Реклама
Реклама
Реклама

Чехія в очікуванні швидкісних поїздів

Ілюстративне фото: ell brown via Foter Ілюстративне фото: ell brown via Foter.com / CC BY-SA Головне завдання задуму - з'єднати між собою великі чеські міста і створити єдину залізничну мережу з Німеччиною та іншими сусідами - Австрією, Словаччиною та Польщею.

Спочатку залізниця повинна зв'язати чеську столицю з Дрезденом і Берліном, після чого настане черга гілки Прага - Брно. До Німеччини намічено ще один напрямок: з Праги, через Домажліце, в Баварію.

Через Брно можна буде дістатися до Відня - таким чином, шлях між чеською та австрійської столицями скоротитися до двох годин. Також через Брно і Бржецлав дорога дійде до Братислави. У планах - прискорити подорож з Праги до Острави до 2 год 15 хв - тут гілка протягнеться через Брно і Пршеров. По ній же можна буде потім і перетнути чесько-польський кордон, доїхавши до Катовіце.

Хоча уряд схвалив план будівництва високошвидкісних залізниць, терміни початку робіт поки не названі. Як відзначають зовнішні спостерігачі, створити першу залізничну лінію, на якій поїзд зможе розвинути швидкість до 300 км / год, вдасться не раніше 2035 р

«В даний час проходить вивчення питання, наскільки можна здійснити будівництво високошвидкісної залізниці по лінії Дрезден - Прага», - пояснює міністр транспорту Дан тек.

Дан тек, Фото: Давид Седлецький, CC BY-SA 4 Дан тек, Фото: Давид Седлецький, CC BY-SA 4.0 Передбачуваний початковий бюджет будівництва оцінюється в 496 млн крон (19 млрд євро), а з урахуванням додаткових витрат -він може досягти 650 млрд крон (24,5 млрд євро). При цьому експерти вказують на те, що тут ще належить подолати ряд бар'єрів. Так, Міністерство транспорту готує проект закону, який дозволить скоротити підготовчий етап при такому масштабному будівництві.

Як повідомляє Лукаш Тіфа, фахівець Чеського технічного університету (ČVUT), перша умова, яку належить виконати, - звільнити території, за якими потягнуться рейки: «Будівництво отримує статус" суспільно корисного ", що полегшить отримання ділянок».

У земель, за якими повинна пройти дорога, - тисячі окремих власників, і з огляду на сьогоднішнє законодавство, початок першого етапу будівництва може затягнутися на 10-15 років. Новим законом, який, на думку Дана Тёка, повинен прискорити цей процес, доведеться займатися вже новому кабінету.

Створення в Чехії високошвидкісних залізниць обговорюється вже не перший рік. Протягом двох років Міністерство транспорту намагалося на конкурсній основі знайти фірму, здатну створити так званий «доповідь про можливості», який, в результаті, склало власними силами. Там, однак, поки не вистачає ряду суттєвих аспектів, таких, наприклад, як детальний розгляд економічних вигод.

Поки лише визначено, що і в яких параметрах потрібно будувати, однак окремі етапи будівництва зажадають подальшого опрацювання та підтвердження економічної доцільності. Ще одним каменем спотикання може стати екологічний аспект, тобто вплив високошвидкісної залізниці на навколишнє середовище.

Ілюстративне фото: архів ЄК   Поки ж, за оцінкою експертів, прийнятий проект можна вважати компромісним рішенням, що має на увазі об'єднання існуючих і майбутніх залізничних гілок, що неминуче призведе до зниження швидкості на окремих ділянках Ілюстративне фото: архів ЄК Поки ж, за оцінкою експертів, прийнятий проект можна вважати компромісним рішенням, що має на увазі об'єднання існуючих і майбутніх залізничних гілок, що неминуче призведе до зниження швидкості на окремих ділянках. Так, наприклад, між Брно та Пршерове проект передбачає використання одного і того ж ділянки і для приміського транспорту, і для швидкісних поїздів, які повезуть пасажирів до Варшави та Відня.

Міністерство транспорту пояснює це складністю одночасного залучення інвестицій і в модернізацію існуючих залізничних ліній, і в нове будівництво. «Якщо ми хочемо залучити європейські дотації, то повинні переконати в пропорційності майбутніх витрат», - пояснює глава відділу стратегічного планування Міністерства Лудек Сосна.

Поки відомо, що траса, яка зв'яже чеську столицю з Саксонією, вважається більш пріоритетним напрямком, ніж лінія Прага-Брно, оскільки Європейський союз охочіше надає підтримку транснаціональним проектам.

Експерт Євросоюзу з питань транспорту Метью Гріш, до компетенції якого як раз і відноситься дорога Саксонія - Чехія - Угорщина, вже заявляв, що будівництво гілки між Прагою і Брно республіка повинна фінансувати самостійно, не розраховуючи на європейську підтримку. Передбачається також, що за деякими довгостроковим проектам Брюссель виступить лише гарантом, а кошти на їх реалізацію Чехія буде знаходити самостійно, залучаючи туди інвесторів, наприклад, пенсійні фонди.