Реклама
Реклама
Реклама

Розлучення подружжя в 2018 році - процедура, діти, майно

  1. Розлучення через РАГС - найшвидший і безпроблемний спосіб
  2. Розлучення через суд - складне і часто необхідне рішення
  3. Як подати на розлучення - традиційні та сучасні способи
  4. Діти при розлученні батьків. Дотримання прав дитини
  5. Угода про дітей в шлюборозлучному процесі
  6. Скільки коштує розлучення?
  7. Які документи необхідні для розлучення?
  8. Основи поділу майна при розлученні
  9. Як пережити розлучення?
  10. висновок

Розлучення - це стресова ситуація, під час якої емоційний стан подружжя стає перешкодою для будь-яких їхніх дій. Існують різні способи розірвання шлюбу, порядок та умови яких регламентовані законодавством.

Вибір конкретного шляху залежить від бажання розлучитися у обох подружжя, спільних неповнолітніх дітей і дорогого майна. Спробуємо розібратися з процедурою і що висуваються до неї вимогами з боку держави.

Розлучення через РАГС - найшвидший і безпроблемний спосіб

Умовами його проведення є:

  • відсутність загальних неповнолітніх дітей (Загальних по крові, спільно усиновлених, а також усиновленої другим чоловіком).
  • відсутність спільно нажитого майна, що має вартість понад 100 тис. р .;
  • наявність обопільного бажання розлучитися;
  • визнання одного з подружжя безвісно відсутнім, померлим або засудженим на термін більше 3 років.

Повноліття настає з 18 років, за винятком проходження дітьми процедури емансипації. Особа можуть визнати повністю дієздатним і повнолітнім з 16 років, якщо у нього є особистий джерело доходу.

Процедура розлучення відбувається за місцем реєстрації подружжя (якщо вони прописані окремо) або в РАГСі, що оформив шлюб.

Якщо всі документи були зібрані правильно і немає формальних приводів для відмови, то термін розірвання шлюбу - 30 днів.

Розлучення через суд - складне і часто необхідне рішення

У всіх випадках, не придатних під вимоги для розлучення через ЗАГС (наявність дітей або майнові спори), процес розлучення оформляється через суд . Якщо обоє з подружжя хочуть розлучитися, то процедура буде набагато швидше.

Незалежно від ситуації, судовий розгляд зазвичай триває більше одного і менше шести місяців.

В судовому порядку проводяться наступні дії:

  • вирішується, з ким із подружжя буде проживати дитина (діти);
  • розподіляються майнові права ( розподіл майна );
  • встановлюється необхідність виплати аліментів та їх розмір;
  • розглядається питання про можливість здійснення розлучення.

При судовому розгляді в розірванні шлюбу буде відмовлено, якщо позовну заяву подано чоловіком, дружина якого вагітна або має дитину віком менше 1 року.

Дружина може подати на розлучення незалежно від її положення.

За клопотанням може бути надано час для примирення (не більше трьох місяців). Найчастіше шлюборозлучні процеси розглядаються судами за місцем проживання, хоча можливий варіант розлучення через мирового суддю (за наявності домовленості).

Як подати на розлучення - традиційні та сучасні способи

для ініціації бракоразводной процедури через ЗАГС чоловік і дружина повинні прийти разом для подачі спільної заяви. При неможливості одного з подружжя прибути особисто, слід надати його згоду в письмовій формі, посвідченої нотаріально.

Замість особистої присутності при подачі документів можна скористатися послугами багатофункціонального центру або подати на розлучення через інтернет.

При судовому розгляді справи в суд досить звернутися одному з подружжя.

Найкраще особисто принести зібраний заздалегідь пакет документів, хоча його також можна направити поштою. Зазвичай деяких паперів не вистачає, тому суд їх витребує під час засідання.

З переліком необхідних документів можна ознайомитися в кожному суді, який займається шлюборозлучними процесами або у відповідному розділі.

Діти при розлученні батьків. Дотримання прав дитини

При наявності у подружжя спільних дітей в суді захищаються майнові права дитини, а також вирішується, з ким із батьків йому буде комфортніше залишитися після розлучення.

Майно дітей не ділиться між подружжям і включає в себе подарунки (іграшки, одяг, техніка, предмети побуту та інтер'єру - ліжко, коляска, меблі), а також куплені самостійно за стипендію, гранти або подаровані гроші речі.

Майно дітей не ділиться між подружжям і включає в себе подарунки (іграшки, одяг, техніка, предмети побуту та інтер'єру - ліжко, коляска, меблі), а також куплені самостійно за стипендію, гранти або подаровані гроші речі

Розділ дітей при розлученні (При наявності спору) відноситься до одного з найбільш наболілих питань і вирішується тільки в суді загальної юрисдикції (районному суді).

Якщо подружжя досягло угоди, з ким буде жити син або дочка, то шлюборозлучний процес можна провести у мирового судді.

При вирішенні питання про місце майбутнього проживання дітей враховуються кілька факторів:

  • думка дитини, якщо йому вже виповнилося 10 років. Побажання не є вирішальним, так як судом розглядаються інші, більш об'єктивні і вагомі обставини;
  • фінансовий стан батьків, хоча не існує чіткого критерію, достатнього для остаточного рішення. Високий рівень доходів батька не гарантує автоматичний перехід дітей в його виховання, так само як і низький достаток матері не може стати єдиною причиною відмови;
  • взаємини дітей в сім'ї і прихильність один до одного;
  • режим роботи батьків, коло їх спілкування;
  • інші об'єктивні обставини, які можуть стати відомі під час суду.

Детальніше про дотримання прав дитини можна прочитати тут .

Угода про дітей в шлюборозлучному процесі

Оптимальним способом досягти домовленості про подальше місце проживання дітей, їх утриманні та вихованні є письмова угода. Складання даного документа є правом батьків, а не обов'язком.

До угоди зазвичай приходить подружжя, які не бачать сенсу ставити перешкоди для спілкування дітей з матір'ю або батьком.

Угода про дітей істотно спрощує процес розлучення, оскільки зводить до мінімуму судові дебати. Договір спочатку оформляється в чорновому варіанті, який потім надається на розгляд судді.

Навіть такий чернетку слід завірити в нотаріуса, щоб підтвердити твердість намірів сторін.

Навіть такий чернетку слід завірити в нотаріуса, щоб підтвердити твердість намірів сторін

Якщо в угоді будуть умови, прийнятні для повноцінного розвитку дитини, то воно приймається до уваги і вступає в силу рішенням суду. При невиконанні умов договору до подружжя можуть бути застосовані методи примусового характеру.

Скільки коштує розлучення?

Вартість процедури складається з двох показників - суми держмита та супутніх витрат.

При подачі заяви про розірвання шлюбу в ЗАГС держмито становить 600 р. (З 1 січня 2015 року), а в суд - 650 р.

Не має значення, хто буде вносити плату - чоловік або дружина.

Оплата здійснюється через банк або термінали самообслуговування, а реквізити можна взяти на сайтах відповідних відомств.

Послуги юристів при розлученні обходяться значно дорожче і необхідні при наявності суперечок щодо розділу майна і дотримання прав дитини . Юридична консультація виллється суму від 1 тис. Р., А складання позовної заяви або оскарження судового рішення - від 5 тис. Р.

Чим більше розмір майна, що підлягає розподілу, тим відчутніше вартість юридичних послуг. У районних центрах і невеликих містах можна обійтися мінімальними витратами, тоді як при розлученні в великих містах витрачені суми виявляються досить значними.

Детальніше про те, скільки коштує розлучення читайте в цієї статті .

Які документи необхідні для розлучення?

Для оформлення процедури через ЗАГС потрібно підготувати:

  • Заява від обох подружжя. Оптимальним способом є його заповнення в присутності співробітника РАГСу, хоча допускаються альтернативні способи подачі (див. Вище);
  • свідоцтво про шлюб. Документ, що підтверджує розлучення ( свідоцтво про розлучення ), Видається тільки після його здачі;
  • квитанція про сплаті держмита або чек апарату самообслуговування.

У разі подання документів одним з подружжя (у разі визнання другого безвісти зниклим, померлим, недієздатним або засудженим на термін більше 3 років) додатково додається відповідне рішення суду.

Будь-яка із зазначених причин може бути підтверджена тільки судовим рішенням. Ніякі довідки з інших інстанцій братися до уваги не будуть.

Для судового розгляду справи необхідні:

  • позовну заяву;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • виписка з будинкової книги;
  • квитанція про оплату держмита.

Даний перелік далеко не повний, оскільки в різних судах можуть відрізнятися підходи до розгляду подібних справ.

Детальніше про документах на розлучення через суд можна прочитати в цієї статті .

Основи поділу майна при розлученні

Головними предметами майнових суперечок при розділі є рухоме і нерухоме майно, а також загальні борги. Спочатку суд орієнтується на рівність часток подружжя в спільно набутому майні.

Такий спір вирішується незалежно від наявності дітей, хоча може враховуватися доцільність передачі окремих предметів дружину, який виховує дитину.

Оскільки користування однією і тією ж квартирою (див. «Поділ квартири при розлученні» ), Машиною ( «Розділ машини при розлученні» ), Дачею обома подружжям після розлучення важко, рекомендується спочатку узгодити перехід прав власності.

Розділ може бути проведено нерівномірно, якщо «обділений» чоловік не заперечує проти цього.

Одним з варіантів законно уникнути сплати аліментів є передача квартири в користування дружини, з якою залишаються діти (з її подальшою відмовою від аліментів).

Борги і кредити , Що належать в рівній мірі чоловікові і дружині, часто діляться порівну. Якщо кредит був узятий одним з подружжя до шлюбу, то питання майнового розділу буде досить складним. Це пов'язано з купівлею і спільним використанням майна, придбаного на позикові кошти, окремий випадок якого - іпотека при розлученні .

В разі відсутності домовленості між подружжям процес розділу може бути дуже тривалим і витратним.

Як пережити розлучення?

Питання про повернення до нормального життя після розірвання шлюбу є делікатним і неоднозначним. До нього не можна застосувати будь-які суворі критерії, оскільки людина індивідуальна і несприйнятливий до одноманітним штампам. Спробуємо дати лише загальні поради, які можуть бути корисні в цій непростій ситуації.

Знизити «загострення пристрастей» і прийти в норму після розлучення з чоловіком можна швидше, якщо:

  • постаратися відпустити другу половинку. Мається на увазі не стерти всі контакти в телефоні і закрити наглухо двері, а відпустити негатив, визнати за колишнім чоловіком свободу;
  • не пускають до крайніх заходів - прагнення заповнити порожнечу в пораненої душі може закінчитися ще сумніше і поранити болючіше;
  • знайти собі заняття до душі - фітнес, подорожі, катання на ковзанах, якесь хобі. Можна з головою піти в роботу, тільки не дуже в цьому старатися - перенапруження загрожує черговим нервовим зривом.

Поради для чоловіків приблизно такі ж, як і для жінок. Існує одне додаткове правило - не «лізьте в пляшку». Після розлучення у багатьох представників сильної половини спостерігаються проблеми з алкоголем, який тільки посилює проблему. Ніхто не вимагає дотримуватися «сухий закон», однак обмежити споживання спиртного необхідно.

висновок

Розлучення - складна з психологічної точки зору процедура, супроводжувана фінансовими втратами і відмовою від звичного укладу життя. Якщо не вдається зберегти сім'ю, спробуйте знайти прийнятний для обох сторін вихід.

У вирішенні спірних проблем допомагають не тільки дорогі юридичні консультації та поради, викладені на різних сайтах, але і ваша готовність йти на поступки і шукати компроміси.

Які документи необхідні для розлучення?
Скільки коштує розлучення?
Які документи необхідні для розлучення?
Як пережити розлучення?