Реклама
Реклама
Реклама

Побачення, прогулянки і тренування: де покататися осіннім днем

  1. Велопрогулянки по набережних
  2. Прокат для тих, у кого немає свого велосипеда
  3. Прогулянки і тренування: зелені зони для велосипедистів
  4. Колесимо вулицями Москви
  5. Теплий одяг, велосипед і телефон: як підготуватися до осінньої поїздці

Велосипеди, самокати та ролики - відмінний спосіб пересуватися по місту. Столиця приєдналася до Європейського тижня мобільності. Старт проекту дав осінній велопарад, який зібрав близько 20 тисяч учасників , А його завершенням 22 вересня стала всеукраїнська акція «На роботу на велосипеді» . Тому навіть якщо ви майже не катаєтеся на велосипеді - саме час це виправити. А ми розповімо, які маршрути будуть найбільш зручними і цікавими, як спланувати поїздку самостійно і що потрібно знати новачкам про поїздки восени.

Велопрогулянки по набережних

Від «Москва-Сіті» до Кремля і від Будинку музики до станції метро «Київська» - велосипедисти вже давно облюбували для прогулянок набережні. А після проведеного тут благоустрою в рамках програми «Моя вулиця» їхати вздовж Москви-ріки стало набагато зручніше. Тротуари розширили, але при цьому залишили місце і пішоходам, і велосипедистам, на деяких ділянках вже зроблені велодоріжки.

«Один з найулюбленіших маршрутів, як і в багатьох, парк мистецтв" Музеон "- Воробйови гори, - розповів керівник велопроекта Danger! Bikes! Михайло Таліпов. - Ще багато хто любить їздити по всьому набережних: від Китай-міста повз Кремля до "Парку культури", через ВОРОБ'ЇВСЬКЕ набережну до Новодівичого монастиря і далі до станції метро "Київська" ».

Маршрути уздовж набережних підходять для різних цілей: для зустрічей з друзями, сімейних прогулянок і для підтримки спортивної форми перед змаганнями.

Побачення і прогулянки з дітьми

Ідеальне побачення можна влаштувати, прокотившись від Парку Горького уздовж Ненудного саду і Воробьевской набережній. У теплу погоду парам сюди найкраще відправлятися пізно ввечері: не так багато людей, включається гарне підсвічування і можна влаштувати романтичний пікнік.

Юним велосипедистам сподобається кататися по Кримській набережній повз парк «Музеон». Тут часто проводяться розважальні заходи для дітей, а також є сухі фонтани. На Лужнецкой набережній хлопці зможуть покататися не тільки на велосипеді, але і на роликах, самокатах та іншої техніки, яку можна взяти в пунктах прокату. Відпочити від катання можна в двох спеціально обладнаних для дітей ігрових зонах. А якщо особистий велосипед зламається, полагодити його можна тут же - в веломастерні.

А якщо особистий велосипед зламається, полагодити його можна тут же - в веломастерні

Знайомство з Москвою

Туристам для знайомства зі столицею варто почати маршрут від Китай-міста, проїхати по Варварка вздовж парку «Зарядье», потім - повз Кремля, далі спуститися на Кремлівську набережну, потім проїхати по Пречистенською набережній повз храм Христа Спасителя і доїхати до Фрунзенської і Лужнецкой набережних, де розташований знаменитий спорткомплекс «Лужники». Уже в наступному році велосипедисти зможуть без проблем потрапити звідси по канатній дорозі на Воробйови гори. А поки виїхати з «Лужників» зручно, скориставшись однойменною станцією Московського центрального кільця. У поїздах МЦК для провезення велосипедів є спеціально відведені місця, тому «Ластівки» відмінно підійдуть тим, хто не хоче складати раму або демонтувати переднє колесо, як цього вимагають правила перевезення в метро.

Як провозити велосипед в транспорті?

Якщо ж час і сили дозволяють, то можна продовжити велопрогулянку. Наприклад, заїхати в парк «Новодівичому ставки» і подивитися на Новодівочий монастир, а потім поїхати уздовж річки по Саввінской набережній і потрапити через міст Богдана Хмельницького до Київського вокзалу. Або ж продовжити шлях по Ростовській, Смоленської і Краснопресненській набережних до парку «Червона Пресня» і ділового центру «Москва-Сіті». Причому всі ці маршрути підійдуть як тим, у кого є особистий велосипед, так і тим, хто може взяти його напрокат .

Прокат для тих, у кого немає свого велосипеда

З кінця квітня в Москві діє 380 станцій системи прокату «Велобайк» з 3600 велосипедами. Городяни й туристи скористалися ними вже більше двох мільйонів разів. Тільки за серпень жителі зробили понад півмільйона поїздок - майже вдвічі більше, ніж в серпні минулого року.

ціни цілком демократичні. Абонемент на добу обійдеться в 150 рублів, за місяць доведеться заплатити 600 рублів, а абонемент до кінця сезону (до 1 листопада) буде коштувати 870 рублів. Перші 30 хвилин по абонементу можна кататися безкоштовно.

Щоб почати поїздку, потрібно ввести спеціальний ПІН-код, який прийде по СМС після реєстрації, а для завершення поїздки досить припаркувати велосипед на будь-якій станції і дочекатися СМС-підтвердження.

Як взяти велосипед в прокат?

Дізнатися, де є найближчі пункти прокату, і додати найзручніші з них в розділ «Вибране», побудувати найкоротші маршрути, зафіксувати номер орендованого велосипеда, час і пройдену дистанцію, а також поділитися враженнями від поїздки в соціальних мережах користувачі можуть за допомогою мобільного додатку . У програмі також є зручна функція зворотного зв'язку. Вона може стати в нагоді, якщо під час поїздки виникне якась проблема - поломка або ДТП. У цьому випадку можна оперативно відправити фото, описати ситуацію і отримати необхідну допомогу.

Маршрут, де не потрібно крутити педалі

Вперше в минулому році в столичному велопрокатом з'явилися електровелосипеди. На них можна розганятися до 25 кілометрів на годину, заряду вистачає на 10-20 кілометрів. Перед тим як взяти такий транспортний засіб, необхідно перевірити рівень заряду батареї - це легко зробити за допомогою індикаторів зеленого, жовтого і червоного кольорів. Якщо в процесі прокату велосипед розрядиться, то продовжити рух можна за допомогою педалей. Електровелосипед можна взяти і повернути тільки на шести станціях. На звичайному пункті прокату батарея пристрою не зможе зарядитися, а вам загрожує штраф в розмірі тисячі рублів. Карту станцій електропроката можна подивитися тут .

Проїхатися на такому мотоциклі можна від станції метро «Спортивна» повз Новодівичого монастиря до вулиці Усачова, доїхати до вежі «Імперія» в «Москва-Сіті», а звідти - до станції метро «Вулиця 1905 року». Також електробайкі є біля Київського вокзалу і на Бережковській набережній.

Також електробайкі є біля Київського вокзалу і на Бережковській набережній

Найпопулярніший маршрут прокату

Найчастіше в минулому році користувачі прокату їздили по маршруту, який отримав назву «Чотири моста» . За півтори години можна проїхати по Пушкінській набережній, чотирьом мостам, помилуватися видом з майданчика на Воробйових горах, оновленим спорткомплексом «Лужники» і подивитися на будинки-книжки на Новому Арбаті.

Крім того, велопрокат дозволяє прокотитися по всіх вулицях в центрі і поглянути на Москву з нового ракурсу: подивитися на виконане благоустрій, відвідати парки і бульвари.

Прогулянки і тренування: зелені зони для велосипедистів

Набережна Яузи

У гарну погоду можна прогулятися вздовж Яузи - на ділянці від проїзду Дежньова до Бабушкінського парку. Сюди варто їхати тим, хто любить ліс, осінні пейзажі і шум води. Звивисті доріжки підійдуть для юних велолюбителів і неспішної прогулянки дорослих. А ось розвинути велику швидкість на маршруті не вдасться через пішоходів і постійних вигинів траси. Повністю пристосувати набережну Яузи для велосипедистів і любителів піших прогулянок планується в наступному році. ця рекреаційна зона може стати однією з найбільших в Москві.

ця   рекреаційна зона   може стати однією з найбільших в Москві

Крилатськіє пагорби

Для занять спортом ідеально підійде траса на Крилатські пагорбах, створена в 1979 році до XXII літніх Олімпійських ігор. Це складний маршрут з великою кількістю крутих спусків і підйомів. Новачкам тут робити нічого, та й не кожен бувалий велосипедист зможе подолати цю трасу без праці. Тому перш ніж відправитися на олімпійський маршрут, варто оцінити свої сили на більш простих дистанціях.

Тому перш ніж відправитися на олімпійський маршрут, варто оцінити свої сили на більш простих дистанціях

Парк «Філі»

Парк «Філі» відомий серед велосипедистів найдовшими спусками з перешкодами у вигляді коренів. Не дарма саме тут проходять змагання з фрірайду. Сподобається тут і любителям Селфі, адже велодоріжка проходить через наймальовничіші місця парку.

Строгіно

Власникам гірських велосипедів обов'язково варто приїхати в Строгіно. Тут розташовані найбільший памп-трек і єдина в столиці траса для подвійного дуал-слалому з великими трамплінами (парна гонка на велосипедах з перешкодами).

Парк «Покровське-Стрешнєва»

Траса в парку «Покровське-Стрешнєва» підійде як для тренування новачків, так і для професіоналів. Парк славиться своїми дерть (спеціалізованими трасами для катання на BMX або гірських велосипедах в стилі дертджампінга) і високими трамплінами. Тут є і спокійні зони, де можна залишитися наодинці з природою і спокійно покататися по доріжках.

Тут є і спокійні зони, де можна залишитися наодинці з природою і спокійно покататися по доріжках

Тропарёвскій парк

Тропарёвскій парк зможе здивувати різних велосипедистів. Любителі їзди по пересіченій місцевості оцінять круті спуски і затяжні підйоми в стилі крос-кантрі, а тим, хто віддає перевагу спокійним велопрогулянки, припадуть до душі рівні, цікаво оформлені доріжки уздовж алей, Очаківських ставків і річки Очаковкі.

«Коломенське»

Порадує велосипедистів і музей-заповідник «Коломенське». тут відкрили веломаршрут, який охоплює всі визначні пам'ятки, в тому числі палац Олексія Михайловича і церква Усікновення Глави Івана Предтечі. Траса починається біля входу в музейний комплекс з боку станції метро «Каширська», проходить по 2-й вулиці Дякове Городище і огинає Дяковську сад.

Крім того, велосипедистам буде комфортно при прогулянках в Ботанічному саду і на ВДНГ, в Братеевской парку, а також в Ізмайловському парку і «Сокольниках».

Колесимо вулицями Москви

З кожним роком все більше велосипедистів з'являється в центрі міста. Завдяки благоустрою за програмою «Моя вулиця» тут більше немає стихійних парковок, що закривають все тротуари. З'явилися широкі бруковані тротуари, безпечні велотрасси, і стало більше зелені.

бульварне кільце

З відкриттям доріжки на Бульварному кільці велосипедистам стало набагато простіше їздити по центру. Перші шпальти тут зробили в 2015 році, а цієї осені їх продовжили ще на 2,6 кілометра в кожному напрямку - Чистопрудним, Покровському, Яузского і Гоголівського бульварах, а також в Соймоновскому проїзду.

Тепер веломаршрут охоплює 14,2 кілометра (7,1 кілометра в кожному напрямку). А недоступний для велосипедистів ділянку на Різдвяному бульварі пропонується об'їхати через Колокольников провулок.

Сьогодні маршрут через Бульварне кільце став одним з найбільш затребуваних у велосипедистів - смуга пов'язує кілька бульварів в центрі Москви і обладнана всіма необхідними для безпечного пересування елементами інфраструктури: світлофорами і спеціальною розміткою.

Крім Бульварного кільця, нову велосмуги протяжністю два кілометри облаштували на Полярної вулиці. Для безпечного руху там нанесена розмітка, встановлені регулюють знаки.

Стали зручніше для велосипедистів і інші вулиці. Наприклад, по односторонній для автомобілістів Великій Ординці на велосипеді можна проїхати і в протилежну потоку машин сторону.

Від «Тульської» до Кремля

Велосипедисти сьогодні можуть не тільки безперешкодно проїхати по центру міста, а й дістатися до нього практично від самого Третього транспортного кільця. Такий маршрут проходить від площі Серпуховская Застава (станція метро «Тульська»). За велодоріжці на Митній вулиці від Даниловського ринку всі бажаючі можуть доїхати до Калузької площі (станція метро «Жовтнева»). Від Даниловской площі по Люсінівська вулиці, а потім по Великій Ординці можна доїхати до станції метро «Третьяковська», а далі вздовж проїжджої частини або по тротуарах дістатися до площі Василівський Спуск. Особливо актуальний у жителів цей маршрут під час проведення фестивалів і салютів. А в години пік велосипед стає тут хорошою альтернативою автомобілю.

Від Кремля до зоопарку

Неважко доїхати на велосипеді і від Червоної площі до Московського зоопарку. Маршрут проходить уздовж Олександрівського саду, потім згортає на Великій Нікітській вулиці і переходить на Малу Нікітський, далі тягнеться до Садового кільця. Там доведеться спуститися в пішохідний перехід, а потім поставити велосипед на парковку біля входу в зоопарк.

Як скласти свій маршрут

Скласти власний маршрут допоможе карта велодоріжок на порталі відкритих даних Уряду Москви . Також можна скористатися картою, складеною учасниками проекту «Веломосква» , Або різними додатками для велосипедистів.

«Під час руху по місту ми орієнтуємося по онлайн-картками і заздалегідь прокладених маршрутах, які зберегли в телефони та навігатори за допомогою спеціальних програм. Але люди з досвідом катаються по улюбленим дорогах по пам'яті. Як правило, карти не потрібні, адже велосипед дозволяє не тільки займатися спортом, а й вивчати місто », - додав Михайло Таліпов.

Теплий одяг, велосипед і телефон: як підготуватися до осінньої поїздці

Хоча погода в Москві зараз не дуже відрізняється від червневої, необхідно пам'ятати про різницю між катанням влітку і восени.

По-перше, навіть в сонячні дні варто брати з собою теплий одяг, адже осінній вітер набагато підступніше, а ночі стають холоднішими. У більш прохолодну пору варто подбати про рукавичках і шапці.

Також восени раніше темніє, тому велосипед необхідно оснастити переднім і заднім ліхтарями - це обов'язкове правило для велосипедистів. Уважніше варто бути при поїздках на міських і шосейних велосипедах - у них гладкі колеса, а тому і ймовірність занесення на мокрому листі або в бруду набагато вище, ніж у гірських.

Крім того, для їзди по місту в холодну погоду варто запастися теплим чаєм в термосі (альтернатива воді в спеку) і їжею. Але найголовніше - вивчити правила дорожнього руху, необхідні велосипедистам.

Але найголовніше - вивчити правила дорожнього руху, необхідні велосипедистам

Як провозити велосипед в транспорті?
Як взяти велосипед в прокат?