Реклама
Реклама
Реклама

Чи є водійське посвідчення посвідченням особи: 5 частих питань

  1. вимоги законодавства
  2. Коли можна використовувати водійське посвідчення в якості документа, що посвідчує особу?
  3. Посвідчення водія та виборчі права
  4. Купівля тютюнової та алкогольної продукції по водійськими правами
  5. Чи можна використовувати документ для перетину кордону?
  6. Які документи в Росії є що засвідчують особу?
  7. висновок

Зміст статті

вимоги законодавства

Ситуація ускладнюється тим, що в даний час в Росії немає федерального закону, що регламентує єдиний список документів, що засвідчують особу резидента і нерезидента РФ в тих чи інших ситуаціях. Згідно з Указом Президента від 1997 року, основним документом, що посвідчує особу з 14 років, є цивільний паспорт, як російський внутрішній, так і будь-якого іншого держави для іноземних громадян. До 14 років для росіянина головним документом вважається свідоцтво про народження.

Що стосовно водійського посвідчення, то немає жодного закону в Цивільному, Податковому, Адміністративному кодексі, який би дозволяв чи заперечував використання його в якості посвідчення особи. І в той же самий час існують: рішення Верховного суду, визначення касаційної колегії, наказ МНС РФ і деякі підзаконні акти МЗС і МВС, які на державному рівні підтверджують, що в посвідченні водія є всі реквізити для ідентифікації людини, і воно може бути використано як посвідчення особи. Однак це не так. І повноцінним посвідченням особи водійські права вважають тільки співробітники ГИБДД.

Коли можна використовувати водійське посвідчення в якості документа, що посвідчує особу?

Посвідчення водія - це документ, що підтверджує законне право керування автотранспортним засобом певної категорії. Виходячи з цього, стовідсоткова ситуація, коли водійські права є посвідченням особи, - це перевірка документів водія співробітниками Державтоінспекції. Тільки в цьому випадку, права стають найголовніше паспорта. До слова, при оформленні страхового поліса ОСАЦВ або КАСКО, одних прав водія буде мало, і основним документом все-таки буде цивільний паспорт. Хоча, в той же самий час, без водійських прав дана процедура неможлива зовсім.

У всіх інших випадках права водія, найчастіше, виступають як другий додатковий документ, наприклад, в банку при подачі заявки на кредит (іпотеку).

Посвідчення водія та виборчі права

Кожен повнолітній громадянин РФ має право висловити свою політичну волю і реалізувати свої виборчі права. Для здійснення права голосу необхідно підтвердити свою причетність до цієї держави, а саме уявити документ, що засвідчує особу і громадянство. Громадянство, в разі виборного права, представляє собою статус, який підтверджує правовий зв'язок між державою і особою. Чи є водійське посвідчення посвідченням особи з точки зору Центральної Виборчої Комісії РФ?

Відповідь: НІ, водійське посвідчення не береться Центральною Виборчою Комісією в якості посвідчення особи, посилаючись на Указ Президента № 1325 від 2002 року. Указ затвердив перелік документів, що засвідчують особу громадянина і ідентифікують його причетність до російського громадянства. Так як отримати водійське посвідчення в Росії можуть і особи без громадянства РФ, дане посвідчення непридатне для здійснення права голосу.

Відповідно до федерального закону № 67 п.6 від 12.06.2002, документами дозволяють брати участь у виборах і референдумах є:

  1. Для цивільних осіб:
  • паспорт громадянина РФ;
  • посвідчення укладеного для громадян, які перебувають в місцях позбавлення волі.
  1. Для військовослужбовців:
  • військовий квиток, посвідчення особи військовослужбовця або інший документ, що посвідчує особу військовослужбовця;
  • паспорт моряка.

Таким чином, водійське посвідчення в РФ не є офіційним посвідченням особи, за допомогою якого можна можливо підтвердити свою причетність до держави і проявити своє волевиявлення.

Купівля тютюнової та алкогольної продукції по водійськими правами

Багатьох молодих людей цікавить питання: «Чи є права документом, що посвідчує особу для покупки алкогольної і тютюнової продукції?» Здавалося б, відповідь очевидна: на водійському посвідченні є фотографія і вказаний вік людини. Але продаж алкоголю і тютюну регламентують різні відомства і різні нормативні акти.

Так, наприклад, питання, пов'язані з продажем алкогольної продукції, взяло на себе Міністерство Промисловості і Торгівлі. У 2011 році ним був затверджений список документів, необхідний для визначення віку покупців алкогольних напоїв для резидентів і нерезидентів РФ. Крім особистого паспорта громадянина РФ, там значаться паспорт іноземного громадянина, вид на проживання, документи біженців, дозвіл на тимчасове перебування в РФ. Але посвідчення водія не фігурує в цьому списку.

Міністерство охорони здоров'я РФ займається питаннями продажу тютюнових виробів. У 2014 році, формуючи нормативну базу, МОЗ законодавчо затвердив водійські права, як документ, що засвідчує особистість і вік для покупців тютюну і тютюнових виробів.

Тому молодим людям, охочим придбати алкоголь і сигарети одночасно, можна порадити мати при собі все-таки паспорт, щоб уникнути спірних питань з продавцями. А для покупки сигарет досить тільки прав водія.

Навесні 2018 року очікувалися зміни саме в цьому питанні на законодавчому рівні, але цього не сталося. За цей час законопроект знаходиться в процесі розробки, а можливо взагалі заморожено.

Чи можна використовувати документ для перетину кордону?

Якщо ви збираєтеся перетинати кордони РФ за кермом автомобіля, то ви зобов'язані мати при собі посвідчення водія в обов'язковому порядку. Але не як посвідчення особи, що дає право перетину кордонів, а як документ, що дає право на керування автомобілем.

Для того щоб виїжджати за межі наших державних кордонів і в'їжджати назад, прикордонним органам необхідно надати один з документів, що дозволяють ідентифікувати вас як громадянина, а саме:

  • паспорт громадянина РФ;
  • закордонний паспорт;
  • дипломатичний паспорт;
  • паспорт моряка.

Посвідчення водія не може бути пред'явлено в якість документа, що посвідчує особу особи, що перетинає державні межа РФ. Дані вимоги регламентовані федеральним законом № 114 від 15.08.1996 року, статтею 7.

Які документи в Росії є що засвідчують особу?

Основним документом, який дозволяє ідентифікувати громадянина РФ, згідно з Указом Президента РФ, є цивільний паспорт. Він містить в собі всю основну інформацію про людину:

  • його ім'я, прізвище, по батькові, дані при народженні;
  • дату народження;
  • місце народження;
  • сімейний стан;
  • кількість дітей;
  • причетність до військової служби;
  • дані про реєстрацію за місцем проживання;
  • інформацію про отримання закордонного паспорта;
  • інформацію про попередні паспорти.

Для перетину державних кордонів Росії видається спеціальний паспорт - закордонний паспорт. Паспорт для виїзду за кордон, так само як і внутрішній паспорт, дозволяє не тільки ідентифікувати особу, а й визначити приналежність кожного конкретного громадянина до своєї країни, тим самим гарантуючи захист в особі держави. Тимчасовим посвідченням особи вважаються ті документи, які видаються на час переоформлення паспорта при його заміні.

Для дітей, які не досягли 14-річного віку, основним документом є свідоцтво про народження. Надалі цей документ може стати в нагоді для встановлення родинних зв'язків і при зміні основних даних, наприклад, свого імені.

У військовослужбовців при присвоєнні первинного офіцерського звання і звання прапорщика (мічмана) головними документами стають спеціальні документи, що засвідчують особу: військовий квиток, посвідчення особи моряка, посвідчення особи військовослужбовця. Такі документи крім основних даних, як в цивільному особистому паспорті, містять відомості:

  • про особисте номері військовослужбовця;
  • про номер військової частини на момент видачі;
  • про військовому званні і посади на момент видачі;
  • про особисте зброю;
  • про присвоєні військові звання після видачі;
  • про біометричні дані військовослужбовця;
  • позначки про громадянське паспорті.

Посвідчення особи військовослужбовця є безстроковим і видається на весь термін військової служби.

У осіб, підозрюваних у злочині і відбувають термін в місцях позбавлення волі, цивільний паспорт вилучається органами МВС. І для ув'язненого головним посвідченням особи стає посвідчення укладеного.

Існує категорія професійних посвідчень, дія яких обмежена, але які розцінюються як документи, що засвідчують особу і необхідні для виконання людьми своїх професійних обов'язків. Йдеться про посвідчення адвоката, співробітника правоохоронних органів, державних службовців, депутатів та інших.

Також варто відзначити такі документи, як студентський квиток, посвідчення ветерана і пенсіонера, як соціально значущі посвідчення особи.

висновок

Відповідаючи на питання: «Чи можна вважати водійські права повноцінним посвідченням особи?» Можна відповісти «Ні». Головним і «стовідсотково влаштовує всіх» документом все-таки вважається паспорт громадянина РФ. Водійські права знаходяться навіть не на другому місці, навіть за умови, що в них є вся необхідна інформація про людину, включаючи фотографію. Спробуйте на пошті Росії отримати свою посилку, пройти в інститут фейс-контроль або купити алкоголь в будь-якому мережевому магазині. І ви зрозумієте, наскільки не цінується водійське посвідчення, ніде крім доріг і ні ким, крім співробітників ГИБДД.

Чи не знайшли відповідь на своє питання в статті? Зателефонуйте Автоюрист і отримаєте безкоштовну консультацію прямо зараз!

8 800 555 67 55 доб. 645

У 1999 році закінчила з відзнакою Волгоградський інститут економіки, соціології та права за спеціальністю економіст. З 2007 року і по теперішній час працюю в сфері нерухомості, в якості індивідуального підприємця. Займаюся юридичними питаннями купівлі-продажу, дарування та спадщини об'єктів житлового та нежитлового фонду. Також в мої обов'язки входить складання договорів та консультування клієнтів. Активний автолюбитель. Водійські права категорії В". Писати статті люблю з часів студентства, знаходжу це цікавим і пізнавальним. Буду рада, якщо мої статті виявляться корисними і допоможуть читачам розібратися в цікавлять їх питаннях.

Будь ласка, оцініть статтю!

Які документи в Росії є що засвідчують особу?
Коли можна використовувати водійське посвідчення в якості документа, що посвідчує особу?
Чи є водійське посвідчення посвідченням особи з точки зору Центральної Виборчої Комісії РФ?
Чи можна використовувати документ для перетину кордону?
Чи не знайшли відповідь на своє питання в статті?