Реклама
Реклама
Реклама

Особливості проходження військової служби за контрактом

  1. Проходження військової служби за контрактом
  2. Відбір на військову службу (контрактна основа)
  3. поглиблений етап
  4. військовий контракт
  5. Пільги при проходженні служби за контрактом
  6. Юридична підтримка

Контрактне проходження служби - це особливий вид служби в лавах національної армії, який детально регламентується законодавством Російської Федерації і складається в добровільному зверненні до відповідних органів з метою здійснення діяльності в армії. Контрактне проходження служби - це особливий вид служби в лавах національної армії, який детально регламентується законодавством Російської Федерації і складається в добровільному зверненні до відповідних органів з метою здійснення діяльності в армії

Проходження військової служби за контрактом

Служба в армії має під собою досить складну правову основу. Конституція РФ, безсумнівно, встановлює головні постулати системи оборони держави. До них відноситься, в тому числі, і проходження військової служби за контрактом . Головним законодавчим актом у сфері армійської служби є ФЗ «Про військовий обов'язок і військову службу» (останні зміни сталося 2 грудня 2014 року). Крім того, важливе значення мають і укази і доручення Президента РФ. Наприклад, відповідно до одного з таких документів, в найближчі роки число військовослужбовців, діяльність яких здійснюється на контрактній основі, має досягти майже півмільйона людей.

Відбір на військову службу (контрактна основа)

Армія - це важливий державний інститут, який націлений на захист вітчизняних інтересів в разі військової агресії проти Російської Федерації. Тому для поставлених Президентом та Міністерством оборони цілей, є потреба у професійному патріотичний фізично міцний особовий склад.

Військова служба за контрактом можлива лише після проходження трьох основних етапів відбору (відповідно до Розділу 5 ФЗ «Про військовий обов'язок і військову службу»):

  • Початковий;
  • Попередній (основний);
  • Поглиблений.

В першу чергу, кандидат, який бажає вступити на службу в Збройні Сили Російської Федерації, повинен пройти спеціальні тести, які мають кілька психологічний характер. Тестування може проходити в:

  • Муніципальному військкоматі;
  • На сайті Міністерства оборони РФ;
  • Пересувному пункті відбору.

Така система дозволяє максимально швидко визначити, хто психологічно підходить для наступного етапу.
Попередній етап необхідний для того, щоб заповнити і передати в спеціальний орган Міноборони документи, перелік яких передбачений Законом. Наприклад, це можуть бути:

  • Характеристика з місця роботи, навчання;
  • Ксерокопія паспорта;
  • Результати запитів до правоохоронних органів;
  • Медичні довідки про стан здоров'я кандидата (виписки з медкнижки).

поглиблений етап

Військова служба за контрактом - це важливий крок для кожного громадянина або іноземця. Однак для держави також не менше значимо, хто буде оберігати його інтереси. Саме тому під час поглибленого етапу відбору на контрактну службу перевіряються фізична підготовка кандидата, його психологічні якості, медичні показники. Якщо буде прийнято рішення про придатність кандидата, то він відправляється на обов'язкові попередні підготовчі вчення, і лише потім на основний рубіж служби.

військовий контракт

Договірна служба юридично підтверджується спеціальним договором (контрактом). У ньому вказуються права і обов'язки сторін, відповідальність за їх невиконання, а також пункти про оплату і терміни дії документа. Окремим пунктом вказуються обов'язки по фінансовому і матеріальному забезпеченню військовослужбовця.

Договір складається у двох примірниках, обов'язково в письмовій формі. Моментом, коли він починає діяти, вважається підписання договору сторонами. Відповідно до зазначеного законодавства, а саме статтею 51 ФЗ «Про військовий обов'язок і військову службу», військовослужбовець має право розірвати контракт за власним бажанням. Однак таке розірвання є можливим при одноразовому присутності трьох обставин:

  • Наявність поважної причини у військовослужбовця;
  • Спеціально створена атестаційна комісія повинна розглянути зазначені в заяві причини і порахувати їх поважними;
  • Згода на звільнення повинен дати безпосередній командир військовослужбовця за місцем проходження служби.

Пільги при проходженні служби за контрактом

Якщо громадянин уклав з державою договір про контрактну військову службу, він має ряд пільг. Наприклад, такі військовослужбовці мають право на отримання житла . На них поширюється дія спеціальної іпотечної накопичувальної системи. Крім того, громадянина зобов'язані забезпечити службовим житлом або виплатити компенсацію в зв'язку з витратами на найм житла. До додаткових пільг і гарантій відноситься повне медичне страхування і забезпечення.

Юридична підтримка

Надходження на службу в армію за контрактом, а також обов'язковий відбір вимагають деяких знань в сфері юриспруденції. Будь-якому кандидату в військкоматі повинні надати обов'язкову правову консультацію (безкоштовну) про порядок вступу на службу за контрактом. Якщо ж у Ви зіткнулися з порушенням особистих прав, необхідно звернутися до кваліфікованого фахівця в галузі права.