Реклама
Реклама
Реклама

Зелений Лондон. Як вирішуються міські проблеми в столиці Великобританії і чи може Краснодар перейняти цей досвід?

  1. Діловий район Канері-Уорф на Собачому острові
  2. Канатна дорога і наземне метро
  3. зелені будівлі
  4. міські велосипеди

Хто користується канатною дорогою і «наземки» в Лондоні? Чому велосипеди з міського велопрокату безпечніше звичайних? Як влаштовані енергоефективні будівлі?

Журналіст ЮГА.ру взяла участь в екологічному прес-турі, організованому посольством Великобританії в Москві і Thomson Reuters Foundation. В рамках туру екскурсовод, письменник і журналіст Софі Кемпбелл провела групу по зелених місцях Лондона, а ЮГА.ру приміряли міські рішення на Краснодар.

Діловий район Канері-Уорф на Собачому острові

Діловий квартал в східній частині Лондона побудували в кінці 90-х, і з відкриттям станції метро на початку нульових він став активно розвиватися. Канері-Уорф перетворився на другий фінансовий центр, який зараз конкурує з Сіті.

Це приклад грамотного планування всього району цілком і перетворення пустельній околиці в повноцінну частину міста. «Ще 20 років тому на цьому місці були лише занедбані доки», - розповідає екскурсовод Софі Кемпбелл. Район неймовірно швидко розвивався: в 1996 році в Канері-Уорф було близько 15 тис. Робочих місць, до 2016 року їх кількість збільшилася до 150 тис. Тут знаходяться офіси банків Barclays, Credit Suisse, HSBC, Citigroup, Bank of America, відомої медіакомпанії Thomson Reuters Foundation, а також торговий центр Jubilee Place, готелі, ресторани і навіть музей лондонських доків.

Колишній голова інвестиційного банку Credit Suisse First Boston Майкл фон Клем задумав розмістити в колишніх доках бек-офіс свого банку. З цього і почалася розробка Собачого острова. Проект купила канадська будівельна компанія Olympia and York, і в 1988 році почалося будівництво.
Перші будівлі, серед яких було і найвища будівля Великобританії One Canada Square, добудували в 1991 році. На початку 1990-х стався світова криза на ринку нерухомості, який привів до зниження попиту на офісні приміщення і банкрутства Olympia and York в травні 1992 року. Верхні поверхи хмарочоса One Canada Square залишилися порожніми, а сам Канері-Уорф став символом кризи.
Переломним моментом став початок робіт на лінії Джубілі, які планували закінчити до 2000 року. З тих пір Канері-Уорф стали вважати гідною альтернативою Сіті, попит на приміщення почав рости швидкими темпами. Також були здійснені додаткові проекти, будівництво нових офісів ведеться і до цього дня.

Також були здійснені додаткові проекти, будівництво нових офісів ведеться і до цього дня

Наталя Машталір

керівник архітектурної студії MashtArch

- Ділову зону багато років планували створити на території на північ від «Червоної Площі». Вважалося, що місто буде розвиватися на північ, і в історичний центр Краснодара, в якому зараз вирує вся адміністративна і ділова активність, буде просто незручно добиратися. Але за 10 років обговорення цієї проблеми не була створена інфраструктура: ні нових доріг, ні переконливого майстер-плану території, ні благоустрою - нічого. Зате всі можливі ділянки для інфраструктури були забудовані багатоповерхівками. Можливо, це пов'язано з тим, що будувати офіси потрібно для кого-то. А у нас навіть в історичному центрі офіси стоять порожні, цінник постійно знижується. Люди починають працювати з дому, з кав'ярень, з островів - інтернет відкриває таку можливість. Тому аби яку нерухомість не знімають. Для тих компаній, що можуть собі її дозволити (орендувати або побудувати), це стає більше іміджевої історією, ніж побутової необхідністю десь розмістити людей. Кожна ідея хороша свого часу. Може, навіть на краще, що цей Краснодар-Сіті не був реалізований: його б добудували тільки до 2016-2020 року, а тут і необхідність в такій кількості площ відпала.

Читайте також:

Чи можна реалізувати повноцінну забудову району? Гарне питання. Перше - це політична воля. Кому це буде потрібно і навіщо? Відмінний приклад - стадіон і парк «Краснодар». Так, це комплексне будівництво. Хіба що доріг нормальних не вистачає туди. Зараз побудують третю чергу з магазинами і фудкортом - і це буде найкраще місце в Краснодарі. Друге - це норми. На все, що не по нормам, потрібно отримувати спеціальні технічні умови - документ, що описує заходи щодо усунення негативних наслідків. А норми у нас заточені на проектування радянських мурашників, на жаль. Тут все: і пожежна безпека, і інсоляція, і кількість парковок, і вартість підключення до міських комунікацій. Третє - наша свідомість. І як покупців, і як продавців нерухомості. Багато надбудовують, перебудовують, змінюють архітектуру на свій розсуд. Вважають, що це норма і що вони за це заплатили. Повинні бути договори з керуючими компаніями, які регламентують зміни фасадної частини. Інакше будь-яка архітектура через п'ять років перетворюється в не-архітектуру.

Канатна дорога і наземне метро

Компанія Emirates Airline побудувала канатну дорогу в Лондоні до Олімпіади 2012 року. Їй це обійшлося в 60 млн фунтів стерлінгів, будівництво йшло рік. Новий транспорт з'єднав район Королівських доків і Грінвіч. Emirates будуть спонсорувати канатну дорогу до 2022 року.

«Ми точно не знаємо, що буде з канатки після 22-го року. Вона користується успіхом у лондонців і у туристів, особливо влітку. Малоймовірно, що канатка закриється. Я думаю, можуть з'явитися інші спонсори або вона просто продовжить роботу в транспортній системі Лондона », - розповіла порталу ЮГА.ру екскурсовод Софі Кемпбелл.

У 2016 році канатною дорогою скористалися 1,5 млн чоловік. Її довжина - 1,1 км, найвища точка знаходиться на рівні 90 метрів. 36 пасажирських кабінок на десять чоловік циркулюють зі швидкістю 6 м / с. У кабінки можуть без праці потрапити люди на інвалідних візках.

В погожий день з кабінок відкривається непоганий вид на околиці, з одного боку - Східне півкуля, з іншого - Західне. Поруч з Королівськими доками видно залізничні колії - це Доклендское легке метро (DLR) в східній частині міста. Швидкісний автоматизований трамвай їде без водія, але в кожному складі є черговий, який натискає на кнопку, щоб двері відкрилися з потрібною боку. DLR рухається зі швидкістю 80-100 км / год. Крім DLR працює і «наземки» London Overground. Її відкрили в 2007 році, пасажиропотік в 2017 році склав 189 млн чоловік. Це популярна транспортна мережа, яка налічує 112 зупинок на дев'яти різних маршрутах.

Читайте також:

Транспортна система Краснодара далека від досконалості, і в місті обговорюються варіанти її поліпшення, в тому числі за рахунок наземного метро і канатної дороги. У листопаді 2017 року стратегічна рада при голові Краснодара запропонував створити систему канатного метро. Однак такий вид транспорту ефективний в містах, розташованих на горбистій місцевості, або там, де райони розділені рікою.

Як розповідали ЮГА.ру в статті «Чи потрібно Краснодару канатне метро. Погляд з Москви », урбаніст Аркадій Гершман зазначив недоліки проекту:

«З канатних доріг не вийде зробити транспортну систему - це завжди будуть окремі лінії з А в Б без перемичок (звичні стрілки, як у трамвая, тут неможливі). Таку систему неможливо масштабувати. При пікових навантаженнях підвищується ризик зупинок через людських помилок при посадці, через що пропускна здатність сильно знижується. Станції знаходяться далеко один від одного і не можуть конкурувати за доступністю з автобусними або трамвайними зупинками ».

Читайте також:

Як повідомляли ЮГА.ру, в грудні 2016 року в Краснодарі презентували проект наземного метро «наземки», він отримав підтримку адміністрації міста. У березні 2017 го були визначені напрямки перших ліній руху. Для зупинок наземного метро планується використовувати 18 діючих платформ і побудувати 14 нових. У липні було оголошено, що проектом займеться робоча група Російських залізниць. У січні 2018 року помічник мера Краснодара Володимир Вербицький розповів , Що в даний момент є концепція проекту «наземки» і інвестор.

зелені будівлі

Принципи зеленого будівництва засновані на зменшенні негативного впливу на навколишнє середовище і врахуванні інтересів майбутніх поколінь. Так, витрати води і електрики повинні бути мінімізовані, всередині будівлі повинен бути свіже повітря і вода, відсутність сторонніх запахів, чистота.

Одне з найбільш енергоефективних будівель в світі - The Siemens Crystal - знаходиться в східній частині Лондона. «Кристал» першим в світі отримав найвищий бал за методом оцінки екологічної ефективності будівель BREEAM і LEED. У будівлі використовуються поновлювані джерела енергії, частка повторно використовуваної води становить 90%, використовується в тому числі і дощова вода. Будівля споживає на 50% менше енергії, ніж звичайні офіси, і виділяє на 65% менше вуглекислого газу.

Читайте також:

Ще одне екологічне будівлю в Лондоні - Європейський офіс Bloomberg, який відкрився в 2017 році. Він складається з двох будівель з пішохідною частиною і займає цілий квартал в Сіті неподалік від собору святого Павла. На фасаді будівлі помітні панелі - розташування і кут нахилу розраховані так, щоб вони відображали сонячне світло в офіси. Крім того, панелі автоматично розкриваються для вентиляції приміщення. Тут же знаходиться безкоштовний музей London Mithraeum, що представляє собою реконструкцію римського храму.

Наталя Машталір

керівник архітектурної студії MashtArch

- Що вважати зеленим будівлею? Є люди, які прагнуть свій офіс зробити енергопасивним. Але отримувати світові сертифікати цим будівлям поки рано. Зазвичай реалізують сонячні батареї на даху, але цього занадто мало для роботи офісу. Чому не будують нічого енергоефективного? Так нема чого. Енергія дуже дешева. Чому екологією «страждають» на заході? У них комуналка нерідко становить третину зарплати і більше. А що у нас? У нас говорять про пасивному будинку або приватники, яким цікаво в це пограти, або компанії, для яких це іміджевий проект. Поки в російських містах ці технології не виправдані. А ілюзію екологічності люблять створювати багато. Але технології не стоять на місці: як тільки сонячна енергія стане дешевше газу, як тільки дощова очищена вода стане дешевше води з міського трубопроводу - тоді ми будемо будувати пасивні будинки по-справжньому. Поки реальні люди, прості жителі міста (а не тільки президент компанії або мер) ні розуміти, навіщо економити ресурси, про якусь масову зеленої архітектури мови йти не може.

міські велосипеди

Міський прокат велосипедів працює в багатьох містах світу. У Лондоні він з'явився в 2010 році, і перші п'ять років його спонсорував один з найбільших у Великобританії і світі фінансових конгломератів Barclays. Серед жителів міста популярно назву Boris Bikes в честь мера Бориса Джонсона, який був при владі, коли проект був запущений. «Сподіваюся, що велосипеди стануть так само популярні в столиці, як чорні кеби і червоні автобуси», - говорив Джонсон.

дослідження показало, що велосипедисти, які користуються міським прокатом, в три рази рідше потрапляють в ДТП, ніж велосипедисти в цілому. Ймовірна причина в тому, що автомобілісти залишають більше простору для Борис-байків, ніж для звичайних. Конструкції велосипедів така, що вони великі і стійкі, більш помітні на дорозі. На такому велосипеді не вийде швидко змінювати траєкторію руху, а значить, несподіванок для водіїв іншого транспорту стає менше.

Через вісім років після запуску проекту в Лондоні налічується 13,6 тис. Велосипедів і 839 станцій, де їх можна взяти. Рекорд за кількістю орендованих велосипедів в день складає 73 тис. Штук. 49% користувачів Борис-байків відзначають, що вони стали їздити по Лондону на велосипедах завдяки цій програмі.

49% користувачів Борис-байків відзначають, що вони стали їздити по Лондону на велосипедах завдяки цій програмі

Костянтин Трудік

член громадського руху «Міські рішення»

Читайте також:

- У розмові на велосипедну тему первинна інфраструктура. Пов'язана мережа велосипедної інфраструктури визначає зручність і безпеку пересування на велосипеді. Велодоріжками тут справа не обмежується - в залежності від типу вулиці і конкретних умов застосовуються різні елементи: відокремлені велодоріжки, велосмуги, рекомендаційні велосмуги, Вело-пішохідний зони, велосипедні вулиці. Разом із засобами заспокоєння трафіку ефективну велосипедну мережу можна прокласти в будь-якому місті, в тому числі і в Краснодарі.

Мережевий велопрокат - один з елементів такої інфраструктури. Розміщувати його без мережі велосипедних доріжок - це як ставити мережу автозаправок в чистому полі без доріг. Тобто до такої заправці рано чи пізно приїде трактор, але ефективність цієї схеми викликає сумніви.

У всіх питаннях, пов'язаних з велосипедом, застосовуйте автомобільні аналогії - вам відразу все стане зрозуміло. Наведу приклад: чи зручний Краснодар для велосипедистів? Перевертаємо: чи зручний Краснодар для автомобілістів?

Відсутність велосипедних шляхів - це як грунтові дороги Музичного мікрорайону. Так, за ним їздять від безвиході, а джипери навіть із задоволенням, але чи зручні вони? Точно так само і з велосипедом - так, при бажанні по місту їздити можна. У нас плоский рельєф, відмінний клімат і в цілому непогані дороги, що дозволяють все місто навскіс проїжджати на велосипеді. Але роблять це тільки ентузіасти, і неважливо, скільки їх.

Якщо ж створити для них сприятливі умови, то замість тисяч велосипедистів поїдуть десятки тисяч, а потім і сотні. Саме в цьому плані для нас найбільш показовий приклад Лондона , Міста з огидною погодою, в якому проте на велосипеді пересуваються щодня 4% населення, а раз на тиждень - 10%. В черговий раз питання необхідності велоінфраструктури для Краснодара ми піднімемо 26 травня 2018 року, на краснодарському велопараді, приїжджайте.

Чому велосипеди з міського велопрокату безпечніше звичайних?
Як влаштовані енергоефективні будівлі?
Кому це буде потрібно і навіщо?
Чому не будують нічого енергоефективного?
Чому екологією «страждають» на заході?
А що у нас?
Наведу приклад: чи зручний Краснодар для велосипедистів?
Перевертаємо: чи зручний Краснодар для автомобілістів?
Так, за ним їздять від безвиході, а джипери навіть із задоволенням, але чи зручні вони?