Реклама
Реклама
Реклама

Чи є водійське посвідчення посвідченням особи

  1. Що прописано в законі
  2. У яких випадках можна пред'являти ВУ
  3. Цікавий факт
  4. Як можна на місці довести
  5. Чи можна подати скаргу
  6. висновок

Протягом життя люди отримують безліч різних документів. Вони містять фото, яке ідентифікує людини, потрібні підписи, печатки і багато іншої інформації. Однак не всі знають, які з них можна використовувати з метою ідентифікації особистості, а які ні.

Наприклад, студентський квиток необхідно показати при вході до ВНЗ, так як він ідентифікує студента, проте це посвідчення може бути застосовано тільки в університеті. Багато питань з цього приводу пов'язано з водійським посвідченням . Давайте розберемося, чи є водійські права посвідченням особи?

Що прописано в законі

Протягом життя люди отримують безліч різних документів

Закон вимагає, щоб ВУ не рахується документом, який дозволяється використовувати з метою ідентифікації особистості

Спочатку, давайте розберемося, що представляють собою права на водіння автомобіля? ВУ - це документ, що дає право на керування транспортним засобом відповідної категорії. Даний документ містить в собі наступну інформацію: ПІБ, дата народження, місце проживання, дата видачі та дата закінчення дії, номер і серія, фото, підпис, категорії і іншу інформацію. його можна отримати тільки після проходження навчального теоретичного і практичного курсів та здачі по ним іспиту.

ВУ вказує лише право власника на керування автомобілем конкретної категорії, і тільки в рідкісних випадках може виступати як документ, призначений для посвідчення особи.

Актуальне на нинішній момент законодавство говорить, що ВУ не рахується документом, який дозволяється використовувати з метою ідентифікації особистості громадянина російської федерації. Для цієї мети можна застосовувати тільки паспорт (він визнаний основним документом, інші другорядні).

Однак варто зауважити, що питання з ВУ як документом, що засвідчує особистість досі не вирішене. Російський суд вважає, що права мають в своєму змісті всю необхідну для цього інформацію. Але, нормативно-правові акти законодавства стверджують зворотне.

Цікаво! У законодавстві відсутнє чітке трактування поняття «посвідчення особи», тобто неможливо знайти статтю, де конкретно будуть прописані його характеристики.

У законодавстві вказано спеціальний список офіційних паперів, які призначені для посвідчення особи:

  • паспорт, закордонний паспорт громадянина РФ;
  • тимчасовий паспорт;
  • військовий квиток або документ громадянина, що перебуває на обліку у військкоматі;
  • паспорт моряка;
  • довідка громадянина, що перебуває під вартою (підозрювану / обвинувачену особу).

Серед цих офіційних паперів ВУ відсутня. Отже, відповідаючи на питання, чи є права документом, що засвідчує особистість, можна однозначно сказати, немає.

Немає закону, який підтверджує, що ВУ може бути застосовано в ролі документа, що підтверджує особу людини. Однак існує певна кількість підзаконних актів, які наділяють їх цим правом. Отже, ВУ дозволяється пред'являти в тих місцях, де цей документ приймуть.

Важливо! Для отримання банківських та державних послуг необхідно пред'являти тільки паспорт громадянина.

Основні причини, що не дозволяють пред'являти ВУ з метою підтвердження особи:

  1. Права набагато легше підробити, ніж паспорт.
  2. ВУ надає менший обсяг інформації, ніж паспорт (наприклад, в ньому не вказується інформація про наявність сім'ї / дітей / чоловіка, також не вказується і реєстрація).

Паспорт і ВУ призначені для виконання різних функцій. Паспорт призначений конкретно для посвідчення особи (доводить той факт, що власник дійсно російський громадянин, несе в собі необхідну інформацію для досягнення юридичних і фінансових цілей), а ВУ використовують для підтвердження прав на керування автомобілем .

Паспорт призначений конкретно для посвідчення особи (доводить той факт, що власник дійсно російський громадянин, несе в собі необхідну інформацію для досягнення юридичних і фінансових цілей), а ВУ використовують для підтвердження прав на   керування автомобілем

Посвідчення водія використовують для підтвердження прав на керування автомобілем

У яких випадках можна пред'являти ВУ

При отриманні поштового відправлення (посилки) потрібно надати паспорт, так як за офіційними правилами співробітник пошти не має права віддавати посилку, поки не буде надано відповідний документ. З цієї причини, ВУ не дозволить отримати лист або пакет на пошті. Але, у багатьох ситуаціях співробітники пошти допускають пред'явлення водійських прав для отримання поштове відправлення.

Ситуація при покупці алкогольних напоїв є аналогічною. За прийнятими правилами покупець зобов'язаний, при купівлі товару даної категорії, пред'явити паспорт. Але, лояльні продавці можуть прийняти і ВУ.

У магазинах забороняється продавати спиртні напої неповнолітнім громадянам, тобто для покупки необхідно довести, що покупець повнолітній, в цьому випадку можна показати ВУ (так як дата народження там вказана). Хоч це і логічно, проте закони не завжди піддаються логіці, як в цьому випадку.

У наказі Міністерства промислової торгівлі зазначено перелік документів, що дозволяє визначити вікову категорію покупця, в якому ВУ відсутня. Для громадян інших країн є окремий перелік документів.

Довідка! Міністерство промислової торгівлі планує поповнити список документів, що визначають вік покупця, водійським посвідченням. Для покупки сигарет паспорт пред'являти не потрібно, дозволяється показати ВУ.

У деяких ситуаціях, все ж водійські права посвідчують особу, тільки в ролі додаткового документа до паспорту. Як підстрахування від фальшивих документів. Надати два вищезгаданих документа просять при оформленні страховки або кредиту (можна так само показувати пенсійне посвідчення).

Все ж обов'язковим є паспорт, без нього не вийде оформити кредит або страховку, здійснити грошовий переказ і отримати виписку з банківського рахунку. Однак при використанні ВУ можна здійснювати валютно-обмінні операції.

Однак при використанні ВУ можна здійснювати валютно-обмінні операції

Водійське посвідчення посвідчують особу, тільки в ролі додаткового документа до паспорту, наприклад, для оформлення кредиту

Ви точно зможете скористатися правами при спілкуванні з співробітниками ДІБДР. Якраз в цій ситуації паспорт пред'являти не обов'язково. Так як даішники можуть отримати всі дані про Оригінал паспорта громадянина України за допомогою бази даних.

Важливо! При перевірці правоохоронними органами поза дороги людина зобов'язана показати паспорт. Тому, кожен громадянин повинен мати при собі паспорт завжди.

Цікавий факт

На даний момент вже зібралася достатня кількість людей, які хочуть добитися, щоб права можна було використовувати для підтвердження особи.

В інтернеті створили петицію, яку розглянуть коли набереться більше ста тисяч підписів. Причини, за якими створили петицію:

  • права містять всю потрібну інформацію для посвідчення особи;
  • прийняття такого закону буде зручно для автомобілістів.

Як можна на місці довести

Якщо ви зіткнулися з ситуацією, в якій потрібно довести, що права на водіння автомобілем дозволяється використовувати з метою підтвердження особи, ви маєте право аргументувати тим, що ВУ містить необхідні реквізити, що дозволяють засвідчити особу, а саме: прізвище, ім'я, по батькові, дата народження , фото, місце проживання, підпис.

Чи можна подати скаргу

Чи можна подати скаргу, якщо ВУ не визнають як документ, що засвідчує особистість

Якщо ВУ не визнають як документ, що засвідчує особу (в тому випадку, коли вони їм є), можна подати скаргу. Найчастіше в таких випадках перемагає позивач.

висновок

Чи є водійське посвідчення документом, що засвідчує особистість? Конкретної відповіді на даний момент немає. Питання залишається невирішеним через розбіжності між судовими актами і законодавством.

ВУ все ж дозволяється пред'являти для ідентифікації в тих місцях, де це сприймають. Найчастіше його застосовують при спілкуванні з співробітниками ДІБДР або як додатковий документ.

Давайте розберемося, чи є водійські права посвідченням особи?