Реклама
Реклама
Реклама

Чому хвилі прибиваються до берега, навіть коли вітер дме з берега?

Хвилі, що виникають в водоймах, являють собою зміну рівня води, що носять періодичний характер в просторі і в часі Хвилі, що виникають в водоймах, являють собою зміну рівня води, що носять періодичний характер в просторі і в часі.

Хвилі виникають внаслідок таких факторів, як: вітер, обертання Землі, вливання річок в моря і океани, морські відливи і припливи, швидкохідні суднові засоби. Від впливу різних чинників залежить довжина і швидкість виникають хвиль. Чим глибше водоймище, тим більше буде швидкість і довжина хвилі.

При хвильовому русі задіяна тільки поверхнева вода, якщо при цьому дно водойми глибоке, то вони дна не відчувають. При хвильовому русі задіяна тільки поверхнева вода, якщо при цьому дно водойми глибоке, то вони дна не відчувають

Оскільки глибина водойми при наближенні до берега поступово знижується, то і швидкість хвиль до берега теж зменшується, гребені хвиль спочатку йдуть під великим кутом до лінії берега загортаючись, наближаються до берега вже паралельно. Це називається рефлаксаціей. При низькій глибині дна, біля берега, хвилі не можуть генерувати.

Так як хвилі розходяться від джерела, а він знаходиться не у берегової лінії, то відповідно хвилі від джерела йдуть до берега. Хоча можливо і таке, що біля берега хвиль немає, лише невелика брижі, а при віддаленні від берега хвилі наростають і рухаються від берегової лінії. Це трапляється при сильних поривах вітру з берега прикритим лісосмугою або крутим схилом.

Незалежно від напрямку вітру, при хвилюванні води у водоймі біля берегів з порожнистої береговою лінією рівень води у водоймі підвищується вище середнього і знижується нижче середньої позначки рівня води. Незалежно від напрямку вітру, при хвилюванні води у водоймі біля берегів з порожнистої береговою лінією рівень води у водоймі підвищується вище середнього і знижується нижче середньої позначки рівня води

Якщо рівень води зменшується, то вода для того щоб заповнити його спрямовується до берега. Але при цьому потрібно мати на увазі, що висока групова швидкість води досягається лише поблизу поверхні тому, що у дна за рахунок тертя швидкість значно знижується. Так як рівень дна підвищується в міру наближення до берега, то вода притікає до берегової лінії тільки по верхньому шару.

Під час великого хвилювання незалежно від напрямку вітру, біля берега виникає циркуляція води, тобто приплив йде по поверхні води, а відтік - уздовж дна. Якщо рівень дна продовжує знижуватися, то відтік здійснюється уздовж під поверхневих шарів води.

При відсутності вітру групова швидкість хвилі біля берега практично збігається з фазовою, тобто спостерігач може бачити рух гребеня хвилі до берега.

джерело

Дивіться також: