Реклама
Реклама
Реклама

Як приготувати хороший кави в домашніх умовах

Найкращий кави - це той, який подобається вам. Однак деякі рекомендації можуть виявитися корисними.

Існує стереотип, що приготувати хороший кави самостійно, в домашніх умовах, майже неможливо. Стереотип старанно культивований і тому дуже поширений. І навіть багато в чому справедливий, якщо під «чудовою кавою» ми розуміємо професійно приготований еспресо і його численних родичів. Примхливі латте і капучіно дійсно вимагають дорогого обладнання - одна тільки еспресо-машина коштує як автомобіль вітчизняного виробництва. Не менш важливі знання та навички - кращі бариста освоюють цю професію роками.

Втім, не дивлячись на популярність і наполегливі мантри маркетологів, еспресо є далеко не найкращим способом приготувати каву. І тим більше, далеко не єдиним. У домашніх умовах на допомогу прийдуть більш делікатні і доступні інструменти кофемана - від легендарної турки до звичного всім френч-преса. І якщо навіть вдома ви не мислите життя без чашечки ранкової еспресо - існую способи зробити це не розорившись на дороге устаткування. А при дотриманні ряду елементарних правил навіть початківцю кавоману буде під силу приготувати чашечку дуже непогано кави.

А при дотриманні ряду елементарних правил навіть початківцю кавоману буде під силу приготувати чашечку дуже непогано кави

Незважаючи на доступність і легкість приготування розчинної кави в домашніх умовах, спокуси писати не цю тему не виникає. В силу близького знайомства з методами його виробництва - вони засновані на утилізації найдешевших надлишків кави, не можу собі дозволити називати «кава» навіть кращі сорти цього напою. Сподіваюся виварена і висушена кавова пил, отримана з низькосортних відбракованих зерен, збагачена ароматизаторами і стабілізаторами, не стане частиною вашої дієти. Навчившись правильно і смачно готувати натуральну каву вдома, ви вже ніколи не погодитеся на менше.

Навчившись правильно і смачно готувати натуральну каву вдома, ви вже ніколи не погодитеся на менше

Мабуть, почати варто з свіжості. Подбайте про те, щоб кавові зерна були свіжої обсмажування. Розпитайте Google або друзів-кавоманів де «творить» найближчий обжарщік кави. На сегодяншній день цілком можливо наявність власного обжарочная цеху в кав'ярнях і навіть супермаркетах. За кордоном існує послуга регулярної доставки свіжообсмажених кавових зерен покупцеві додому. Сподіваюся в найближчому майбутньому це прийде і в Росію. Купуйте зерна щотижня, зберігайте в щільно закритому скляному посуді. Обсмажені зерна кави - немов хліб свіжої випічки, смачні й ароматні тільки в межах дуже короткого терміну.

Купуйте багату на смак, ароматну Арабіку. Рекомендую зерна середнього обжарювання - вони мають найбільш виражений смак. І не дозвольте ароматизованого кави сооблазняясь вас - як правило ароматизация приховує кави низької якості.


Молоти каву необхідно безпосередньо перед приготуванням. Складно переоцінити важливість якісного помелу кави. Від того, наскільки качетсвенно змолоти каву, найчастіше залежить що ви будете пити - ароматний міцний напій або гарячу воду з присмаком кави. Не рекомендую купувати мелений - після помелу з кави дуже швидко зникає аромат.

Оптимальним варіантом вважається механічна або електрична кавомолка з жорнами. Такі кавомолки мають металеві або керамічними дисками, між якими перетіраются зерна за принципом млинового помелу. Жорнові кавомолки передбачають можливість регулювання ступеня помелу кавових зерен. Приготування кави в турці, наприклад, вимагає дуже дрібного помелу - «в пил», тоді як френч-прес вимагає грубого помелу.

Утримайтеся від покупки вельми популярних, недорогих електричних кавомолок з ротаційним ножем - вони помітно нагрівають каву під час помелу. Відбувається окислення і практично друга обсмажування, що помітно погіршує смак кави. У ротаційних кавомолках також відсутня можливість вибору ступеня помелу. Чим довше відбувається процес подрібнення, там більш дрібні частинки кавових зерен ми отримаємо в результаті - це призводить до перегріву кавових зерен.

Справжні любителі кави добре знають, що смак готового напою в великій мірі залежить від якості води. Якісна вода - неодмінна умова для приготування доброї кави.

Вона повинна бути без стороннього запаху, і тим більше без запахів чистячих засобів, хлорки, сірководню, мила і так далі. Трубопровідна вода проходить процес хлорування і довго тече по трубах, ураженим іржею. Таку воду перед застосуванням обов'язково необхідно фільтрувати.

Бутильована питна вода добре підходить приготовлени кави. Переконайтеся, що вона не газована або мінералізована.

Стереотипи про приготування кави необхідно «виводити на чисту воду». Досвідчені кавомани знають, що кава заварюють, а ні в якому разі не варять. Температура води при приготуванні кави повинна бути трохи нижче точки кипіння - висока температура руйнує делікатні ефірні масла, що містяться в каві. Оптимальною є - 93 С - 95 ° С. При більш низькій температурі кави виходить неароматним - витягується недостатньо смакових і ароматичних речовин. При більш високій - кава набуває гіркоту, різко зростає кислотність.

При більш високій - кава набуває гіркоту, різко зростає кислотність

Свіжість зерен, чистота води, якість помелу. Вельми постиє правила, що лежать в основі доброї кави - як вдома, так і в будь-який поважає себе кав'ярні.

Арсенал домашнього кавового обладнання дуже різноманітний і більш ніж доступний. Від тих, хто прийшов до нас з далекого минулого турків до гейзерних кавоварок і новинок у вигляді ручних еспресо-машин. Приготування кави вдома є процесом творчим, а значить - суб'єктивним. У кожного свої улюблені інструменти і рецепти. Наші смаки також дуже індивідуальні. Разом з тим, ці прості правила є досить об'єктивними умовами, що сприяють вашому "творчості" досягти позитивного результату незалежно від обраного вами способу.

Вадим Грановський   - власник кавового бізнесу на острові Балі, публіцист Вадим Грановський - власник кавового бізнесу на острові Балі, публіцист. Вирощує кави Арабіка в горах Кінтамані. Розробляє власні методи обсмаження кавових зерен, створюючи концепт "живого" кави.