Реклама
Реклама
Реклама

Артезіанська свердловина (на воду): буріння, глибина, насос

  1. Плюси і мінуси
  2. Технологія створення артезіанської свердловини
  3. Ремонт і промивка джерел артезіанського типу
  4. Ліцензія на артезіанську свердловину і виплата податків

Артезіанська свердловина на дачі або в приватному будинку - це вироблення, створена способом буріння, і призначена для використання природних вод. Вода з неї надходить природним шляхом під тиском. Артезіанська свердловина на заміській дачі або в приватному будинку також облаштовується своїми руками. Артезіанська свердловина на дачі або в приватному будинку - це вироблення, створена способом буріння, і призначена для використання природних вод

Розробка артезіанської свердловини

Глибина артезіанської свердловини може становити від 30 метрів до 150 метрів. Така різноманітність глибин виправдовується тим, що отвір бурять до проходження в глибокі водоносні шари ґрунту. Якщо ви хочете забезпечити свою ділянку чистою питною водою, то буріння джерела своїми руками на дачі або в приватному будинку такого типу стане для вас найкращим варіантом.

Плюси і мінуси

Сама по собі свердловина артезіанського типу на дачі або в приватному будинку - це отвір в грунті на великій глибині. Вона досягає не просто водоносних піщаних шарів, як це буває зі звичайними розробленими зразками глибиною до 40 метрів. Такі конструкції здатні брати воду з артезіанських шарів, що розташовані на глибині від 80 метрів. Вони надійно захищені по обидва боки вапняковими породами.

Читайте також: як виконують буріння свердловин для питної води ?

Це в свою чергу впливає на чистоту води і її якість. Втім, в деяких ситуаціях вода з такого джерела має мінуси, це велика кількість мінеральних домішок, в такому випадку вона буде потребувати очищення, але за початковим як все ж буде перевищувати аналогічну воду, але з неглибоких піщаних джерел або колодязів.

Перед тим, як починати буріння артезіанської свердловини своїми руками на дачі або в приватному будинку, необхідно зважити всі «плюси» і «мінуси», так як свердловина відрізняється від колодязя.

Незаперечні плюси артезіанських джерел це їх висока продуктивність, термін служби, безперервна подача води і її відмінну якість, так як вона слабо схильна до забруднень.

Також варто наголосити на тому, що термін служби артезіанських джерел - від 20 до 50 років, і цей термін залежить від використаної технології. Артезіанська свердловина обладнана на дачній ділянці буде служити вам практично в будь-якому місці і в будь-який термін. Якщо ви тимчасово не будете нею користуватися, це не спричинить за собою ніяких негативних наслідків і не зменшить термін служби.

Схематичне зображення пристрою артезіанської свердловини

Однак, і недоліки в них теж є. Це щодо висозатратная технологія буріння артезіанської свердловини своїми руками, обов'язок сплачувати податок на використання підземних вод і необхідність очищати воду від заліза і солей, які іноді містяться в артезіанську воду у великих кількостях на дачі або в приватному будинку.

Читайте також: ефективні методи очищення води зі свердловини від заліза .

Також важливим буде складання кошторису на створення артезіанської свердловини на дачній ділянці. Кошторис має включати в себе витрати на бурові роботи (бурова установка), витрати на придбання обладнання, витрати на проведення монтажних робіт. Кошторис дасть вам можливість повністю оцінити витрати на будівництво джерела на дачі або в в приватному будинку.

Також кошторис дозволяє виключити зайві витрат и і норми на ремонт або обслуговування всіх процесів. Не кажучи вже про те, що така складна справа, як будівництво і реєстрація свердловини на дачній ділянці, без нормативної документації вести і зовсім заборонено. Однак таку документацію і норми можуть створювати тільки фахівці, що робить цей процес досить дорогим і тривалим.
до меню ↑

Технологія створення артезіанської свердловини

Перед тим, як як пробурити артезіанську свердловину своїми руками на дачній ділянці, необхідно скласти план майбутньої конструкції артезіанського джерела, щоб її термін служби був тривалим. Конструкція артезіанської свердловини схожа на телескоп з спрямованої вниз вершиною. Буріння артезіанських свердловин на дачі або в в приватному будинку складається з декількох етапів. Для початку потрібно зруйнувати породи.

Існує чимало способів, якими це можна зробити буріння артезіанських свердловин на дачній ділянці - вибуховий, термічний, електричний, механічний. Саме останній з них є найоптимальнішим при бурінні артезіанського джерела.

Ротор, який знаходиться в буровому обладнанні, руйнує породу, тим самим утворюючи стовбур свердловини.

На цьому етапі також важлива промивка свердловини спеціальним розчином. За допомогою промивання будуть видалятися вибуренной породи. І останній етап - це будівництво свердловини. Облаштування артезіанської свердловини ще називають обв'язкою.

Без обв'язки використовувати і добувати артезіанську воду не вийде. Тому необхідно встановити спеціальне обладнання - кесон, насос, гідроакумулятор і автоматичну систему.

Також конкретніше розглянемо основні етапи роботи по створенню системи водопостачання, з артезіанською свердловиною в якості основного джерела рідини.

Процес буріння артезіанської свердловини

Етапи роботи:

  1. Установка кесона. Кесон - це така конструкція (з металу або пластику), яка встановлюється поверх свердловини і служить її захистом від атмосферних впливів і перепадів температур. Для монтажу кесона потрібно вирити яму навколо свердловини приблизно на двох метровій глибині і помістити в неї кесон.
  2. Установка насоса. Насос слід вибирати, виходячи з характеристик свердловини, тому робиться це тільки після завершення буріння. Використовуючи трос для страховки, насос потрібно опустити так, щоб він виявився нижче статичного рівня води. Також необхідна труба, яка буде подавати воду, і кабель, через який насос буде отримувати електроенергію.
  3. Установка гідроакумулятора. За допомогою гідроакумулятора в свердловині буде завжди підтримуватися високий тиск. Гидроаккумулятор встановлюють прямо всередину кесона.
  4. Установка автоматичних систем під тиск. Таке обладнання потрібно для того, щоб стежити за справністю і правильною роботою всіх інших пристроїв. Якщо відбудуться перепади електрики або зміниться рівень тиску, то автоматичні системи нормалізують їх роботу. Залізобетонний кесон для захисту насосної станції та трубопроводів.

до меню ↑

Ремонт і промивка джерел артезіанського типу

Залежно від погіршення якості води, появи піску в воді зі свердловини, неполадок обладнання та іншого, ви можете зіткнутися з необхідністю ремонту артезіанської свердловини маючи термін служби. Ремонт артезіанських свердловин - це справа не з легких.

Краще замовити ремонт у фахівців, адже така справа виконується тільки за допомогою спеціального обладнання. Самостійно з ним впоратися практично неможливо. Виняток становить тільки промивка свердловини. Цей процес реально виконати побутовими насосами, але тільки якщо мова йде про неглибоких отворах.

Читайте також: що робити, якщо насос застряг в свердловині ?

При появі поломки потрібно продіагностувати роботу джерела, щоб розібратися в проблемній ситуації і її «симптомах». Після цього можна визначити причину проблеми, а потім зрозуміти, який тип ремонту необхідний.

Бур для буріння свердловини

Провести ремонтні роботи своїми руками можна тільки при наявності відповідних навичок. У зворотному ж випадку завжди можна скористатися послугами ремонтних компаній, які зможуть відновити вашу артезіанську свердловину в найкоротший термін, але, природно, за чималу оплату.

Зменшення дебіту свердловини - найпоширеніша проблема, яка потребує негайного ремонту. Перед початком ремонту потрібно обов'язково перевірити, чи відповідає робота насоса його паспортним даним, визначити тип водопідіймального апарату, а також дослідити стан монтажних труб в свердловині на наявність дефектів.

Не виключено, що ремонт вам і зовсім не потрібно, так як проблеми йдуть з насосом. Якщо ж справа в свердловині - то основною причиною зниження її продуктивності напевно буде засмічення. В такому випадку ремонт полягає в очищенні джерела, його фільтрів і нижніх її частин, а також слід перевірити обсадні труби.
до меню ↑

Ліцензія на артезіанську свердловину і виплата податків

Бурильні установки на автомобільних шасі, використовуються для облаштування артезіанських свердловин

Щоб пробурити артезіанську свердловину своїми руками, необхідний спеціальний дозвіл. Таким дозволом є ліцензії на артезіанські свердловини. Ліцензування артезіанських свердловин офіційно називається «правом на використання надр».

Дозвіл вам видадуть, якщо ваша ділянка відповідає всім вимогам і нормам для буріння свердловин.

Дозвіл вам видадуть, якщо ваша ділянка відповідає всім вимогам і нормам для буріння свердловин

бурова машина

До таких вимог належить:

  • в радіусі 30 метрів від планованого місця свердловини територія землі повинна бути вільною від усіляких споруд і рослин;
  • в радіусі 200 метрів повинні бути відсутніми будь-які можливі джерела біологічних забруднень;
  • в радіусі 300 метрів повинні бути відсутніми будь-які джерела хімічних забруднень;
  • на глибині 30 метрів земля не повинна містити ніяких хімічних добрив.

Якщо ви переконалися, що обраний вами ділянку землі відповідає даним вимогам, можна подавати пакет документів, і у вас буде можливість отримання ліцензії на артезіанську свердловину. Процес реєстрації артезіанської свердловини передбачає постанова свердловини на державний облік і проведення.

Наявність ліцензії на артезіанські свердловини дає вам безліч корисних переваг. Не кажучи вже про те, що законодавством водні ресурси вважаються стратегічними, а значить їх регулювання виконується державою. Тут вже без ліцензії нікуди.

Саме через це нюансу до кожного користувача таких ресурсів приставляється необхідність платити спеціальний податок. Податок збирається в казну, як плата за користування стратегічних державних ресурсів.

Податок збирається в казну, як плата за користування стратегічних державних ресурсів

Готова артезіанська свердловина

Сам податок ви повинні будете вираховувати самостійно, відповідно до поточних тарифами. Державні служби, звичайно ж, мають право перевірити правильність ваших розрахунків. Сума податку буде залежати від ваших цілей використання артезіанської води, а також від обсягів води, що постачається. Податок на свердловину артезіанського типу виплачується щокварталу.

Артезіанська свердловина на своїй ділянці - це чудова можливість використовувати чисті підземні води. І не бійтеся того, що артезіанська свердловина зроблена своїми руками у вас не вийде - велика кількість людей вже довели, що можливо. Головне - це грамотно скласти кошторис на буріння і підійти до справи з усією відповідальністю, а також своєчасно отримати на неї дозвіл.
до меню ↑

Процес буріння артезіанської свердловини професійним обладнанням (відео)