Реклама
Реклама
Реклама

Психологічні прийоми: як відбувається вплив на людину, психологія впливу на людей, методи впливу при спілкуванні, розмові

  1. Приклади негативних психологічних прийомів
  2. критика
  3. Загроза і залякування
  4. самовихваляння
  5. Чутки і плітки
  6. Допустимі методи психологічного впливу на людину

Людина живе в соціумі, постійно перебуваючи в спілкуванні і взаємодії з іншими людьми. Соціальний стан людини, його успішність визначаються умінням спілкуватися з іншими людьми, знаходити до них підхід і домовлятися. В ході життя людина не тільки впливає на інших людей, але і сам піддається їх впливу, часто проти своїх інтересів.

В ході життя людина не тільки впливає на інших людей, але і сам піддається їх впливу, часто проти своїх інтересів

Приклади негативних психологічних прийомів

Знати про психологію людини і психологічних методах впливу на людину корисно не стільки для того, щоб маніпулювати оточуючими в своїх інтересах, скільки для того, щоб уникати подібних маніпуляцій. Нижче будуть наведені основні приклади «брудних» психологічних прийомів, яких слід уникати, а також деякі психологічні прийоми в спілкуванні, які можна без побоювання використовувати, так як вони не шкодять чужий репутації та гідності.

Перераховані в цьому розділі методи психологічного впливу називаються негативними з тієї причини, що вони негативно позначаються на душевному стані людини, на якого вони впливають. Іноді негативний ефект стосується не тільки душевного стану об'єкта впливу, але також і його соціального благополуччя. Приклади такого психологічного впливу на свідомість людини будуть приведені нижче для того, щоб знати про типові хитрощі маніпуляторів і не потрапляти на них.

Такі способи маніпуляції руйнівні, і інформація про них наводиться з тією метою, щоб уникати подібного впливу, а не щоб його використовувати на інших людях. Слід розуміти, що маніпулятор не завжди використовує «Брудні» методи усвідомлено. Іноді це відбувається з натхнення, і не завжди навіть з метою нашкодити. Часто маніпулятор настільки сконцентрований на отриманні власної вигоди, що не думає про те, що приносить комусь шкоду.

Однак є й інша категорія людей - тих, хто точно знає, як психологічно впливати на людину при розмові. Зазвичай це не просто недоброзичливці, а спеціально навчені психологічним прийомам впливу на людей співробітники великих корпорацій, маркетологи та інші працівники медіа, які в своїх маніпуляціях переслідують певні цілі.

Такий егоїзм, звичайно, не може служити виправданням для травмуючих дій. Людині, що потрапила під таке «шкідливий» вплив, найчастіше потрібна допомога професійного психолога, щоб відновити душевну рівновагу і продовжувати повноцінно жити. Одним з таких фахівців є психолог-гипнолог Микита Валерійович Батурин.

критика

Критика як психологічного впливу найчастіше використовується в двох варіантах:

  • У першому випадку маніпулятор штучно створює перед жертвою образ власного авторитету. При цьому жертві нав'язується переконання в тому, що опонент - великий фахівець в області спору, і його думка є непорушним. На ділі нерідко виявляється так, що маніпулятор є фахівцем зовсім в іншій області, або ж зовсім не є великим знавцем. Подібна маніпуляція використовується в тому випадку, коли маніпулятор не відчуває великої сили в своїх аргументах: вони звучать самі по собі недостатньо переконливо, і починається «тиск авторитетом» співрозмовника.
  • У другому випадку маніпулятор, навпаки, грає на авторитеті співрозмовника. Спочатку його компетентність всіляко підкреслюється, а потім маніпулятор «ловити» жертву на фактичних помилках, недоліки формулювання і інших недосконалості аргументації.

Крім того, нерідкі випадки використання «доброзичливого хамства». Цей прийом полягає в тому, що жертві маніпуляції спочатку висловлюється те, яка вона чудова і які успіхи вона робить, а потім під соусом «адекватною» критики в максимально коректних висловах видається порція неаргументованого критиканства, що видається за «побажання». Після прочитання подібного у жертви психологічного впливу на людину залишаються змішані почуття: з одного боку, йому цим посланням побажали добра, а з іншого боку, на душі тепер гидко.

Як боротися з критикою в різних її варіаціях? Перш за все, пам'ятайте про те, що критика має адекватність і вага тільки в тих випадках, коли вона затребувана (коли ви самі відкриті до критики, просите про неї і даєте громадськості зрозуміти, що ви готові до неї прислухатися) і коли вона адекватна, т . е. коли наводиться конкретна аргументація по недоліків, а не загальна емоційна оцінка. У адекватної критики немає нічого поганого, якщо вона подана правильно. Однак, якщо через критику маніпулятор намагається вас принизити, найкращим способом буде вказати йому на власні недоліки в аргументації, або ввічливо сказати про те, що його думка не була затребувана.

Загроза і залякування

Погрози та залякування - найбезпосередніший і нехитра маніпуляція з існуючих. Загрожувати можуть що завгодно - від позбавлення будь-яких привілеїв до фізичної розправи. Знаходяться навіть високодуховні маніпулятори, які залякують жертву прокльонами або небесною карою.

Стратегія боротьби з подібними маніпуляціями повинна будуватися в залежності від конструктивності посилу. Якщо людина має над жертвою маніпуляції реальну владу, т. Е. Це його безпосередній керівник або покровитель, то кращим способом впоратися з подібним тиском буде вийти з-під його контролю, знайшовши інше джерело ресурсів. Багато жертв маніпуляцій виявляються під контролем у начальників, які загрожують звільненням або позбавленням премії. У таких випадках потрібно починати підшукувати місце роботи, а загрози по можливості фіксувати, щоб передати їх до уповноважених органів.

Якщо у маніпулятора немає реальної влади над жертвою, він погрожує фізичною розправою або різними духовними формами насильства - псуванням, чаклунством і т. Д. У другому випадку найпростіше не звертати уваги на подібний лепет, т. К. Будь-які форми чаклунства працюють тільки на тих людей, які щиро в них вірять. У першому ж все трохи складніше - необхідно дотримати обережність, зафіксувати загрози на будь-який носій, знайти свідків, і звернутися в правоохоронні органи. Пам'ятайте, що загроза життю і здоров'ю - це вже не область психології, а стаття в Кримінальному кодексі.

самовихваляння

Самовихваляння - одна з форм удаваного авторитету. При цьому маніпулятор приписує або перебільшує атрибути своєї персони: говорить про те, що у нього є спеціальна освіта, статус, здібності, зв'язку, яких у нього немає. Якщо немає можливості перевірити інформацію, якої красується співрозмовник, необхідно згадати про те, що всі ці напускні атрибути - лише спосіб пустити пил в очі, щоб відвести опонента від головного - від слабкості власної позиції в суперечці.

Якщо ваш співрозмовник щосили намагається показати, яка він важлива персона, задайте собі питання - «Ну і що?». Спирайтеся на ті аргументи і факти, які він наводить. Ведіть дискусію по суті - не давайте удавана перевазі відвести вас від нитки розмови. ведіть аргументовану суперечку - адже в дискусії абсолютно не має значення статус опонента, важлива тільки обговорювана інформація.

Чутки і плітки

Ще одна поширена форма маніпуляції - референс в сторону чуток і пліток. Простіше кажучи, маніпулятор звертається до жертви з посилом «Я тут чув краєм вуха, що ...», і призводить чутки різного ступеня неймовірності. Слід відразу обмовитися, що нікому не буде приємно, коли його персону обговорюють за його спиною в негативному світлі. Тому подібний посил відразу провокує бурхливу емоційну реакцію у жертви, яку легко відвести в потрібне маніпулятору русло.

Психологія впливу на людей дозволяє по-різному використовувати плітки і чутки - налаштувати жертву проти передбачуваного джерела інформації, змусити видати якусь інформацію під «соусом» виправдання і т. Д. Головне, що слід пам'ятати в подібних ситуаціях - якщо ви стали жертвою чуток , не варто поширювати їх ще далі. Ви не знаєте, звідки прийшла інформація до маніпулятора. Ви не знаєте, в якому вигляді він її отримав і для чого використовує. Пам'ятайте про те, що вихована людина не дозволяє собі брати інформацію з пліток. Чи не виправдовуйте себе перед пліткарем - відповідайте з гідністю, видаючи стільки інформації, скільки самі вважаєте за необхідне.

Допустимі методи психологічного впливу на людину

Знання про те, як психологічно впливати на людину, можна використовувати не тільки на шкоду оточуючим. Наведемо кілька психологічних хитрощів в спілкуванні, застосування яких не принесе нікому шкоди, але допоможе зробити взаємодію більш ефективним:

  • Не обговорюйте невдачі і промахи іншу людину, якщо не можете запропонувати дієвої альтернативи. Ця рекомендація укладається в короткий рада «Критикуєш - пропонуй». Якщо ви розумієте, що в ситуації, що склалася нічого не можна змінити, або якщо вам просто щось не подобається в діях людини, але ви не можете запропонувати гідного варіанту на заміну - утримайтеся від негативних коментарів в його сторону, тому що вони не зроблять ваше спілкування приємніше і ефективніше.
  • Закінчуйте розмову на позитивній ноті. Так у людини складеться приємне враження, і наступного разу він з більшою охотою почне з вами контактувати, ніж ви б закінчували спілкування на негативі.
  • Якщо потрібно когось критикувати, не забувайте підкреслювати достоїнства. Цей пункт є доповненням до першого: якщо потрібно пояснити, «як не треба робити», завжди підкріплюйте це позитивним прикладом і перерахуванням того, «як треба».
  • У дискусії звертайтеся тільки до аргументів. Чи не принижуйте особистість співрозмовника - це найнижчий і нетактовне прийом при веденні спору. Не звертайтесь до «авторитетів», якщо тільки їхня думка не є підкріпленим фактичними доказами. Щоб вести суперечку аргументовано, дотримуйтесь голим фактам і спирайтеся тільки на конструктивні елементи діалогу.
  • Пам'ятайте правило трьох «так». Якщо має бути вести дискусію, готуйте аргументи таким чином, щоб співрозмовник обов'язково з ними погодився як мінімум три рази поспіль. Після того як психологічний поріг в три «згоди» пройдено, людині набагато простіше буде і далі приймати вашу позицію.
  • Слідкуйте за мовою тіла і мімікою співрозмовника. Мимовільні рухи м'язів обличчя і тіла під час бесіди допоможуть вам виявити аргументи- «тригери». Це найбільш болючі для опонента точки, на які можна продовжувати тиснути і отримувати відповідну реакцію. Звертайте також увагу на жести «так» і «ні» - кивки, отмахіваніе, похитування головою. Це допоможе зрозуміти, що відчуває людина насправді, чи сходиться це зі словами.

Маніпулювати можна в різних цілях, з різним ступенем майстерності. Не варто забувати лише про одне: щоб зберегти спокій і чисту совість, не можна використовувати ті методи, які залишають опонента в ситуації страху, безвиході, безпорадності. А якщо подібні методи вивели з рівноваги вас, слід звернутися до психолога, щоб він допоміг відновити душевний спокій і навчитися надалі обходити подібні «пастки». Корисно також вивчати спеціальну літературу про те, як вплинути на людину психологічно - не тільки для одержання вигоди з маніпуляцій, а й для захисту від подібних «брудних» прийомів.

Якщо ваш співрозмовник щосили намагається показати, яка він важлива персона, задайте собі питання - «Ну і що?