Реклама
Реклама
Реклама

Найдешевша житлова держпрограма: хто претендує і які умови

  1. Хто має право на житло з комунального фонду
  2. Документи, що підтверджують категорію
  3. Хто може отримати житло абсолютно безкоштовно?
  4. Як можна приватизувати житло черговикам?
  5. Ситуація з чергою на житло в містах Казахстану
  6. В Астані налічується 41 511 черговиків
  7. У 2015 році черговикам Алмати було видано 290 квартир
  8. За два роки в Караганді видали 30 квартир

Як держава вирішує житлову проблему найбільш незахищених верств населення, які не можуть отримати орендне житло з викупом за держпрограмою?

На сьогоднішній день по всьому Казахстану в черзі на житло з комунального фонду варто 368 700 осіб. За даними Міністерства національної економіки, з них 268 інвалідів та учасників Великої Вітчизняної війни, 156 600 соціально-вразливих громадян. Це ті, хто не має можливості придбати квартири від операторів держпрограми. Як же вирішується їх житлове питання і на що їм доводиться розраховувати?

Як відомо оператори державної Програми розвитку регіонів до 2020 року АТ « Жілстройсбербанк Казахстану », АТ« ВО « Казахстанська іпотечна компанія »І ФН« Самрук-Казина »Зводять у співпраці з акіматом і будівельними компаніями житлові будинки по всій країні. Але реалізуються вони лише певним категоріям черговиків або вкладникам, які мають жілстройсбереженія і іншим платоспроможним громадянам. А самим незахищеним верствам населення в Казахстані видається житло з комунального житлового фонду. Ось тільки дочекатися його на ділі дуже складно.

Які умови висувають Казахстанська іпотечна компанія і Фонд нерухомості «Самрук Казина» для претендентів на орендне житло з подальшим викупом в 2016 році, читайте в минулому статті .

Хто має право на житло з комунального фонду

Для початку варто пояснити, яка нерухомість відноситься до комунального фонду? Закон про житлових відносинах свідчить, що комунальний житловий фонд - це житла, які знаходяться у віданні місцевих виконавчих органів (МІО). Вони закріплені за спеціальним державною установою, що надає нерухомість в користування нужденним. Житло може бути як у власності акімату, так і орендоване ним в приватному житловому фонді.

Як розповіли в Міністерстві національної економіки у відповідь на запит порталу kn.kz, квартири надаються тільки громадянам Казахстану, при цьому жителям столиці і містах республіканського значення потрібно мати прописку не менше 3-х років.

На дану нерухомість мають право:

  • інваліди та учасники Великої Вітчизняної війни;
  • діти-сироти, діти, які залишилися без піклування батьків;
  • соціально вразливі верстви населення (особи, прирівняні до інвалідів та учасників ВВВ, пенсіонери за віком, оралмани, неповні сім'ї), які мають сукупний середньомісячний дохід за останні 12 місяців перед зверненням про надання житла на кожного члена сім'ї нижче 3,1-кратного розміру прожиткового мінімуму, встановленого на відповідний фінансовий рік законом про республіканський бюджет (менше 70 863 тенге в 2016 році). Даний коефіцієнт не поширюється на дітей-інвалідів.
  • держслужбовці, бюджетники, військові, кандидати в космонавти, космонавти, співробітники спеціальних державних органів та особи, що займають державні виборні посади;
  • жителі аварійних будинків.

Про те, на яких умовах можуть отримати орендне житло молоді сім'ї, читайте в статті .

Документи, що підтверджують категорію

Як відповідають в Управлінні житла та житлової інспекції м Як відповідають в Управлінні житла та житлової інспекції м.Алмати, для підтвердження пільги потрібно надати:

  • посвідчення про пільги (учасникам війни);
  • довідка медико-соціальної експертизи (МСЕ) про інвалідність;
  • пенсійне посвідчення (для пенсіонерів за віком);
  • свідоцтво про розірвання шлюбу, довідки з РАГСу (форма №4 або 16 (неповним сім'ям).

Орендне житло від Жілстройсбербанка: умови і розрахунки >>>

Хто може отримати житло абсолютно безкоштовно?

Як розповіли в Управлінні житла м Астани, цей перелік осіб закріплений в пункті 8 статті 13 Закону «Про житлових відносинах»:

  • інваліди та учасники ВВВ. У разі їх смерті житло залишається у членів його сім'ї;
  • інваліди 1 та 2 груп;
  • особи, які брали участь в ліквідації наслідків катастроф;
  • постраждалі на Семипалатинському полігоні, під час лиха в Приаралье;
  • воїни-афганці;
  • військовослужбовці, співробітники спеціальних державних органів, що мають вислугу 20 років і більше;
  • члени сім'ї співробітника, який загинув при виконанні обов'язків;
  • кандидати в космонавти, космонавти;
  • жертви політичних репресій;
  • співробітники органів внутрішніх справ, звільнені зі служби і мають вислугу 20 і більше років, а також співробітники, які мають вислугу 10 і більше років, що містять на утриманні дітей-інвалідів.

При цьому інваліди та учасники Великої вітчизняної війни, а також діти-сироти та діти, які залишилися без піклування батьків, мають пріоритет при розподілі квартир. При цьому діти перебувають в окремому списку на отримання житла. Як підкреслюють в міських акімату, на дану категорію виділяється не менше 20% від загальної кількості об'єктів комунального фонду. Ця норма встановлена ​​з 29 грудня 2014 року.

Про те, як умови іпотеки змінилися через кризу, читайте в спеціальній статті .

Як можна приватизувати житло черговикам?

У житловому секторі акімату м Караганди докладно розповіли про порядок приватизації нерухомості. Спочатку з черговиком укладається договір найму. Потім, хоч на наступний же день, громадянин має право подати заяву на приватизацію.

Це може зробити будь-який черговик, незалежно від наявності пільг. Але зробити це безоплатно можуть тільки перераховані вище категорії громадян. Решта можуть приватизувати за ринковою ціною. Оцінку нерухомості дає незалежна оцінна компанія. Після чого, якщо черговик не має можливість викупити житло відразу, він повинен заплатити 30% від її вартості, а решту суми можна розподілити на 10 років без всяких відсотків.

Як стати в чергу на житло? >>>

Варто відзначити, що очереднику вигідніше оформити приватизацію через кілька років, так як щорічно при оцінці вартості житлового об'єкта враховується знос 2%. Тобто через 10 років квартира буде коштувати на 20% дешевше.

Але в основному черговики мають низькі доходи, тому можуть не подавати на приватизацію, а проживати за укладеним спочатку договором найму. Орендна плата в даному випадку встановлюється щорічно. Існує система розрахунку, де враховується район міста, матеріал стін будинку, площа квартири. Наприклад, в Караганді оренда 3-кімнатної квартири в середньому щомісяця обходиться за 7000 тенге.

Ціни на квартири продовжать зниження: підсумки I кварталу 2016 року і прогнози >>>

Ситуація з чергою на житло в містах Казахстану

Описаний в Законі «Про житлових відносинах» механізм, безумовно, дуже справедливий для соціально-незахищених. Але що на ділі мають казахстанські черговики?

В Астані налічується 41 511 черговиків

За інформацією столичного управління житла, в Астані на обліку потребуючих отриманні житла з комунального фонду складається 41 511 осіб. З них:

  • Інваліди та учасники ВВВ - 1 особа;
  • Воїни-афганці, учасники ліквідації в Черонбильской АЕС, трудівники тилу, сім'я учасника ВВВ) - 507 осіб;
  • Інваліди 1,2 груп - 2512 осіб;
  • Пенсіонери за віком - 2582 людини;
  • Діти-сироти - 2558 чоловік.

Акіматом міста Астани в 2015 році з держфонду було видано інвалідам та учасникам ВВВ - 7 квартир, соціально вразливим (воїнам-афганцям, інвалідам, пенсіонерам тощо) - 118 квартир, сиротам - 166 квартир.

Орендне житло від «Нурли жол» в 2016 році: як отримати квартиру >>>

У 2015 році черговикам Алмати було видано 290 квартир

Управління житла та житлової інспекції міста Алмати повідомляє, що за станом на 30 березня 2016 року у обліку потребуючих перебуває 16 656 сімей, в тому числі за окремими списками:

  • учасники та інваліди ВВВ - 1;
  • діти сироти та діти, які залишилися без піклування батьків - +1571;
  • соціально-вразливі верстви населення - 7538 (прирівняні до інвалідів та учасників ВВВ - 375 сімей, інвалідів 1 і 2 груп - тисяча триста тридцять сім; пенсіонерів - 762.

У 2014 році в Алмати черговикам було надано 429 квартир, в 2015 - 290 квартир. З початку 2016 року оформлено 90 квартир. Всього в 2016 році надійде не менше 400 квартир.

За два роки в Караганді видали 30 квартир

Як повідомляє порталу kn Як повідомляє порталу kn.kz акимат р Караганди, загальна кількість черговиків, зареєстрованих на сьогоднішній день в місті, становить 13 797 осіб. З них учасники та інваліди ВВВ - 1, особи, прирівняні до інвалідів та учасників ВВВ - 236, інваліди 1 і 2 групи - 941, пенсіонери за віком - 708 осіб.

На сьогоднішній день на обліку потребуючих житло з державного житлового фонду по категорії діти-сироти та діти, які залишилися без піклування батьків, які не досягли 29 років, які втратили батьків до повноліття складається 2819 дітей.

За 2014-2016 роки в місті було видано тільки 30 квартир для соціально-вразливих громадян.

Наведені вище цифри показують, що при нинішньому дефіциті комунальних «квадратів» в черзі за квартирою від держави можна простояти все життя. Незначного просування позицій сприяє те, що деяких черговиків знімають з черги з якихось причин: хтось переїхав, купив квартиру самостійно, помер. Якщо жінка з неповної сім'ї виходить заміж, то її теж виключають зі списку.

Фото: mir159.ru, inva.kz, 100realt.ru

Каріма Апенова, інформаційна служба kn.kz

Як можна приватизувати житло черговикам?
Як же вирішується їх житлове питання і на що їм доводиться розраховувати?
Як можна приватизувати житло черговикам?
Як стати в чергу на житло?
Але що на ділі мають казахстанські черговики?