Реклама
Реклама
Реклама

Мер Одеси Олексій Костусєв: "Коли я став мером і прийшов в Аркадію, то ледь не заплакав"

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

1 вересня 2011, 8:02 Переглядів: 1 вересня 2011, 8:02 Переглядів:   Костусєв: Коли я став мером і приїхав до Києва, зі мною жартували, мовляв, ну що - до тебе вже всю Одесу розпродали

Костусєв: "Коли я став мером і приїхав до Києва, зі мною жартували, мовляв, ну що - до тебе вже всю Одесу розпродали? Пізніше з'ясувалося, що мої попередники частина Дерибасівській теж продали ..." Фото "Сегодня".

- Ви керуєте містом трохи менше року. Що ви вважаєте своїми головними досягненнями? Що вдалося за цей час зробити, щоб полегшити життя одеситів?

- Мені не зовсім подобається формулювання "щоб полегшити життя одеситів". Від неї тхне якийсь неміччю. Одесити ж - активні, самодостатні, працьовиті, іронічні і вимогливі. Вони вибрали міську влада , У якій є завдання і відповідальність за їх виконання перед городянами. Мені здається, що влада за своєю природою повинна створювати стабільність. Поруч з нею повинно бути надійно. В цьому напрямку працюю я і люди, які зі мною. Ми повернули на герб, прапор і штандарт міського голови "Золоту Зірку" міста-героя, прийняли програму підтримки і збереження російської мови. Тепер в місті забезпечено реальну двомовність: всі батьки самі вибрали мову навчання для своїх дітей. Також прийнятий Статут міста, розробляємо інвестиційний паспорт міста, необхідний для залучення інвестицій в Одесу, впроваджуємо програму "Безпечне місто" і, нарешті, повертаємо борги колишньої влади. Ми провели також жорстку боротьбу з незаконним будівництвом. Тільки в прибережній зоні (Ланжерон, Лузанівка, 13-а і 16-а ст. Великого Фонтану, Собачий пляж) знесено 16 "нахалстроев". Знесені незаконно побудовані або будуються будівлі на розі проспектів Шевченка і Гагаріна, на розі вулиць Космонавтів і Філатова і в інших знакових для Одеси місцях.

- Вам вдалося знизити квартплату з 1,75 до 1,3 грн. за один кв.м. Чи плануєте далі зниження квартплати?

- Ми почали боротьбу з тим, коли людям виставлялися рахунки за послуги, які вони не отримували. Скорочено на 13% штат комунальників. А дуже скоро квартплату визначать самі мешканці. І вона буде різною. Тому що ви, наприклад, захочете, щоб у вашому домі отримували 26 видів послуг, зрозуміло, що у вас буде відповідний тариф. А в сусідньому будинку скажуть, ви знаєте, - нам якось і 6 послуг цілком достатньо. А вже сходові клітки ми вимиємо самі ... Ясно, що у них тариф буде нижче. На тлі загального підвищення тарифів по країні Одеса стала першим містом в Україні, де квартплату вдалося знизити. До речі, нашим досвідом зацікавилися кияни. Столична влада має намір подібне рішення - про зниження квартплати в Києві - розглянути на вересневій сесії міськради.

- Чи будете ви продовжувати дорожню революцію в Одесі, коли в місті протягом місяця внесли 600 змін в схеми руху?

- Наші зміни на дорогах дійсно можна назвати революційними, тому що давно і ніхто в цій сфері нічого якісного не робив. Пробки зменшилися на 75%, а "тягучки" - на 45%! 32 перехрестя обладнані камерами спостереження. А напередодні нового навчального року ведуться роботи по відновленню понад 200 дорожніх знаків "Діти", "Пішохідний перехід", "Обмеження максимальної швидкості", нанесення близько 90 зебр. Ще ми продовжуємо роботу над розвантаженням центру.

- Так, змінами на дорогах автомобілісти задоволені, але обурені новими тарифами на паркування ...

- Якщо людина приїжджає до моря на машині від 50 до 100 тисяч доларів, я не думаю, що 7 грн. / Год для нього - це позамежна ціна. Але ж ці гроші підуть в міську скарбницю і будуть реалізовуватися на соцпрограми. Нещодавно я особисто об'їжджав парковки, знайшов ряд недоліків і дав місячний термін, щоб все виправити. Щоб там з'явилися відповідні знаки, а у паркувальників - бейджики із зазначенням фірми-орендаря парковки, ім'ям, прізвищем, телефоном. До речі, зараз хорошу ініціативу запропонували регіонали - ввести річний абонемент на паркування (близько 300 грн. - Авт.), Зараз ми її розглядаємо. До слова, у багатьох європейських містах спеціально дуже висока ціна за парковку в центрі, щоб не захаращувати місто авто, і це правильно.

- Тарифи на маршрутні таксі та електротранспорт теж підскочили. Чи варто одеситам побоюватися наступного стрибка цін?

- ціни на проїзд підвищилися у всіх регіонах, а не тільки в Одесі. Це говорить про те, що економічно для цього були підстави, які озвучувалися не раз. Але ми, тим не менш, максимально відтягували термін введення нових цін. Що стосується майбутнього - я не провидець. Одне знаю напевно: все, що від мене залежить, для захисту одеситів я зроблю.

Одне знаю напевно: все, що від мене залежить, для захисту одеситів я зроблю

Щоб сісти за кермо тролейбуса, Костусєв пройшов експрес-курси водіння. Фото: atv.odessa.ua

- Ще одна гостра проблема - брак дитсадків. Малюків записують у чергу в дитсадки з самого народження. Як ви маєте намір вирішувати це питання?

- Раніше замість садів як гриби після дощу виростали будівлі для багатих дорослих - офіси і елітні будинки. А зараз в місті стартувала програма відновлення дитсадків, всього їх працює 115. З вересня відкриється дитсадок на селищі Котовського. А до осені 2012-го прийме малюків новий дитсадок на Черемушках.

- Найближчому соратнику екс-мера Едуарда Гурвіца - Смоляру - закидають те, що він поміняв нікому не потрібне одне приміщення в районі Застави на більш десятка будівель в центрі, в тому числі і на будівлю центрального РАГСу. Чи будете ви намагатися повернути об'єкти місту?

- На нещодавній сесії міськради ми ухвалили звернення до президента з питанням: чому не дається належна оцінка явного грабунку, який стався з Одесою, адже є виконавці, є конкретні схеми. Ми попросили задіяти Генпрокуратуру. Гурвіц і його команда набралися нахабності і навіть віддали Центральний Палац одруження, в якому і ваш покірний слуга колись відзначився. Для мене це як особисту образу. Тому ми робимо все, щоб повернути будівлі місту, але усвідомлюємо, що новий господар, відчувши, мовляв, справа пахне гасом, перепродав об'єкти іншим, ті - третім. Так що завдання ускладнюється, але прокуратура з цього питання роботу веде. А взагалі, коли я тільки став мером і приїхав до Києва, зі мною жартували, мовляв, ну що - до тебе вже всю Одесу розпродали? Мабуть, залишилася тільки Дерибасівська і Потьомкінські сходи? Але пізніше з'ясувалося, що мої попередники частина Дерибасівській теж продали ... Тротуар, який прилягає до готелю "Спартак", викуплений і належить Руслану Тарпану (власник будкомпанії "ІНКОР". - Авт.).

- Ви говорите, мовляв, попередня влада пів-Одеси пустили з молотка. А ви плануєте щось знакове для міста, навпаки, будувати? Наприклад, набережну?

- В обставинах, що склалися це вельми проблематично. Пояснюю. Найстрашніше не те, що за минулої влади забудовували схили, а то, що це робили точково, хаотично, без єдиної концепції. І коли ваші колеги мене запитують: чи будете ви забудовувати узбережжі, я чесно кажу: хлопці, подивіться уважно, воно вже все забудовано! Багатоповерхівки прямо з води стирчать! Туалети у моря, і ті, виявляється, продані якомусь Іванову-Петрову, ще й із залученням під це гектара землі. За землю я йому дав по руках, а за будова не маю права - приватна власність. І як в цих умовах робити набережну, коли вона упреться в одну власність, другу, третю ... Тому поки думаю, як залучити інвестора. Для мене вже зроблена карта узбережжя, і я по метру знаю, кому що належить. А ще є ідея продовжити міні-набережну на 16 ст. Фонтана ...

- А як щодо Аркадії?

- В Аркадії, за ротондою, є ряд таунхаусів. Знести їх я вже не можу. Але хочу змусити власників цих будинків зробити набережну до клубу "Е". Ще ми обговорюємо з інвесторами Swissôtel Odessa, що ми підемо їм назустріч, виділимо трохи землі, а вони зроблять таку ж набережну, як на 16-й Фонтана. Є пропозиція по міні-набережній в Отраді, але я не впевнений в цих інвесторів. Спочатку перевірю - вкрасти хочуть або вкласти, тоді і будемо вирішувати.

Спочатку перевірю - вкрасти хочуть або вкласти, тоді і будемо вирішувати

- Одне з ваших передвиборчих обіцянок - зробити Одесу містом без околиць, тобто упорядкувати Ленселище, Цукрове селище, селище Дзержинського та інші райони приватної забудови. Що вже зроблено в цьому напрямку?

- Створено робочу групу, якій доручено до вересня місяця розробити комплексні плани з розвитку кожного проблемного району Одеси. Так, навряд чи вони стануть центром міста, але елементарний порядок ми там наведемо. Адже є місця, де навіть немає аптечного кіоску, туди нелегко проїхати швидкої допомоги, і здається, що це - не Одеса.

- А яка Одеса вам до душі? Де в місті ви найбільше любите гуляти?

- Я дуже люблю Французький бульвар, де я виріс. Раніше замість корпусу ОНУ ім. Мечникова був величезний пустир, і ми там з хлопцями ганяли у футбол. Але культовим місцем для мене завжди була Аркадія. Недарма, коли я став мером і прийшов в Аркадію, я єдине що не заплакав. Страшний паркан зліва на центральній алеї, все захаращене. І для мене стало питання честі - повернути Аркадію, якою вона була. А ще обожнюю Пушкінську. В молодості ми з коханою, тримаючись за руки, гуляли по цій вулиці, і це почуття спонукало мене написати вірш. Зараз згадаю пару рядків ...

"Мені все на Пушкінській знайоме - від бруківки і до гілок, І незвичайна знемога завжди на Пушкінській сильніше" ... (посміхається). Хоча 16 ст. Фонтана мені теж не чужа. Я там в дитинстві рибу ловив. Якось ціле відро бичків вдалося набрати!

- Крім риболовлі, кажуть, ви в дитинстві захоплювалися футболом ...

- Я не пропускав жодного матчу "Чорноморця"! З дідом ходив на ігри, а додому ми поверталися пішки. Дід з приятелем заходили в кожен підвальчик, де продавали вино, випивали по склянці, а на закуску їм вручали цукерки. Вони віддавали солодощі мені. Так ми і приходили додому: я - абсолютно ситий, дідусь - добряче напідпитку, засмучувалася одна бабуся (сміється. - Авт.).

)

В атаку! Мер обожнює футбол і ходить на всі матчі "Чорноморця". Фото: odessa.ua

- А на "Привоз" ходите?

- Звичайно! Весь ринок я роблю тільки там. Купую картоплю, моркву, цибулю, рибу і м'ясо. Рачки взагалі обожнюю! Пам'ятаю, недавно одна журналістка домовилася зі мною про інтерв'ю. Я приходжу на зустріч, і тут вона каже: а не слабо вам на "Привоз" зараз за рачками поїхати? Я - їй: не слабо! Ми приїжджаємо, купуємо рачки, а з мене продавщиця категорично відмовилася взяти гроші. Тут з мене грошей не хочуть брати. Тому я приходжу на ринок з шоколадом, кажу, мовляв, раз так - ось вам презент (сміється. - Авт.)

- Напередодні Дня незалежності вам дістався від Януковича орден "За заслуги" першого ступеня ...

- Так, мені було надзвичайно приємно отримати від президента таку нагороду. А Стоянов (Юрій Стоянов, автор і актор гумористичної програми " Городок ". - Авт.) Тоді надіслав мені СМС-ку:" Дорогий Олексій! Мужики іноді по секрету кажуть: Вона мене нагородила ... І опускають очі. В даному випадку Вона - це Батьківщина, а нагородила - орденом! Це краще! З чим і вітаю! І Вас і Вашу чудову сім'ю! Стоянов, - теж Ваш "(сміється. - Авт.).

- Ви дивилися "Ліквідацію"?

- Я обожнюю цей фільм! Мені дуже подобається Володя Машков. Вважаю, що Гоцмана він зіграв чудово! Іноді вживаю його вираження "картина маслом" і "бікіцер". Володя подарував мені свою фотографію, де він в ролі Миколи Другого, і написав: "меру улюбленого міста Олексію Костусєву від Миколи Другого". До речі, на наше запрошення він обіцяв приїхати на День міста ...

До речі, на наше запрошення він обіцяв приїхати на День міста

У мера - кіт-улюбленець, а на іменини градоначальнику подарували ... курей. Фото: А. Сибірцев

- Продовжіть фразу: я пишаюся "за Одесу", тому що ...

- Тому що наше місто було і залишається першим у багатьох хороших справах. Тому що нею керували великі люди. Наприклад, Рішельє. Бували випадки, що він проходив по вулиці і бачив, що в одному з дворів зачахнули квіти. Він, не соромлячись, заходив в будинок і говорив господареві, мовляв, шановний пане, будьте ласкаві полити ваші рослини, якщо вам це важко, дайте мені відро, і я це зроблю сам. Він приходив у шкільний клас, тихенько сідав у куточку і слухав, як школярі відповідають на питання екзаменатора. Потім двох кращих запрошував до себе на обід. Багато можна розповідати і про Маразлі, і про Воронцова ... Завдяки таким людям Одеса стала Одесою. А ще мало хто знає, що в Одесі вперше стали робити халву. І продовжують досі випускати її на консервному заводі за тим самим рецептом. Одеса - це те місто, яке завжди був попереду. І мені приємно, що за цей недовгий час при владі ми зробили хоч щось корисне для людей.

Ми встановили День російської писемності 6 червня - в день народження Пушкіна. Цікаво, що депутати Держдуми Росії загорілися цією ідеєю, і ось президент РФ підписує указ про створення такого ж свята в Росії. Тобто за Одесою пішов не окреме місто, а ціла країна.

- Що ви побажаєте Одесі і одеситам?

- Бажаю, щоб Одеса, як і в XIX столітті, була містом-переможцем, де народжується багато прекрасного, нового. І щоб Одеса зберігала статус культурної столиці, де щорічно проходить близько 100 фестивалів. Я хочу, щоб одеситам в їх рідному місті було комфортно і безпечно. Щоб у кожній одеській родині люди жили щасливо. Для цього я готовий працювати, не шкодуючи себе.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Мер Одеси Олексій Костусєв:" Коли я став мером і прийшов в Аркадію, то ледь не заплакав "". інші інтерв'ю дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Кокота Ірина

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Що ви вважаєте своїми головними досягненнями?
Що вдалося за цей час зробити, щоб полегшити життя одеситів?
Чи плануєте далі зниження квартплати?
Чи будете ви продовжувати дорожню революцію в Одесі, коли в місті протягом місяця внесли 600 змін в схеми руху?
Чи варто одеситам побоюватися наступного стрибка цін?
Як ви маєте намір вирішувати це питання?
Чи будете ви намагатися повернути об'єкти місту?
А взагалі, коли я тільки став мером і приїхав до Києва, зі мною жартували, мовляв, ну що - до тебе вже всю Одесу розпродали?
Мабуть, залишилася тільки Дерибасівська і Потьомкінські сходи?
А ви плануєте щось знакове для міста, навпаки, будувати?