Реклама
Реклама
Реклама

Облікова норма житлової площі приміщення

  1. Стандарт надання житла
  2. Значення облікової норми

Облікова норма житлової площі приміщення визначається місцевими органами влади (районними адміністраціями). При розробці розміру облікової норми керівництво муніципальних утворень враховує наскільки населення конкретного регіону забезпечено житлом, особливо житлового фонду, соціальний і демографічний склад сімей, що стоять на обліку і т.п. Наприклад, величина облікової норми в Москві і Вологді 10 кв. метрів, в Самарі - 8 кв.м. Облікова норма житлової площі приміщення визначається місцевими органами влади (районними адміністраціями)

Для окремих груп громадян (інваліди, військовослужбовці) облікова норма житлової площі може бути іншого розміру. Таким чином, норма може бути зменшена або збільшена, але тільки федеральними законодавчими актами, указами Президента чи законами суб'єктів РФ, які мають пріоритетне значення.

Її максимальний розмір не може бути більше нормативу надання площі квартири, виділеної за договором соцнайма.

Облікова норма використовується для прийняття рішення про прийняття громадян на облік як незабезпечених житловим приміщенням. Якщо громадянин проживає в квартирі і займає площу меншу, ніж облікова норма, то він має право постановки в чергу на придбання соціального житла .

При розрахунку беруться до уваги, не тільки житлові кімнати, але і місця загального користування (коридори, ванна, кухня), тобто загальна площа приміщення.

Стандарт надання житла

Крім облікової норми, законодавець передбачив і норму надання житла. Це - мінімальна площа квартири, на яку може претендувати громадянин при отриманні соціального житла. Наприклад, в Москві і Санкт-Петербурзі її величина дорівнює 18 кв. метрів на сім'ю, склад якої два або більше людини. Для громадян, які проживають самотньо, - 33 кв. метра.

І якщо облікова норма площі житлового приміщення застосовується для визначення потреби в житло за договором соцнайма, то норма надання потрібна для того, щоб визначити загальну площу квартири, на яку може претендувати черговик.

Як було сказано вище, величина облікової норми може змінюватися як у бік зменшення, так і збільшення. Норма надання не може бути зменшена, крім як за згодою наймача. Він має право написати заяву про заміну квартири на меншу площу. Внаслідок архітектурних особливостей квартири або важкого захворювання громадянина закон дозволяє її збільшити.

У цьому полягають основні відмінності норми облікової від нормативу надання.

Значення облікової норми

У чому полягає значення облікової норми:

  1. На практиці облікова норма житлової площі не дозволяє вселити в муніципальну квартиру родичів наймача, тимчасових мешканців (за винятком неповнолітніх дітей до їхніх батьків) або укласти договір піднайму, якщо після цього на кожного мешканця норма стане менше покладеної.
  2. Саме облікова норма площі житлового приміщення реалізовує, визначену Конституцією РФ прерогативу малозабезпечених громадян на отримання безкоштовного соціального житла.