Реклама
Реклама
Реклама

Податки в Англії (Оподаткування)

  1. резидентство
  2. Податковий рік
  3. Оподаткування фізичних осіб
  4. оподаткування компаній

Система оподаткування в кожній країні прагне до оптимального рівня поділу і розподілу коштів серед бідних і багатих верств населення. Англія має свою давню історію становлення податкової системи, яка змінювалася, удосконалювалася і оптимальним чином підтримувала існуючий державний лад.

До того ж система оподаткування в Англії і будь-який іншій країні відображає і менталітет її нації.

В Англії податкова система побудована на двох рівнях: центрального (Податкове Управління) і місцевого уряду. Центральний уряд утримується за рахунок внесків по обов'язковому страхуванню, прибуткового податку, ПДВ, корпоративних податків і акцизів.

Місцевий уряд забезпечується місцевими податками, державними грантами, ставками на нерухомість (житлову і комерційну), а також оплатою парковок на вулицях міст.

резидентство

У податковій системі Великобританії велику роль грає поняття резидентства. Хоча будь-який прибуток передбачає оподаткування незалежно від резидентства і місця реєстрації, приватні особи - нерезиденти - платять податок за дохід, отриманий тільки на території Великобританії.

Те, що вдається заробити за межами країни, для нерезидентів не підлягає оподаткуванню. Однак якщо дохід або прибуток ввозиться до Великобританії, то ставки розраховуються за пільговими умовами.

Для резидентів весь прибуток оподатковується, незалежно від того, був він отриманий на території країни або за її межами.

Податковий рік

Однією з головних відмінних рис податкової системи Великобританії є дати початку і закінчення податкового року. Цей рік в країні починається 6 квітня, а закінчується, відповідно, 5 квітня наступного року. Такі дати склалися історично при переході від Юліанського до Григоріанським календарем в 1752 році.

За Юліанським календарем рік (і податковий, і календарний) починався 25 березня, а за Григоріанським - календарний рік до сих пір починається 1 січня. Ці календарі між собою відрізняються на 11 днів, і щоб не втрачати прибуток від внесків платників податків за цей період, уряд встановив 5 квітня початком податкового року. У 1800 році початком податкового року стало вважатися 6 квітня.

У 1800 році початком податкового року стало вважатися 6 квітня

Оподаткування фізичних осіб

В Англії для обліку всіх податкових ставок і наявності пільгових умов певної особи кожній людині дається номер в податковій інспекції (аналогічно нашому ІПН, але більш продуманий і досконалий). Для фізичних осіб основними податками в Англії є:

  • прибутковий податок в Англії вважається прогресивним, тобто чим вище прибуток особи, тим вище його ставка: від 10 до 40% (причому мінімальна частина доходу, яка залежить від віку, наявності інвалідності та інших факторів - близько 6-7 тис. фунтів - не підлягає оподаткуванню),
  • єдиний соціальний податок - це обов'язкові відрахування в пенсійний і страховий фонди (виплачуються і працівниками, і роботодавцями), які потім направляються на пенсії і безкоштовну охорону здоров'я,
  • податок на спадщину дорівнює 40% від суми спадщини, що перевищує мінімум, який становить 300 тис. фунтів (цей податок можна легко і законно обійти, якщо грамотно скласти заповіт),
  • податок з доходів від інвестування в страхові і пайові фонди, цінні папери, нерухомість тощо сплачується за прогресивною системою, а також є мінімум близько 9 тис. фунтів, не обкладаються податком (до речі, система оподаткування в Англії не передбачає стягування податків від реалізації нерухомості або транспортних засобів, що перебувають у власності),
  • гербовий збір сплачують при купівлі-продажу певних цінних паперів, а також при купівлі нерухомості (становить від 0,5 до 7%),
  • акцизи накладаються на тютюн, алкоголь, бензин, засоби пересування (тільки на машини, випущені після 1973 року) і азартні ігри,
  • на страхування майна від можливого псування або втрати,
  • на володіння телевізором,
  • на житлову нерухомість (в деяких графствах).

фунтів, не обкладаються податком (до речі, система оподаткування в Англії не передбачає стягування податків від реалізації нерухомості або транспортних засобів, що перебувають у власності),   гербовий збір сплачують при купівлі-продажу певних цінних паперів, а також при купівлі нерухомості (становить від 0,5 до 7%),   акцизи накладаються на тютюн, алкоголь, бензин, засоби пересування (тільки на машини, випущені після 1973 року) і азартні ігри,   на страхування майна від можливого псування або втрати,   на володіння телевізором,   на житлову нерухомість (в деяких графствах)

оподаткування компаній

Для юридичних осіб англійська податкова система передбачає такі податки:

- податок на прибуток в Англії диференційований (прибуток до 300 тис. Фунтів - ставка 25%, від 1,5 млн. Фунтів - 33%),

- на вантажний транспорт, таксі та автобуси,

- на додану вартість (ПДВ) складає 20%, тут важлива можливість включення до витрат сум податку, якою користуються соціальні та медичні установи, крематорії та похоронні контори (зовсім від податків звільнені підприємства, що продають медикаменти, дитячі та продуктові товари),

- на доходи від видобутку паливних ресурсів (для підприємств, які видобувають нафту або газ),

- на комерційну нерухомість (в деяких графствах).

Багатьма розвиненими країнами податкова система Великобританії сприймається як найбільш досконала і правильна з точки зору громадськості.

Схожі статті