Реклама
Реклама
Реклама

Як повернути передоплату за автомобіль в автосалоні: повернення застави

  1. Законодавча база
  2. Аванс і завдаток: в чому різниця
  3. Умови для повернення завдатку за законом
  4. Порядок дій
  5. Що робити, якщо салон відмовляється добровільно повернути завдаток
  6. Як працюють менеджери
  7. Звернення до суду
  8. документи
  9. Розірвання договору з боку покупця: нюанси

Відвідування автосалону - моральна підготовка до придбання машини. Часто укладення договору, підписання всіх документів і придбання транспортного засобу відбуваються в той же день, проте це не завжди можливо.

Наприклад, відсутня необхідна комплектація або колір. У таких ситуаціях менеджери автосалонів намагаються коректно настояти на внесення передоплати та таким чином гарантувати повернення клієнта за обраною машиною.

Такий розклад подій нікому не заважає - салон отримує гарантію, що клієнт повернеться, покупець звільняється від необхідності шукати автомобіль. Але бувають випадки, коли фінансова ситуація різко змінюється або ви передумали купувати машину в цьому салоні або зовсім хочете відмовитися від придбання.

В такому випадку необхідно повернути передоплату. Тут виникає питання, як це зробити і чи допускає такий розвиток подій закон.

Законодавча база

Відповідь на питання, чи можна повернути передоплату за машину, міститься в статті 487 ГК РФ.

Стаття 487. Попередня оплата товару
1. У випадках, коли договором купівлі-продажу передбачено обов'язок покупця оплатити товар повністю або частково до передачі продавцем товару (попередня оплата), покупець повинен здійснити оплату в строк, передбачений договором, а якщо такий строк не встановлений договором, у строк, визначений в відповідно до статті 314 цього Кодексу.
2. У разі невиконання покупцем обов'язку попередньо оплатити товар застосовуються правила, передбачені статтею 328 цього Кодексу.
3. У разі, коли продавець, який одержав суму попередньої оплати, не виконує обов'язок щодо передачі товару у встановлений термін (стаття 457), покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати за товар, що не переданий продавцем.
4. У разі, коли продавець не виконує обов'язок щодо передачі попередньо оплаченого товару і інше не передбачено законом або договором купівлі-продажу, на суму попередньої оплати підлягають сплаті відсотки у відповідності зі статтею 395 цього Кодексу від дня, коли за договором передача товару повинна була бути проведена, до дня передачі товару покупцеві або повернення йому попередньо сплаченої ним суми. Договором може бути встановлений обов'язок продавця сплачувати проценти на суму попередньої оплати від дня одержання цієї суми від покупця.

Там говориться про можливість внесення передоплати, а також випадках, коли кошти можна повернути і на яких підставах. Процес купівлі і використання автомобіля також описаний в статті 23.1 Закону про захист прав споживачів.

Стаття 23.1. Наслідки порушення продавцем терміну передачі попередньо оплаченого товару споживачеві

1. Договір купівлі-продажу, який передбачає обов'язок споживача попередньо оплатити товар, повинен містити умову про строк передачі товару споживачеві.

2. У разі, якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати у визначеному договором купівлі-продажу розмірі, що не виконав обов'язок щодо передачі товару споживачеві у встановлений таким договором термін, споживач за своїм вибором має право вимагати:

передання оплаченого товару у встановлений ним новий термін;

повернення суми попередньої оплати товару, що не переданого продавцем.

При цьому споживач має право вимагати також повного відшкодування збитків, заподіяних йому внаслідок порушення встановленого договором купівлі-продажу строку передачі попередньо оплаченого товару.

3. У разі порушення встановленого договором купівлі-продажу строку передачі попередньо оплаченого товару споживачеві продавець сплачує йому за кожен день прострочення неустойку (пені) в розмірі половини відсотка суми попередньої оплати товару.

Неустойка (пені) стягується з дня, коли за договором купівлі-продажу передача товару споживачеві повинна була бути здійснена, до дня передачі товару споживачеві або до дня задоволення вимоги споживача про повернення йому попередньо сплаченої ним суми.

Сума стягненої споживачем неустойки (пені) не може перевищувати суму попередньої оплати товару.

4. Вимоги споживача про повернення сплаченої за товар суми і про повне відшкодування збитків підлягають задоволенню продавцем протягом десяти днів з дня пред'явлення відповідної вимоги.

5. Вимоги споживача, встановлені пунктом 2 цієї статті, не підлягають задоволенню, якщо продавець доведе, що порушення термінів передачі споживачеві попередньо оплаченого товару сталося внаслідок непереборної сили або з вини споживача.

Аванс і завдаток: в чому різниця

В першу чергу необхідно розрізняти поняття авансу і завдатку. Аванс сплачується покупцем продавцю у разі складання розписки на наступну покупку і є, фактично, початковим внеском.

У розписці в такому випадку міститься наступна інформація:

  • паспортні дані покупця і продавця;
  • номерні знаки автомобіля, що купується;
  • рік випуску машини;
  • модель і марка.

Як повернути передоплату за автомобіль? Дивіться відео:

У разі внесення авансу, він повертається тільки за умови різкого зростання вартості автомобіля. Якщо покупець просто передумав, кошти повернути неможливо.

Якщо ж був оформлений договір купівлі-продажу, то внесені кошти будуть вважатися завдатком. Тоді в договорі вказуються терміни поставки необхідного авто, пеня, яка нараховуватиметься у разі несплати суми, що залишилася до зазначеної дати.

Додатково складається документ, де описуються всі можливі варіанти розвитку подій, а також розмір завдатку. Це є додатковою гарантією для продавця і покупця.

Умови для повернення завдатку за законом

Якщо дилер не виконав описані там зобов'язання протягом зазначеного терміну, клієнт автосалону має право вимагати компенсації в сумі, в два рази перевищує сплачений заставу, як наказує ст. 381 ГК РФ.

Стаття 381. Наслідки припинення та невиконання зобов'язання, забезпеченого завдатком
1. У разі припинення зобов'язання до початку його виконання за угодою сторін або внаслідок неможливості виконання (стаття 416) завдаток повинен бути повернений.
2. Якщо за невиконання договору відповідальна сторона, що дала завдаток, він залишається в іншої сторони. Якщо за невиконання договору відповідальна сторона, яка одержала завдаток, вона зобов'язана сплатити іншій стороні подвійну суму завдатку.

Понад те, сторона, відповідальна за невиконання договору, зобов'язана відшкодувати другій стороні збитки із заліком суми завдатку, якщо в договорі не передбачено інше. Заперечувати Цивільний кодекс керівництво салону не має права, навіть якщо там існують власні правила.

Як продати автомобіль, отриманий у спадок і не платити податки? Читайте тут .

Також згідно із законом про захист прав споживачів, якщо продавець не видав товар в обумовлений термін, покупець має права розірвати угоду або призначити новий термін. Передоплата може бути взята назад не пізніше 10 днів після її внесення.

Досить просто за законом повернути аванс або передоплату, з завдатком ж можуть виникнути складності. Можливість забрати його з автосалону безпосередньо залежатиме від укладеного договору з дилером.

Порядок дій

Важливо розуміти, що повернення коштів можливий тільки в разі, якщо таке передбачено договором. Автосалони , Як правило, беруть завдаток, який повернути не так просто, якщо покупець просто передумав.

Вирішивши повернути внесені раніше гроші, необхідно звернутися в салон, де було укладено угоду. Зазвичай дилер просить скласти заяву про повернення грошей.

Для цього покупцеві видають 2 бланка:

  • приписує розрив контракту;
  • той, хто клопоче про повернення сплачених коштів.
Відвідування автосалону - моральна підготовка до придбання машини

Як повернути передоплату за межі не куплений автомобіль?

Автосалон зазвичай бере час на прийняття рішення. У разі позитивної відповіді призначається час і спосіб повернення грошей, якщо ж дилер не готовий повернути кошти, звернення до суду є єдиним способом вирішення проблеми.

Вносячи завдаток, покупець бажає придбати авто певного кольору, марки і моделі, якщо в зазначений термін воно не надходить, представники салону зобов'язані повідомити покупцеві і запропонувати на вибір кілька варіантів:

  • повернення завдатку;
  • зміна дати надання необхідного товару;
  • покупка авто .

Вибір в цьому випадку залишається за покупцем. Він має право відмовитися від придбання машини. На практиці салон не хоче втрачати вже приголосного витратити гроші клієнта і всіма можливими способами намагається наполягти на покупку.

Якщо всупереч бажанням клієнта, кошти йому не повертають, має сенс звернутися до юристів і запустити процес офіційного листування.

Що робити, якщо салон відмовляється добровільно повернути завдаток

Все питання полягає в тому, що написано в укладеному при передачі грошей угоді. Саме тому перед тим як підписувати документ рекомендується уважно його вивчити, прочитавши всі додатки.

Які повинні бути підстави, щоб повернути автомобіль після його покупки? дізнаєтеся тут .

Спочатку не варто вірити словам продавця, вони не будуть мати юридичної сили, якщо справа в кінцевому підсумку дійде до суду.

Спочатку не варто вірити словам продавця, вони не будуть мати юридичної сили, якщо справа в кінцевому підсумку дійде до суду

Відмова від покупки машини і повернення передоплати.

Варто розуміти, що, якщо попередньо було укладено угоду, відмова від покупки принесе клієнту збитки і навіть спроби довести правоту в суді можуть виявитися безрезультатними і лише приведуть до ще більших витрат.

Як працюють менеджери

Продавці сьогодні більше налаштовані на заробляння грошей. Їх пріоритетним завданням є продаж тут і зараз. А коли клієнт хоче повернути завдаток, вони просто втрачають клієнта і частина заробітку.

Тому багато хто з менеджерів усіма силами намагаються переконати покупця не забирати гроші. Натомість йому запропонують максимальну кількість варіантів інших авто, які є в наявності в салоні в даний момент.

Як можна повернути б / у автомобіль продавцеві? дивіться по засланні .

Менеджер просто виконує свою роботу. Яка полягає скоріше в задоволенні своїх інтересів. Намагаючись повернути завдаток, це необхідно враховувати. Щоб напевно отримати бажане, потрібно чітко знати свої права і уважно читати договір.

Кошти мають бути повернуті, за умови, що дилер не виконав зобов'язання у визначений термін.

Звернення до суду

Реакція буде залежати від причини відмови. Якщо продавець не надав авто протягом зазначеного в договорі терміну, не повернення коштів є передумовою подання позовної заяви.

Якщо клієнт виграє справу, автосалон зобов'язаний буде також покрити всі судові витрати.

документи

До суду необхідно принести наступні документи:

  • договір купівлі-продажу , Де вказано термін надання авто;
  • заяву на повернення коштів (вкрай бажано, щоб воно було завірено підписом про одержання автосалону);
  • письмову відповідь на заяву;
  • скарга на ім'я керівників салону про порушення прав споживачів.

Чому при покупці машини в автосалоні треба бути обережним? Відповідь в відео:

Якщо представники салону не бажають давати документ про прийняття заяви, це може говорити про їхнє бажання вступати в конфронтацію. Щоб максимально коректно вирішити конфлікт рекомендується відразу ж звертатися до юристів.

Розірвання договору з боку покупця: нюанси

У разі, якщо покупець хоче повернути гроші, незважаючи на укладену угоду з власної примхи, то шансів виграти процес вкрай мало.

Щоб не опинитися в такій ситуації слід ретельно обдумувати і зважувати рішення про покупку автомобіля і вносячи завдаток бути абсолютно впевненим, що навіть після зазначеного в документі часу, ви не зміните свого наміру купити машину.

Важливо не панікувати і пам'ятати, що закон на боці покупця. Якщо не порушені умови договорів, суд допоможе повернути кошти в повному розмірі. Убезпечити ж себе від неприємних ситуацій можна уважно читаючи умови підписуються угод.

Як повернути передоплату за автомобіль?
Як продати автомобіль, отриманий у спадок і не платити податки?
Як повернути передоплату за межі не куплений автомобіль?
Які повинні бути підстави, щоб повернути автомобіль після його покупки?
Як можна повернути б / у автомобіль продавцеві?
Чому при покупці машини в автосалоні треба бути обережним?