Реклама
Реклама
Реклама

Мене позбавили водійських прав: як себе вести, щоб не відібрали посвідчення водія

  1. Що таке позбавлення прав: за яких умов настає відповідальність
  2. За що можуть позбавити прав?
  3. Позбавлення спеціального права за адміністративний проступок
  4. Позбавлення прав внаслідок вчинення злочину
  5. Повторне керування транспортним засобом напідпитку
  6. Недотримання правил дорожнього руху, що спричинило ДТП з тяжкими наслідками
  7. Чим відрізняється позбавлення прав по КоАП РФ і по КК РФ?
  8. Порядок позбавлення прав
  9. Що робити, щоб уникнути позбавлення прав?
  10. Спілкування з співробітником правоохоронних органів
  11. Що робити водієві в очікуванні суду щодо позбавлення ВП?
  12. Як проходить суд: що говорити на засіданні
  13. Обчислення строку позбавлення водійських прав
  14. приклад
  15. Чи можуть позбавляти ВП довічно?
  16. Що робити після суду щодо позбавлення ВП?
  17. Повернення ВУ після виконання покарання
  18. Чи можуть позбавити ВП за межами Росії?
  19. Що робити якщо у вас незаконно вилучили ВУ за кордоном
  20. Призупинення ВП приставами за борги
  21. Чи можлива компенсація за незаконну спробу або позбавлення ВП
  22. Підведемо підсумки

Всім привіт!

«Мене позбавили водійських прав, допоможіть!» - таку фразу Автоюрист доводиться чути не один раз за день. Зараз заборона на водіння як покарання суди ставлять порушників значно частіше, ніж раніше. Але чи знаєте ви, що відповідальності в 30% випадків можна було б уникнути, якби водії заздалегідь ознайомилися з нюансами позбавлення водійських прав?

З вами В'ячеслав, і сьогодні я розповім, за які порушення передбачено позбавлення прав, які особливості цього виду покарання і що робити водієві, якого притягають до відповідальності. Поїхали!

Що таке позбавлення прав: за яких умов настає відповідальність

Позбавлення водійських прав (ВП) - це заборона користуватися спеціальним правом, наданим громадянинові державою (ст. 3.8 КоАП РФ, ст. 47 КК РФ).

Держава встановлює таку заборону для захисту громадських інтересів від громадян, які несуть потенційну загрозу, сідаючи за кермо автомобілів і не дотримуючись правил дорожнього руху. Таким чином, з точки зору логіки таке обмеження виглядає обгрунтовано.

Поряд з цим не можна забувати, що позбавленням прав займаються люди, які не завжди можуть бути компетентні в питаннях залучення до відповідальності, а деякі хочуть на страху водіїв «нагріти руки». Зважаючи на це вам необхідно точно знати свої права, щоб бути готовими їх захистити в разі неправомірного покарання.

У водія можуть відібрати право керування транспортними засобами (ТЗ) тільки при сукупності таких умов:

  • Вчинення порушення, за яке передбачено позбавлення ВП . Якщо ви трохи перевищили швидкість або неправильно перетнули перехрестя, вас ВП не позбавлять. Максимум, що вам світить - це штраф.
  • Порушення зафіксував співробітник ДПС. У даній ситуації діє правило: не спійманий - не злодій. Навіть якщо вас зафіксувала камера відеоспостереження, то відняти у вас права керування не можуть, хоча і покарання вам в цьому випадку не уникнути - будете оштрафовані.
  • Порушення зафіксовано правильно. На випадок виявлення порушників у представників ГИБДД є відомчі інструкції, в яких прописаний порядок фіксації порушення. Наприклад, непогано б кожному водієві ознайомитися з Наказом МВС № 664. Якщо порушення буде зафіксовано неправильно, ви, швидше за все, зможете уникнути відповідальності, так як суд визнає протоколи інспектора неприпустимими доказами.
  • Матеріали передані до суду. Тільки суд може обрати міру покарання до водія, що не соблюдающему ПДР. І навіть якщо справа дійшла до судового розгляду, це ще не означає, що у водія заберуть його посвідчення, адже остаточно вина встановлюється в засіданні.
  • Рішення суду винесено своєчасно. Існує термін давності, який означає неприпустимість залучення до відповідальності за проходженні достатньої кількості часу з дня порушення ПДР.

Для водія позбавлення прав означає:

  • Необхідність здати посвідчення водія (ВУ). При нездачі посвідчення суд не зарахує відбування покарання.
  • Заборона на керування транспортними засобами (ТЗ). Після позбавлення ВП водій потрапляє в базу ГИБДД. За виявленні ослухатися особи за кермом, йому обирають більш суворе покарання, ніж в перший раз.
  • Необхідність проходження повірки для того, щоб повернути можливість користуватися спеціальним правом. Кожен порушник складає іспит на знання правил дорожнього руху, а в деяких випадках зобов'язаний також пройти медкомісію.

Позбавлення ВП передбачено в нормах адміністративного та кримінального законодавства, але суть цього виду покарання одна - заборонити водієві керувати автомобілем. Проте притягнення до адміністративної відповідальності - це ще півбіди, а ось кримінальне покарання - це вже серйозно.

За що можуть позбавити прав?

Розглянемо види порушень, за які законом передбачена відповідальність у вигляді заборони на керування транспортними засобами.

Позбавлення спеціального права за адміністративний проступок

Перелік покарань, за які передбачено позбавлення прав (ЛП):

Стаття КпАП РФВ чому полягає недотримання ПДРПокарання

12.2 ч. 2 Керування ТЗ без номерів, з нечитабельними номерами або з держ. знаками, встановленими неправильно

ЛП на 1-3 міс.

або

Штраф 5 000 руб. 12.2 ч. 4 Керування ТЗ зі свідомо підробленими номерами ЛП на півроку-рік 12.5 ч. 3 Управління ТЗ, на якому режим роботи світлових приладів не відповідає нормам ЛП на півроку-рік + Конфіскація приладів 12.5 ч. 4 Керування ТЗ з незаконно встановленими пристосуваннями для подачі спец. сигналів ЛП на рік-півтора + Конфіскація пристосувань 12.5 ч. 5 Використання пристосувань для подачі сигналів, встановлених без необхідних дозволів ЛП на півтора-два роки + Конфіскація пристосувань 12.5 ч. 6 Їзда на ТЗ з незаконно нанесеними цветографическими схемами машин оперативних служб ЛП на рік -півтора 12.8 ч. 1 Їзда в нетверезому стані ЛП на півтора-два роки + Штраф 30 000 руб. 12.8 ч. 2 Передача управління випівшему водієві ЛП на півтора-два роки + Штраф 30 000 руб. 12.9 ч. 4 Перевищення швидкості на 60-80 км / год

ЛП на 4-6 міс.

або

Штраф 2 000-2 500 руб. 12.9 ч. 5 Перевищення швидкості на 80 км / год і більше

ЛП на півроку

або

Штраф 5 000 руб. 12.9 ч. 7 Повторне перевищення швидкості на 60 км / год і більше

ЛП на рік

або

Штраф 5 000 руб., Якщо порушення зафіксували тех. пристрою 12.10 ч.1 Недотримання порядку перетину ж / д переїздів

ЛП на 3-6 міс.

або

Штраф 1 000 руб. 12.10 год. 3 Повторне недотримання правил проїзду з / д шляхів ЛП на рік 12.12 год. 3 Повторний проїзд на заборонний сигнал

ЛП на 4-6 міс.

або

Штраф 5 000 руб. 12.15 год. 4 перетин суцільної

ЛП на 4-6 міс.

або

Штраф 5 000 руб. 12.15 год. 5 Повторне перетин суцільної

ЛП на рік

або

Штраф 5 000 руб., Якщо порушення зафіксували тех. пристрою 12.16 год. 3 Їзда по зустрічній на дорозі з одностороннім рухом

ЛП на 4-6 міс.

або

Штраф 5 000 руб. 12.16 год. 3.1 Повторне порушення ч. 3 ст. 12.16

ЛП на рік

або

Штраф 5 000 руб., Якщо порушення зафіксували тех. пристрою 12.17 год. 2 Ненадання переваги оперативному ТЗ, що подає сигнали

ЛП 1-3 міс.

або

Штраф 500 руб. 12.24 год. 1 Недотримання правил дорожнього руху, що спричинило ДТП з заподіянням легкої шкоди потерпілому

ЛП на рік-півтора

або

Штраф 2 500-5 000 руб. 12.24 год. 2 Недотримання правил дорожнього руху, що спричинило ДТП із заподіянням шкоди здоров'ю середньої тяжкості

ЛП на півтора-два роки

або

Штраф 10 000-25 000 руб. 12.26 год. 1 Відмова від медобстеження ЛП на півтора-два роки + Штраф 30 000 руб. 12.27 год. 2 Залишення місця ДТП

ЛП на рік-півтора

або

Арешт до 15 діб 12.27 год. 3 Вживання п'янких засобів відразу після ДТП ЛП на півтора-два роки + Штраф 30 000 руб.

Деякі порушення в таблиці я не вказував. Вони стосуються великого транспорту, який перевозить пасажирів, габаритний або небезпечний вантаж. При виявленні органами ГИБДД недотримання правил перевезень такими ТЗ відповідальність несуть і водій, і перевізник. А якщо порушення зафіксовано за допомогою камер спостереження - то власник ТЗ.

Увага! За більшість правопорушень в законодавстві передбачено альтернативне покарання у вигляді штрафу. Тобто, найчастіше заборони на керування транспортними засобами можна уникнути, якщо правильно побудувати свою лінію захисту.

Позбавлення прав внаслідок вчинення злочину

Позбавлення ВП за порушення ПДР передбачено не тільки в адміністративному законодавстві. У Кримінальному кодексі охорони громадських інтересів в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху також присвячено кілька статей.

Заборона на водіння встановлюється за такі порушення повторне водіння ТЗ в стані сп'яніння та вчинення ДТП з тяжкими наслідками.

Повторне керування транспортним засобом напідпитку

Повторне позбавлення ВП за алкоголь передбачено ст. 264.1 КК РФ. Відповідальність настає в разі, якщо позбавлений ВП сів за кермо після винесення постанови суду до закінчення року з моменту виконання покарання. Санкцією ст. 264.1 КК РФ передбачено позбавлення ВП на термін до 3-років + одне з наступних видів покарань:

  • Штраф 200 000-300 000 руб.
  • Стягнення в розмірі заробітку за 1-2 роки.
  • Обов'язкові роботи до 480 годин.
  • Примусові роботи до 2-х років.
  • Позбавлення волі до 2-х років.

Недотримання правил дорожнього руху, що спричинило ДТП з тяжкими наслідками

Тяжкими наслідками вважаються нанесення тяжкого шкоди здоров'ю потерпілого або смерть одного і більше осіб. Погіршує відповідальність стан сп'яніння водія, винного в ДТП . Залежно від тяжкості вчиненого діяння злочинця позбавляють прав на термін до 3-х років, а також обирають один з видів покарання:

  • Обмеження свободи до 3-х років.
  • Примусові роботи до 5-ти років.
  • Арешт до півроку.
  • Позбавлення волі до 9-ти років.

Статті в тему:

Яке покарання за ДТП в яких випадках застосовується і коли за аварію не карають

Яке покарання покладається за ДТП зі смертельним результатом, в тому числі для пішохода-винуватця + наслідки смертельних аварій за кордоном

Чим відрізняється позбавлення прав по КоАП РФ і по КК РФ?

Відповідь на це питання представлений у вигляді таблиці:

Критерій розмежуванняПозбавлення ВП по КоАП РФПозбавлення ВП по КК РФВид покарання

Основне - найчастіше застосовується відокремлено, іноді до позбавлення ВП додається штраф Додаткове - означає, що поряд з позбавленням до злочинця завжди застосовуються і інші санкції Давність притягнення до відповідальності Особа звільняється від відповідальності, якщо воно не було до неї залучено протягом 3 міс. (Іноді - протягом року) з дня вчинення проступку Особа звільняється від покарання за ст. 264.1 КК РФ після 2-х років, по ст. 264 КК РФ - після закінчення 6-ти років з дня вчинення злочину Рішення суду, яке встановлює відповідальність Постанова Вирок Термін позбавлення 1 місяць - 2 роки 6 місяців - 3 роки Наслідки залучення до відповідальності Після виконання покарання особа протягом року вважається таким, що було піддано адміністративному стягненню Особа має судимість впродовж трьох років після відбуття покарання

Види порушень, за вчинення яких настає адміністративна та кримінальна види відповідальності, чітко розмежовані законом. Наприклад, в КК РФ не передбачено санкцій до водія за недотримання швидкісного режиму, тому відповідальність може наступити тільки за КоАП РФ.

Проте, при настанні суспільно небезпечних наслідків у вигляді ДТП зі смертельними наслідками, що стало наслідком перевищення швидкості, покарання настане по КК РФ. Тобто, адміністративний проступок може легко перерости в злочин. Зважаючи на це не допускайте навіть найменшого недотримання ПДР.

Порядок позбавлення прав

Процедура встановлення заборони на водіння складна і здійснюється в кілька етапів:

  1. Фіксація порушення. Співробітник ГИБДД позбавленням прав не займається, він тільки складає протокол про адміністративне порушення. Винна в недотриманні правил дорожнього руху особа при цьому не затримують і вилучення водійських прав не проводять.
  2. Передача протоколу в ГИБДД. У Державтоінспекції посадові особи вирішують долю порушника. Якщо санкцією статті передбачено штраф, розглядається можливість його застосування. Якщо посадова особа ДАІ вважатиме грошове стягнення занадто м'яким покаранням, то матеріали направляються до суду.
  3. Передача матеріалів до суду здійснюється протягом 3-х днів з моменту скоєння правопорушення. Проте якщо мова йде про кримінальне покарання, то відносно порушника спершу відкривають кримінальну справу і спритний дізнання. Тільки потім матеріали направляються на розгляд до суду.
  4. Судове засідання, в якому виноситься остаточне рішення про обрання порушнику покарання.

Дивіться відео про важливі нюанси позбавлення ВП після внесення змін до адміністративного законодавства в 2013 році:

Стаття в тему: Порядок позбавлення водійських прав: процедура, хто позбавляє і як про це дізнатися?

Що робити, щоб уникнути позбавлення прав?

Отже, ви тепер знаєте, за які правопорушення можуть заборонити керувати автомобілем. Так як в більшості випадків можна відбутися штрафом, то можна постаратися якщо і не уникнути відповідальності, то хоча б її мінімізувати.

Стаття в тему: Що робити, щоб уникнути позбавлення прав - поради водіям, як діяти в різних випадках

Спілкування з співробітником правоохоронних органів

Якщо так сталося, що вас зупинив інспектор, постарайтеся не панікувати. У більшості випадків можна знайти помилки в роботі інспектора і звернути їх у свою користь. Для цього звертайте увагу на такі моменти:

  • Представилися чи вам, показали документи. Ви не зобов'язані спілкуватися з особою не в формі або без відповідного посвідчення. Крім того, співробітник ДАІ відповідно до п.п. 42-45 Наказу МВС № 664 повинен бути ввічливий і тактовний, звертатися до вас на «Ви».
  • Ознайомили вас з правами. Якщо немає, зафіксуйте це в протоколі. Інспектор повинен роз'яснити ваше становище, так як в противному випадку можна говорити про порушення ваших інтересів.
  • Чи законні вимоги інспектора. Якщо представник ДІБДР поводиться неналежно (наприклад, забирає ВУ, хоча раніше вас прав не позбавляли), ви можете згодом написати на нього скаргу його начальнику. Для цього запишіть своє спілкування з представником ДПС на диктофон або на відео. Законом це не заборонено, але постарайтеся попередити інспектора про записи розмови.
  • Чи правильно описано порушення, яке вам закидають. Якщо ви з ним не згодні або інспектор зафіксував щось неправильно, зробіть в протоколі відповідну позначку. До речі, якщо в рядку про порушеному пункті написано, що ви порушили п. 1.3 ПДР, можете бути спокійні - за це ВУ не заберуть.
  • Чи запросили понятих для складання протоколу. Свідки повинні бути присутніми при проведенні огляду та усунення від керування ТЗ. Якщо понятих не покликали, повинна проводиться відеофіксація складання протоколу.
  • Чи є на застосовувану техніку необхідну дозвільну документацію. В обов'язковому порядку просите продемонструвати вам папери на алкотестер. Перевірте цілісність клейма госповерітеля і свідоцтво про повірку.
  • Якщо ви трохи випили, вимагайте відправити вас на медобстеження, так виграєте трохи часу.
  • Якщо вас перевіряють на алкоголь, пам'ятайте, що водія можуть притягнути до відповідальності тільки якщо алкотестер показав двічі позитивний результат (пункти 11, 15, 16 Наказу МОЗ № 933н).
  • Якщо вас зупинили далеко від дому, клопотання про передачу матеріалів у ваш регіон. Так ви зможете виграти час і краще підготуватися до суду, а якщо пощастить, то уникнете відповідальності через закінчення строків давності.

Перед підписанням протоколу, уважно його прочитайте. Звірте всі дані, не допускайте залишення порожніх рядків, уточнюйте незрозумілі моменти.

При отриманні копії протоколу, запишіть номер телефону і контакти інспектора ДІБДР. Раптом ваш юрист знає цю людину і зможе домовитися про пом'якшення покарання ще до суду? При отриманні копії протоколу, запишіть номер телефону і контакти інспектора ДІБДР

Що робити водієві в очікуванні суду щодо позбавлення ВП?

Якщо ви твердо мають намір залишити права у себе, не сидите, склавши руки. Повернути ВП до суду допоможуть наступні кроки:

  • Тягніть час. Це спрацьовує рідко, але раптом ви - саме той щасливчик, якому не встигли обрати міру покарання протягом 3-х місяців з дня вчинення проступку? Тягнути час можна за допомогою подачі в суд прохання про перенесення справи з поважних причин, неявки на перше засідання, шляхом подачі клопотання про передачу справи до іншого регіону.
  • Шукайте помилки в протоколі. Навіть мінімальна зачіпка допоможе уникнути покарання, якщо правильно побудувати лінію захисту.
  • Зберіть документи, що свідчать на вашу користь. Це можуть бути документи, які не належать до справи, але характеризують вашу особистість з позитивного боку. Особливо це важливо, якщо мова йде про кримінальну справу. Наприклад, приготуйте для суду документи, що підтверджують наявність у вас маленьких дітей, характеристику з роботи або з місця проживання, довідки про наявність у вас утриманців.
  • Подумайте, які обставини могли б пом'якшити вашу провину. Можливо, ви поспішали з метою встигнути на день народження улюбленої тещі? Придумайте причину, щоб вона виглядала правдоподібно.
  • Знайдіть понятих і запитайте, чи не помічали вони будь-яких процесуальних порушень в діях співробітника ДПС. Якщо зрозумілим є що сказати на вашу користь, запросіть їх в якості свідків.
  • подайте клопотання про пом'якшення покарання . Якщо ви знайшли слабке місце в роботі інспектора, ви можете подати клопотання на будь-якій стадії процесу. До суду документ подається начальнику Державтоінспекції, під крилом якого працює інспектор, що склав в відношенні вас протокол. Цілком можливо, начальник погодиться піти вам назустріч і випише штраф.
  • Зв'яжіться з Автоюрист. Можливо, він вам підкаже тактику захисту в вашому випадку.

Увага. До суду ви не зважаєте притягнутим до відповідальності, тому можете спокійно керувати автомобілем.

Як проходить суд: що говорити на засіданні

Суд щодо позбавлення ВП проходить за місцем вчинення порушення або за місцем, про який ви просили в клопотанні. Якщо ви не впевнені в своїх силах, можете запросити для свого захисту представника.

Ваш представник не обов'язково повинен бути юристом. Для участі в процесі третьої особи подбайте заздалегідь про оформлення нотаріального доручення на представлення ваших інтересів (ч. 3 ст. 25.5 КоАП РФ).

Чи варто ухілятіся від походу в суд? Если ви в такий способ хочете затягнуті дело, то навряд чи цею варіант вам підійде. Суд може при першій вашій неявці відкласти засідання, але потім обов'язково прийме рішення без вашої присутності.

Щоб суд розглянув варіант про пом'якшення покарання, ви повинні добре підготуватися до засідання. Ось кілька порад, які вам допоможуть на етапі підготовки і безпосередньо в суді:

  • Виберіть тактику захисту. Навіть якщо вам нічого сказати, завжди можна знайти обставини, що свідчать на вашу користь.
  • Підготуйте питання до інспектора. Краще їх виписати на окремому листку - так ви нічого не забудете. Свої запитання ви можете адресувати і іншим учасникам процесу. До зрозумілим, наприклад.
  • Продумайте свої відповіді на можливі запитання співробітника ДІБДР і судді.
  • Щиро покайтеся в скоєному. Каяття згідно ст. 4.2 КоАП РФ вважається пом'якшувальною обставиною, тому, можливо, воно вам допоможе звільнитися лише грошовим стягненням.
  • Пред'явіть клопотання про не позбавлення ВП, якщо не зробили цього раніше.
  • Знайомтеся з матеріалами справи. Якщо вам щось незрозуміло, запитуйте відразу ж. Для ознайомлення з матеріалами можна попросити додатковий час. Іноді судді з огляду на це переносять засідання.
  • Просіть умовне покарання, якщо слухається справа про вчинення кримінально караного діяння. Якщо ви переступили закон вперше, суд, швидше за все, піде вам назустріч. Швидше за все, ВУ у вас відберуть, але ви залишитеся на свободу.
  • Просіть розстрочку платежу, якщо вам призначили непідйомний штраф. Якщо вас все ж позбавили прав, можна попросити відстрочити виконання покарання на місяць (ст. 31.5 КоАП РФ).

Чи можна виграти суд? Так. Проявляйте свою повагу до суду, вивчіть матеріальну базу, ознайомтеся з положеннями статей 4.2 та 4.3 КоАП РФ, де вказані обтяжуючі і пом'якшувальні обставини, погортайте перед засіданням Кодекс адміністративного судочинства і, цілком можливо, ви зможете залишитися з водійським посвідченням.

Статті в тему:

Чи вступить судове рішення про позбавлення прав в законну силу, якщо водій буде ухилятися від його отримання?

Дізнайся все про суд относительно позбавлення водійських прав, щоб підготуватіся и віграті его: де, коли и як проходити процес, хто в ньом бере участь

Обчислення строку позбавлення водійських прав

Якщо вам все ж заборонили керувати ТЗ, то потрібно здати ВУ в відділ Державтоінспекції (ч. 1 ст. 32.6 КоАП РФ). Зробити це потрібно протягом 3-х днів після вступу постанови в силу.

Відповідно до статті 32.7 КоАП РФ термін позбавлення ВП починає обчислюватися:

  • З дня набрання судовим рішенням законної сили, якщо ви встигнете здати ВУ своєчасно.
  • З моменту вилучення ВУ на зберігання, якщо ви пропустили триденний термін. По суті термін позбавлення ВП починає в цій ситуації відраховуватися після вступу в силу рішення, але через 3 дні він припиняється до вашої явки в ГИБДД.
  • З дня подачі заяви про втрати ВУ , Якщо ви втратили документ на водіння.

приклад

Суд постановив позбавити громадянина К. права керування на 12 місяців. Засідання відбулося 15 грудня 2017 року, на якому водієві К. була роз'яснена його обов'язок здати посвідчення протягом 3-х днів після терміну для оскарження (через 10 днів після винесення).

Громадянин К. здав ВУ тільки 15 січня 2018 року. Інспектор йому роз'яснив, що забрати ВУ можна буде тільки через рік - 12 грудень 2019 року (у термін позбавлення ВП були зараховані 3 дні, які давалися водієві на здачу документа).

Статті в тему:

Куди нужно здаваті водійське посвідчення при позбавленні прав и як це правильно сделать. Детальна інструкція + зразок заяви

Что будет, Якщо не здаваті посвідчення после суду - як обчіслюється рядків позбавлення спеціального права + що робити, если Втрата права перед здача в ГИБДД

Чи можуть позбавляти ВП довічно?

Хоча в законодавстві і сказано про те, що максимальний термін втрати ВП становить 3 роки, на практиці бувають ситуації, коли водієві забороняють їздити більш тривалий період.

Це буває в таких випадках:

  • Водій зробив відразу кілька порушень. У ч. 1 ст. 4.4 КоАП РФ сказано про те, що за одне порушення дають одне покарання. Тому, якщо ви «накосячілі по-крупному», будьте готові, що посвідчення у вас відберуть на більш тривалий період.
  • Громадянин здійснив ще одне порушення до здачі ВУ. Якщо відносно вас вже складено протокол або вже винесено рішення, але ви посвідчення не встигли здати на зберігання, то наступне недотримання ПДР може збільшити період позбавлення.

Якщо за два і більше скоєних водієм порушення передбачено позбавлення ВП, то терміни заборони на керування транспортними засобами підсумовуються (ч. 3 ст. 32.7 КоАП РФ).

Стаття в тему: Довічне позбавлення водійських прав: правда чи вігадка

Що робити після суду щодо позбавлення ВП?

Отже, суд відбувся і, на превеликий жаль, рішення прийнято не на вашу користь. Що робити далі?

Насамперед ви повинні вирішити, чи будете оскаржувати прийняту постанову (або вирок, якщо мова йде про кримінальну справу). Якщо так, то вам необхідно скласти і подати апеляційну заяву протягом 10-денного періоду з дня винесення оскаржуваного рішення.

Якщо ви пропустите зазначений термін, рішення вступить в силу. В цьому випадку вам необхідно буде здати ВУ, але не впадайте у відчай - оскаржити рішення все ще можна в наглядовому порядку. Для цього складіть наглядову скаргу на який вступив в силу судовий акт. Її слід адресувати до обласного суду.

Детально про процедуру оскарження я писав тут: Як оскаржіті позбавлення водійських прав: порядок Звернення в інстанції и Особливості процедури + Повертає чи Верховний суд водійські права

Якщо ви не вважаєте за доцільне оскарження рішення, здайте ВУ і визначте дату повернення документа.

Як вирахувати дату повернення посвідчення?

  1. Дізнайтеся дату винесення постанови. Якщо документа на руках немає, перевірте інформацію на сайті Державтоінспекції .
  2. Відрахуйте 10 днів, які виділені водієві на оспорювання постанови.
  3. Додайте термін покарання до отриманої датою. Це і буде день, коли потрібно забрати ВУ.

Їздити при цьому до закінчення терміну покарання не можна.

Наслідків керування автомобілем після встановлення заборони на водіння присвячена окрема стаття: Відповідальність за їзду без прав после позбавлення - розбір конкретних СИТУАЦІЙ + що робити, если зупинили, а посвідчення немає

Повернення ВУ після виконання покарання

Через половину терміну заборони на керування можна починати підготовку до повернення ВУ.

Увага. Дострокове повернення ВП передбачений виключно в разі задоволення вашої апеляційної чи наглядової скарги. Якщо ви не скористалися порядком оскарження, раніше покладеного ВУ ви не повернете, але до закінчення періоду позбавлення дозволено здавати іспити або проходити медкомісію на повернення ВУ.

Щоб забрати ВУ згідно ч. 4.1 ст. 32.6 КоАП РФ необхідно:

  • Сплатити штрафи, якщо не пройшло 2 роки з моменту їх винесення (ч. 1 ст. 31.9 КоАП РФ).
  • Перездати екзамен по теорії ПДР. Для цього слід зареєструватися на тест в будь-якому відділенні МРЕО. Якщо з першого разу скласти іспит не вдалося, можна повторити спробу через тиждень (п. 4 Постанови Уряду РФ № 1191).
  • Пройти медкомісію, якщо посвідчення було вилучено з-за їзди в нетверезому вигляді.

Забрати права потрібно в тому ж відділенні, в якому ви їх залишили. При зверненні в Державтоінспекцію з собою потрібно мати:

  • Паспорт або інше посвідчення особи.
  • Доказ здачі прав - постанова суду або інший документ з відміткою посадової особи, де стоїть дата вилучення посвідчення. Такий документ мати необов'язково, але якщо він у вас є, візьміть з собою.
  • Медсправка, якщо вас позбавили ВП за пиятику.

Якщо ви здали ВУ в іншому місті і не хочете їхати за ним, можете написати заяву на передачу документа в найближчий до вас відділ ГИБДД. Подати його можна за місяць до закінчення терміну покарання через місцеву Державтоінспекцію. До документа слід додати копію паспорта (п. 6 Постанови Уряду РФ № 1191).

Статті в тему:

Як швидко и правильно отріматі водійські права после позбавлення

Відновлення права на водіння после позбавлення за п'янкий - як повернути водійське посвідчення и з Якими перешкоду можна при цьом зіткнутіся

Чи можуть позбавити ВП за межами Росії?

Так, таке трапляється. Согласно ст. 42 Віденської конвенції 1968 на автомобільних дорогах діють закони тієї країни, на території якої водій здійснює пересування.

Тобто, за кордоном вас можуть позбавити СП не тільки за ті порушення, які вказані в таблиці вище. Щоб уникнути можливої ​​заборони на керування транспортними засобами, перед виїздом з Росії ознайомтеся з адміністративним законодавством інших держав.

Заборона на водіння діє тільки на території тієї країни, де вас позбавили ВП. Тобто, після повернення додому, ви зможете спокійно керувати автомобілем.

Аналогічні правила діють і для іноземців, які прибули в Росію.

Що робити якщо у вас незаконно вилучили ВУ за кордоном

Незаконним позбавлення посвідчення буде, якщо документ вилучено співробітником на місці зупинки. Дане питання вирішується судом, тому від інспектора потрібно тільки напрямок протоколу до суду.

Ще одним порушенням закону буде, якщо вам нададуть протокол, написаний іноземною мовою без перекладу. Ви маєте право вимагати документ російською, щоб могли вирішити, погоджуватися з викладеним чи ні. В останньому випадку ставиться слово «Не згоден», після чого ви можете підписувати документ.

Також ви маєте право вимагати розгляду справи про позбавлення за місцем своєї реєстрації. Якщо позбавлення все-таки проводиться, пластикова картка пересилається в країну порушника, і він може забрати її у відділенні ГИБДД після закінчення терміну покарання.

Призупинення ВП приставами за борги

З 2016 судові виконавці отримали нові повноваження - тепер вони можуть обмежувати дії ВП боржників за певними видами заборгованостей. До іншим громадянам цей захід не застосовується.

Призупинення ВП слід відрізняти від позбавлення прав.

Особливості обмеження ВП:

  • Діє до погашення боргу. При виплаті заборгованості обмеження знімається.
  • Є заходом забезпечення, а не покарання.
  • Не вимагає здачі ВУ. Посвідчення залишається у водія, але їздити він з ним не може.
  • Недотримання вимог пристава карається. Відповідальність за невиконання постанови співробітника ФССП міститься в ст. 17.17 КоАП РФ. За їзду з припиненими ВП водієві загрожує позбавлення прав або штраф.

Статті в тему:

Борги по аліментах: якщо вас позбавили водійських прав за несплату - умови, порядок і особливості процедури + покрокова інструкція

Що таке обмеження спеціального права за борги і як воно працює - законодавче закріплення + відміну від позбавлення водійського посвідчення

Чи можуть пристави позбавити прав за штрафи і борги - все про призупинення дії водійського посвідчення + як уникнути можливих обмежень

Чи можлива компенсація за незаконну спробу або позбавлення ВП

В даний час компенсація за дане порушення закону не передбачена, але в Держдумі розглядається подібний законопроект. При розгляді питання про позбавлення, судді, як правило, спираються на протокол і інші документи. Звичайно, судове рішення можна оскаржити. Але тут потрібно враховувати, що користуватися правами можна тільки на етапі апеляції.

Якщо скарга буде відхилена, права будуть вилучені. І навіть якщо ви будете подавати касаційну або наглядову скаргу, постанова вже буде діяти, а значить, користуватися автомобілем ви не зможете. Якщо за результатами оскарження буде визнана ваша невинність, виходить, що ви весь цей час були покарані несправедливо. Права вам, звичайно, достроково повернуть, але компенсацію за незаконне позбавлення ніхто виплачувати не буде.

Підведемо підсумки

  • Позбавлення ВП - заборона на керування транспортними засобами, встановлений судом. Залежно від виду і тяжкості наслідків, нанесених діями водія, покарання настає за нормами адміністративного або кримінального законодавства.
  • Заборона на керування транспортними засобами встановлюється судом за грубе порушення ПДР на термін від 1 до 36 місяців.
  • Позбавлення ВП застосовується тільки при певних умовах, одним з яких є оформлення порушення безпосередньо співробітником ДАІ - за недотримання ПДР, зафіксоване за допомогою технічних засобів, забрати ВУ не можуть.
  • Щоб уникнути позбавлення ВП необхідно правильно себе вести на кожному з етапів процедури. Для цього кожному водієві необхідно ознайомитися з основами залучення до відповідальності, встановленими законом.
  • Потрібно здати ВУ, якщо суд визнав вас винним у порушенні і встановив заборону на їзду.
  • Обчислення періоду заборони на їзду починається після здачі ВУ в орган, який виконує покарання.
  • Рішення суду можна оскаржити як до здачі ВУ, так і після.
  • Пристави не перешкоджають здійсненню прав, але можуть призупинити їх дію, якщо у водія є непогашені борги.

Висновок

На сегодня все! Сподіваюся, стаття була вам корисна.

На закінчення хотілося б вам побажати ніколи не потрапляти в ситуації, які можуть вас привести до позбавлення прав.

Не забувайте підписуватися на блог і ділитися інформацією з друзями, раптом ми разом допоможемо комусь врятувати водійське посвідчення від вилучення! Всім поки і удачі на дорогах!

Зображення для статті взято тут: https://www.drive2.ru/r/acura/478196024813290007/

Що робити після суду щодо позбавлення ВП?
Але чи знаєте ви, що відповідальності в 30% випадків можна було б уникнути, якби водії заздалегідь ознайомилися з нюансами позбавлення водійських прав?
За що можуть позбавити прав?
Що робити, щоб уникнути позбавлення прав?
Раптом ваш юрист знає цю людину і зможе домовитися про пом'якшення покарання ще до суду?
Що робити водієві в очікуванні суду щодо позбавлення ВП?
Це спрацьовує рідко, але раптом ви - саме той щасливчик, якому не встигли обрати міру покарання протягом 3-х місяців з дня вчинення проступку?
Можливо, ви поспішали з метою встигнути на день народження улюбленої тещі?
Чи варто ухілятіся від походу в суд?
Чи можна виграти суд?