Реклама
Реклама
Реклама

Як оформити на роботі військові збори в 2019 році

  1. Звільнення від роботи та військові збори - оформлення наказу на роботі
  2. Облік відсутності на роботі
  3. Оплата військових зборів працівникові 2019
  4. Податки і збори з сум, виплачених працівникові за військові збори
  5. Відповідальність за відсутність на військових зборах

Майже в кожній організації є військовозобов'язані, яких можуть закликати на військові збори, незважаючи на роботу. Зазвичай такі заходи проводять влітку, а указ про їх проведення Президент підписує на початку року. Володимир Путін вже підписав такий указ на 2019 рік: 19 березня він був офіційно опублікований на державному порталі правової інформації та з цього ж дня вступив в силу. Отже, незабаром співробітники багатьох компаній відправляться на військові збори. Як оформити на роботі така тривала відсутність фахівця, розберемося в цьому матеріалі.

Військовий обов'язок громадян Росії передбачає призов на військові збори і їх проходження. Це випливає зі статті 1.

Важливі факти про збори, на які можуть закликати громадян, які перебувають в запасі:

  1. Такі навчання можуть проходити не частіше, ніж 1 раз в 3 роки для кожного військовозобов'язаного.
  2. Загальна їх тривалість не може перевищувати 12 місяців за весь період перебування в запасі.
  3. Військовослужбовці, які перебувають в запасі, в 2019 році у відповідності з указом президента призиваються на збори на строк до 2 місяців.
  4. Граничний вік військовозобов'язаного, якого можуть закликати на збори, - 50 років (це обмеження для пересічних і сержантів запасу, для офіцерів ценз може бути іншим).

Роботодавець перешкодити призову не може, адже участь у цьому заході - державний обов'язок громадянина. А значить, його доведеться на якийсь час звільнити від роботи. В результаті виникають резонні запитання: як оформити звільнення співробітника від трудових обов'язків, чи потрібен наказ про звільнення від роботи у зв'язку з призовом на військові збори, чи потрібно якось оплатити йому цей час і, відповідно, нарахувати з виплати податки. Давайте розглянемо, як це зробити правильно, адже всім цим доводиться займатися бухгалтеру і кадровику.

Звільнення від роботи та військові збори - оформлення наказу на роботі

Звільнення від роботи передбачено в статті 170 Трудового кодексу РФ . Що-небудь робити треба тільки після того, як у роботодавця буде відривний повідомлення до порядку з військкомату про призов співробітника. Повідомлення роботодавцю - це складова частина порядку, вона залишається у роботодавця.

Цей документ:

  • принесе сам співробітник, якщо повістка прийде до нього за місцем проживання;
  • роботодавець отримає разом з повісткою, якщо військкомат направить її за місцем роботи військовозобов'язаного особи. У такій ситуації роботодавець повинен вручити повістку співробітнику, залишивши у себе повідомлення. Причому обов'язково візьміть з співробітника розписку в отриманні повістки. Інакше може трапитися, що громадянин не з'явиться до військкомату, а потім заявить, що не отримував повістку за місцем роботи. І тоді, якщо у роботодавця не буде доказів вручення повістки за місцем роботи, керівника або співробітника, відповідального за військовий облік, військкомат може оштрафувати на суму від 500 до 1000 рублів.

У повідомленні роботодавцю будуть вказані час початку і закінчення військових зборів (тобто період, на який доведеться звільнити співробітника від роботи).

На підставі отриманого повідомлення про призов на військові збори видається наказ на роботі про звільнення співробітника від праці на цей час. Уніфікованої форми такого наказу немає, тому оформляється він в довільній формі.

При необхідності в цьому ж наказі можна вирішити питання про покладення на роботі обов'язків цього фахівця на іншого співробітника (зрозуміло, за попередньої згоди цього співробітника).

Оплата військових зборів працівникові в 2019 році проводиться виходячи з його середнього заробітку, що потрібно відобразити в наказі. Потім ці витрати повністю компенсує держава через Міноборони Росії.

Отже, працівника закликали на військові збори; як оформити наказ, покаже цей приклад (форма приблизна):

Якщо період відсутності доводиться на відпустку співробітника, то за його бажанням відпустку переноситься на інший час або продовжується на час військових зборів. Це передбачено в статті 124 Трудового кодексу РФ . Враховуйте, що період проходження військових зборів зараховується в «відпускної» стаж фахівця. Адже хоча він в цей період фактично не працював, за ним на цей час зберігається місце роботи (посада).

Облік відсутності на роботі

Відсутність співробітника на роботі через військових зборів зазначається в табелі обліку робочого часу:

  • (Або) літерним кодом «Г»;
  • (Або) цифровим кодом «23».

У трудовій книжці ніяких записів з цього приводу робити не потрібно.

Оплата військових зборів працівникові 2019

За період військових зборів співробітнику виплачується компенсація в розмірі середнього заробітку, на підставі статті 6 Закону N 53-ФЗ. Кількість днів, проведених на військовому заході, визначається за довідкою про проходження навчальних зборів. Її працівникові повинен видати військкомат. Цю довідку співробітник повинен представити за місцем роботи. Порядок визначення компенсації визначено в пункті 2 Правил компенсації витрат, понесених організаціями та громадянами РФ у зв'язку з реалізацією Федерального закону «Про військовий обов'язок і військову службу», затверджених постановою Уряду РФ від 01.12.2004 N 704. Розрахунок середнього заробітку проводиться за правилами, встановленими ТК РФ, оскільки спеціального порядку його обчислення для розглянутого випадку не передбачено.

Відшкодування організації витрат, пов'язаних з виплатою працівникові середнього заробітку, провадиться за рахунок коштів федерального бюджету, виділених на ці цілі Міноборони Росії. Виплату компенсації виробляє військкомат на підставі поданих роботодавцем копій документів, що підтверджують витрати. У зв'язку з цим в військкомат потрібно направити лист, де вказати розмір середнього заробітку працівника. Цей лист слід оформити на бланку організації, вказавши реквізити банківського рахунку для перерахування компенсації. Лист до військкомату складається в довільній формі.

На жаль, в Правилах не встановлено конкретний термін, протягом якого військкомат повинен перерахувати гроші на рахунок організації, що оплатила працівникові період перебування на зборах. В середньому витрачені кошти відшкодовуються з казни приблизно в місячний термін з моменту надання документів.

Податки і збори з сум, виплачених працівникові за військові збори

Компенсація в розмірі середнього заробітку виплачується за місцем роботи. Однак джерело цієї виплати - бюджет. Роботодавець в цих відносинах - тільки проміжна ланка: спочатку виплату компенсації виробляє він, а потім ці гроші йому відшкодовує бюджет. Проте, виплачені працівнику суми враховують у складі витрат на оплату праці, в силу пункту 6 статті 255 НК РФ , І обкладають:

  • ПДФО (ст. 209, п. 1 ст. 210, ст. 217 НК РФ , Лист Мінфіну Росії від 10.11.2009 N 03-04-05-02 / 13);
  • страховими внесками на обов'язкове соціальне страхування (гл. 34 частини другої Податкового кодексу Російської Федерації; Листи ПФР, ФСС РФ і Міністерства охорони здоров'я Росії від 15.03.2011 N 784-19);
  • внесками на обов'язкове страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань (норми Федерального закону від 24.07.1998 N 125-ФЗ «Про обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань», Лист ФСС РФ від 17.11.2011 N 14-03- 11 / 08-13985).

Страхові внески, обчислені із середнього заробітку, враховуються відповідно до статтею 264 НК РФ , Як інші витрати організації. У разі компенсації витрат з бюджету отримані кошти відображають у складі позареалізаційних доходів.

Порядок відображення в обліку самих виплат працівникам за час участі у військових заходах залежить від прийнятої в роботі організації облікової політики. Можливі 2 варіанти відображення таких виплат:

  1. Віднесення на витрати організації в звичайному порядку, як і інші виплачуються працівникам суми (п. П. 5, 7 і 16 ПБО 10/99). У цьому випадку необхідно зробити наступну проводку: Дебет 20 (25, 26, 44) Кредит 73 - нарахована компенсація працівникам за час участі у військових зборах.
  2. У зв'язку з тим що дані виплати відшкодовуються з бюджету, виникає не витрата, а дебіторська заборгованість організації (п. 16 ПБУ 10/99). У цьому випадку бухгалтеру необхідно зробити таку проводку: Дебет 76 Кредит 73 - нарахована компенсація працівникам за час участі у військових зборах.

Отримана компенсація не включається в податкову базу по ПДВ. Хоча іноді податківці намагаються угледіти в цьому плату військкомату роботодавцю за надані останнім послуги з надання працівника для виконання військового обов'язку. Однак ця позиція не заснована на законі. Адже гроші, які перераховуються військкоматом роботодавцю, - компенсація його витрат на виплату середнього заробітку працівникові, покликаному державою, а не оплата послуги. Тому вони ПДВ не обкладаються, що підтверджують і судова практика, і Мінфін.

Відповідальність за відсутність на військових зборах

Якщо керівництво організації не забезпечило своєчасну явку свого працівника за викликом військового комісаріату, то до нього будуть застосовані санкції статті 21.2 КоАП РФ у вигляді адміністративного штрафу в розмірі від 500 до 1 тисячі рублів.

У свою чергу, для самого працівника неявка до військкомату без поважної причини в силу статті 21.5 КоАП РФ спричинить за собою попередження або накладення адміністративного штрафу в розмірі від 100 до 500 рублів. Ухилення від військових обов'язків є кримінально караним діянням, відповідальність за яке передбачена статтею 339 КК РФ .

Поважні причини неявки громадянина за повісткою військового комісаріату наведені в статті 7 Закону N 53-ФЗ. Це, наприклад, може бути хвороба призовника, важкий стан здоров'я родичів, перешкоди, що виникли в результаті дій непереборної сили, і інші. Виробнича необхідність до таких причин не відноситься, тому роботодавцю краще забезпечити явку до військкомату, щоб уникнути проблем, як для себе, так і для працівника.