Реклама
Реклама
Реклама

Морський вокзал

Будівля Морського вокзалу на перетині Великого проспекту і Готівкової вулиці відносно молоде по міських мірками - було побудовано в 1982 році. Його архітектор, Віталій Сохін, отримав за розробку і реалізацію цього проекту державну премію. У відсутності інших портів, які спеціалізувалися тільки на обслуговуванні пасажирських (круїзних і поромних) судів, Морський вокзал майже 30 років виконував цю функцію в поодинці (частина пасажирських суден також прибувала в вантажний порт). Проте, коли на Василівському острові завершиться зведення сучасного пасажирського терміналу «Морський фасад» , Значення Морського вокзалу, безумовно, дещо знизиться.
Технічні можливості дозволяють йому приймати до 1 млн. Осіб на рік. Канал, що веде до причалів, має вузькі місця і часом недостатньо глибокий (до 9 м), в результаті чого важкі круїзні судна довжиною більше 200 м не можуть маневрувати поблизу причалів. Інфраструктура Морського вокзалу включає митний і прикордонний пункт, причали для прийому невеликих круїзних і поромних суден, також є готель і ресторан. Зараз частина приміщень здається під офіси.
Будівля Морського вокзалу на перетині Великого проспекту і Готівкової вулиці відносно молоде по міських мірками - було побудовано в 1982 році Останнім часом була розроблена програма розвитку цієї території. Відповідно до неї буде зведено нову 13-поверхова будівля, що виконує функції пасажирського терміналу, бізнес- і торгового центру, а також готелі. Потім на місці знесеного нинішнього будинку Морського вокзалу передбачається побудувати другий офісний центр і багатоярусну автомобільну парковку. Ансамбль будівель має незвичайне розташування, оскільки, як видно з ілюстрацій, враховує важлива вимога: збереження перспективи Великого проспекту і дотримання висотного регламенту. Усередині нових будівель буде відведено окремий простір під історичну експозицію, присвячену нинішньому будівлі Морського вокзалу архітектора В.А. Сохина.
З точки зору пропускної здатності та спеціалізації в роботі Морського вокзалу нічого не зміниться: це як і раніше будуть приблизно 1 млн. Чоловік в рік (практично - близько 70-80 тис. З щорічним приростом в 5-10%) і середньотонажні суду, оскільки поглиблення і розширення підхідних шляхів до «Морського фасаду» не торкнулося акваторію існуючого Морського вокзалу. Однак зміниться сам рівень обслуговування, на чому будуть зосереджені всі зусилля під час робіт з оновлення порту.
Потужне оновлення портової інфраструктури, яке відбувається на Василівському острові в останні роки - будівництво нового пасажирського терміналу, оновлення існуючого, плани зі зведення Західного швидкісного діаметра, реконструкція Благовіщенського мосту (колишнього моста Лейтенанта Шмідта) - це все, безумовно, позитивні події, які, сподіваємося, помітно підвищать рівень туристичного обслуговування в Петербурзі.