Реклама
Реклама
Реклама

Ведення сімейного бюджету. Поради психолога

Спочатку, хотілося б позначити деякі психологічні установки, на яких можуть будуватися більш-менш здорові сімейні відносини, з фінансової точки зору і ведення сімейного бюджету:   По-перше, це певна спільнота і довіру

Спочатку, хотілося б позначити деякі психологічні установки, на яких можуть будуватися більш-менш здорові сімейні відносини, з фінансової точки зору і ведення сімейного бюджету:
По-перше, це певна спільнота і довіру. Тобто такий тип відносин, при якому ви не приховуєте від чоловіка своїх доходів, разом плануєте покупки і інвестиції.
По-друге, нехай багато хто не погодиться, але чоловік повинен заробляти більше жінки, хоча б не набагато. Це психологічна ситуація коли жінка відчуває себе захищеною. Заміжня.
По-третє, в вирішенні ключових питань або питаннях про великі покупки, останнє слово має залишатися за чоловіком. Це дає можливість чоловікові бути відповідальним.
І, нарешті, приблизно однакові погляди з фінансових питань. Якщо один чоловік ходить в банк для того, щоб відносити гроші, а інший постійно бере в ньому кредити, і вважає, що життя в кредит - це, як в деяких західних країнах, нормально, то, швидше за все, такі відносини раптово закінчаться.
Але повернемося до фінансів і розумного розпорядження ними.
На жаль, переважна більшість сімей в нашій країні сьогодні не в змозі правильно вести сімейного бюджету, накопичуючи або відкладаючи гроші. Всього 8% за статистикою роблять це постійно. Більше 72%, хоч і хотіли б або вже намагалися, не можуть накопичити необхідну суму на велику покупку.
Це економічний рівень країни, велика частина населення взагалі живе за межею бідності - скажуть багато. Але так все просто. Якщо навчитися слідувати нехитрим правилам і трохи переформатувати свій мозок, звички і установки в ньому, то безбідне старість, ну або хоча б новенький iphone 5 - перестануть бути захмарних горизонтом.
- Не думайте про те, що неможливо. Неможливо купити квартиру в Москві, в Саратові і навіть в Таганрозі. Неможливо купити Audi, навіть одиничку. А Свєтка - це пощастило, у неї батьки і коханець багатий? Можливо все. Визначтеся з метою і дотримуйтесь до неї спокійно і планомірно.
- Розумна економія нікому не зашкодить. Виберіть часовий проміжок, скажімо місяць і записуйте витрати. Потім викресліть все, на що було зовсім не обов'язково витрачати гроші. Але не забувайте про те, що зекономлені на одній «нісенітницю» гроші на іншу «дурницю» витрачати не варто. В такому випадку сенс будь-якої економії втрачається. Переводите зекономлені гроші в накопичення.
- Хваліть себе, якщо відклали гроші, грійте себе думкою про суму на рахунку в банку або думкою про майбутню покупку.
- Плануйте інвестиції. Вивчайте можливості на ринках нерухомості, цінних паперів. Вибирайте цікаву інвестицію і дотримуйтесь до неї.
- Відкладайте більше половини. Багато книги радять відкладати 10% від доходів. Цей варіант, підходить мабуть лише в тому випадку, якщо Вам приємно буде заглянути на рахунок і несподівано виявити невелику суму на невелику покупку, на зразок ноутбука або того ж айфона. У разі якщо у вашій сім'ї амбітна мета, як покупка машини відкладати потрібно від 30 до 50%. Тільки в цьому випадку ви по-справжньому зможете відчути накопичені кошти.
- Кредо. Зробіть своїм кредо - заробляти більше, витрачати менше і примножувати залишилися фінанси.
Почніть хоча б з одного правила, і ведення сімейного бюджету стане улюбленою звичкою всіх членів сім'ї, з'являться стабільність, вільні гроші, спокій в родині і впевненість у завтрашньому дні.

Посилання по темі:
Форум "Шлюб"
Форум "Фінанси, банки, кредити"

А Свєтка - це пощастило, у неї батьки і коханець багатий?