Реклама
Реклама
Реклама

Підстави припинення права власності. Придбання і припинення права власності

  1. загальні положення
  2. категорії
  3. Придбання права власності
  4. Припинення зобов'язань, виражених у володінні та розпорядженні майном з волі власника
  5. Відчуження майна за договором
  6. Припинення прав власності в ході реорганізації, ліквідації або приватизації юридичної особи
  7. Примусове вилучення без участі власника
  8. Примусове оплатне вилучення майна у власника
  9. Примусове безоплатне вилучення особистого майна
  10. висновок

У даній статті розглянуто поняття та види прав власності. Також наводиться докладний опис переліку підстав, які здатні послужити для припинення та придбання існуючих речових зобов'язань.

загальні положення

загальні положення

Поняття права власності розглядається в суб'єктивному і об'єктивному значенні. Інститут цієї правової категорії включає до свого складу не тільки цивільні норми, він охоплює в цілому законодавство, яке закріплює регулюючу і захищає приналежність благ матеріального світу до конкретних осіб.

Інакше кажучи, поняття права власності в об'єктивному сенсі має на увазі багатогалузевий (комплексний) інститут, в якому переважна становище займають норми цивільного законодавства.

Речові зобов'язання в суб'єктивному сенсі представлені у вигляді можливості поведінки, дозволеного конкретному правомочному особі. У цьому випадку воно охоплює речове право, яке надає можливість власникові визначати характер і напрям використання особистого майна, тим самим здійснювати над ним абсолютне господарське панування.

категорії

Види права власності:

  1. Державна.
  2. Приватна (включає майно юридичних осіб і громадян).
  3. Муніципальна (має на увазі володіння і розпорядження матеріальними благами всіх комунальних утворень).

За кількістю власників виділяють такі види права власності:

  1. Зобов'язання, які належать одній особі.
  2. Права, що належать двом і більше особам, включаючи спільне і часткове володіння. При цьому часткова власність в деяких випадках належить кільком особам незалежно від форми користування майном.
  3. Спільне (загальне) володіння існує тільки між громадянами.

Цей вид зобов'язань ділиться на категорії виходячи з видів майна, яке буває рухомим і нерухомим.

Придбання права власності

Придбання права власності

Підстави для набуття повноважень щодо розпорядження та володіння:

  1. Створення будь-якої нової речі. Право власності, яке виникає щодо нової цінності, виготовленої або створеної людиною для себе з дотриманням всіх вимог закону, переходять до даної особи. Підстави володіння плодами, доходами або продукцією, отриманої внаслідок використання матеріальних благ, купується суб'єктом, який розпоряджається таким майном на законній підставі. Якщо для виготовлення нової речі були задіяні чужі матеріали, права на неї переходять до безпосереднього власника цих матеріалів. При цьому господар матеріалів зобов'язаний відшкодувати вартість переробки тому суб'єкту, який виготовив нову річ, винятком будуть вважатися випадки, коли ціна переробки істотно перевищує вартість використаних ресурсів.
  2. Право власності з'являється в разі укладення договору про відчуження. До такого типу документів відносяться договору купівлі-продажу, дарування, міни, довічного утримання або ренти. Спільною рисою в таких документах є предмет договору, тобто факт передачі майна у володіння іншої особи на безоплатній або платній основі.
  3. Спадщина виступає у вигляді підстави виникнення, припинення права власності. Успадковувати майно передається в користування спадкоємця тільки після смерті спадкодавця. Законодавчо розрізняють спадкування за заповітом і за законом.
  4. Звернення загальнодоступних до збору речей в використання. Коли на законній підставі, загальним дозволом, що видається власником, або відповідно до встановлених місцевими звичаями, в водоймах, лісах або ж на іншій території дозволяється лов риби, збір ягід, або видобуток інших загальнодоступних речей, право на власність набуває особа, яка безпосередньо здійснила видобуток або збір.
  5. Придбання права на безгоспні речі. До такої групи підстав слід віднести знахідку втрачених цінностей, придбання кинутого майна, відшукання скарбу і т. Д. У таких випадках підлягає обов'язковому оформленню свідоцтво про право власності.
  6. Правонаступництво в ході реорганізації юридичної особи. В процесі реорганізації право на майно переходить на користь юридичних осіб - правонаступників реорганізованого установи.
  7. Перехід власності до іншої особи, на підставі втрати повноважень безпосереднього власника.

До останньої групи підстав відноситься:

  • придбання прав в ході звернення судового стягнення за зобов'язаннями;
  • викуп безгоспних культурних цінностей;
  • відчуження майна, якщо в силу закону особа не може здійснювати права володіння над ним;
  • приватизація, а також націоналізація;
  • конфіскація.

Припинення зобов'язань, виражених у володінні та розпорядженні майном з волі власника

Припинення зобов'язань, виражених у володінні та розпорядженні майном з волі власника

Придбання і припинення права власності представлено у вигляді юридичних передумов і результатів повноцінного майнового обороту. Такий вид правовідносин змінюється, виникає і припиняється в разі наявності юридичних фактів, що розглядаються як підстави для припинення і виникнення прав користування.

Теоретиками робляться спроби класифікації таких понять, як придбання і припинення права власності. Регламентація всіх відомих підстав для припинення речових зобов'язань впливає на безпосереднє забезпечення повної недоторканності всіх видів матеріальних цінностей юридичних осіб та громадян. До групи таких підстав можна віднести відчуження майна на користь інших осіб, яке набуває свою юридичну значимість тільки після того, як на іншого суб'єкта права були переоформлені документи на право власності.

Відмова власника від свого особистого володіння проявляється в різних формах, які мають єдине схожість, представлене у вигляді юридичних наслідків. Таким чином, безхазяйні речі мають бути прийняті на облік тими органами, які здійснюють реєстрацію законних прав на нерухомість і припускають визнання суб'єкта власником муніципального господарювання.

Відчуження майна за договором

Відчуження майна за договором

Підстави припинення права власності за договором виражається у вигляді складання юридично значущого документа, який закріплює акт прийому-передачі матеріальних цінностей від однієї особи до іншої. Речі переходять у володіння до лиця тільки після попередньої індивідуалізації, яка дозволяє виділити їх серед маси однотипного майна. Індивідуалізація відбувається на момент передачі цінностей від власника до набувача. У відношенні речей, що мають певні індивідуальні риси, перехід майнових зобов'язань відноситься до моменту підписання договору.

Система, в ході якої перехід права власності здійснюється на момент оформлення договору, іменується системою угоди, а в момент безпосередньої передачі речі - системою переходу. Зобов'язання на майнові цінності у набувача виникає з часу передачі матеріальних цінностей, коли інші випадки не передбачені договором або законом.

Передача особистого майна вимагає наступного:

  • оформлення юридично значущих документів (свідоцтво про право власності);
  • збіг волі одержувача і власника щодо переходу панування над річчю;
  • правомочності власника на передачу своїх прав.

Припинення прав власності в ході реорганізації, ліквідації або приватизації юридичної особи

Припинення прав власності в ході реорганізації, ліквідації або приватизації юридичної особи

При здійсненні процесу, спрямованого на приватизацію майна, яке входило до складу муніципального та державного володіння, зобов'язання щодо володіння та розпорядження переходять до інших господарських спільнот, а також до фізичних осіб. Приватизація всіх типів муніципального та державного майна являє собою оплатне відчуження державних зобов'язань щодо володіння та користування матеріальними цінностями на користь приватної особи.

Виникнення і припинення права власності здійснюється такими способами:

  1. Продаж акцій, які були створені в ході приватизації ВАТ, їх працівникам.
  2. Перетворення муніципальних, а також державних підприємств у ВАТ, у яких 100% акцій перебувають на повному державному володінні.
  3. Продаж державного майна в процесі комерційного конкурсу зі спеціальними або інвестиційними умовами.
  4. Відчуження державної власності.
  5. Викуп муніципального або орендованого майна.
  6. Продаж на аукціоні.
  7. Внесення майна під виглядом вкладу в капітали юридичних осіб.

Примусове вилучення без участі власника

Підстави припинення права власності можуть виражатися у вигляді примусового вилучення майна, яке допускається у випадках:

  • відчуження нерухомості в ході вилучення ділянки землі;
  • заборони на володіння і розпорядження, який виражений в адресу власника;
  • придбання прав на нерухомість, яка розташована на чужій ділянці землі і підлягає знесенню;
  • вилучення земельної ділянки, що використовується з порушенням законодавства;
  • викупу культурних цінностей, які є безгоспними;
  • націоналізації в силу прийняття відповідного закону;
  • реквізиції майна;
  • викупу ділянки землі для муніципальних або державних потреб виходячи з рішення суду;
  • виплати компенсації особі як суб'єкту часткової власності;
  • продажу безхазяйного житлового приміщення за рішенням суду.

Примусове оплатне вилучення майна у власника

Примусове оплатне вилучення майна у власника

Підстави припинення права власності на безкоштовне підставі увазі викуп безхазяйного майна. Якщо безхазяйні речі не несуть ніякої значної цінності, і поводження з ними не суперечить інтересам інших осіб, законодавчо відчуження проводитися не буде.

Відносно примусового вилучення майна можна зробити висновок про те, що:

  • припинення зобов'язань на землю проводиться в порядку судового позовного провадження;
  • припинення панівних прав застосовується в разі протиправного використання земельних ділянок (у формі бездіяльності або дії);
  • примусове позбавлення суб'єкта можливості володіння землею не виключає обов'язки з відшкодування шкоди, яка була заподіяна земельній ділянці.

Реквізиція - особливий випадок примусового вилучення майна. Для реквізиції характерно:

  1. Примусове відчуження.
  2. Вилучення майна у його безпосереднього власника.
  3. Позбавлення прав володіння у особи при наявності вагомого підстави, наприклад, стихійного лиха, епідемії, аварії і т. Д. Мотивом вилучення виступають інтереси суспільства.
  4. Обов'язковість винагороди.
  5. Примус відбувається за рішенням державних органів.

Примусове безоплатне вилучення особистого майна

Примусове безоплатне вилучення особистого майна

Підстави припинення права власності на безоплатній основі передбачає стягнення або конфіскацію через накопичені непогашених боргів.

Перша підстава для вилучення речі - це стягнення за зобов'язаннями, яке проводиться на підставі судового рішення.

Інший порядок здійснення стягнення в деяких випадках передбачається законом або договором. Прикладом такої діяльності є вилучення за договором кредиту на підставі нотаріального виконавчого підпису.

Законодавець звертає особливу увагу на період, коли припиняється право на володіння і розпорядження власністю. Такий момент збігається з часом виникнення речових зобов'язань у другої особи. При здійсненні стягнення потрібно враховувати весь перелік майна юридичних осіб і громадян, з метою з'ясування, на які речі конфіскація не поширюється. Має сенс звернути увагу на вилучення закладених цінностей, так як заставу вважається забезпечувальних зобов'язанням, в якому кредитор має право отримати певні переваги перед іншими особами.

Стягнення на заставлене майно здійснюється в зв'язку з рішенням суду і здійснюється на підставі нотаріального виконавчого напису. Задоволення вимог за рахунок закладених цінностей без рішення суду допускається на підставі нотаріального угоди заставодержателя.

За рішенням суду стягнення звертається в трьох випадках:

  • предметом застави виступають речі, які мають значну художню, історичну або іншу культурну цінність;
  • для оформлення договору потрібен дозвіл або згода іншого органу або особи;
  • заставодавець відсутній, і його місцезнаходження встановити неможливо.

висновок

Виходячи з даних, які були викладені вище, законодавчо закріплені такі способи припинення права власності:

  1. Безоплатне, а також примусове вилучення у власника його особистого майна.
  2. Примусове вилучення цінностей без участі власника.
  3. Примусове оплатне вилучення прав на майно у власника.
  4. Припинення власності в ході реорганізації, ліквідації та приватизації юридичної особи.