Реклама
Реклама
Реклама

Скільки діє довідка для водійських прав: терміни і правила

  1. Коли і де необхідно отримувати довідку
  2. Причини відмови у видачі довідки
  3. Скільки діє отримана довідка
  4. Чи буде проходити медогляд при втраті прав

З 2010 р для того, щоб отримати водійське посвідчення, мало пройти навчання в автошколі і успішно скласти теоретичний і практичний іспити. Необхідно ще отримати медичну довідку, яка підтверджує, що майбутній водій здоровий і не представляє потенційну загрозу всім іншим учасникам дорожнього руху. Розглянемо, де і як можна пройти медичний огляд і скільки діє довідка, необхідна для отримання водійських прав.

Розглянемо, де і як можна пройти медичний огляд і скільки діє довідка, необхідна для отримання водійських прав

Коли і де необхідно отримувати довідку

Без пред'явлення довідки з висновком лікарів про придатність громадянина до управління транспортним засобом, він не зможе пройти навчання на водія в автошколі. Точніше, він може вивчити теорію, але ось до занять з водіння, навіть в межах автодрому, його вже не допустять. Відповідно не може йти мови і про здачу іспитів на отримання прав.

Повторно медичний документ доведеться отримувати при заміні прав, дійсність яких сьогодні становить 10 років. До цього часу, отримання довідки потрібно тим, хто позбувся прав за водіння в нетверезому стані. Регулярно проходять медичні огляди професійні водії, що працюють в автотранспортних компаніях.

Довідку, що дає право на оформлення посвідчення водія, видає тільки медустанову, що має всі необхідні дозволи. Це може бути поліклініка за адресою проживання водія, клініка, що спеціалізується на проведенні медичних оглядів. Відповідно, послуги надаються в рамках ОМС або на комерційній основі.

Деякі автошколи організовано відправляють своїх слухачів за довідкою на права . Крім фахівців поліклініки потрібно висновок з психо-неврологічного та наркологічного диспансерів. Вони видають окремі довідки на спеціальних бланках. Вся процедура зазвичай займає один день або навіть менше, якщо не буде потрібно проходження будь-якої спеціальної діагностики.

Для оформлення довідки будуть потрібні:

  • паспорт, дійсний на момент пред'явлення;
  • військовий квиток (тим, хто його має);
  • дві фотографії (зазвичай просять 3х4);
  • права, що підлягають заміні.

паспорт, дійсний на момент пред'явлення;   військовий квиток (тим, хто його має);   дві фотографії (зазвичай просять 3х4);   права, що підлягають заміні

Причини відмови у видачі довідки

Проведення медогляду перед тим, як людина отримає права і сяде за кермо автомобіля або мотоцикла покликане забезпечити безпеку його самого та інших учасників руху. Ідеального здоров'я від кандидата не потрібно, але є ряд патологій, при яких водіння заборонено. До них відносяться:

  • різні напади;
  • порушення слуху;
  • слабкий зір;
  • порушення розумової діяльності;
  • каліцтва кінцівок (вроджені і отримані пізніше);
  • порушення функціонування вестибулярного апарату;
  • травми, пов'язані з ушкодженнями нервових стовбурів.

Деякі із зазначених порушень можуть бути причиною не заборониш, а обмеження на керування транспортними засобами. В правах таких водіїв ставиться особлива відмітка. Наприклад, про обов'язковість носіння лінз (очок) для погано бачать, спеціального знака адаптованого під інваліда автомобіля.

Скільки діє отримана довідка

Думка про те, що довідка, отримана під час навчання в автошколі, буде діяти все 10 років до заміни прав, помилково. Медичний висновок має куди менший «термін придатності». За загальним правилом, установленим Мінздоровсоцрозвитку, в 2017 році він становить 2 роки. Це стосується всіх водіїв, з категорією від А до Е.

З цього правила є й винятки. Так, всього 1 рік триває дія медичної довідки для водіїв:

  • які не досягли 21 року;
  • старше 50 років;
  • мають певні захворювання;
  • які професійно займаються транспортними перевезеннями.

Але, як правило, після видачі прав, медичний документ вже не потрібно до моменту їх заміни або відновлення після вилучення за нетверезу їзду. Необхідно відзначити, що терміни дійсності меддовідки в останні роки зменшився. Раніше її видавали на 3 і 2 роки відповідно.

Чи буде проходити медогляд при втраті прав

Відомості про проходження медогляду фіксуються не тільки в довідці. Вони вносяться в єдину інформаційну базу. Тому, в разі втрати або втрати прав іншим способом, проходити медогляд заново не буде потрібно. Новий документ буде оформлений за результатами вже пройденої комісії.

Те ж правило діє і при зміні особистих даних, імені, по батькові, прізвища. Отримання додатково до національних міжнародних водійських прав також не вимагає пред'явлення медичного документа. Але в цьому випадку дія такого посвідчення буде обмежено тим же терміном, що і основне.

Фактично, більшості громадян медична довідка потрібна тільки при отриманні прав в перший раз (заміни надалі). Носити її при собі, регулярно оновлювати і пред'являти співробітникові ГИБДД повинен тільки той, у кого варто про це відмітка в посвідченні водія. За відсутність такого документа накладається штраф. Однак варто пам'ятати, що його розмір розмір значно менше, ніж за пред'явлення довідки підробленої.