Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: У Білорусі підготували список "одіозних" західних лідерів, які не зможуть в'їхати в країну

У Білорусії підготовлений список офіційних осіб Євросоюзу і США, яким заборонений в'їзд в країну
Після президентських виборів в Білорусії, які відбулися 19 березня, Європейський Союз ввів заборону на в'їзд на свою територію 36 білоруських керівників, включаючи президента країни Олександра Лукашенка
Білоруська сторона жалкує про те, що при підготовці підсумкового доповіді БДІПЛ ОБСЄ з минулим 19 березня виборів президента республіки не були враховані рекомендації та зауваження Мінська, заявили в білоруському МЗС

У Білорусії підготовлений список офіційних осіб Євросоюзу і США, яким заборонений в'їзд в країну. Про це повідомив у четвер в Мінську на брифінгу в МЗС речник білоруського зовнішньополітичного відомства Андрій Попов.

Такі заходи білоруською стороною введені у відповідь на обмеження на в'їзд білоруських чиновників в ЄС і США і засновані на принципі симетричності, заявив Попов. "Білоруська сторона підготувала список осіб, яким обмежений в'їзд до Білорусі. Це стосується чиновників з Євросоюзу, США, а також інших країн, які офіційно приєдналися до обмежень", - пояснив прес-секретар МЗС Білорусі.

У список, за словами Попова, увійшли "найбільш одіозні політичні діячі, які упереджено оцінювали ситуацію в Білорусі, створювали спотворене уявлення про політичну і економічну обстановку в країні", повідомляє "Хартія'97" .

Крім того, в список увійшли особи, які "робили спроби втручання у внутрішні справи Білорусі в ході виборчої компанії". За словами прес-секретаря МЗС, список публічно оголошено не буде.

Після президентських виборів в Білорусії, які відбулися 19 березня, Європейський Союз ввів заборону на в'їзд на свою територію 36 білоруських керівників, включаючи президента країни Олександра Лукашенка. Пізніше ЄС також заморозив всі їхні фінансові засоби, які зберігалися в європейських банках. В "чорний список" крім глави держави увійшли члени його адміністрації, керівники силових відомств і ряду міністерств, деякі депутати парламенту.

Президент США Джордж Буш також розпорядився заборонити в'їзд до країни білоруським чиновникам і громадянам Білорусії, які тісно співпрацюють з урядом своєї країни.

У Білорусії жалкують про те, що доповідь ОБСЄ про вибори занадто критичний

Білоруська сторона жалкує про те, що при підготовці підсумкового доповіді БДІПЛ ОБСЄ з минулим 19 березня виборів президента республіки не були враховані рекомендації та зауваження Мінська, заявили в білоруському МЗС. "Білоруська сторона виступила з низкою критичних претензій до БДІПЛ ОБСЄ за методологією оцінки виборів. На жаль, все зауваження і роз'яснення залишилися фактично зігнорованими", - заявив Андрій Попов.

За його словами, ситуація, що склалася "підтверджує правомірність претензій білоруської сторони (до методів роботи БДІПЛ ОБСЄ)". "Поклавши руку на серце - ми нічого іншого не очікували", - сказав Попов, коментуючи зміст доповіді.

У заключній доповіді БДІПЛ ОБСЄ йдеться, що президентські вибори в Білорусі не відповідали стандартам ОБСЄ щодо проведення демократичних виборів. Зокрема, повністю або частково в ході президентської кампанії не були дотримані положення Копенгагенської угоди від 1990 року.

Йдеться про гарантоване загальному і рівному праві голосувати, забезпеченні виборів шляхом таємного голосування, чесному підрахунку голосів і надання чесної інформації про нього.

Спостерігачі також звернули увагу на необхідність забезпечення того, щоб закон і державна політика дозволяли проведення політичних кампаній в вільної і справедливої ​​атмосфері, безперешкодного допуску до ЗМІ на рівних засадах для всіх, хто хоче брати участь в передвиборному процесі, забезпечення права громадян на свободу асоціацій.