Реклама
Реклама
Реклама

Як повернути товар належної якості назад в магазин?

  1. Правила повернення
  2. Як повернути товар належної якості назад в магазин?
  3. порядок повернення
  4. Що означає «зменшення ціни пропорційно»?
  5. Як обміняти товар?
  6. продовольчий товар
  7. Дивіться відео про повернення товару товару назад в магазин
  8. В який термін?
  9. На що звернути увагу

До товарів належної якості відноситься товар, який не має недоліків, що перешкоджають його експлуатації. Однак з якихось причин необхідності в ньому немає і приходить думка повернути його в магазин. Часто до таких заходів вдаються, повертаючи не сподобався подарунок.

Правила повернення

Якісний, але не придатного товар може бути повернутий в установленому законом «Про захист прав споживачів» порядку. Він був виданий під номером 2300-1, був прийнятий у виконання 1992 році. У ньому немає чіткого розмежування понять «якісний товар» і «неналежної якості». У статті 4 зазначеного закону наводиться опис якісного товару.

Це продукт, який відповідає заявленим виробником характеристикам. В іншому випадку його визнають неякісним, і він має бути повернуто відповідно до закону.

Припустимо товар працює, але його робота не цілком відповідає опису технічних характеристик, які наведені а паспорті. В такому випадку захист прав споживача зараховує його до групи товарів, які не мають належну якість.

При пошкодженні товару в ході неправильної експлуатації, недотримання умов експлуатації його не відносять до числа продукції неналежної якості. Даний товар можна буде повернути назад в магазин.

При порушенні прав покупця продавець несе відповідальність, яка встановлена чинними законодавчими актами, умовами договору. Завдані покупцеві збиток повністю підлягає компенсації, включаючи нараховану неустойку в якості пені.

Крім того згідно зі статтею 15 закону він може зажадати відшкодування моральної шкоди, якщо вина продавця доведена. Її розмір встановлюється в залежності від завданої шкоди, але незалежно від здійснення покриття за заподіяну шкоду, заподіяну покупцем збитків.

Як повернути товар належної якості назад в магазин?

Як повернути товар належної якості назад в магазин

При наявності упаковки, гарантійного талона і чека повернути належного якості товар не надає праці. Покупець повинен звернутися в магазин, де він був придбаний, пред'явити його разом з іншими документами, що підтверджують вчинення оплати, гарантійний талон. Але якщо виникла потреба повернення товару без гарантійного обслуговування, то вирішення питання ускладнюється.

Відповідно до вказівок закону покупець може застосувати кілька варіантів, щоб спробувати відшкодувати кошти на покупку, яка не придалася.

До них відносяться:

  • здійснення повернення з подальшим отриманням сплачених за нього коштів;
  • вчинення заміни на інший товар;
  • зменшення його вартості (в разі виявлення ознак дефекту).

порядок повернення

Зазвичай ситуація вирішується за місцем покупки. Просто звертаєтеся до адміністратора торгової точки, аргументуєте повернення і отримуєте свої кровні назад. Більш того, багато великі мережі прямо вказують своїм продавцям не перешкоджати поверненню.

Однак часто непотрібну річ повернути просто так бентежаться, її намагаються представити як невідповідну річ. В такому випадку продавець не охоче приймає покупку назад. Тоді потрібно написати претензійну заяву на ім'я керівництва фірми, до складу якого входить продав товар магазин на повернення товару. У ньому вказати підставу повернення, такі як конкретні вади товару, його невідповідність стандартам, загальні відомості.

Покупець повинен чітко позначити своє побажання, що він повертає товар і просити повернути сплачені кошти. У заяві треба проставити дату покупки товару, місце, де він був куплений, дату написання заяви і поставити свій підпис.

Заява пишеться в двох примірниках за встановленою в організації формі, з яких один залишається в головної організації, а інший з відміткою особи прийняло забирає покупець.

При виникненні конфліктної ситуації при поверненні товару з дефектом продавець повинен призначити проведення експертизи, яка здійснюється в продовження десяти днів При виникненні конфліктної ситуації при поверненні товару з дефектом продавець повинен призначити проведення експертизи, яка здійснюється в продовження десяти днів. Зазвичай продавець оплачує витрати, пов'язані з нею. Якщо продавець відмовляється від призначення експертизи, то покупець має право звернення до інших інстанцій, наприклад, в організацію «Захист прав споживача», розташовану за місцем проживання покупця.

Покупець на законних підставах може перебувати на місці проведення експертизи. За її результатами складається акт, де вказуються причини невідповідності товару до пропонованим вимогам. При реалізації недосконалого виду товару, який має будь-якої недолік, продавець зобов'язаний повернути за нього гроші. Однак при виявленні експертом несправностей, які виникли після його реалізації, то покупець зобов'язаний оплатити послуги експерта. Якщо за результатами експертизи виникають розбіжності сторін, то вони можуть бути оскаржені в суді.

Продавець повертає повну вартість товару незалежно від зниження вартості в ході експлуатації. Грошові кошти повертаються у вигляді готівки, перерахуванням на банківський рахунок, переведенням поштою.

У разі, якщо сторони дійдуть згоди з приводу якості товару, керівництво має право зменшити ціну пропорційно дефектів.

Що означає «зменшення ціни пропорційно»?

Що означає «зменшення ціни пропорційно»

Чинним законодавством не встановлено порядок, за яким можна визначити відповідне зменшення ціни.

Як показує практика, найбільш часто питання про зниження вартості товару вирішується таким чином:

  • зменшується в залежності від вартості ремонтних робіт;
  • знижується на якийсь відсоток, який береться від ціни товару;
  • на деяку не підтверджену розрахунками суму.

При виникненні питання про встановлення зниженої ціни, то він вирішує виключно за згодою сторін.

Згідно вказівкам закону федерального значення «Про захист прав споживачів», наведеним у статті 24 за вихідну ціну товару приймається:

  • вартість на момент часу, коли була поставлена ​​умова покупцем про вчинення уцінки;
  • за постановою суду про здійснення пропорційного зменшення ціни.

Якщо сторони не зуміли домовитися, то питання можна вирішити за допомогою судового розгляду.

Як обміняти товар?

Як обміняти товар

Покупці найчастіше звертаються до продавців з питанням: «чи можна зробити заміну товару», усвідомлюючи при цьому, що якість товару цілком прийнятне? Щоб обміняти його на законних підставах необхідно звернутися до продавця, у якого він був куплений, з проханням обміняти товар.

Прохання може бути виражена в усній формі, але якщо було отримано відмову від продавця, то необхідно написати заяву на ім'я керівника. При задоволенні заяви з претензіями керівництвом конфліктна ситуація розцінюється як завершений, товар обмінюється. Але на практиці зустрічаються випадки, коли покупець звертається з позовною заявою до суду для вирішення питання обміну.

Споживач має право здійснити обмін товару належної якості на подібну модель або наявний на його розсуд, при цьому різниця в ціні їм компенсується.

Претензії до якості товару можна пред'являти виробнику, зокрема такі випадки мають місце при заміні побутової техніки, автотранспорту.

Щоб звернутися до виробника або до продавця, покупець повинен принести товарний чек, технічний паспорт товару. Причому товар повинен бути замінений новим згідно з вказівками статті 21 закону, який забезпечує захист прав споживачів.

Якщо на куплений товар знаходився на гарантійному обслуговуванні, то при його обміні гарантія зберігається. Він буде продовжувати діяти з дня, коли стався обмін. Дане положення закріплено чинними законодавчими актами, зокрема в законі «Про права споживача».

За правилами покупка має заводські дефекти товару, які мають тривалий період дії, надає покупцям право використання іншого аналогічного товару для експлуатації без його оплати на період здійснення ремонту або заміни.

продовольчий товар

продовольчий товар

Продукти, якість яких не викликає сумнівів, повернути досить проблематично, якщо не сказати неможливо. Більш того, закон передбачає повернення товару належної якості тільки непродовольчої групи. Однак є виверт, якою користуються досвідчені покупці.

Єдиний варіант - довести, що товар не відповідає показникам якості для даної групи. В тому числі, невідповідність зазначеного складу реальному вмісту.

Але це дуже клопітно і довго - повинна бути на руках відповідну експертизу. При цьому розкрита упаковка, відсутність чека різко знижують шанси на позитивний результат.

Якщо споживач купив зіпсовані продукти харчування, то в обов'язки продавця входить здійснення їх заміни на доброякісний товар, в іншому випадку він зобов'язаний повернути гроші, наприклад, вийшов термін придатності продукту. Розрахунок з покупцем проводиться виходячи з реальної вартості продукції на момент часу, коли було пред'явлено вимогу, незалежно від підвищення або зниження ціни.

Дивіться відео про повернення товару товару назад в магазин


Для здійснення повернення зіпсованих продовольчих товарів потрібно надати продавцю касовий чек, який підтверджує факт отримання його в даному магазині. При необхідності написати заяву із претензією на ім'я адміністрації магазину, який зобов'язаний протягом десяти днів вирішити питання, причому позитивно. Бувають ситуації, коли чек не зберігається, тоді треба звернутися до свідків. Чиї свідчення розцінюються як засвідчують здійснення покупки товару.

Чиї свідчення розцінюються як засвідчують здійснення покупки товару

В умовах кризи багато підприємств починають процедуру банкрутства. Читайте, як подати на банкрутство .

Куди звернутися, якщо не виплачують зарплату при звільненні? Допомога в статті .

Середня зарплата в США - 8 доларів на годину. Дивіться, чи реально це для наших співвітчизників там .

В який термін?

За чинним законодавством покупець повинен повернути товар, який не можна використовувати в продовження терміну його придатності або гарантійного. Для мають складну конструкцію товарів період його повернення значно скорочений. Його перелік закріплений постановою Уряду РФ в 1997 році за номером 575.

В їх число входять всі транспортні засоби незалежно від класу, включаючи катери, мотоцикли, моторолери, холодильні установки, пральні машинки, комп'ютерна техніка. Для повернення належних до цієї групи товарів, відводиться термін, тривалість якого становить 15 днів. Він відлічується з дня придбання.

Грошові кошти магазином повинні бути повернуті протягом десяти днів, відлік яких ведеться з дня подачі претензійної заяви.

Заміна бракованого товару повинна здійснюватися протягом від 7 до 20 днів, тривалість якого залежить від необхідності проведення експертизи згідно із законодавчими нормативами. При відсутності потрібного товару, термін задоволення претензії подовжується до одного місяця.

Вимога, за яким здійснюється надання для безкоштовного використання подібного товару має бути виконане протягом трьох днів з часу прийому заяви. повертаються гроші , Які були сплачені за продукцію покупцеві в сім день, якщо інший строк не встановлений нормативними актами.

На що звернути увагу

На що звернути увагу

При ситуації, що склалася, коли необхідно повернути має належну якість товар, то слід вивчити законодавчі акти. Ознайомитися з практикою повернення, щоб заздалегідь бути готовим до різних варіантів розвитку подій. Зазвичай продавці пропонують не повернути предмет спору, а замінити його на інший з асортименту торгової точки.

Якщо доведеться вдатися до хитрощів і довести неповна відповідність якості, варто взяти до уваги наведені нижче рекомендації.

  • Згідно зазначенням статті 17 Федеративного закону, який забезпечує захист прав покупців, вимог податкового законодавства покупець звільняється від здійснення сплати державного мита, якщо він купив неякісний товар. Не обов'язково додавати до позовної заяви квитанцію про здійснення сплати.
  • Покупцеві для захисту своїх прав надається два дні, якщо було виявлено дефект товару за умови, що не визначений інший термін спеціальними законодавчими актами, або умовою договору, який був укладений з адміністрацією магазину через продавця.

Споживач може звернутися в суд, щоб відновити свої права, який в ході розгляду може винести рішення про стягнення з недбайливого продавця витрати за проведення незалежної експертизи, оплати за послуги юриста, завдану моральну шкоду.

Покупець отримує пеню, яка стягується за рішенням суду. У деяких випадках її розмір підраховувати за ставкою рефінансування ЦБ РФ , Який нараховується за кожен прострочений день з дня звернення до продавця складової 8,25% річних.

Крім суду покупець може звернутися в інші інстанції, в число яких входить Росспоживнагляд , Відділ по захисту прав споживачів, який існує в кожній місцевій адміністрації.

Заява з вимогами пишеться в довільній формі. Якщо продавець не має наміру його приймати, то треба надіслати рекомендованим листом з повідомленням через пошту. Дана міра необхідно як доказова база при зверненні в досудове установа, яке дозволяє конфліктну ситуацію мирно.

Як обміняти товар?
Як повернути товар належної якості назад в магазин?
Що означає «зменшення ціни пропорційно»?
Як обміняти товар?
Покупці найчастіше звертаються до продавців з питанням: «чи можна зробити заміну товару», усвідомлюючи при цьому, що якість товару цілком прийнятне?
Куди звернутися, якщо не виплачують зарплату при звільненні?
В який термін?