Реклама
Реклама
Реклама

Дав гроші в борг без розписки і договору: що робити, як повернути?

  1. Розписка, факт отримання грошей
  2. Боржник заперечує факт отримання грошей
  3. Боржник не заперечує отримання грошей

Вітаю, дорогі друзі! Сьогодні обговоримо, що робити, якщо дав гроші в борг без розписки і не знаєш, як їх повернути. Оскільки мова йде про борг і розписці, то кваліфікувати такі правовідносини ми можемо як договір позики. При цьому діють відповідні норми цивільного законодавства.

Розписка, факт отримання грошей

Під розпискою у нас розуміється письмове підтвердження передачі грошових коштів або письмове зобов'язання повернути грошові кошти в певний термін певного осіб.

Ми будемо вести мову про той випадок, коли розписка може бути підтвердженням зобов'язання пернуть грошові кошти. У разі відмови боржника повертати отримані грошові кошти може виникнути кілька ситуацій, про які ми поговоримо нижче.

Перше, що потрібно з'ясувати, чи буде ваш боржник чинити опір і відмовлятися від факту отримання від вас грошових коштів. Якщо боржник буде визнавати борг, то проблем ніяких немає. А якщо ваш боржник буде чинити опір і заявить, що ніяких грошей він не отримував, то тут можуть виникнути проблеми.

Боржник заперечує факт отримання грошей

Договір позики з теорії цивільного права є «реальним» договором. А це означає, що договір вважається укладеним в момент передачі грошових коштів.

Таким чином, для підтвердження передачі грошових коштів достатньо буде будь-який письмовий доказ такої передачі грошей. Це може бути виписка про рух коштів по банківському рахунку, платіжне доручення або який-небудь інший документ, який підтверджує факт передачі грошей.

При сумі позики понад 1000 рублів між громадянами договір повинен бути укладений у письмовій формі При сумі позики понад 1000 рублів між громадянами договір повинен бути укладений у письмовій формі. З юридичною особою договір позики укладається в письмовій формі в будь-якому випадку.

Навіть при відсутності самої розписки в отриманні грошових коштів можна буде пред'явити інші письмові докази. До іншим доказам також можуть ставитися і отримані від боржника відповіді на письмові претензії, які згадки про наявність заборгованості в листуванні між іншими людьми.

При наявності будь-яких письмових доказів факту передачі грошових коштів, необхідно звернутися в суд з позовом про стягнення грошових коштів.

Необхідно мати на увазі, що при відсутності письмової розписки або договору позики, вважається, що порушена форма договору позики. Наслідки порушення форми договору - неможливість використання в суді як доказ обставин укладення договору свідчення.

Якщо зовсім немає ніяких доказів факту передачі грошей, то необхідно перед подачею до суду занепокоїтися питанням створення потрібних до казательств Якщо зовсім немає ніяких доказів факту передачі грошей, то необхідно перед подачею до суду занепокоїтися питанням створення потрібних до казательств. Для цього кредитору знадобиться допомога компетентного юриста, який зможе правильно зорієнтувати кредитора. Читайте статтю про те, де знайти хорошого адвоката або юриста .

Таким чином, відсутність розписки про передачу грошей, як уже було сказано, може бути компенсовано в суді наявністю інших доказів факту передачі грошей. Наприклад, може бути використано таке доказів як аудіозапис , Або пояснення боржника, листування, будь-які письмові докази не є розпискою.

Суперечка про стягнення грошових коштів з фізичної особи розглядає суд загальної юрисдикції за місцем проживання відповідача.

Боржник не заперечує отримання грошей

Якщо боржник не заперечує факт отримання грошових коштів, то можна відразу звертатися до суду. Після того, як буде винесено рішення суду, можна буде отримати виконавчий лист і передати його в службу судових приставів. Пристави у встановленому законом порядку будуть накладати стягнення на майно боржника. Почнуть з розрахункових рахунків і майна. Потім можуть звернути стягнення на частки в статутному капіталі, що належать боржникові, і на частку в спільному майні подружжя боржника.

Якщо підводити разом сказаного, то можна резюмувати:

Якщо можна довести факт отримання грошей, то необхідно йти в суд!
Якщо факт отримання грошей довести важко, то треба збирати докази, а потім йти в суд!

Сподіваюся стаття була вам корисна, якщо виникають питання, скористайтеся формою для питань .