Реклама
Реклама
Реклама

Ліміт на дітей

Тема усиновлення в Росії довгий час залишалася незручною. На родини, які забирають дітей з дитбудинків, дивилися скоса, часом навіть осудливо. В останні роки стало здаватися, що ситуацію вдалося переламати: соціальні служби заявляють про скорочення вихованців притулків, на прийомних перестають показувати пальцем. Але проблема прийшла звідки не чекали: Міністерство освіти Росії виступило з ініціативою скоротити число прийомних дітей в сім'ях до трьох. При цьому, якщо у пари вже є троє своїх дітей, то взяти на виховання прийомну їм вже не дадуть.

Крім того, що пропонується скоротити число одночасно усиновлюваних дітей, Міністерство планує серйозно посилити вимоги до самих прийомним батькам.

- Дуже серйозно посилюються вимоги до кандидатів на високе звання батьків. І посилюються вимоги до психологічного обстеження людей, які хочуть стати прийомними батьками, - заявила міністр.

Васильєва пояснила бажання скоротити кількість дітей просто і лякаюче: «Сім'я не може бути, як дитячий сад або сімейний дитячий будинок».

Васильєва пояснила бажання скоротити кількість дітей просто і лякаюче: «Сім'я не може бути, як дитячий сад або сімейний дитячий будинок»

Ольга Васильєва. Фото з сайту russiaedu.ru

Поштовхом до таких шокуючим заходам став аналіз випадків насильства і вбивств в прийомних сім'ях. Зараз, вважає Васильєва, підбір батьків ведеться недбало.

За даними Міносвіти, в банку даних дітей-сиріт знаходиться 48 тисяч анкет. В Іркутській області, за відомостями регіонального Мінсоцразвітія, станом на 1 липня, число сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків, склало 1966 чоловік. При цьому за останні кілька років ситуація змінилася в кращу сторону, в 2016 році в регіоні було 2634 сироти. У тому ж році було усиновлено 73 людини, за шість місяців поточного - 83 дитини.

Жителів регіону всіляко стимулюють, підштовхують до усиновлення. Міністерство проводить конкурси, форуми прийомних батьків, присуджує премії заміщує сім'ям.

- У нашому регіоні проживає майже 2000 дітей які потребують щирому уваги люблячих батьків. Діти не втрачають надію на те, що в один прекрасний день хтось прийде і скаже: поїхали додому. Ми - твої батьки. Адже для кожної дитини дуже важливо мати рідну людину, сімейний затишок і тепло домашнього вогнища, - говорила заступник міністра Тетяна Плестан на відкритті традиційного «Дня Лелеки».

Зараз неважливо, чи є у бажають взяти дитину в сім'ю кровні або прийомні діти. І кількість людей, готових на відповідальний крок, зростає. Але чи не зміниться ситуація, якщо закон Васильєвої візьмуть?

Директор благодійного фонду «Діти Байкалу» Гульнара Гаріфулін зазначає, що факти жорстокого поводження і відмов від дітей мають місце бути, але не можна вважати, що це вина тільки прийомних батьків.

- За останні три роки кількість сиріт в країні скоротилося в три рази і, звичайно, різних драматичних випадків і історій теж стало більше. Безглуздо думати, що прийомні батьки беруть дітей в сім'ю спеціально для того, щоб бити їх або знущатися над ними. Жорстоке поводження з дітьми - патологія, а кожен прийомний батько обов'язково проходить обстеження у психіатра. Проблема в іншому - батьки один на один залишаються з проблемами виховання травмованої дитини, не справляються з ними, і саме з цієї причини іноді перетворюються в тиранів, - вважає глава фонду.

Гульнара Гаріфулін. фото IRK.ru

Ухвалення закону призведе до того, що перестануть брати підлітків і дітей-інвалідів. Як правило, їх забирають члени багатодітних сімей, вони не бояться проблем. Дитячі будинки, де теж не виключено жорстоке поводження, переповняться.

Замість обмежень необхідно вводити супровід прийомних сімей, особливо в період адаптації дітей та їх перехідного віку, впевнена Гульнара Гаріфулін, Для цього органи опіки повинні не наглядати і карати, а допомагати і направляти. А кількість дітей в сім'ї краще розглядати індивідуально: комусь складно вже з двома, а хтось легко справляється з 14.

- Давно назріла необхідність створення професійних прийомних сімей (батьки проходять спеціальне навчання), де як раз можуть виховуватися кілька дітей. І, як правило, це діти, яким важко підібрати сім'ю. Сімейний дитячий будинок - це більш екологічний підхід по відношенню до дитини, ніж державна установа. Це більш відкрита, гнучка і жива система, що адаптує його до майбутнього і яка змінює сценарій його життя, - міркує Гаріфулін.

Вона зазначає, що прийомні батьки негативно відреагували на ініціативу. Багато сімей, де виховуються троє або більше дітей, можуть і хочуть прийняти в свої будинки і інших хлопців, але чи зможуть це зробити, тепер не знають.

Багато сімей, де виховуються троє або більше дітей, можуть і хочуть прийняти в свої будинки і інших хлопців, але чи зможуть це зробити, тепер не знають

Конкурс «Асамблея заміщають батьків». Фото з сайту Мінсоцразвітія Іркутської області

Катерина, виховує трьох кровних дітей. Не так давно вони з чоловіком вирішили, що можуть і повинні взяти малюка з притулку. Почувши про законопроект, засумнівалися, чи встигнуть до 2020. Зараз сім'я будує будинок, поки вони вп'ятьох живуть в квартирі, їм не дадуть дитини.

- Рішення взяти прийомну дитину з'явилося після двох нескладний вагітностей після народження двох старших дітей. В результаті у нас все-таки народилася третя дочка, але думка залишилася. Ми вже пройшли школу прийомних батьків, морально ми готові, але якщо закон вступить в силу, то нам не дадуть можливості подарувати сім'ю дитині. Сподіваємося, що все обійдеться або ми встигнемо до прийняття закону, - хвилюється Катерина.

У сім'ї ще однієї іркутянкі, Юлії, дві рідні доньки і прийомний син. Жінка категорично проти ініціативи. Вважає, що для когось усиновлення - єдиний шлях стати багатодітними батьками. Наприклад, якщо за станом здоров'я жінка не може мати своїх дітей.

Багатодітним сім'ям вручають мікроавтобуси. Фото з сайту Мінсоцразвітія Іркутської області

- Я проти такого закону. Якщо діти виросли, а сили ще є - чому б і ні? І потім, є такі жінки, які не знають, куди себе подіти, якщо їх не оточує цілий виводок дітей, вони просто втрачають сенс життя. Все повинно бути розумно, але обмежувати кількість - неправильний шлях, -возмущается Юлія.

Після піднялася хвилі міністерство вирішило не вносити законопроект на розгляд у вересні, а продовжити над ним роботу . Але відомство стоїть на своєму - потрібні зміни, посилення, необхідно налагодити систему.

Але чи не зміниться ситуація, якщо закон Васильєвої візьмуть?
Якщо діти виросли, а сили ще є - чому б і ні?