Реклама
Реклама
Реклама

Як повернути борг, - рекомендації адвоката

Адвокат розповів, що робити, якщо позичені гроші не повертають або позичальник помер.

Олександр Погрібний,

«Судово-юридична газета»

Отже, якщо Ви позичили гроші, але їх не повертають, можна звернутися в колекторську службу, яка за певний відсоток допоможе вирішити проблему. Але все ж краще скористатися законними методами повернення грошей.

Як діяти і куди звертатися, залежить від того, які документи Ви оформляли, коли давали гроші в борг.

Так, в розписці може бути прописана дата повернення грошей або борг виданий на невизначений термін (до запитання). Якщо в зазначені дати гроші не повернули, то починає діяти санкція: до боргу додаються 3% річних і інфляція (згідно діючих інфляційних індексів). Ви можете написати боржнику письмове повідомлення (грошове вимога), на яке він протягом семи днів повинен дати письмову відповідь. У разі мовчання звертайтеся в суд. У позичальника є місяць, щоб повернути гроші.

Повернення коштів потрібно фіксувати письмовою заявою (повідомленням) про те, що гроші повернуті в повному обсязі і претензій щодо виконання розписки немає.

Також до суду потрібно звертатися, якщо сторони уклали цей договір позики. При цьому, якщо Ваш боржник має прописку в іншому місті, то доведеться їхати і судитися там. Позбавити себе від судової тяганини можна в разі складання договору у нотаріуса, який вчиняє виконавчий напис, і далі вже виконавча служба стягує борг.

Позбавити себе від судової тяганини можна в разі складання договору у нотаріуса, який вчиняє виконавчий напис, і далі вже виконавча служба стягує борг

Звертатися до суду також доведеться, якщо Ваш основний договір був підкріплений договором поруки. Для того, щоб, наприклад, стягнути квартиру з боржника, потрібно звернутися в суд, надати всі документи і потім в судовому порядку, через виконавчу службу Ви можете отримати необхідні гроші з продажу цієї квартири. При цьому важливо, щоб договір поруки був оформлений нотаріально, інакше майно годі й витребувати.

Трапляється, що позичальник не може повернути борг через непередбачені обставини, наприклад, смерті. В цьому випадку борг переходить до спадкоємців пропорційно частини спадщини. Позикодавець має звернутися до спадкоємців позичальника протягом шести місяців. Якщо він не знав про смерть боржника, то в цілому має рік від настання дати погашення боргу, щоб витребувати його у спадкоємців.

Ситуація складніша, якщо вмирає сам позикодавець. Але в цьому випадку також все вирішується в судовому порядку.

Отже, рекомендації адвоката:

- не давайте в борг гроші без письмових документів, що засвідчують цей факт;

- в розписці бажано вказувати максимальну кількість даних про позичальника, особливо ідентифікаційний код;

- якщо сума грошей - велика, то складайте договір позики і підкріплюються його розпискою і договором поруки;

- запевняє ці документи у нотаріуса - це полегшить процедуру повернення боргу.

Також читайте, куди і як саме скаржитися, якщо Ваші права як пасажира порушені .

Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах в   Viber   і   Telegram Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах в Viber і Telegram .