Реклама
Реклама
Реклама

Актуальні питання ведення особистих підсобних господарств

До редакції «Ставрополкі» надходить чимало листів від селян, які ведуть особисте підсобне господарство, які цікавляться, як правильно оформити той чи інший документ, щоб можна було розраховувати на отримання субсидії за вироблену і реалізовану продукцію. Сьогодні цей «малий» сектор аграрної економіки вже заявив про себе. Досить сказати, що на частку ЛПГ припадає понад 70 відсотків усього крайового обсягу молока. До редакції «Ставрополкі» надходить чимало листів від селян, які ведуть особисте підсобне господарство, які цікавляться, як правильно оформити той чи інший документ, щоб можна було розраховувати на отримання субсидії за вироблену і реалізовану продукцію

Що необхідно для отримання офіційного статусу власника ЛПГ? - запитує В. Кістіненко з Петровського району.

Згідно з Федеральним законом «Про особисте підсобне господарство» громадянин набуває статусу ЛПХ в тому випадку, пояснили в міністерстві сільського господарства СК, якщо у нього є зареєстрований земельну ділянку в рамках обмежених законодавством розмірів, на якому ведеться підсобне господарство для задоволення особистих потреб. Власнику ЛПГ необхідна реєстрація за місцем постійного проживання в сільській місцевості. Виконання цих умов дає селянину особливий статус непідприємницького виду діяльності - глави (члена) особистого підсобного господарства.

Я хочу зайнятися виробництвом тваринницької продукції, все оформити як належить, щоб в подальшому можна було отримувати субсидії. Який пакет документів я повинна зібрати? Чи вважається свідоцтво власності на ділянку з формулюванням призначення «Землі під будинками індивідуальної житлової забудови», «садівництво», «городництво», «тваринництво» підставою для прийняття документів? - цікавиться жителька Арзгірском району Н. Кравіцкая.

В. Дальнооков з Іпатовскій району пише: «Покладені мені по закону субсидії, якщо на руках у мене вже є державний акт на право власності на землю, довічного успадкованого володіння, безстрокового (постійного) користування землею, свідоцтво на право власності на землю, договори оренди земель сільгосппризначення і договору тимчасового користування землею сільгосппризначення, виписка з рішення правління колгоспу про надання присадибної земельної ділянки, потрібні чи інші документи? ».

З огляду на положення третьої статті Федерального закону «Про введення в дію Земельного кодексу Російської Федерації» і третьої статті Федерального закону «Про особисте підсобне господарство», документом, що підтверджує право одержувача на земельну ділянку для ведення особистого підсобного господарства, є свідоцтво або інший документ, наявний у людини і підтверджує права на ділянку, повідомили в крайовому Мінсільгоспі. При цьому необхідно звертати увагу на вид дозволеного використання земельної ділянки.

Свідоцтво про державну реєстрацію права на земельну ділянку або інший документ, що підтверджує права на земельну ділянку, що містять вид дозволеного використання для індивідуального житлового будівництва (житлового будівництва), «Землі під будинками індивідуальної житлової забудови», «садівництво», «городництво», «тваринництво »не є документом, що підтверджує права селянина на земельну ділянку для ведення ЛПХ.

Чи є свідоцтво про право власності на землю зразка 1992 року, в якому зазначено цільове призначення використання земель «для ведення підсобного господарства» документом, що підтверджує право одержувача? Чи необхідно міняти вид дозволеного використання земельної ділянки «для ведення підсобного господарства» на «для ведення особистого підсобного господарства»? Яка саме формулювання для виплати субсидії підходить найбільше? - запитує група жителів Кевсали Іпатовскій району.

Відповідно до третьої статті Федерального закону «Про введення в дію Земельного кодексу Російської Федерації» державні акти, свідоцтва та інші документи, що засвідчують права на землю і видані громадянам або юридичним особам до введення в дію Федерального закону «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та угод з ним », мають однакову юридичну силу з записами в Єдиному державному реєстрі прав на нерухоме майно та угод з ним.

Визнаються дійсними і мають однакову юридичну силу з записами в Єдиному державному реєстрі прав на нерухоме майно та угод з ним видані документи після введення в дію Федерального закону від 21 липня 1997 року «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та угод з ним» до початку видачі свідоцтв про державну реєстрацію прав за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1998 року «про затвердження Правил ведення Єдиного державного реєстру прав на нерухоме майно та угод з ним », свідоцтва про право власності на землю за формою, затвердженою Указом Президента Російської Федерації від 27 жовтня 1993 року« Про регулювання земельних відносин та розвитку аграрної реформи в Росії », а також державні акти про право довічного успадкованого володіння земельними ділянками, право постійного (безстрокового) користування земельними ділянками за формами, затвердженими постановою Ради Міністрів Української РСР від 17 вересня 1991 р. «Про затвердження форм державного акта на право власності на землю, довічного успадкованого володіння, безстрокового (постійного) користування землею», свідоцтва про право власності на землю за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1992 року «Про затвердження форм свідоцтва про право власності на землю, договори оренди земель сільськогосподарського призначення та договору тимчасового користування землею сільськогосподарського призначення ».

Зустрічаються і законно допускаються однойменні поняття в документах, що підтверджують право одержувача, такі як «для ведення підсобного господарства», «для ведення особистого підсобного господарства», «для особистого підсобного господарства», «для розвитку особистого господарства» і т.п.

«Хто повинен приймати і завіряти документи, що дають право на ведення ЛПГ та з якого моменту після оформлення всієї необхідної документальної бази я можу розраховувати на отримання субсидії?» - задає ще питання Н. Кравіцкая.

Орган місцевого самоврядування. Для включення до переліку одержувачів субсидій на тваринницьку продукцію представники органу місцевого самоврядування запевняють копію документа, що посвідчує особу одержувача, оригінал, копію документа, що підтверджує право одержувача на земельну ділянку для ведення особистого підсобного господарства (оригінал даного документа після звірки з копією повертається одержувачу).

Субсидії надаються одержувачам з крайової скарбниці в рамках закону про бюджет Ставропольського краю на відповідний фінансовий рік.

Тетяна СЛІПЧЕНКО

Що необхідно для отримання офіційного статусу власника ЛПГ?
Який пакет документів я повинна зібрати?
Чи необхідно міняти вид дозволеного використання земельної ділянки «для ведення підсобного господарства» на «для ведення особистого підсобного господарства»?
Яка саме формулювання для виплати субсидії підходить найбільше?
«Хто повинен приймати і завіряти документи, що дають право на ведення ЛПГ та з якого моменту після оформлення всієї необхідної документальної бази я можу розраховувати на отримання субсидії?