Реклама
Реклама
Реклама

Міжнародні водійські права МФЦ: як отримати, покрокова інструкція

  1. Навіщо отримувати міжнародні права через МФЦ
  2. Що таке МФЦ
  3. Як сплатити держмито за отримання міжнародних прав в МФЦ
  4. Оформлення міжнародних прав через МФЦ: покрокова інструкція
  5. Крок 1. Підготовка пакету документів.
  6. Крок 2. Надання документів в МФЦ.
  7. За попереднім записом через онлайн сервіс:
  8. Особисто через інформатора
  9. По телефону
  10. Крок 3. Отримання міжнародних прав в МФЦ.
  11. Термін отримання міжнародних прав через МФЦ
  12. Причини відмови у видачі міжнародних прав через МФЦ
  13. Які проблеми можуть виникнути при отриманні міжнародних прав через МФЦ
  14. Підведемо підсумки

Всім привіт!

Для водіння авто за кордоном потрібен дозволяє документ - міжнародне посвідчення водія (МПВ). Отримати його можна різними способами, кожен з яких має свої переваги. У цій статті я розповім вам, як оформити міжнародні водійські права через МФЦ і як це допоможе вам заощадити час.

З вами Ілля Кулик, погнали!

Навіщо отримувати міжнародні права через МФЦ

Міжнародне ВУ автовласникові доводиться отримувати в наступних випадках:

  • При в'їзді на територію іншої держави на своєму авто.
  • При оренді та управлінні транспортним засобом за кордоном.
  • У разі постійного або тимчасового проживання за кордоном (при керуванні авто).

МВУ видається максимум на 3 роки і не може бути дійсно довше, ніж національні права (це обмеження встановлено п.33 Постанови Уряду (ПП) РФ №1097 від 24.10.2014 року).

Широко поширена думка, що російське посвідчення водія, видане після 1 березня 2011 року, приймається за кордоном в якості міжнародного. Логіка цього переконання ясна: Росія підписала Віденську конвенцію про міжнародний рух і розробила нову форму для ВУ відповідно до її нормами. Отже, теоретично російські права повинні давати право керування автомобілем в країнах-підписантів Віденської конвенції.

Але не все так просто. Є безліч приватних випадків, коли місцеве законодавство влади зарубіжних держав ставлять в більш високий пріоритет, ніж міжнародні норми і російське ВУ визнається недійсним. Приклади такого підходу, а також докладну інформацію, в яких країнах потрібно МВУ читайте в статті Міжнародні водійські права - в яких країнах вони потрібні і чим регулюються світові вимоги до безпеки дорожнього руху .

Стаття в тему: Водійське посвідчення міжнародного зразка: що це і для чого необхідно

Опишу загальну ситуацію для розуміння, яке водійське посвідчення - російське чи міжнародне - може бути застосовано в різних іноземних державах.

  • У країнах-підписантів Віденської конвенції про міжнародне дорожній рух російське ВУ нового зразка дає право на керування транспортним засобом. Повторюся, що є окремі випадки, коли норми цього законодавства не діють і російським туристам виписують штраф як за водіння автомобіля без водійських прав, хоча формально вони закон не порушували.
  • У країнах, що підписали Женевську конвенцію, водій зобов'язаний мати при собі не тільки національне, але і міжнародне посвідчення водія.
  • У країнах, що не підписали ні одну з конвенцій, право на управління дає тільки місцеве ВУ, що отримується після попереднього здавання іспитів.

Міжнародні посвідчення водія видає Державтоінспекція, але для зручності громадян держава передбачила альтернативні способи його отримання: через Єдиний портал держпослуг і Багатофункціональні центри (МФЦ). Ці ресурси виступають посередниками між автовласниками і службою ДАІ і покликані:

  • Знизити навантаження на Державтоінспекцію.
  • Заощадити час одержувачів водійських документів.

Про переваги отримання міжнародних прав через МФЦ йтиметься далі.

Що таке МФЦ

МФЦ (багатофункціональний центр) - це організація, що надає державні та муніципальні послуги за принципом «одного вікна». Суть цього принципу в тому, що від громадянина ховається процес міжвідомчої комунікації: ви приносите документи в одну установу і забираєте результат там же. Це зручне нововведення з'явилося зовсім недавно, в 2017 році.

Раніше ж у МФЦ можна було лише подати документи, а отримувати результат доводилося у відповідному відомстві (права - в ГИБДД, закордонний паспорт - в МВС і т.п.).

)

З 1 лютого 2017 р отримувати російські і міжнародні права можна через посередництво багатофункціональних центрів державних послуг. Це положення затверджене п. 3 ПП № 755 від 03.08.2016. Йдеться про посередництво, оскільки МФЦ права не видає, а тільки приймає у заявника документи та передає в ГИБДД, де займаються їх перевіркою і виписують водійські посвідчення, які передаються заявнику також через МФЦ.

Так чому б не отримувати права безпосередньо в ГИБДД? - запитаєте ви. Поясню: МФЦ зручні режимом роботи і економлять час користувачів, адже про черги в ГИБДД більшість людей знають не з чуток.

У суботу в ГИБДД скорочений день. А враховуючи, що субота - найзручніший день відвідувань для більшості працюючих громадян, «радянська» чергу забезпечена. МФЦ багатьох регіонів працюють без вихідних, тому завжди є можливість підібрати зручний час, не відпрошуючись з роботи.

Про зручності отримання міжнародних прав через МФЦ дивіться у відео:

Як сплатити держмито за отримання міжнародних прав в МФЦ

Держмито за отримання МВУ становить 1600 рублів (відповідно до п. 1 пп. 43 ст. 333.33, Податкового кодексу РФ). Сплатити мито необхідно до відвідування МФЦ, щоб надати квитанцію разом з іншими документами, без оплати вони не будуть прийняті в обробку. Точніше, їх можуть прийняти, але якщо ви не надасте квитанцію в обумовлений термін, вам відмовлять у видачі МВУ.

Важливо! До 2019 року є можливість заощадити 30% при сплаті держмита через Єдиний портал держпослуг: сума складе 1120 рублів.

При онлайн оплаті роздруковувати чек не обов'язково: можна показати на екрані телефону платіжну квитанцію або повідомити її номер.

Оформлення міжнародних прав через МФЦ: покрокова інструкція

Отримання МВУ через Багатофункціональний центр має переваги не тільки у вигляді зручного графіка роботи відомства, а й простоти процедури. Використовуючи покрокову інструкцію, наведену нижче, ви без зусиль зможете пройти весь процес від подачі заяви до отримання МВУ.

Крок 1. Підготовка пакету документів.

Щоб отримати міжнародні права через МФЦ, необхідно підготувати документи, список яких затверджений в п. 34 ПП РФ № 1097 від 24.10.14 р

  • Заява на отримання МВУ.

Форма заяви затверджена Додатком № 1 до Наказу МВС № 206 від 18.04.2011 р

Заповнити бланк можна самостійно, скачавши його тут .

У заяві необхідно вказати:

  1. Найменування відділу ГИБДД, в якому відбувається процес оформлення.
  2. Паспортні дані водія (ПІБ, серія і номер паспорта, де і ким виданий, дата і місце народження, адреса прописки).
  3. Причину подачі заяви (первинне отримання МВУ, отримання замість втраченого тощо.)
  4. Список документів, що додаються.
  5. Дату написання заяви.
  6. Підпис заявника.

У заяві не допускаються помарки і виправлення. Приклад вже заповненої заяви дивіться тут .

Бланк можна взяти безпосередньо в МФЦ і заповнити його на місці на підставі зразка, який викладений там же.

Важливо! Якщо вам складно заповнити заяву самостійно, зверніться до співробітника МФЦ, це зроблять за вас, а вам необхідно буде перевірити правильність і поставити свій підпис.

  • Національне посвідчення водія.
  • Паспорт або інше посвідчення особи (військовий квиток - для військовослужбовців, посвідчення особи - для офіцерів, закордонний паспорт - для громадян, які проживають за кордоном).
  • Фотографію (фото міжнародні права) чорно-білий або кольоровий на матовому папері розміром 3,5 х 4,5 см в 1 примірнику. Фото необхідно оформляти відповідно до вимог законодавства (див. Додаток № 2 (абз. 25) до Наказу МВС РФ № 206 від 18.04.2011 р). Сфотографуватися можна безпосередньо в МФЦ, але краще заздалегідь уточнити, чи є в сюжеті вас відділенні така послуга: бувають технічні збої та інші непередбачені обставини
  • Квитанція про оплату держмита.

Важливо! З 2016 року медична довідка не потрібна для отримання МВУ (це положення закріплено в п. 3 ПП № 65 від 04.02.2016 р).

Важливо! Щоб уникнути помилок з транслітерацією прикладіть до пакету документів ксерокопію закордонного паспорта або візьміть з собою оригінал.

Крок 2. Надання документів в МФЦ.

Зібравши все необхідне, вибирайте зручний вам день і вирушайте в МФЦ. Електронну чергу ви можете зайняти декількома способами:

За попереднім записом через онлайн сервіс:

  1. На сторінці реєстрації виберіть відомство (Державтоінспекція).
  2. Відзначте послугу «Отримання міжнародного посвідчення водія».
  3. Виберіть офіс МФЦ, в який вам зручно звернутися.
  4. Визначтеся з датою і часом відвідування.
  5. Введіть ПІБ і номер телефону.
  6. Після введення коду підтвердження з картинки натисніть кнопку «Готово».
  7. Запам'ятайте пін-код, він стане вам у пригоді для активації талона.

Важливо! При заповненні форми попереднього запису вказуйте достовірну інформацію. Якщо ви надасте некоректні, помилкові або неповні дані вам можуть відмовити в прийомі документів.

У призначений день необхідно активувати талон попереднім записом. Для цього за 10-15 хвилин до початку прийому введіть пін-код в терміналі.

Важливо! Якщо ви активуєте талон раніше, ніж за 15 хвилин до прийому - він потрапить в живу чергу.

Важливо! Якщо ви не активуєте талон, він буде анульований і вам доведеться подавати документи в порядку загальної черги.

Особисто через інформатора

У зручний час приходите в будь-який відділ МФЦ.

  • За допомогою інформатора або особисто вводите на терміналі необхідну інформацію (ПІБ, одержувану послугу та ін.).
  • Берете талон.
  • Чекаєте виклику в зоні очікування.

Росія. Москва. 3 квітня. Термінал електронної черги в багатофункціональному центрі надання державних послуг району Замоскворіччя, що працює за принципом «одного вікна». Фото ІТАР-ТАСС / Олександра Мудрац

По телефону

Номери телефонів для попереднього запису ви можете знайти на сайті МФЦ вашого регіону в розділі «Запис на прийом».

Після отримання талона з номером в черзі располагайтесь в залі очікування і стежте за інформацією на інтерактивному екрані.

Коли з'явиться ваш номер, проходите до зазначеного вікна. Спеціаліст МФЦ виконає такі завдання:

  • Встановить особу заявника.
  • Перевірить повноваження заявника в разі, якщо документи надає інша особа (наявність нотаріального доручення).
  • Допоможе оформити заяву на отримання МВУ, якщо ви не зробили це самостійно.
  • Видасть бланк квитанції на оплату держмита, якщо ви її ще не заплатили.
  • Перевірить документи на повноту надання і правильність оформлення.
  • Зіставить дані оригіналів та копій.
  • Запевнить копії документів своїм підписом і поставить штамп «копія вірна».
  • Сформує розписку про прийом пакета документів та злагоді на обробку персональних даних. Дану розписку віддадуть заявнику, її необхідно зберегти - це підтвердження про те, що ви передали свої документи в державне відомство. У розписці також вказано довідковий телефон, за яким можна контролювати хід процесу.
  • Попередить про можливість відмови у видачі міжнародних прав.
  • Проінформує про дату отримання МВУ.

Після прийняття у вас документів співробітник МФЦ передасть їх в ГИБДД по міжвідомчим каналах зв'язку.

Важливо! Подати документи може за вас інша особа на підставі нотаріального доручення. Однак отримати МВУ можете тільки ви самі.

Крок 3. Отримання міжнародних прав в МФЦ.

У призначений день для вас необхідно з'явитися в МФЦ і пройти просту послідовність дій:

  • Перевірити дані в МВУ на правильність (в тому числі написання на латиниці).
  • Поставити свій підпис в міжнародному посвідченні.
  • Розписатися в отриманні.

Термін отримання міжнародних прав через МФЦ

Законодавчо встановлені максимальні терміни очікування в МФЦ:

  • Час очікування в черзі для подачі документів не може перевищувати 45 хвилин.
  • Для отримання - 15 хвилин.

На практиці все відбувається ще швидше - час знаходження безпосередньо в МФЦ - 20-30 хвилин при наданні документів і 5-10 хвилин при отриманні МВУ.

Однак з урахуванням того, що Багатофункціональний центр не видає готове посвідчення відразу в день звернення, а передає документи на перевірку в ГИБДД, загальний термін отримання МВУ виходить довше, ніж при отриманні безпосередньо в Державтоінспекції.

Весь процес від запису на прийом до отримання МВУ на руки займає не більше 15 робочих днів. Цей новий термін закріплений в п. 2.9.2 Додатка до наказу МВС України № 707 від 06.09.2017 (далі - Додаток). Раніше процес укладався в 3-5 днів.

Причини відмови у видачі міжнародних прав через МФЦ

Підставами для відмови в прийомі документів є:

  • Неповний пакет: в цьому випадку посадова особа проінформує вас про порядок отримання відсутнього документа.
  • Відсутність у заявника повноважень на отримання МВУ (наприклад, відсутність нотаріального доручення при подачі сторонньою особою).
  • Помилки в документах (не допускається заповнення олівцем, приписки, підчищення, виправлення і ін.)

Грубі помилки в документах виявляються відразу при їх наданні. Але є порушення, перевірити які в МФЦ не зможуть через відсутність вузькоспеціалізованих знань або доступу до інформації. На цих підставах вам відмовлять у видачі міжнародних прав:

  • Позбавлення національного посвідчення водія.
  • Надання підроблених або викрадених документів.
  • Явно помилкова інформація.
  • Вік водія менше 21 року.
  • Форс-мажорні обставини (наприклад, відсутність бланків для МВУ).

Повідомлення про відмову у видачі МВУ надходить протягом 5 робочих днів з моменту реєстрації заяви (п. 2.28.1, абз. 8 Додатки).

Якщо при подачі документів виявилося, що чогось не вистачає, співробітник МФЦ пояснить вам порядок одержання відсутніх документів. Вам необхідно написати заяву на призупинення підготовки МВУ. В іншому випадку вам прийде відмова на підставі подачі неповного пакету і доведеться запускати процес заново.

У разі якщо ви вже подали документи, а в процесі щось змінилося і МВУ вам вже не потрібно, ви можете написати заяву про припинення його підготовки. Вам повернуть документи через МФЦ. Відшкодування оплаченої держмита не проводиться.

Які проблеми можуть виникнути при отриманні міжнародних прав через МФЦ

Незважаючи на простоту процесу отримання міжнародних прав через МФЦ, непередбачені труднощі все ж можуть виникнути. Наприклад, влітку 2017 року їхня видачу призупинили в декількох регіонах країни в зв'язку з відсутністю бланків для МВУ. Виявляється, у відомстві помилилися в прогнозі їх витрати і в сезон відпусток похибки планування стали помітні всій країні.

Люди, які намагалися записатися на отримання міжнародних прав через Єдиний портал держпослуг, могли вибрати дату лише в жовтні (тобто чекати пропонувалося 3 місяці!). Тим, хто вже подав документи, в тому числі через МФЦ, прийшла відмова з формулюванням «у зв'язку з відсутністю бланків».

Також труднощі можуть виникнути при онлайн оплаті. Наприклад, ви записалися в МФЦ на завтра, а сьогодні вирішили сплатити мито онлайн.

Теоретично, обробка платежу займає не більше доби. Але іноді відбувається технічний збій: гроші списали, але система цього не бачить і відповідно, у вас немає платіжного доручення про оплату, а він вам потрібен завтра ... Є варіант заплатити вдруге, а потім займатися поверненням першого платежу.

Рецепт, як впоратися з подібного роду труднощами і отримати МВУ до потрібного терміну, простий: пам'ятайте, що ви живете в Росії, тому робіть все заздалегідь і не розраховуйте на дотримання встановлених законом термінів.

Підведемо підсумки

  1. Отримувати міжнародні права через МФЦ зручно: процедура проста і графік роботи відомства дозволяє підібрати зручний час для відвідування.
  2. Є можливість заощадити 30% від держмита, сплативши її онлайн через Єдиний портал держпослуг.
  3. При виникненні труднощів із заповненням заяви на отримання МВУ, співробітник МФЦ може зробити це за вас. Вам потрібно буде перевірити заповнені дані і підписати заяву.
  4. Медична довідка для отримання МВУ не потрібна.
  5. Прикладіть до пакету документів копію закордонного паспорта або візьміть з собою оригінал, щоб ваше прізвище в міжнародних правах була написана також.
  6. Заповнюючи форму попереднього запису, вказуйте достовірну інформацію, щоб уникнути відмови в прийомі документів.
  7. Подати документи за водія може інша особа на підставі нотаріального доручення. Але отримувати міжнародне посвідчення водія може тільки власник особисто.
  8. У вересні 2017 року російське законодавство внесені зміни в частині терміну видачі МВУ: тепер він становить 15 робочих днів.

висновок

Отримати міжнародні права нескладно, особливо з огляду на наявність альтернативних методів взаємодії з ГИБДД, таких як Єдиний портал держпослуг і Багатофункціональні центри.

Отримання через МФЦ зручно тим, що при наявності питань вам завжди допоможуть і детально проконсультують. Режим роботи центрів дозволить вибрати зручний час без необхідності відпрошуватися з роботи. Крім того, безпосередньо перебувати в відомстві доведеться зовсім недовго, процес йде швидше, ніж при особистому відвідуванні ГИБДД.

З іншого боку, є і недолік - МФЦ доводиться відвідувати двічі: при здачі документів і щоб отримати готове посвідчення.

Сам процес отримання МВУ дуже простий, відмова у видачі може статися через порушення в оформленні самих документах: у разі закінчення терміну дії, заповненні олівцем і т.п. Тому ретельно перевіряйте документи перед їх здачею і проблем не виникне.

Іноді налагоджена система может дати збій (як у випадка з відсутністю бланків). Тому якщо вам потрібні міжнародні права - підготуйтеся до їх отримання заздалегідь, благо вичерпна інформація для цього у вас тепер є.

Пишіть в коментарях про свій досвід взаємодії з Багатофункціональним центром. Підписуйтесь на оновлення блогу і діліться статтею з друзями! На сегодня все. Удачі вам на дорогах зарубіжжя!

Так чому б не отримувати права безпосередньо в ГИБДД?