Реклама
Реклама
Реклама

Ведення особистого підсобного господарства на польових ділянках: дозволена діяльність і види будівель і інші особливості ЛПГ на землях сільгосппризначення

  1. Що це таке
  2. Обмеження за розмірами
  3. Ідентифікація по документам
  4. Будівництво
  5. Ведення особистого підсобного господарства
  6. Зведення сільськогосподарських споруд
  7. наслідки самовільного будівництва
  8. Юридичні аспекти
  9. Достоїнства і недоліки
  10. переваги
  11. Корисне відео
  12. висновок

Землі особистого підсобного господарства можуть розташовуватися як на території населених пунктів, так і за їх межами Землі особистого підсобного господарства можуть розташовуватися як на території населених пунктів, так і за їх межами.

Відповідно, ЛПГ ділянки поділяються на два різновиди.

Залежно від категорії земель , На яких вони розташовуються, ділянки отримали наступні назви: присадибні - розташовуються на землях населених пунктів , Польові - виділяються зі складу сільгоспземель .

Розглянемо докладніше польові земельні ділянки.

Що це таке

Польові ділянки ЛПГ знаходяться в заміській зоні, на землях сільськогосподарського призначення. Польовий ділянку ЛПГ - це ВРИ земель, що визначає мету використання наділів - виробництво сільськогосподарської продукції.

Землі сільськогосподарського призначення мають свої експлуатаційні нюанси. Так серед можливих цілей використання можна виділити:

  • виробнича сільськогосподарська діяльність;
  • посадка лісових насаджень;
  • ведення науково-дослідної та навчальної сільськогосподарської діяльності;
  • рибництво.

На відміну від присадибних ділянок ЛПГ, будівництво житлового будинку на польових землях неприпустимо.

Обмеження за розмірами

Кожен суб'єкт Російської Федерації - край, область, автономія самостійно встановлює граничний розмір польового ділянки, незалежно від виду права, на якому земля належить користувачеві Кожен суб'єкт Російської Федерації - край, область, автономія самостійно встановлює граничний розмір польового ділянки, незалежно від виду права, на якому земля належить користувачеві.

У разі перевищення максимального розміру ділянки, виникає необхідність реєстрації власника землі як індивідуальний підприємець або відчуження частини земельної площі, для приведення розміру наділу у відповідність з рекомендаціями законодавства.

Ідентифікація по документам

ПЗЗ регулюють порядок визначення ВРИ земельного наділу. У відношенні ділянок, на які не поширюється дія містобудівних регламентів, діє інший порядок визначення ВРИ. Тут мають значення дані ГКН.

ВРИ ЗУ може бути встановлений за наступними документами:

  • свідоцтво про право власності на ділянку;
  • договори про оборудки з землею;
  • кадастровий план ЗУ, єдиний державний реєстр;
  • ЕГРП, виписка з ЕГРП;
  • рішення судів різних інстанцій;
  • документи про зміну ВРИ ділянки.

Про те, що ділянка є польовим, свідчить напис в документі «Ведення особистого підсобного господарства на польових ділянках» Про те, що ділянка є польовим, свідчить напис в документі «Ведення особистого підсобного господарства на польових ділянках».

згідно класифікатором видів дозволеного використання земельних ділянок , Цього польовому ділянці відповідає код 1.16.

Детальніше про те, як дізнатися ВРИ ділянки читайте в спеціальній статті .

Будівництво

Освоєння польових ділянок відповідно до закону про ЛПГ має здійснюватися виключно в сільськогосподарських цілях без права будівництва на ньому капітальних будівель.

Ведення особистого підсобного господарства

У власника польового ділянки завжди є вибір, який сільськогосподарською діяльністю можна зайнятися на власній землі:

  • Фермерство. Вирощування овочів і фруктів для власного споживання та реалізації на ринках.
  • Свинарство. Забезпечення своєї сім'ї екологічно чистим м'ясом, а також джерело доходу від реалізації м'яса і тварин в живій вазі.
  • Розведення курей та іншої домашньої птиці. Виробництво яєць і дієтичного м'яса є прибутковим видом діяльності - витрати легко окупаються за рахунок низького рівня витрат і швидкого отримання готової продукції.
  • Бджільництво.

Який би вид продукції ви не вирішили робити, обійтися без допоміжних споруд не вийде.

Зведення сільськогосподарських споруд

Полегшити працю хлібороба дозволять такі споруди:

  • Теплиці. Споруди для вирощування ранніх сортів овочевої та ягідної продукції, грибів, саджанців плодових дерев та розсади овочів можуть зводитися на землях сільгосппризначення. При цьому конструкція повинна носити розбірний характер і не мати фундаменту.
  • Колодязь. Овочівництво вимагає регулярного поливу. Риття колодязя і пристрій різних гідротехнічних об'єктів - спосіб забезпечити зволоження грунту.
  • Пристрій ставка. Як і колодязі, ставки забезпечують полив сільгоспкультур, а також є необхідним атрибутом для організації рибного господарства. Для їх пристрою потрібна наявність проекту рекультивації.
  • Сараї для інвентаря та будівельних матеріалів.
  • Місце для стоянки і зберігання сільськогосподарських машин і устаткування.
  • Вуличний туалет.
  • Побутовий для відпочинку людей, місце, де люди, що займаються веденням господарської діяльності, можуть прийняти їжу і сховатися від негоди.
  • Навіс і кошару, сарай і хлів. Вольєри, ями і клітини - все необхідне для розведення кроликів і овець, свиней і ВРХ.
  • Собача будка. Об'єкти сільськогосподарського виробництва вимагають охорони, тому необхідність побудови споруди для утримання собаки рідко оспорюється.
  • Льох для виробництва грибної продукції.

Будівництво на землях, що належать до складу особливо цінних, повністю заборонено.

Забороняється будувати на сільськогосподарських землях ЛПГ:

  • житлові будинки;
  • лазні;
  • гаражі на фундаменті;
  • складські приміщення.

наслідки самовільного будівництва

При виявленні факту самовільного зведення будівель, контролюючі органи мають право видати припис про знесення незаконно побудованого об'єкта При виявленні факту самовільного зведення будівель, контролюючі органи мають право видати припис про знесення незаконно побудованого об'єкта.

Також, можуть встановити терміни для належного оформлення будівельних документів, в разі, коли будівництво конкретного об'єкта на польовому ділянці ЛПГ не суперечить нормам чинного законодавства.

Юридичні аспекти

Споруди для забезпечення сільгоспвиробництва на польових землях мають такі особливості:

  • не підлягають реєстрації в органах Росреестра;
  • вимагають складання проекту забудови й узгодження його з уповноваженими органами;
  • при необхідності проведення робіт з благоустрою потрібне отримання дозволу на їх здійснення.

Деякі види сільськогосподарських споруд згідно із законом отримання дозволу на будівництво не вимагають, але для запобігання конфліктів з контролюючими структурами, дозволом все ж варто заручитися.

У разі розширення меж населеного пункту, поблизу якого розташовується польовий ділянку, і включення його території в категорію земель населених пунктів, у власника землі з'являється реальний шанс поміняти ВРИ наділу з ЛПГ на ІЖС з відкриттям широких можливостей для ведення будівельних робіт.

Достоїнства і недоліки

Основний недолік польових ділянок - заборона на зведення капітальних будівель і споруд. Споруди, для забезпечення сільгоспвиробництва, мають обмежені варіанти використання.

Так, побудований на польовому ділянці сарай можна використовувати для зберігання сільськогосподарського реманенту, але не можна для складування вирощеного врожаю Так, побудований на польовому ділянці сарай можна використовувати для зберігання сільськогосподарського реманенту, але не можна для складування вирощеного врожаю.

Відкритим залишається питання і щодо проведення електрики і газу до польового ділянці.

Безпосередньо для забезпечення сільськогосподарського виробництва провести комунікації можна, а для електрифікації і опалення побутівки і гаражного боксу - немає.

переваги

Незважаючи на всі обмеження в плані будівництва, польові ділянки мають і переваги перед присадибними:

  • низька ставка земельного податку;
  • значні розміри;
  • відсутність податку на доходи фізичних осіб з суми прибутку від реалізованої сільгосппродукції, виробленої на ЛПГ наділі.

Факт виробництва продукції на ЛПГ землях повинен підтверджуватися довідкою муніципального органу влади, що займається реєстрацією ЛПГ.

Корисне відео

Дивіться цікавий відеоматеріал, в якому розказано, які податки необхідно платити з доходів від продажу продукції, вирощеної в ЛПГ.

висновок

Польові ділянки мають досить широкі можливості для ведення будівельних робіт навіть без здійснення процедури зміни категорії земель. У більшості випадків необхідна розробка плану забудови території.

Одна з особливостей будівництва сільськогосподарських споруд - заборона на реєстрацію побудованих конструкцій в якості предмета нерухомості, а значить неможливість подальшої їх реалізації в якості самостійного об'єкта.

Підведення лінії електропередачі виробляється до обмеженого переліку споруд, що ускладнює їх експлуатацію.