Реклама
Реклама
Реклама

Купівля-продаж квартири в МФЦ

  1. Купівля-продаж квартири в МФЦ: покрокова інструкція
  2. Запис на прийом
  3. Необхідні документи
  4. Реєстрація договору купівлі-продажу нерухомості в МФЦ
  5. Зразок договору купівлі-продажу квартири 2018
  6. Отримання готових документів на нерухомість
  7. Державне мито
  8. терміни
  9. Оплата податків від угоди (хто і скільки повинен заплатити в 2018 році)
  10. Можливі проблеми і шляхи вирішення

Щорічно мільйони громадян оформляють угоди з нерухомістю. Вони переїжджають, розмінюють житло, виконують інші процедури, пов'язані з передачею прав власності .

Одним із зручних і безпечних способів є продаж квартири через МФЦ - багатофункціональні центри, що пропонують населенню ряд муніципальних і державних послуг. Порядок дій завжди вказано на стендах. Якщо щось не зрозуміло, ввічливі співробітники завжди проконсультують.

Купівля-продаж квартири в МФЦ: покрокова інструкція

Нагадаємо, що такі центри виконують посередницькі функції між Росреестра і особами, що оформляють угоду. Все, що роблять співробітники організації - приймають заяву і пакет документів, а потім видають вже оформлені папери.

Запис на прийом

Записатися можна на місці або через Інтернет . Другий варіант простіший. Вам достатньо зайти на офіційний сайт, ввести дані і отримати інформацію про дату і час відвідин.

Там же дізнаєтеся, що потрібно для оформлення. Центри працюють навіть в суботу, з 8 ранку до 20-00. По прибуттю, підійдіть в інформаційну службу. Вас проконсультують і видадуть бланк спільної заяви.

Необхідні документи

Обидві сторони, що укладають угоду, надають реєструючого органу ряд паперів. Серед них:

  • Паспорти (оригінали та копії всіх основних сторінок);
  • Свідоцтво, яке підтверджує факт власності (реєстрацію);
  • Три примірники договору про купівлю;
  • Папери про передачу нерухомості у власність нинішнього власника шляхом дарування, приватизації або успадкування ;
  • Якщо господар квартири одружений / заміжня, потрібне свідоцтво про шлюб і згоду партнера (чоловіка або дружини). Якщо мова йде про покупку, такої необхідності немає. Відповідно до чинного законодавства, житлова площа автоматично ділиться між подружжям навпіл. Вдівці та вдови пред'являють оригінал свідоцтва про смерть . При розлученні також потрібні папери про розірвання шлюбу ;
  • неможливо продати житлоплощу , На якій прописаний неповнолітній, не отримавши на це дозвіл контролюючих організацій. Їх представники перевіряють, чи отримає дитина гідні умови життя після того, як залишить квартиру, чи не будуть нові умови гірше;
  • Для комуналок потрібні згоди інших мешканців, які підтверджують те, що вони не претендують на частку власності, якщо її продають тому, хто в цьому приміщенні не проживав раніше;
  • Якщо оформлення доручається третій особі, на його ім'я покупець і продавець оформляють доручення;
  • Потрібно квитанція, що підтверджує сплату державного мита.

Також сторона, яка купує вимагає технічний паспорт, оформляється в БТІ протягом тижня, кадастровий паспорт, одержуваний в МФЦ або в кадастрової палаті.

знадобиться виписка з ЕГРП (Реєстр, який містить відомості про права на нерухомість). Так можна дізнатися кількість попередніх власників. Якщо їх було більше двох, варто задуматися про причини постійного переходу квартири з рук в руки.

Продавець також надає форму №9 , В якій вказуються архівні дані про прописаних і вибулих мешканцях. Якщо хтось із них перебуває у в'язниці, інтернаті, будинку престарілих, житло не може бути передано іншим людям без їх згоди.

Далі продавця потрібно перевірити в ФНС. Можливо, у нього є борги з податку на набуття права. Аналогічна перевірка проводиться в комунальних службах. Нерідко власники намагаються приховати багаторічні заборгованості. Більш того, квартира може бути давно закладена або знаходиться під обтяженням .

Також продавець повинен документально підтвердити свою дієздатність. Для цього йому буде потрібно отримати за місцем реєстрації довідку з психоневрології та наркології.

Реєстрація договору купівлі-продажу нерухомості в МФЦ

Знадобиться написати заяву, бланк якого видається на місці. Також потрібно заплатити мито за реєстраційні послуги.

В ході процедури учасники підписують угоду, що підтверджує перехід майнових прав. Представник багатофункціонального центру виступає в якості гаранта правильності і законності укладання угоди.

Він приймає документи під опис і видає обом сторонам розписку, в якій вказана дата, коли реєстраційні процедури завершать і можна звернутися за результатами, крім того за номером вказаним в розписці можна самостійно відстежити готовність документів .

Зразок договору купівлі-продажу квартири 2018

У країні діє єдиний стандарт заповнення. Можливе складання в письмовій чи друкованій формі. Усні домовленості не мають юридичної сили. Його можна отримати в МФЦ або скачати з інтернету. Приклад сучасного варіанта є тут .

Якщо об'єктом угоди є частка житлоплощі (Частина квартири), існують окремі законодавчі нюанси при оформленні.

Отримання готових документів на нерухомість

Видача готових документів можлива не раніше дня, зазначеного співробітниками багатофункціонального центру. Свій екземпляр кожен може отримати окремо, у зручний для нього час.

Якщо хтось не може прийти і забрати його, паперу передають в Росреестр, де вони будуть зберігатися в архіві, аж до моменту звернення.

Отримати екземпляр можна в будь-який час, попередньо оформивши замовлення по телефону . Телефонуйте до відділення за місцем проживання або на гарячу лінію для прийому звернень громадян.

Телефонуйте до відділення за місцем проживання або на гарячу лінію для прийому звернень громадян

Основні етапи сдекі купівлі-продажу квартири

Державне мито

Розмір одноразової оплати послуг регулюється Податковим Кодексом РФ, стаття 333.33, п.22. На момент підготовки матеріалу він становив 2000 рублів.

терміни

Час, необхідний на здійснення всіх необхідних дій, індивідуально для кожного випадку. Існують максимальні терміни, в які МФЦ зобов'язується провести процедуру:

  • Реєстрація займає до 18 календарних днів в середньому по Росії і не більше 12 в столиці;
  • Оформлення техпаспорта - до 15 днів стандартна процедура і не більше 10 днів термінова;
  • Видача кадастрового паспорта - до 12 діб, включаючи доставку з МФЦ;
  • Отримання виписки з реєстру - не більше 3 діб. На сайті Росреестра процес може зайняти в три рази більше.

Середній час вирішення всіх юридичних питань - до місяця, за умови, що обидві сторони проводять процедуру без порушень. В іншому випадку вона буде припинена до усунення причини відмови у видачі реєстраційних документів.

Оплата податків від угоди (хто і скільки повинен заплатити в 2018 році)

З 2016 року діє Федеральний закон №382 ФЗ, що вносить суттєві корективи в правила оподаткування угод купівлі-продажу квартир.

Зокрема, якщо власник купив або отримав у спадок житло до 1 січня 2016 року, і з того моменту пройшло не менше трьох років, він звільняється від сплати податків за продаж.

Мова йде тільки про власність, нема про пайову володінні. Після приватизації, отримання житлоплощі в подарунок, у спадок, повинно пройти не менше трьох років. У цьому випадку податок платити не потрібно.

У деяких випадках потрібно не менше п'яти років:

  • Якщо власність купувалася за договорами пайового будівництва, отримана не від найближчих родичів;
  • Якщо вступ до права відбулося пізніше 1.01.2016;
  • Майно відчужувався після вступу закону в силу.

З якою цифри береться податок 13%? Варіантів два. У першому випадку, з вартості продажу, мінус податкове вирахування (Надати декларацію про нього). У другому - з суми продажу, мінус всі витрати на придбання.

Можливі проблеми і шляхи вирішення

Якщо в процесі оформлення були допущені помилки, дані в документах, наданих для реєстрації, не відповідають інформації в ЕГРН, процес затягнеться.

Обов'язково перевіряйте достовірність інформації, правильність заповнення паперів, юридичну точність. Вам знадобиться допомога фахівця в області операцій з нерухомістю.

Ви завжди можете замовити безкоштовну консультацію юриста за телефонами:

  • якщо угода з нерухомістю в Москві і МО: 84957777777
  • якщо угода з нерухомістю в Санкт-Петербурзі і Ленінградській області: 88125739060
  • якщо угода з нерухомістю в інших регіонах Росії: 88001007010

Також нерідко продавці штучно занижують ціну, щоб заплатити менше податків. Нерідко це буває пов'язано з планом грошових махінацій. Вимагайте вказівки точної цифри, справедливої ​​оцінки нерухомості.

З якою цифри береться податок 13%?