, розмір заробітної плати, кількість роботодавців, загальний дохід сім'ї і інші особливості.

Кожен європеєць, будучи в працездатному віці, намагається виконати всі умови для гідного допомоги в майбутньому. Крім цього, багато беруть участь в корпоративних програмах, створюють особисті накопичення, вкладають гроші в страхові компанії.

Фінансові доходи російських громадян в 2019 році не дозволяють самостійно забезпечити старість, а державні пенсії залишають бажати кращого. Розмір пенсій в ЄС значно вище.

Відмінності пенсійних систем розглянемо в таблиці.

Загальна характеристика пенсійної системи Середня тривалість життя громадян Недоліки пенсійної системи Росія ПС Росії складається з двох підсистем - бюджетної та страхової. Джерела їх наповнення відрізняються: страхова фінансується за рахунок пенсійного фонду, куди наймані працівники в період трудової діяльності роблять відрахування, а бюджетна фінансується державою. Ці системи можуть переплітатися, і до страхової виплати додається бюджетна. Середній розмір пенсії - 13 000 рублів. Чоловіки: 65 років
Жінки: 75 років Пенсія виплачується не тільки пенсіонерам, а й працюючим громадянам разом із зарплатою. Виплати здійснюються навіть тим, у кого немає трудового стажу, відмінності тільки в розмірі. Тривалість життя на пенсії невисока, розмір виплат низький. Німеччина Німеччина розраховує пенсію за формулою, яка включає ту суму балів, яку заробив людина за трудовий період. Якщо житель Німеччини працював 40 років і отримував середню або вище середнього зарплату, то йому зараховується щороку по 1 балу. 1 бал дорівнює 27,47 євро. Обчислюючи за формулою, отримуємо 1236,15 євро в місяць. Чоловіки: 75 років
Жінки: 85 років Вихід на пенсію в 67 років. Працюючі оплачують виплати нинішнім пенсіонерам. Чим вище відрахування в ПФ, тим більше пенсія. Швеція Пенсія в Швеції складається з трьох частин - умовно-накопичувальної, накопичувальної та гарантованої (обов'язковий мінімум). Першу формують внески трудового населення в розмірі 16% від заробітної плати. Ці гроші переходять в зобов'язання і підлягають індексації. Накопичувальну частину також формує працівник зі своєї зарплати. Гроші накопичуються на особистому рахунку, їх дозволено інвестувати. Пенсіонер може отримувати кілька пенсій відразу. Обов'язковий мінімум держава платить пенсіонерам з бюджету. Розмір пенсії становить близько 70% зарплати. Чоловіки: 79 років
Жінки: 83 роки Інвестиційна діяльність обмежена.

Параметри, що визначають розмір пенсії

У кожній європейській країні є різні параметри, які визначають розмір пенсії. Можна виділити кілька основних показників:

  • середня заробітна плата в рік;
  • трудовий стаж;
  • індексація;
  • займана посада;
  • специфіка професії (військовослужбовці, медики, науковці, держслужбовці);
  • прожитковий мінімум;
  • наявність інвалідності;
  • інші пільги.

У Німеччині, Великобританії та Франції пенсії захищені від макроекономічних ризиків: пенсіонери цих країн не бояться інфляції, переходу на іншу валюту і інших негативних чинників. Їм забезпечено гідний рівень життя, який можна порівняти з періодом продуктивної трудової діяльності.

Від доходу працездатного населення робляться відрахування в пенсійний фонд в розмірі 10-30% на протязі трудового періоду, тому після виходу на пенсію людина може розраховувати на винагороду.

Сума визначається державою тієї країни, де він проживає.

У більшості країн жінки виходять на пенсію раніше за чоловіків. Це пов'язано з тим, що вони менш витривалі. Чоловіки працюють на 3-5 років довше. Крім того, в стаж жінки зараховується період догляду за новонародженою дитиною.

Крім того, в стаж жінки зараховується період догляду за новонародженою дитиною

Мінімальна пенсія нараховується тим пенсіонерам, трудовий стаж яких становить не менше 40 років (в Німеччині, Великобританії, Франції, Данії, Швеції, Норвегії), 37 років (в Іспанії), 20 років (в Польщі). Чим більший стаж, тим на більший розмір виплати претендує людина. У благополучних європейських країнах кожен житель знає, що якщо він працює на благо держави, то в результаті уряд подбає про нього і забезпечить гідний рівень життя на пенсії.

Рейтинг пенсій в Європі

Уряди Європи займаються реформуванням пенсійної системи, оскільки число пенсіонерів збільшується, а кількість робочих скорочується. Солідарна система розподілу пенсій, яка вступила в силу на рубежі ХIХ-ХХ століть, існує до цих пір, але вона не покриває всі витрати. Тому багато країн (Німеччина, Швеція, Франція, Великобританія та інші) для поліпшення добробуту пенсіонерів впроваджують накопичувальну, страхову та інші види виплат.

На сьогодні середня пенсія і умови отримання виплат в різних країнах Європи виглядають так:

Країна Вік виходу на пенсію (жінки / чоловіки), років Середня пенсія, $ Відрахування із зарплати,% Мінімальний трудовий стаж, років Німеччина 63-67 1400 20 40 Великобританія 60-65 900 20 40 Франція 65-67 1200 20 40 Данія 67 1800 35-50 40 Швеція 65 1000 18,5 40 Норвегія 67 2000 25 40 Польща 60-65 460 19,5 15-20 Іспанія 65 900 18 37

Ознайомившись з цією таблицею, можна порівняти пенсії в розвинених країнах ЄС. У деяких державах Європи пенсіонери живуть на більш скромні виплати, наприклад:

  • Росія - 100 євро;
  • Латвія - 300 євро;
  • Болгарія - 130 євро;
  • Естонія - 230 євро;
  • Румунія - 175 євро;
  • Литва - 220 євро.

Вік виходу на пенсію і тривалість життя пенсіонерів

Працюючі громадяни - основне джерело наповнення бюджету. Саме від їх доходів залежить добробут і рівень життя пенсіонерів. Для зміни ситуації на краще держави тримають курс на збільшення пенсійного віку. Ці заходи дозволять стабілізувати ситуацію і створити комфортні умови життя населення похилого віку.

В Європі працюючі пенсіонери не рідкість, адже багато людей досить енергійні й активні для продовження трудової діяльності. При цьому роботодавці цінують співробітників з досвідом і всіляко вітають працездатних пенсіонерів.

Вік виходу на пенсію в країнах Європи становить 65-67 років.

Для тих громадян, які працюють довше, передбачені додаткові привілеї, пільги і збільшення рівня виплат.

У цій категорії населення найвищі пенсії. Люди похилого віку можуть отримувати пенсію повністю або частково - в розмірі 20-50%, якщо трудова діяльність триває.

Тривалість життя пенсіонерів в країнах ЄС досить висока. Наприклад, в Німеччині вона становить 80 років, у Франції - 81 рік, у Норвегії - 90 років, у Великобританії - 79 років.

Після виходу на пенсію жителі ЄС ведуть активний спосіб життя, подорожують, займаються спортом, забезпечуючи собі міцне здоров'я і відмінне самопочуття.

Рівень медицини в країнах ЄС - один з найвищих в світі. Для європейських пенсіонерів обслуговування в сучасних клініках абсолютно безкоштовне, що сприяє збільшенню тривалості життя.

Маючи необхідний трудовий стаж, пенсіонер отримає гідні виплати і зможе мати високий рівень добробуту.

висновок

Уряди країн ЄС постійно удосконалює пенсійну систему, намагаючись забезпечити високий рівень життя пенсіонерам. Чим довше працює людина, тим на більшу виплату він може розраховувати.

Європейський союз подає приклад іншим країнам - Росії, Білорусії, Україні. Як показує практика, жителі в інших державах можуть користуватися досвідом європейців і самостійно робити накопичення, що дасть можливість збільшити розмір пенсії на 20-40%. Урядам залишається створювати для цього сприятливі умови, спираючись на практику західних сусідів.

Як живуть пенсіонери в різних країнах світу. МИ роз'єднані і готові ПОГАНО ЖИТИ .: Відео