Реклама
Реклама
Реклама

Направляємо працівника на військові збори: кадровий супровід

Кого можуть закликати на військові збори?

На військові збори можуть бути покликані ( ст. 29 Закону № 2232 *):

- військовозобов'язані - особи, які перебувають в запасі для комплектування Збройних Сил України (далі - ВСУ) та інших військових формувань в особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави ( абзац п'ятий ч. 9 ст. 1 Закону № 2232 );

- резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві ЗСУ, інших військових формуваннях та призначені для їх комплектування в мирний і воєнний час ( абзац шостий ч. 9 ст. 1 Закону № 2232 ).

При цьому військовозобов'язані громадяни України можуть бути призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори ( ч. 1 ст. 29 Закону № 2232 ). Підкреслимо: військовозобов'язані, яким надійшла повістка з військкомату про прибуття для призову на збори, зобов'язані прибути в пункт в термін, зазначений в цій повістці ( ч. 9 ст. 29 Закону № 2232 ).

А ось резервісти можуть проходити збори згідно з відповідними програмами, передбаченими Положенням про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України, затвердженим Указом Президента України від 29.10.2012 р № 618/2012 , і Положенням про проходження громадянами України служби у військовому резерві Національної гвардії України, затвердженим Указом Президента України від 10.08.2012 р № 470/2012 .

Деякі особи звільняються від проходження зборів. Їх перелік наведено в ст. 30 Закону № 2232 . На рис. 1 наведемо ці категорії військовозобов'язаних, звільнених від зборів.

Кого можуть закликати на військові збори

В окремих випадках, при наявності інших поважних причин та за умови надання військовозобов'язаними відповідних документів, рішення про звільнення від проходження зборів приймається районним (міським) військовим комісаріатом, де вони перебувають на військовому обліку.

Резервісти звільняються від проходження навчальних та перевірочних зборів у порядку, встановленому положеннями про проходження громадянами України служби у військовому резерві.

Тривалість навчальних зборів

Час і строки проведення зборів військовозобов'язаних і резервістів визначають Генеральний штаб ЗСУ і органи управління іншими військовими формуваннями відповідно до Законом № 2232 . Тобто військовозобов'язаних і резервістів можуть закликати на збори до лав не тільки ВСУ, а й інших військових формувань, наприклад в Національну гвардію.

Про початок і закінчення зборів військовослужбовців і резервістів командир військової частини видає відповідний наказ ( ч. 1 ст. 29 Закону № 2232 ).

На який саме термін закликають на військові збори? Тривалість зборів для військовозобов'язаних залежить від виду зборів (див. Рис. 2). Тут підкреслимо: загальний термін зборів під час перебування військовозобов'язаних у запасі не може перевищувати 10 місяців. При цьому час перебування на перевірочних зборах зараховується до загального терміну перебування на навчальних зборах ( ч. 6 ст. 29 Закону № 2232 ).

А ось резервістів закликають на збори строком до 3 місяців.

Роботодавець, відпусти працівника на збори!

Якщо ви думаєте, що можете вирішувати, чи відпускати працівника на збори чи ні, то дуже помиляєтеся. Ні виробнича необхідність, ні аврал на роботі не дають вам права ігнорувати порядку.

Про це прямо говорить ч. 9 ст. 29 Закону № 2232 .

За порушення такої вимоги посадових осіб підприємства загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 17 до 51 грн., А за повторне порушення протягом року, за яке особу вже було притягалися до адміністративної відповідальності, - від 51 до 119 грн. ( ст. 2114 КпАП ).

Борг військовозобов'язаного - з'явитися на збори!

Ми вже відзначали: військовозобов'язані, яким надійшла повістка з військкомату про прибуття для призову на збори, зобов'язані прибути до пункту в термін, зазначений у повістці ( ч. 9 ст. 29 Закону № 2232 ). За порушення військовозобов'язаними правил військового обліку, неявку їх на виклик до військкомату без поважних причин (в тому числі якщо військовозобов'язаний проігнорує повістку і не з'явиться до відповідних місце і час), для військовозобов'язаних передбачена відповідальність:

- адміністративна - штраф від 85 до 119 грн., А за повторне порушення протягом року, за яке особу вже було залучалося піддано адміністративному стягненню, - від 170 до 255 грн. ( ст. 210 КпАП );

- кримінальна - штраф до 1190 грн. або арешт на строк до 6 місяців ( ч. 2 ст. 337 ККУ ).

Разом з тим в деяких ситуаціях допускається неявка або несвоєчасна явка у військкомат на збори з поважних причин (див. Перелік поважних причин неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов'язаного до військового комісаріату для призову на збори, затвердженого постановою КМУ від 28.07.2010 р № 673 ). Назвемо їх:

- смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, бабусі) або близького родича дружини (чоловіка), яка сталася пізніше ніж за 7 діб до початку зборів;

- хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які проживають разом із військовозобов'язаним, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичем;

- відкриття щодо військовозобов'язаного кримінального провадження, а також застосування до нього адміністративного стягнення чи кримінального покарання, яке унеможливлює його прибуття;

- потрапляння під дію надзвичайної ситуації, яка виникла під час призову на збори і стала перешкодою для своєчасного прибуття військовозобов'язаного на збори;

- складання державних іспитів у вуз.

Трудові та соціальні гарантії під час зборів

Поки працівник на військових зборах буде займатися стройовою підготовкою і вдосконалювати свої військові навички, він все одно залишається найманим працівником. Отже, на нього поширюються норми КЗпП. З точки зору трудового законодавства, проходження працівником військових зборів - це виконання обов'язків, передбачених Законом № 2232 , З наданням відповідних гарантій. Що це за гарантії?

По перше,

це передбачено ст. 119 КЗпП і ч. 11 ст. 29 Закону № 2232 . Причому така гарантія стосується як основного місця роботи працівника, так і його місця роботи за сумісництвом. Те ж саме з сезонними і тимчасовими працівниками - займана посада (місце роботи), а також середній заробіток зберігаються за ними на час виконання робіт, обумовлених трудовим договором ( п. 7 Інструкції № 80 *, п. 5 Інструкції № 856 **).

Звільняти працівника, покликаного на збори, з ініціативи роботодавця не можна з дня отримання повістки і до його повернення. Єдиний виняток - ліквідація підприємства-роботодавця, де працюють такі працівники.

А якщо підприємство, на якому працює військовозобов'язаний, реорганізується? Тоді виплати за період зборів військовозобов'язаного здійснюють:

- в разі злиття підприємства з іншим підприємством - підприємство, яке виникло в результаті злиття;

- в разі приєднання одного підприємства до іншого - останнє підприємство;

- в разі поділу підприємства або відокремлення від нього - нове підприємство, яке утворилося в результаті цього поділу, в якому залишився працювати військовозобов'язаний;

- в разі перетворення одного підприємства в інше - підприємство, яке виникло в результаті перетворення.

По-друге, якщо працівник перебуває в щорічному або додатковій відпустці і в цей час він був покликаний на збори, невикористану в зв'язку з цим частину відпустки надають після закінчення зборів або переносять на інший період ( п. 10 Інструкції № 80 , п. 5 Інструкції № 856 і ст. 11 Закону про відпустки ***).

Зверніть увагу: питання про перенесення або продовження відпустки має вирішуватися за погодженням між працівником і роботодавцем. На це, зокрема, вказує Мінсоцполітики в листі від 31.01.2012 р № 30/13 / 133-12.

Про бажаному варіанті розвитку подій (продовження або перенесення відпустки) працівник інформує роботодавця шляхом подання відповідної заяви. Якщо роботодавець згоден, він видає наказ (розпорядження) про продовження (перенесення) відпустки.

По-третє, якщо військовозобов'язаний / резервіст під час зборів захворів, за ним зберігаються місце роботи і посаду. Якщо ж він продовжує хворіти після закінчення зборів, то з дня закінчення зборів йому виплачують допомогу по тимчасовій непрацездатності відповідно до Закону № 1105 **** ( ч. 14 ст. 29 Закону № 2232 ). При цьому лікарняний оплачують в загальному порядку: перші п'ять календарних днів хвороби - за рахунок коштів роботодавця, решта - за рахунок Фонду соціального страхування.

По-четверте, час проходження зборів включається до стажу для надання щорічної основної відпустки ( ст. 9 Закону про відпустки ), А також в пенсійний і «лікарняний» стаж за умови сплати ЄСВ за період зборів (див. ч. 1 ст. 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р № 1058-IV і ч. 1 ст. 21 Закону № 1105 ).

Оформляємо звільнення від роботи документально

Працівник, якому прийшла повістка з військкомату про прибуття на збори, повинен повідомити про це за місцем працевлаштування. На підставі цього порядку роботодавець видає наказ про звільнення працівника від роботи на час проходження військових зборів.

Наведемо зразок такого наказу на рис. 3.

3

Оформили наказ - правильно протабеліруйте працівника, який тимчасово змінив роботу на «стройову підготовку». У табелі обліку використання робочого часу за типовою формою № П-5, затвердженої наказом Держкомстату від 05.12.2008 р № 489 , За дні відсутності працівника на робочому місці в результаті проходження навчальних зборів проставляйте позначку «ІН» ( «22»). Вона передбачена якраз для таких випадків, а пояснення до неї говорить сама за себе: «інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов'язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул і т. П.)».

Причина: Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена спільним наказом Мінпраці, Мін'юсту і Мінсоцзахисту населення від 29.07.93 р № 58 , Цього не передбачає.

А як перевірити, чи дійсно працівник перебував на зборах? Зробити це легко і просто.

Після того, як громадянин вийде на роботу (після закінчення зборів), загляньте в його військовий квиток. На сторінках 11 - 14 цього документа повинні бути запис про тривалість і вигляді зборів, підпис командира військової частини і гербова печатка ( п. 4.6 Інструкції з організації та проведення навчальних зборів з військовозобов'язаними у військових частинах і установах ВСУ, затвердженої наказом Міноборони від 11.11.2009 р560 , ч. 10 п. 3 Положення про військовому квитку офіцера запасу, затвердженого Указом Президента України від 30.12.2016 р № 582/2016 ).

Кого можуть закликати на військові збори?
На який саме термін закликають на військові збори?
Що це за гарантії?
А якщо підприємство, на якому працює військовозобов'язаний, реорганізується?
А як перевірити, чи дійсно працівник перебував на зборах?