Реклама
Реклама
Реклама

Як правильно оформити студентську візу: необхідні документи

  1. Навчальна віза і туристична: основні відмінності
  2. Різновиди студентських віз
  3. Які документи подають на студентську візу
  4. В які терміни необхідно подавати документи
  5. Скільки діє студентська віза
  6. Основні причини відмови
  7. Що робити при відмові
  8. Підведемо підсумок

Навчання в закордонних вузах відкриває не тільки новий рівень знань, а й цілий світ. Але щоб відправитися в іншу країну здобувати освіту, необхідна студентська віза. Цей особливий вид дозволу, його оформлення вимагає підготовки супровідних документів, в тому числі від навчального закладу. Навчання в закордонних вузах відкриває не тільки новий рівень знань, а й цілий світ

Навчальна віза і туристична: основні відмінності

Одне з головних відмінностей навчальної візи від туристичної - термін перебування за кордоном. Студентська віза дозволяє знаходитися в країні без виїзду кілька місяців. У деяких країнах власники навчальної візи мають право працювати, правда, обмежена кількість годин на тиждень. Також студенти не зобов'язані сплачувати консульський збір .

Існує думка, що студентська віза видається тільки абітурієнтам, які зараховані до державного вищого навчального закладу. Однак це не зовсім так. Отримати дозвіл в'їхати в країну як студент можна і для відвідування мовних шкіл, проходження спеціалізованих програм навчання, курсів підвищення кваліфікації. Головне - довести посольству, що вам дійсно необхідно це навчання.

Також навчальний заклад обов'язково повинно мати акредитацію.

Що собою являє віза для туриста, читайте в статті « Туристична віза ».

Різновиди студентських віз

Студентські візи бувають двох видів:

  • короткострокові (до 90 днів перебування);
  • довгострокові (більше 90 днів).

Під короткостроковій візою потрібно розуміти, що це не просто 3 місяці, а 90 днів протягом півроку. Оформляючи такий вид дозволу, не варто розраховувати, що після закінчення терміну можна буде відразу ж отримати візу на наступні 90 днів. Короткострокова навчальна віза оформляється простіше, але підходить тільки тим студентам, кому досить 3 місяців перебування в іншій державі.

На тривале навчання потрібно відразу запитувати довгострокове вирішення. Розгляд клопотання про такий візі може зайняти пару місяців, і супровідних документів потрібно більше.

Студенти можуть виїжджати навчатися за кордон і по обміну, наприклад, в США. Сполучені Штати вітають іноземних громадян, які бажають взяти участь в подібних програмах. Щоб звернутися за візою, необхідно бути прийнятим в програму обміну і узгодити свою кандидатуру з її уповноваженим спонсором.

Віза для студентів по обміну може бути оформлена аплікантам, яким освітня установа видала документи для подачі звернення за візою.

Якщо студенти хочуть виїхати на навчання за кордон з дітьми, на дитину також необхідно отримувати дозвіл. Студентська віза з дитиною має свої особливості, але її отримання не повинно викликати великих труднощів.

Оформлення студентської візи в будь-яку країну складається з таких етапів:

  • подача документів до вузу і отримання запрошення;
  • підготовка документів на запит візи;
  • подача документів у візовий центр;
  • оплата навчання.

У кожного візового офіцера є своє бачення того, як виглядає ідеальний аплікант. Однак існують і єдині вимоги: на них потрібно орієнтуватися, щоб уникнути відмови у візі.

Перевага віддається студентам, які є випускниками відомих вітчизняних вузів, вже виїжджали за кордон, чиї батьки мають стабільний дохід. Мало ймовірно, що відмовлять фахівцям, які працюють у великих вітчизняних / міжнародних компаніях і бажають вступити на магістерську програму.

До кращим аплікантам відносяться також перекладачі та філологи, які мають постійне місце роботи на батьківщині, але бажають продовжити навчання за фахом у навчальних закладах іншої держави. До кращим аплікантам відносяться також перекладачі та філологи, які мають постійне місце роботи на батьківщині, але бажають продовжити навчання за фахом у навчальних закладах іншої держави

Які документи подають на студентську візу

Документи заявника - перше, що побачить візовий офіцер. Брак будь-яких паперів або помилкові відомості можуть стати причиною того, що апліканта не запросять на співбесіду і в кінцевому підсумку відмовлять у візі.

Стандартний перелік документів для оформлення студентської візи включає:

  1. Закордонний паспорт апліканта.
  2. Лист на фірмовому бланку на фірмовому бланку навчального закладу. У ньому повинна міститися інформація про програму та курсі навчання і підтвердження того, що іноземець зарахований. До листа потрібно докласти документ про те, що курс навчання оплачений.
  3. Документи про освіту.
  4. Для працюючих студентів - лист від роботодавця про відпустку на час навчання. У документі обов'язково вказується мета відрядження і дата повернення на батьківщину.
  5. Для підприємців - документи, що підтверджують ведення підприємницької діяльності
  6. Візового офіцера необхідно переконати у своїй фінансовій незалежності і підтвердити її документально. Якщо навчання погодилися оплачувати батьки, роботодавець, університет або інша організація, має бути надано спонсорську лист.
  7. бронь авіаквитків .
  8. Документ, який підтверджує, що абітурієнту є де жити в країні навчання.
  9. Фотографії.

Детальну інформацію про те, як повинен виглядати знімок для візового центру, ви знайдете в публікації « Вимоги до фото ».

В які терміни необхідно подавати документи

Терміни оформлення візи залежать від країни, куди студент збирається отримати дозвіл на в'їзд . Наприклад, якщо ізраїльське консульство може видати дозвіл менше, ніж через 14 днів, то консул Австралії буде приймати рішення близько 40 днів.

Досить швидко можна отримати паспорт з візою в консульстві США, а ось прийняття рішення про дозвіл в'їзду в Німеччину по студентській візі може затягнутися до двох місяців.

Оптимальний термін подачі документів на навчальну візу - за 1-2 місяці до того, як вам потрібно приїхати на навчання.

Однак не варто запитувати візу раніше, ніж за три місяці до передбачуваної поїздки. Цілком можливо, що ще доведеться проходити співбесіду або доносити якісь документи, наприклад, медичну страховку , Яку відразу не вимагають при подачі на шенгенську візу , Але можуть попросити принести пізніше.

Скільки діє студентська віза

Як ми говорили раніше, навчальна віза в країни Європи може бути видана на 90 днів або на термін від 3 місяців до року. На більш тривалий термін отримати візу складніше, для цього повинні бути вагомі підстави.

Студентську візу в США можна отримати на термін до 3 років, якщо абітурієнт зможе обґрунтувати потребу такого тривалого перебування в країні.

Відзначимо, що багато в чому відповідь консульства залежить і від навчального закладу, куди зарахований студент: якщо це університет, а не просто курси підвищення кваліфікації, ця обставина буде прийнято до уваги.

Вартість оформлення також залежить від країни. Значно заощадять майбутні студенти ізраїльських вузів - їм доведеться сплатити за оформлення дозволу на в'їзд менше 50 євро.

Одна з найдорожчих студентська віза до Великобританії - близько 500 євро.

Детально ознайомитися з розцінками на оформлення навчальних віз в різні держави можна в статті « вартість візи ».

Детально ознайомитися з розцінками на оформлення навчальних віз в різні держави можна в статті «   вартість візи   »

Основні причини відмови

Візовий офіцер не відмовить у візі через невелику помилки, наприклад, у даті народження. Швидше за все, вам запропонують заповнити анкету ще раз. Але якщо співробітник консульства викриє вас в подачі завідомо неправдивих відомостей, це може стати причиною не тільки відмови у видачі візи, але і заборони на в'їзд в зону Шенгену .

Не варто навіть намагатися подавати до візового центру недостовірні документи, наприклад довідку про заробітну плате.Такіе апліканти потрапляють в "чорний" список.

Відмова загрожує, якщо вам не вдалося переконати візового офіцера в своїй платоспроможності. У співробітника консульства не повинно скластися враження, що студент збирається перетнути кордон не з метою навчання, а щоб нелегально працевлаштуватися.

Чистий паспорт - без візових відміток - знижує шанси на отримання позитивної відповіді, але не так, як неблагополучна візова історія.

Якщо віза отримана, але в ній зроблені помилки, відмова можна отримати вже від прикордонної служби. Щоб цього уникнути, потрібно обов'язково перевірити отриманий візовий штамп.

Більше інформації про це читайте в статті « Помилки в візі ».

Що робити при відмові

Отримання відмови не повинно стати причиною засмучення і бездіяльності: інакше ви зміцните співробітників консульства в думці, що намір вчитися за кордоном не було істиною метою звернення за візою.

Заводити чистий закордонний паспорт і намагатися отримати дозвіл на в'їзд в іншу країну - марна трата часу.

Кращий вихід - звернутися до фахівця, який проаналізує пакет документів на візу, допоможе виявити і виправити помилку. Не забувайте, що відмова у візі повинен бути наданий в письмовій формі: в цьому документі також можна знайти вказівку на допущені недоліки.

Підведемо підсумок

Терміни дії студентської візи коливаються від кількох місяців до кількох років. Здобувач повинен зібрати необхідний пакет документів, в тому числі підтвердити: факт надходження, утворення, платоспроможність.

Прохання на візу подається заздалегідь, але не більше ніж за 3 місяці до запланованої дати виїзду. Оформлення може зайняти від 12 днів до двох місяців.

У разі відмови не варто здаватися, особливо якщо причина не очевидна: потрібно виправити помилки в документах і звернутися за візою повторно.

Студентська віза США: Відео