Реклама
Реклама
Реклама

Як біженці з Донбасу вплинули на вартість оренди житла

  1. Чи не раді
  2. У будинку за містом, дуже недорого
  3. Ціна питання

Незважаючи на наплив біженців зі сходу, оренда житла в Києві і передмістях не подорожчало - квартири в столиці більшості приїжджих не по кишені, а в передмісті пропозиція в десятки разів перевищує попит

Влітку 2014 го в лексиконі ріелторів південного сходу країни з'явилося нове вираз: "золоте кільце АТО". Так жартома називають Харків, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Херсон, Миколаїв та інші великі міста навколо зони проведення антитерористичної операції - сотні тисяч біженців, які потребують житло, накрутили тут орендні ставки в 1,5-2 рази. Знімна квартира в Харкові чи Дніпропетровську тепер коштує майже як в Києві. У Маріуполі та Запоріжжі можна знайти житло дешевше, але і тут ціни виросли в півтора-два рази (див. Золоте кільце АТО).

Ажіотажу чекали і в Києві - в столиці можна орендувати житло за цінами Харкова, але вибір роботи значно ширше. Цього не сталося - більшість біженців осіли в регіонах по сусідству з Донецькою і Луганською областями. А тим, хто все ж таки дістався до Києва, власники квартир здають житло вкрай неохоче.

Чи не раді

"З Донецька евакуювалася вся наша IT-компанія. На новому місці, в Києві, плануємо, як і раніше, працювати на аутсорсингу для зарубіжних клієнтів", - розповідає Ігор, програміст з Донецька. Додаючи, що у співробітників досить високий рівень доходів навіть за мірками Києва, але варто показати паспорт з донецькою пропискою, більшість орендодавців їм відмовляють.

За спостереженнями фахівців консалтингової компанії SV Development, четверо з п'яти господарів житла взагалі не бажають мати справи з вимушеними переселенцями. "Орендодавці хочуть укласти договір як мінімум на рік, а переселенці можуть раптово з'їхати", - пояснює аналітик SV Development Сергій Костецький. За його словами, справа не тільки в термінах - отримана за кілька місяців орендна плата далеко не завжди може покрити можливі збитки. Наприклад, витрати на покупку нової техніки або ремонт, який доводилося робити не одному київському рантьє після від'їзду неспокійних квартирантів.

Як заявив заступник гендиректора агентства нерухомості "Альянс-Брок" Сергій Подгорний, ставлення до вимушеним переселенцям погіршився через неадекватну поведінку деяких біженців, які відмовляються оплачувати оренду, незважаючи на укладений договір, з'їжджають, прихопивши техніку, затівають конфлікти на політичному ґрунті і т. п. Подібні випадки якраз і зіграли роль "ложки дьогтю", неабияк зіпсувати ставлення до всіх квартиронаймачів з охопленого війною сходу.

Щоб збільшити, натисніть на зображення

Щоб збільшити, натисніть на зображення

У підсумку з переселенцями більшість орендодавців готові співпрацювати тільки на особливих умовах. За словами Костецького, для них можуть підвищити орендну плату: квартиру вартістю 3 тис. Грн на місяць запропонують за 3,5-3,8 тис., Зажадавши оплату відразу за 3-4 місяці, а не за перший і останній, як зазвичай. Платити стільки більшості вимушених переселенців не по кишені - частина відправляється далі на захід або повертається назад на схід, деякі шукають житло в менш дорогих передмістях столиці.

У будинку за містом, дуже недорого

Микола Колесников орендує двокімнатну квартиру в новобудові Вишгорода за 3,5 тис. Грн. Аналогічне житло на Оболоні, до якої Миколі на своїй машині їхати 15-20 хвилин, обійшлася б в півтора-два рази дорожче. "По дорозі підводжу кількох знайомих попутників, частково компенсую витрати на бензин. Потім залишаю машину біля метро, ​​яким і добираюся до роботи", - ділиться він досвідом життя в передмісті.

Микола - уродженець Вінниці, другий рік працює в Києві менеджером, знімаючи квартиру в місті-супутнику. За його словами, в червні-липні приїжджих у Вишгороді явно додалося: більшість - біженці зі сходу.

За оцінками Сергія Подгорного, частка переселенців серед потенційних орендарів житла в передмістях до початку серпня зросла до 35-50%. Більшість шукало дешеві однокімнатні або двокімнатні квартири в новобудовах або приватних будинках - не дорожче 2,5-3 тис. Грн на місяць.

Як правило, такі об'єкти здаються за лічені дні, особливо якщо власники не вередують з приводу прописки орендарів. Але зовсім вже бюджетних варіантів небагато - 2,5 тис. Грн оренди у випадку з приватним будинком всього в 1,5-2 рази перевищує номінальну вартість комунальних послуг. Більш дорогі об'єкти простоюють в очікуванні мешканців по кілька місяців. Їх вдається здати швидше, хіба що пустивши декількох орендарів. "Ми переобладнали трикімнатну в Глевасі для проживання двох сімей, - ділиться Наталія Сергієнко, господиня дохідного житла. - Після цього квартира була здана практично відразу і вигідніше, ніж раніше".

Житло в Київській області шукають не тільки переселенці із зони АТО - серед квартиронаймачів чимало працюють в столиці жителів інших регіонів і безквартирних киян. "У міру розвитку інфраструктури міст - супутників Києва попит на оренду росте", - підтверджує старший аналітик компанії UTG Костянтин Олійник. Дійсно, в передмісті можна недорого і цілком комфортно влаштуватися в сучасній новобудові або добре обладнаному приватному будинку, купувати продукти в мережевих супермаркетах, а на роботу до Києва добиратися на маршрутних таксі. Крім того, цього літа, коли кияни залишилися без гарячої води, додатковою перевагою заміського житла стало обов'язкове для знімних квартир і будинків наявність бойлера.

Попит на житло в передмісті обернено пропорційний відстані до столиці - все-таки більшість квартиронаймачів працюють в Києві. За підрахунками Миколи Колесникова, якщо дорога на роботу і назад на власному авто обходиться дорожче 50 грн, на місяць набігає понад 1000 грн, і вигода заміської оренди стає сумнівною. Те ж правило діє і відносно маршруток. Наприклад, коли проїзд з Глевахи до Києва подорожчав до 10 грн, це автоматично збільшило транспортні витрати для сім'ї з двох чоловік до тих же 1000 грн в місяць. Дорога з більш віддалених міст-супутників обходиться ще дорожче - відповідно орендарі шукають житло в межах 15-30 км від Києва.

Щоб збільшити, натисніть на зображення

Ціна питання

Ні в Києві, ні в передмістях поява переселенців зі сходу не вплинуло на ціни. У гривні вони залишилися незмінними з січня 2014 го, в доларах - упали приблизно на третину. "Коли долар пішов в зростання, орендодавці спочатку намагалися наполягати на прив'язці цін до валюти, - розповідає Костецький. - Але орендарі виявилися до цього не готові, адже більшість отримує зарплати в гривні".

Остання обставина і визначає стан ринку оренди Києва та передмість - число платоспроможних клієнтів на ньому за останні п'ять-шість років скоротилася на порядок. Підвищення цін в подібній ситуації просто нереально - швидше за все, вони залишаться незмінними до загального поліпшення стану справ в економіці, тобто не будуть рости ні в 2014-му, ні в 2015 році. Деякі ріелтори все ж сподіваються хоча б на короткочасне зростання оренди в серпні-вересні, коли в столицю приїдуть студенти київських вузів. Але навіть такі оптимісти не чекають підвищення більше ніж на 10% (300-500 грн при нинішньому рівні цін). Втім, швидше за все, ці надії не виправдаються, адже, за оцінками SV Development, зараз на одного орендаря припадає до 30-40 пропозицій квартир.

Статті по темі