Реклама
Реклама
Реклама

Як передати у спадок банківський вклад

  1. Загальні особливості передачі в спадщину банківського вкладу
  2. Способи передачі у спадок вкладу
  3. Покрокова інструкція по передачі вкладу в спадок
  4. Особливості заповідального розпорядження
  5. Особливості складання заповіту на банківський вклад
  6. Спадкування обов'язкової частки вкладу

Спадщина за своєю правовою природою є складним юридичним фактом, що породжує багато запитань. У спадкодавця може виникнути проблема, як правильно передати банківський вклад у спадщину, в разі якщо в частину спадкової маси включаються підручні засоби на банківському депозиті.

Питання спадкування вкладу виникають не тільки у спадкодавця, а й у потенційних спадкоємців, які не знають, як отримати таку спадщину.

Загальні особливості передачі в спадщину банківського вкладу

Включений в спадок банківський вклад повинен успадковуватися на загальних підставах. Але так як цей об'єкт спадкування не зовсім звичайний, існують деякі його особливості, до яких відносяться:

  1. Якщо спадкодавець вирішує оформити спадщину за заповітом, то щодо банківського вкладу допускається застосування такого виду документа, як заповідальне розпорядження на депозит;
  2. В заповідальному розпорядженні можна вказувати частки спадкоємців на вклад;
  3. Оформити розпорядження можна не тільки у нотаріуса, але і в банку, безкоштовно;
  4. На банківський вклад поширюються умови про обов'язкову частку спадкоємців за законом;
  5. Якщо вклад передається у спадок, то переважне право на нього буде мати пережив його чоловік, якщо вклад був відкритий в період шлюбу і відповідно прирівнюється до спільно нажитого майна;
  6. Переживав чоловік має право на половину депозиту, інша частина буде ділитися на загальних підставах;
  7. Якщо спадкоємцем виступає неповнолітня особа, то скористатися вкладом воно зможе тільки після досягнення повноліття;
  8. Витрачання коштів до досягнення дитиною повноліття допускається його законними представниками тільки в його інтересах і за згодою органів піклування.

Ще однією важливою особливістю є витрачання коштів вкладу на похорон спадкодавця, до вступу спадкоємцями в спадок, тобто раніше шести місяців. Отримати грошові кошти можна у нотаріуса, звернутися із заявою можуть і інші особи, які не являють спадкоємцями, але організовують процедуру похорону. Сума, на яку вони можуть розраховувати не перевищує сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При спадкуванні зарубіжних вкладів, в силу вступають міжнародні норми права. Внесок буде успадковуватися за законом країни, в якій спадкодавець проживав останнім часом. Спадкування закордонного вкладу викликає багато проблем, так як зрозуміти який саме право застосовувати, досить складно, але ще складніше, знайти цей внесок.

Способи передачі у спадок вкладу

Як така, передача банківського вкладу у спадок здійснюється декількома способами:

  • складанням нотаріального заповіту;
  • через оформлення розпорядження в банку, в якому відкрито вклад.

Останній варіант оформлення відноситься до самостійного виду заповіту. Якщо вклад відкритий в період шлюбних відносин, то він буде прирівнюватися до спільно нажитого майна, незалежно від того, на чиє ім'я він був відкритий. Інші умови подружжя може прописати в шлюбному договорі. Якщо майно є спільним, то воно ділиться порівну, а значить, залишити в спадок можна тільки свою частку.

Щоб правильно передати вкладу у спадок, необхідно дотримуватися певного алгоритму дій.

Покрокова інструкція по передачі вкладу в спадок

Щоб полегшити передачу банківського вкладу у спадок, спадкодавець повинен правильно оформити його. Для цього буде потрібно дотримати таку покрокову інструкцію:

  1. Звернутися до нотаріуса або в банк, для оформлення заповіту або розпорядження. При зверненні необхідно надати паспорт. Якщо вклад буде ділитися між спадкоємцями, вказати їх частки. Якщо спадкодавець не встановиться їх частки, то внесок буде розподілений між ними в рівних частках.
  2. Підписати оформлений заповідальний документ. Заповіт або розпорядження оформляє нотаріус або банківський працівник, від спадкодавця потрібно тільки перевірити його і поставити свій підпис. Якщо заповіт закрите, то спадкодавець сам складає його текст і передає в заритий конверті нотаріусу в присутності не менше двох свідків.
  3. Сплатити державне мито в розмірі 100 рублів, а також послуги технічного і правового характеру, що надаються нотаріусом, розцінки на такі послуги встановлюються тарифами нотаріально контори. Безкоштовно можна оформити тільки розпорядження в банку.

Оформлення вкладу в якості спадщини, з одного боку може здатися складним завданням, але якщо підійти до самої процедури з розумом, все пройде швидко, і спадкоємці зможуть без проблем в майбутньому оформити спадщину на вклад.

Особливості заповідального розпорядження

Оформити такий вид розпорядження можна тільки в банку, в якому безпосередньо відкритий сам вклад. Процедура оформлення документа зазвичай безкоштовна.

У розпорядження включаються такі відомості:

  • інформація про спадкодавця і потенційних спадкоємців;
  • повне найменування банківської установи, в якому зберігається вклад, і який оформляє розпорядження;
  • якщо рахунків в банку кілька, складається загальне розпорядження;
  • на випадок, коли зазначені спадкоємці не зможуть прийняти внесок з певних причин або відмовляться від нього, потрібно вказати спадкоємців «заступників», яким спадкодавець дає право успадкувати його;
  • складається документ в двох примірниках і проходить перевірку співробітниками банку;
  • після схвалення розпорядження, керуючий банку ставить свій підпис і печатку.

інформація про спадкодавця і потенційних спадкоємців;   повне найменування банківської установи, в якому зберігається вклад, і який оформляє розпорядження;   якщо рахунків в банку кілька, складається загальне розпорядження;   на випадок, коли зазначені спадкоємці не зможуть прийняти внесок з певних причин або відмовляться від нього, потрібно вказати спадкоємців «заступників», яким спадкодавець дає право успадкувати його;   складається документ в двох примірниках і проходить перевірку співробітниками банку;   після схвалення розпорядження, керуючий банку ставить свій підпис і печатку

Один примірник розпорядження видається на руки заповідачеві, другий залишається на зберігання в банку. Якщо спадкодавець при житті передумає залишати внесок у спадок, йому буде потрібно звернутися в банк з проханням анулювати розпорядження.

Особливості складання заповіту на банківський вклад

Щоб визначити права на вклад, які спадкодавець може передати за заповітом, слід визначити, чи був він нажитий в шлюбі чи ні, так як внесок відноситься до загального майна подружжя. Подружжя має рівні права спадкування, тому, якщо померлий чоловік не встиг залишити заповіт, то половина вкладу в законному порядку переходить до другого чоловіка. Друга частина спадщини вкладу буде розподілятися між іншими спадкоємцями, наприклад дітьми, або претендентами на спадщину другої і наступних черг.

Складання заповіту на вклад відбувається в загальному порядку, встановленому законом. Спадкодавець повинен звернутися до нотаріуса, з метою складання ним заповіту. При собі необхідно мати паспорт, документи, що встановлюють права на вклад і інформацію про спадкоємців, які спадкодавець бажає включити в спадок.

Не варто забувати про обов'язкову частку, на яку можуть розраховувати певні особи згідно із законом, не залежно від включення їх в текст заповіту.

Спадкування обов'язкової частки вкладу

За законом не забороняється залишати майно у спадок стороннім людям, які не є родичами. Але спадкодавець повинен враховувати права спадкоємців, що мають обов'язкову частку у спадщині, навіть якщо не згадані в заповіті. До таких суб'єктів належать непрацездатні батьки та діти, непрацездатні особи, які перебувають на утриманні спадкодавця.

Зазначені особи мають право звернутися до нотаріуса протягом перших шести місяців, з дня смерті спадкодавця. При зверненні потрібно надати загальний пакет документів, до якого входить паспорт, документи, що встановлюють права спадкодавця на вклад, підтвердження спорідненості з померлим, довідка про особливий статус (про непрацездатність або перебування на утриманні).

Якщо після смерті власника вкладу ніхто із спадкоємців не з'явиться, він буде прирівняний до відумерлою майну і автоматично перейде в бюджет на підставі свідоцтва нотаріуса.