Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: "Ланта-тур вояж" розпускає співробітників, втручання Путіна не допомогло

"Ланта-тур вояж" остаточно закрилася, втручання Путіна не допомогло
Загальний збиток клієнтам туроператора "Ланта-тур" оцінюється в 300 мільйонів рублів
Вдень 28 лютого віце-президент "Ланта-тур вояжу" Світлана Нікіфорова оголосила 50-ти своїм співробітникам, що вони вільні: відновлення діяльності компанії не представляється можливим

Вдень 28 лютого віце-президент "Ланта-тур вояжу" Світлана Нікіфорова оголосила 50-ти своїм співробітникам, що вони вільні: відновлення діяльності компанії не представляється можливим, розповіли "Ведомости" . Офіційної заяви про припинення роботи на сайті компанії немає.

Пізніше агентство ІТАР-ТАСС з посиланням на Російський союз туріндустрії передало, що туроператор "Ланта-тур вояж" обіцяє продовжити роботу на російському ринку і виплатити компенсації своїм постраждалим клієнтам.

У РСТ заявили, що "туроператор не закривається, і його керівництво продовжить боротьбу за компанію". Президент компанії Пучкова пояснила, що зараз ведуться переговори з потенційним інвестором. "Ми були змушені розпустити співробітників, так як не можемо тримати їх на робочих місцях без заробітної плати. Як тільки інвестор буде визначений, компанія продовжить роботу, і ми заново наберемо штат", - запевнила вона.

Місяць тому, в ніч з 27 на 28 січня туроператор "Ланта-тур вояж" оголосив про свою фінансову неспроможність. До цього момент за кордоном перебувало близько 2,7 тисяч клієнтів туроператора. Оскільки компанія не оплатила їх проживання своїм зарубіжним партнерам, у багатьох туристів тут же виникли проблеми: готелі стали їх виселяти або вимагати повторної оплати.

На відміну від схожої ситуації в листопаді 2010 року, коли збанкрутував "Капітал тур", прем'єр-міністр і кандидат в президенти РФ Володимир Путін на зустрічі з профільним міністром Віталієм Мутко заявив, що туроператору допоможе "Один з наших державних банків", нагадує "Комерсант" .

На наступний день ВТБ надав ЗАТ "Ланта-тур вояж" п'ятирічний кредит на 7 млн ​​доларів зі ставкою 12% річних під особисту поруку засновників компанії - Людмили та Ігоря Пучкова. Загальна ж боргове навантаження "Ланта-тур вояж", як зізналася сама Людмила Пучкова, досягає 20 млн доларів.

ВТБ виділяв гроші в першу чергу для того, щоб туроператор міг розплатитися з готелями, де у російських туристів виникли проблеми, і до 28 лютого всі клієнти "Ланта-тур вояж" повернулися додому.

При цьому страховий договір між "Ланта" і "Ингосстрахом" діє по 31 травня. Це означає, що ті клієнти, чий тур повинен був початися 1 червня і пізніше, на компенсації розраховувати не можуть. Тим часом туроператор вже продав тури на червень-вересень приблизно на 100 млн рублів.

Загальний збиток клієнтам туроператора "Ланта-тур" оцінюється в 300 мільйонів рублів. Про це заявив перший віце-президент Асоціації туроператорів Росії Володимир Канторович. За його словами, які передає "Інтерфакс" , Сума клієнтських претензій, поданих до "Ланта-туру", зараз вже перевищила 200 мільйонів.

Таким чином, розмір збитку буде в три рази більше фінансового забезпечення "Ланта-туру", яке становить 100 мільйонів рублів - максимально можливу за законом суму. У підсумку, як вважає Канторович, постраждалі клієнти туроператора отримають в кращому випадку тільки половину суми від вартості туру.