Реклама
Реклама
Реклама

Спадкоємці і спадкодавця

  1. Стаття на тему: Спадщина
  2. Хто може бути спадкоємцем?
  3. черговість спадкування
Стаття на тему: Спадщина

Спадкоємці і спадкодавця - це суб'єкти спадкового правонаступництва. До спадкоємців переходить майно наследодателей після їх смерті.

Якщо спадкодавцем може бути тільки громадянин (включаючи недієздатних і неповнолітніх громадян РФ, а також іноземців та осіб без громадянства), то спадкоємцем може бути громадянин, юридична особа, а також держава.

Виникнення права на спадкування пов'язано зі смертю спадкодавця, а не з його волевиявленням. Але кожен дієздатний громадянин має право розпорядитися своїм майном до настання власної смерті, попередньо склавши заповіт відповідно до закону. У цьому випадку громадянин може залишити своє майно одному спадкоємцю, інших же позбавити спадщини, не пояснюючи причин. Якщо ж заповіт складено, до спадкування закликаються законні спадкоємці в порядку черговості, яка передбачена ГК РФ.

Якщо у вас виникли питання, пов'язані з заповітом або отриманням спадщини, зверніться до фахівця в даній галузі. досвідчений юрист у спадок проконсультує вас, вивчивши ситуацію, що склалася, при необхідності захистить ваші інтереси в залі суду.

Хто може бути спадкоємцем?

Громадяни визнаються спадкоємцями, якщо вони живі до дня смерті спадкодавця. ГК РФ містить норми, які спрямовані на захист інтересів вже зачатих, але ще не народжених спадкоємців, інтересів неповнолітніх дітей, недієздатних громадян, а також громадян, дієздатність яких обмежена. Якщо одним із спадкоємців є ненароджена дитина спадкодавця, розділ спадщини здійснюється тільки після народження цієї дитини. Якщо дитина народиться живим, спадщина ділиться з урахуванням його інтересів, в іншому випадку розділ є нікчемним. Про майбутній розподіл спадщини повинні бути повідомлені законні представники дитини (батьки, усиновителі, опікуни) і органи опіки та піклування.

Якщо серед співспадкоємців є неповнолітні, недієздатні або обмежено дієздатні громадяни, відповідно до ст. 1167 ЦК РФ, розділ спадщини здійснюється із залученням органів опіки та піклування.

У Цивільному кодексі України є поняття «негідні спадкоємці». Ці особи не отримують спадщини, незважаючи на родинні зв'язки зі спадкодавцем. Негідним спадкоємцем є громадянин, який умисно вчинив незаконні дії проти спадкодавця або інших спадкоємців. Наприклад, тиснув на спадкодавця з метою отримання усієї спадщини або більшої його частини. Громадянин може бути визнаний негідним спадкоємцем тільки в судовому порядку, якщо його протизаконні дії будуть доведені.

черговість спадкування

Спадкоємці кожної наступної черги мають право на спадщину, якщо немає спадкоємців попередніх черг або вони відмовилися від спадщини. Черговість спадкування прописана в Цивільному кодексі РФ (ст. Одна тисяча сто сорок одна). Існує 8 черг спадкування, і пов'язані вони зі ступенем споріднення спадкоємців і спадкодавця.

Спадкоємцями першої черги вважаються діти, батьки і чоловік спадкодавця. Що стосується онуків, вони успадковують майно за правом представлення.

Спадкоємці другої черги - це брати і сестри спадкодавця (повнорідні та неповнорідні), його бабусі і дідусі з боку обох батьків, діти братів і сестер (племінники спадкодавця).

До спадкоємців третьої черги відносяться тітки і дядька спадкодавця (брати і сестри його батьків). Їх діти (двоюрідні брати і сестри спадкодавця) успадковують майно за правом представлення.

Прабабусі і прадідусі і інші родичі третього ступеня споріднення вважаються спадкоємцями четвертої черги. Визначає ступінь споріднення число народжень, що відокремлюють одних родичів від інших. Відзначимо, що в це число не входить народження самого спадкодавця.

П'ята черга - рідні брати і сестри дідусів і бабусь спадкодавця (двоюрідні бабусі й дідусі).

До спадкоємців шостої черги відносяться двоюрідні правнуки, двоюрідні племінники, двоюрідні дядьки і тітки. Це родичі спадкодавця п'ятого ступеня спорідненості.

Спадкоємцями сьомої черги за законом визнаються мачуха і вітчим, пасинки і падчерки спадкодавця.

До спадкоємців восьмий черги відносять непрацездатних утриманців спадкодавця, які до його смерті проживали разом з ним на його утриманні і які не входять до 1-7 чергу спадкування.

Якщо у вас залишилися питання, запишіться на консультацію до професійного адвоката у спадкових справах.

Можливо Вас зацікавить:

Інші статті на тему: Спадщина
Хто може бути спадкоємцем?