Реклама
Реклама
Реклама

Посол Великобританії: критикувати Мінськ і нічого не робити - контрпродуктивно

Великобританія хотіла б бачити Білорусь повноправним членом європейської сім'ї і розраховує, що Brexit позитивно позначиться на двосторонніх відносинах. Про це в інтерв'ю БелаПАН заявила британський посол Фіона Гібб.

Про це в інтерв'ю БелаПАН заявила британський посол Фіона Гібб

Фіона Гібб

була призначена послом в Білорусі в липні 2015 року, приступила до роботі 24 січня 2016- го. Раніше працювала в Німеччині, Україні, Сомалі, Іраку, Ємені. До призначення в Білорусь займала посаду заступника керівника відділу МЗС по проектам в політичних, культурних сферах і сфері безпеки.

У правильному напрямку

- У січні буде два роки вашої роботи в Білорусі. Які події та враження стали найбільш запам'ятовуються за цей час?

- Це складне питання, у мене так багато спогадів про події і так багато позитивних вражень! Наприклад, візит нашого міністра у справах Європи і Америки МЗС Великобританії сера Алана Дункана в вересні. Це була важлива подія. Вперше в історії наших відносин британський міністр відвідав Білорусь .

Ще одним незабутнім подією став візит принца Майкла Кентського в минулому році. Я знаю, що він дуже хотів би повернутися сюди.

Я також з радістю згадую наші два національних прийому в червні 2016 і 2017 років. Чудово бачити так багато друзів Великобританії в одному місці разом. І я думаю, що наші національні заходи - одні з кращих в Мінську.

Також в цьому році посольство Великобританії було почесним гостем на Міжнародному книжковому ярмарку в Мінську. Це було успішне подія для нас.

Хорошим спогадом для мене стало і спільний виступ наших волинщиків з Північної Ірландії разом з музикантами оркестру Збройних сил Білорусі в Музеї Великої Вітчизняної війни.

Так багато було різних подій, що складно вибирати.

- А що ви можете віднести до досягнень у своїй роботі в Мінську?

- Думаю, що я сприяла розвитку наших двосторонніх відносин. Допомогла розвинути наше розуміння проблем, з якими стикається Білорусь. Відносини рухаються в правильному напрямку, чому сприяє і той факт, що більшість санкцій ЄС щодо Білорусі були скасовані в лютому 2016 року.

- Під час згаданого вами візиту до Білорусі міністр Алан Дункан заявив, що в наших двосторонніх відносинах починається новий розділ. На ваш погляд, що міністр мав на увазі? У чому буде новизна?

- Я думаю, що це просто означає, що відносини розвиваються, як я сказала, в правильному напрямку після тривалого періоду часу, коли вони були не дуже позитивними. У вас все ще є проблеми в таких областях, як верховенство закону, свобода слова, демократія. І ми будемо піднімати ці проблеми. Але тепер у нас може бути більш продуктивний діалог, ніж раніше.

Але тепер у нас може бути більш продуктивний діалог, ніж раніше

- Великобританія прийняла рішення вийти з ЄС. Чи може Brexit вплинути на білорусько-британські відносини?

- Brexit, я думаю, принесе більші можливості для Великобританії. І ми будемо працювати ще активніше для розвитку наших відносин з різними країнами, в тому числі і з Білоруссю. Для мене Brexit буде позитивною подією. Як саме він вплине на відносини з Білоруссю, поки не можу сказати, але сподіваюся, що ефект буде позитивним.

скромний інтерес

- Під час візиту, коли сер Дункан зустрівся з главою Білорусі, Олександр Лукашенко запропонував Великобританії активніше інвестувати в Білорусь, зокрема, визначити і реалізувати «три-чотири солідних пілотних економічних проекту». Отримувало ваше посольство будь-які доручення з Лондона в зв'язку з цим - може бути, опрацювати варіанти або запропонувати сфери, в яких такі проекти можуть бути реалізовані?

- Це залежить від того, що ви розумієте під економічними проектами. Ми не є великим донорським агентством. Ми працюємо через ЄС, Європейський банк реконструкції і розвитку, Європейський інвестиційний банк, Світовий банк. Ми робимо свій внесок в їх бюджети для підтримки економічного розвитку.

А коли справа доходить до бізнесу, ми просто не можемо вказувати бізнесменам, куди йти і які проекти реалізовувати. Це так не працює. Бізнесмени приймають рішення самостійно. Ми можемо допомогти компаніям поглянути на Білорусь, підтримати їх. Ми можемо допомогти Білорусі створити більш сприятливий клімат, в якому захочуть працювати іноземні компанії. Але ми не можемо змусити бізнесменів і інвесторів приїхати в Білорусь.

Але ми не можемо змусити бізнесменів і інвесторів приїхати в Білорусь

- А як вам здається, серед британських бізнесменів є інтерес до Білорусі?

- Так, звичайно, є, але скромний. Але мені здається, що він поступово збільшується.

- Великобританія стабільно входить в першу десятку зовнішньоторговельних партнерів Білорусі. У минулому році товарообіг склав 1,2 млрд доларів, а за сім місяців цього року перевищив 1,5 млрд. Однак експерти відзначають, що найбільшу частину білоруського експорту становлять нафтопродукти, і товарообіг може впасти в разі чергового падіння вартості нафти на світовому ринку або скорочення її поставок з Росії. Як ви вважаєте, за рахунок чого ще можна підстрахувати білорусько-британський товарообіг?

- Так, велика частина поточного торгового обороту розглядається з експортом до Великобританії нафтопродуктів. Але я впевнена, що існують інші потенційні області для торгівлі та інвестицій, наприклад, лісове та сільське господарства, фармацевтика, зелена економіка. Я знаю, що мер Ноттінгема був дуже вражений електричним автобусом, створеним в Білорусі.

Мені здається, Білорусі треба активно працювати над розширенням цих можливостей, так як існує велика конкуренція з боку інших країн.

- А які заходи, на ваш погляд, можуть допомогти активізації нашої двосторонньої торгівлі?

- Це не так легко - інвестувати в Білорусь. Іноземні інвестори не мають впевненості в тому, що влада в майбутньому не будуть змінювати закони. Також є багато бюрократії. Я знаю, що є нова робоча група, яка розглядає ці питання. І знаю, що є новий декрет, щоб полегшити умови.

Але білоруський ринок - це не дуже відомий ринок. Мені здається, що владі потрібно прикладати більше зусиль для того, щоб рекламувати Білорусь за кордоном.

Смертна кара заважає Білорусі стати повноправним членом європейської сім'ї

- Посольство Великобританії активно займається проблемою страти в Білорусі - організовує дискусії, конференції, семінари. Чому ця тема важлива для Великобританії? Чи бачите ви якісь позитивні зміни з цього питання в Білорусі?

- Ця тема важлива не тільки для Великобританії, але і для Євросоюзу. Я знаю, що смертна кара існує в 23 країнах, включаючи Білорусь. Ми піднімаємо це питання з усіма країнами, де цей вид покарання застосовується, включаючи і наших близьких партнерів, наприклад, США.

Але особливість Білорусі в тому, що вона є останньою країною в Європі, яка використовує смертну кару. Ми хочемо, щоб Білорусь була повноправним членом європейської сім'ї, а подальше застосування смертної кари заважає цьому.

Але я бачу прогрес - зараз питання можна більш відкрито обговорювати. Навіть президент Лукашенко підняв це питання в своєму виступі на відкритті Парламентської асамблеї ОБСЄ в липні в Мінську. У порівнянні з тим, що було два роки тому, мені здається, що ми можемо більш відкрито обговорювати проблему. По-моєму, це прогрес.

- Але поки це тільки розмови. Ніяких подальших кроків не робиться.

- Що таке конкретний крок? Конкретний крок - це мораторій.

- Ну, хоча б не виносити нові смертні вироки. А вони ж, як і раніше виносяться.

- Так, продовжують. Ваша Конституція передбачає припинення застосування смертної кари. Я впевнена, що в майбутньому буде скасовано смертну кару в Білорусі. Але перший крок - це, звичайно, введення мораторію. Я не знаю, коли влада на нього вирішаться, але наша робота зараз - підтримувати прогрес руху до цього моменту.

- На тлі поліпшення відносин Мінська з Європою створюється враження, що питання дотримання прав людини в білорусько-європейських переговорах різного рівня піднімається все рідше. Хоча правозахисні організації оцінюють ситуацію з правами людини в Білорусі як стабільно погану. Є думка, що заради «високої політики» і економічних вигод Європа готова закрити очі на порушення прав людини.

- Я абсолютно не згодна з такою точкою зору. Думаю, що ті, хто так вважають, не дуже добре поінформовані про дискусії між ЄС і Білоруссю. І я думаю, що в ЄС були б дуже здивовані, почувши таку точку зору. Більш того, я впевнена, що уряд Білорусі погодиться в цьому зі мною.

Великобританія і весь ЄС серйозно ставляться до ситуації з правами людини в Білорусі. Ми розглядаємо прогрес в цій області як ключ до формування наших майбутніх відносин між ЄС і Білоруссю. Щорічно проводиться діалог між Білоруссю і ЄС з прав людини. Ми закликаємо уряд внести конкретні пункти до прийнятого національний план дій з прав людини. Ми регулярно піднімаємо такі питання, як свобода слова, свобода зібрань.

Нам потрібні відносини, в яких ми можемо підняти ці проблеми. Було б контрпродуктивно просто критикувати і не займатися вирішенням проблем. З таким підходом я не згодна. Я вважаю, що треба підтримувати діалог і взаємодіяти. Але це не означає, що ми несерйозно працюємо в цій сфері.

- 30 серпня, в Міжнародний день жертв насильницьких зникнень, ви виступили з відеозверненням, в якому закликали уряд Білорусі завершити розслідування давніх зникнень опонентів Лукашенка - Анатолія Красовського, Дмитра Завадського, Віктора Гончара і Юрія Захаренка. Ви закликали уряд співпрацювати з робочою групою ООН з насильницьких зникнень в справі цих розслідувань. Чи було це звернення вашої особистою ініціативою або це було дорученням МЗС Великобританії?

- Деякі санкції ЄС щодо Білорусі продовжують діяти. Це ембарго на поставки зброї і санкції щодо чотирьох осіб, яких вважають причетними до цих зникнень. ЄС хоче бачити правильне розслідування цих зникнень, але цього досі не сталося. Ось чому я підняла це питання 30 серпня. Я не отримувала спеціального доручення з Лондона. Це не було необхідно, тому що це наша політика - Великобританії і ЄС - піднімати це питання.

Білоруси прагнуть до Великобританії за освітою

- Деякі європейські політики висловлюють побоювання з приводу будується Білоруської АЕС. Президент Литви Даля Грібаускайте і зовсім назвала її геополітичним проектом Росії, яка загрожує Європі. Як офіційний Лондон відноситься до будівництва Білоруської АЕС та оцінює можливі ризики? Яке взагалі відношення британців до атомної енергетики?

- Це питання для Міжнародного агентства з атомної енергетики. У цьому питанні ми не беремо участі в двосторонніх обговореннях. Але ми, як і ЄС, заохочуємо Білорусь до прозорої роботи з МАГАТЕ і дотримання всіх вимог безпеки. Звичайно, Великобританія підтримує принцип ядерної енергетики: у нас є власні атомні електростанції. Але є і багато людей, які проти використання ядерної енергії.

Але є і багато людей, які проти використання ядерної енергії

- За підсумками переговорів з главою МЗС Володимиром Макєєв міністр Алан Дункан заявив про зацікавленість британської сторони в розвитку спільних проектів в сфері освіти. Які це можуть бути проекти? І як зараз йдуть справи з двосторонніми контактами в освітній сфері? Посольству відомо, скільки молодих людей з Білорусі вчиться в Британії?

- Усім відомо про високу якість освіти в британських університетах. Є багато людей, які хочуть вчитися в Великобританії. Я рада відзначити, що ми отримуємо велику кількість заявок на участь в нашій стипендіальній програмі Chevening. Щорічно отримуємо понад 100 заявок, відбираються п'ять-вісім чоловік. Зараз у Великобританії навчаються вісім студентів за цією програмою.

Є, звичайно, студенти з Білорусі, які навчаються в Великобританії і самі платять за навчання. У минулому році було видано білорусам більше 100 довгострокових і понад 500 короткострокових віз для навчання в Великобританії. Даних за цей рік у мене, на жаль, поки що немає.

Якщо говорити про проекти, то я знаю, що Кентський університет в партнерстві з Кембриджським університетом в наступному році приступить до нового чотирирічного науково-дослідному партнерству з Білоруським державним університетом. Це один із прикладів співпраці.

Біля посольства немає достатньо коштів, щоб створити якийсь свій проект. Ми можемо підтримувати зв'язки між університетами, але працювати над проектами і розвивати співробітництво - це відповідальність самих навчальних закладів.

Для мене було б цікаво підтримувати зв'язки в науковому секторі. Наприклад, між вашою Академією наук і тими організаціями у Великобританії, які займаються схожими темами.

Безвіз відкриває Білорусь для британських туристів

- Чи можна говорити про зростання інтересу британців до Білорусі? Яка тенденція - число британських туристів, які відвідують Білорусь, збільшується, зменшується, залишається незмінним? І з чим це пов'язано?

- Мені здається, що збільшується. Ми оцінюємо, що до кінця року близько восьми тисяч британських туристів відвідають Білорусь. У минулому році їх було до шести тисяч. Збільшення їхньої кількості сприяв безвізовий режим, який ввела Білорусь. Хоча це, звичайно, скромні цифри в порівнянні з Німеччиною, Польщею або Литвою, наприклад. Але я думаю, що в наступному році ще більше британських туристів приїдуть в Білорусь.

- А чим їх можна залучити до Білорусі?

- У вас є, наприклад, чотири об'єкти світової спадщини. Або, наприклад, в Театрі опери та балету майже кожен день йдуть покази різних вистав. У нас один спектакль буде йти два тижні, а тут ви можете приїхати на п'ять днів і щовечора бачити новий спектакль. Це дуже цікаво.

Ваша національна культура і історія теж цікаві. У Білорусі ще й красива природа.

Я знаю, що в білоруській історії було багато людей, які виїхали з Білорусі в інші країни на початку 20-го століття, до або після війни. І є всі більше людей, яким цікаво, де жили їхні предки. Вони хочуть більше дізнатися про своє коріння, побачити села, де жили їхні предки. Це теж важливий сектор туризму.

- На ваш погляд, інфраструктура для туризму досить розвинена в Білорусі?

- Мені здається, що не дуже. Наприклад, в музеях часто немає супровідних написів англійською мовою. Ви можете все прочитати російською або білоруською мовами. Але немає сенсу для туристів. Тобто це все дуже цікаво, але туристи не розуміють через відсутність написів англійською.

Або різні сайти, які можуть знадобитися туристам, не завжди зручні для них. Якщо ви хочете, наприклад, замовити квиток на потяг Мінськ - Гомель, для іноземного туриста це виявляється дуже складним.

Якщо ви хочете, наприклад, замовити квиток на потяг Мінськ - Гомель, для іноземного туриста це виявляється дуже складним

- У лютому 2016 року в інтерв'ю БелаПАН ви не виключили, що через рік почнете вчити білоруську мову. Почали?

- Ні, до сих пір не почала. Я можу сказати «дзякую» або «привітанне». Але часу серйозно зайнятися вивченням мови просто не вистачає. Може бути, в майбутньому, хто знає.

Фото Сергія Балая

Які події та враження стали найбільш запам'ятовуються за цей час?
А що ви можете віднести до досягнень у своїй роботі в Мінську?
На ваш погляд, що міністр мав на увазі?
У чому буде новизна?
Чи може Brexit вплинути на білорусько-британські відносини?
Отримувало ваше посольство будь-які доручення з Лондона в зв'язку з цим - може бути, опрацювати варіанти або запропонувати сфери, в яких такі проекти можуть бути реалізовані?
А як вам здається, серед британських бізнесменів є інтерес до Білорусі?
Як ви вважаєте, за рахунок чого ще можна підстрахувати білорусько-британський товарообіг?
А які заходи, на ваш погляд, можуть допомогти активізації нашої двосторонньої торгівлі?
Чому ця тема важлива для Великобританії?