Реклама
Реклама
Реклама

У Донецьку відкрили новий залізничний вокзал

Залізнична анархія закінчилася. Про це заявив в Донецьку віце-прем'єр - міністр інфраструктури України Борис Колесніков

Відкриття комплексу залізничники перетворили в шоу, встановивши у нового транзитного вокзалу значних розмірів сцену і встеливши весь шлях прямування керівництва країни, регіону і міста червоною килимовою доріжкою.
А квитки подорожчали
Разом з Борисом Колесніковим в Донецьк прибув і гендиректор «Укрзалізниці» Володимир Козак. Він вручив символічний ключ від об'єкта його начальнику Світлані Марченко. Після цього була перерізана червона стрічка і з вікон вокзал посипалося конфетті.
Спілкуючись з журналістами, Колесніков зазначив, що новий вокзал «дуже зручний і функціональний». Його пропускна здатність збільшилася на 20 тисяч осіб і становить 35 тисяч осіб на добу. Також тут з'явилися 28 ескалаторів, 25 ліфтів і 120 відеокамер, яких раніше не було взагалі. До реконструкції в вокзальних залах було лише 120 місць для сидіння, тепер - 510. Кількість платформ збільшилася з трьох до п'яти, а прилегла територія стала більше практично в чотири рази. Для інформування пасажирів з'явилися 28 нових електронних табло і 21 монітор. Обслуговувати таке господарство будуть 450 фахівців замість 350. З моменту будівництва вокзалу в 1945-49 роках проводилася лише незначна реконструкція, яка дозволяла збільшити пропускну здатність споруди.
Такі зміни дуже порадували керівників усіх рангів, за що найбільше відзначилися в ході реконструкції працівники Донецької залізниці удостоїлися відомчих і регіональних нагород.
- Двадцять років на залізниці була анархія, - заявив Борис Колесніков, розповідаючи, як держава, на його думку, наводить порядок на цьому виді транспорту. Він повідомив, що через п'ять років в нашій країні не залишиться жодного старого поїзда - їх замінять новими. Зараз в Україні всього десять «Хюндаїв» і «Шкод».
Ціну квитка на новий швидкісний потяг «Донецьк - Київ», який зі столиці відправиться до нас вже 5 червня, Борис Вікторович також назвав цілком прийнятною. Він упевнений, що всім по кишені другий клас за 367 грн. і перший за 564 грн. в один кінець. Віце-прем'єр вважає, що народ хронічно недоплачує «Укрзалізниці» понад 50% «реальної» вартості наших квитків. Уряд вирішив викорінити таку практику. Однак, резонно помітять читачі «Донбасу», тоді і українці мають право вимагати від держави зарплати, адекватної вартості квитка.
Серед слушних ідей Кабміну - повернення до продажу залізничних квитків за документами, що посвідчують особу. Це дозволить мінімізувати спекуляцію.
Комфорт і зручність на практиці
Як з'ясувалося, вокзальні будівлі отримали сучасні «прибудови», за всіма параметрами перевершують старий комплекс. І якщо раніше діяв один вокзал, який одночасно був пасажирським та приміським, то тепер тут цілий комплекс, що складається з трьох окремих вокзалів: для пасажирів далекого прямування, приміського і транзитного. Всі вони з'єднані між собою Конкорс (надземними спорудами) та підземним переходом. Журналісти виявилися першими «пасажирами» нового комплексу і про-йшли стандартними маршрутами, за якими вже з вівторка будуть пересуватися донеччани і гості шахтарської столиці.
Приїхали на вокзал міським громадським транспортом з метою виїхати поїздом далекого прямування потрібно як і раніше входити в стару будівлю. Справа тут, як і раніше, розташовані квиткові каси, а зліва - зал очікування (вже підвищеного комфорту). Тут є м'які крісла, буфет, а на підлозі розстелений величезний килим.
Перед дорогою іноді виникає потреба відвідати туалет. Вони залишилися на колишніх позиціях, «втративши» лише касирів. Справити нужду на донецькому вокзалі відтепер можна безкоштовно не тільки пасажирам з квитками, але і всім бажаючим. Однак залізничники все ж залишили в клозетах «віконця», в які раніше ми в поспіху простягали свої гривні.
Там, де був вихід на перон, тепер ескалатори, що ведуть на великий конкорс, що з'єднує «старий» вокзал з новим транзитним. Конкорс розташований над шляхами. Він досить широкий, і в ньому розміщено багато комфортних крісел для очікують. Тут же розмістяться невеликі торгові точки. З цього надземного переходу на перони ведуть спеціальні виходи, над яким розташовані табло з інформацією про поїзд та часу його відправлення або прибуття.

«Дивись, на цьому поїзді до Києва можна доїхати всього за шість годин!».

До поїздів далекого прямування через великий конкорс можна потрапити і з транзитного вокзалу, розташованого на вулиці Артемівської. Зараз цю частину міста не впізнати. Тут є і стоянка для транспорту, і навіть нова автостанція.
- Звідси відправляються автобуси лише приміського і міського сполучення. Міжміські маршрути тут не обслуговуються, - розповіла кореспонденту «Донбасу» диспетчер комунального підприємства «Донецкпастранс» Олена Бардус.
В транзитному вокзалі є дві каси далекого прямування, тому йти за квитком в «старе» будівля не потрібно.
А ось для того, щоб вийти на платформу, з якої відправляються електрички, доведеться пройти через турнікет. Він відкривається в той момент, коли пасажир підносить квиток до спеціального пристрою. Тут же розташована «екстрена» каса для тих, хто не купив проїзний документ в основному, приміському вокзалі.
- Оформляти квитки в касах доведеться і всім пільговикам, - повідомив головний інженер пасажирської служби Донецької залізниці Ігор Білоусов. - Досить пред'явити касиру пенсійне або інше «пільгове» посвідчення.
І з транзитного, і з приміського вокзалів до електричок можна вийти лише через малий конкорс. Сам приміський вокзал розташований біля трамвайного кільця, усередині якого буде організований відстій всіх автобусів, які відправляються з привокзальної площі.
У новому вокзальному комплексі створені хороші умови для людей з обмеженими фізичними можливостями. Тут є спеціальний зал очікування і камера зберігання, розташована в «старому» вокзалі, праворуч від входу з привокзальної площі.
- Це приклад для інфраструктури усіх міст України. Тут є і ліфти, і туалети, і пандуси для нас. І все це нормально зроблено і реально працює, - поділився з кореспондентом «Донбасу» голова обласної правозахисної організації інвалідів Володимир Землянкин, який брав участь в офіційному прийнятті цього об'єкта Національною асамблеєю інвалідів.
В цілому новий вокзал цілком функціональний і зручний для людей. Головне, щоб показана журналістам і керівникам країни комфортність і доступність з включеними кондиціонерами, ескалаторами, м'якими кріслами і навіть безкоштовними туалетами не опинилася, як часто буває, показною акцією одного дня.
недоробки
У новому вокзальному комплексі для пасажирів створені в цілому комфортні умови, однак, як часто буває, продумали не все - побудовані виходи з конкорсів на перони, за словами Ігоря Білоусова, незабаром будуть перебудовувати. Виявилося, будівельники не передбачили абсолютно ніякої вентиляції в цих спорудах. Увійшовши в них по жарі, людина відразу відчуває ефект лазні.
З істотних недоробок, які є значущими для гостей міста - «зміст» сенсорних терміналів, розташованих в холах вокзалу. На їх екранах пасажирам пропонується інформація про розклад руху міського транспорту, готелях, місцях відпочинку тощо. Однак при запиті розкладу трамваїв, автобусів і тролейбусів відкривається зовсім порожня вкладка, а серед місць культурного проводження часу значиться ... аптека.


Ілля Суздалев. Фото Ольги Кононенко.
Теги: Донецьк , Донбас , Донецька область , ціна , вартість , потяг , Укрзалізниця , губернатор , Залізна дорога , Борис Колесніков , залізничний вокзал , відкриття , Андрій Шишацький , Андрій Федорук