Реклама
Реклама
Реклама

Як відновити і поміняти паспорт без військового квитка?

  1. Як поміняти паспорт без військового квитка?
Міхеєва Катерина

Керівник юридичного відділу Служби Допомоги Призовникам в Санкт-Петербурзі

4 986 переглядів

24.06.2019

Іноді співробітники УФМС відмовляють у відновленні паспорта, якщо призовник не пред'явить їм військовий квиток. Така відмова є неправомірною, тож чоловік, що знає свої права, зможе отримати документ навіть при відсутності «віннеки».

Я - Катерина Міхеєва, керівник юридичного відділу Служби Допомоги Призовникам в Санкт-Петербурзі. У цій статті я розповім, як відновити паспорт без військового квитка.

Чи потрібен військовий квиток для заміни документа?

Перелік документів, необхідних для отримання паспорта, суворо затверджений Наказом ФМС №391. До них відносяться свідоцтво про реєстрацію шлюбу, свідоцтва про народження дітей, військовий квиток або довідка ухильника. Якщо у вас відсутній що-небудь з перерахованого списку, то надавати нічого не потрібно. Наприклад, якщо ви не одружені, то співробітники ФМС, ЖЕК або МФЦ не зможуть вимагати від вас свідоцтво про шлюб.

Це відноситься як до документів з РАГСу, так і до посвідчення військовослужбовця. Тому зміна паспорта без військового квитка можлива, якщо ви ще не отримували «червону книжку». Але на практиці закон і реальність часто розходяться. Непоодинокими залишаються ситуації, коли працівники паспортного столу вимагають у молодих людей, які не досягли 27 років, військовий квиток для паспорта. При його відсутності співробітники паспортного столу можуть запросити приписне свідоцтво. Якщо у призовника не опиниться і цього документа, йому можуть відмовити в оформленні паспорта і направити до військового комісаріату.

думка експерта

Військовий квиток - це документ військового обліку, який необхідний студентам, які втратили право на відстрочку, а також всім молодим людям при працевлаштуванні або отриманні паспорта і посвідчення водія. Дізнайтеся, чи є у вас підстави для отримання цього документа без проходження військової служби, на сторінці « Допомога призовникам ».

Катерина Міхеєва, керівник юридичного відділу Служби Допомоги Призовникам

Головна проблема полягає в тому, що у військкоматі призовнику теж можуть відмовити, так як для видачі приписного і постановки на облік потрібен паспорт. Виходить замкнуте коло: в УФМС вимагають документи військового обліку, а в комісаріаті - посвідчення особи.

Як поміняти паспорт без військового квитка?

Ситуації з відмовою відновити паспорт типові для всіх міст Росії. Співробітники ЖЕК, УФМС або МФЦ посилаються на внутрішньовідомчі накази або інші документи, що вимагають пред'явлення віннеки і загрожують наслідками. Іноді інформація про необхідність надання «червоною книжки» навіть вивішується біля входу в установу. Однак, незважаючи на всі ці внутрішні документи, паспорт без військового квитка оформити можна. І навіть відсутність приписного не повинно бути перешкодою для цього.

Якщо співробітники паспортного столу наполегливо вимагають надати документи військового обліку, не бійтеся відстоювати свої права, посилаючись на Наказ № 391. Якщо і в цьому випадку працівник паспортного столу відмовляється відновлювати документ, ви маєте право вимагати від нього письмову відмову. Зазвичай вже на цьому етапі співробітники приймають заяву про заміну паспорта. В іншому випадку ця відмова разом з усною або письмовою скаргою потрібно пред'явити начальнику відділення. Якщо звернення до начальства не вирішило проблему, скарга направляється до Прокуратури або Суд.

C повагою до Вас, Міхєєва Катерина, керівник юридичного відділу Служби Допомоги Призовникам.

Допомагаємо призовникам отримувати військовий квиток або відстрочку від армії на законних підставах: 8 (800) 333-53-63.

Як поміняти паспорт без військового квитка?
Чи потрібен військовий квиток для заміни документа?
Як поміняти паспорт без військового квитка?