Реклама
Реклама
Реклама

Скільки літрів обсяг ванни: огляд стандартних моделей і способи розрахунку

  1. Легка сталева ванна ↑
  2. Довговічна чавунна ванна ↑
  3. Сучасні моделі з акрилу ↑
  4. Розрахунок літражу за формулами ↑
  5. Вимірювання місткості за допомогою відра ↑

Скільки літрів обсяг ванни- питання актуальне не тільки в розрізі ергономічного планування простору санвузла. Розміри, форма і модель чаші безпосередньо впливають на показники витрати води, а відповідно, на фінансові витрати. Обсяг резервуара для прийняття водних процедур - один з найважливіших показників. Компактна модель ідеально впишеться в простір малогабаритного приміщення, в той час як велика система джакузі неодмінно стане головною родзинкою просторого і вишуканого санвузла.

На етапі ремонту і вибору сантехніки мало хто замислюється над майбутньою економії і витратах на оплату води. Все увазі приділяється ергономіці і комфорту, дизайну і вибору забарвлення. Однак місткість чаші - показник, безпосередньо впливає на споживання води, особливо в тих квартирах і будинках, де встановлено лічильник на воду. А таких на сьогоднішній день більшість.

А таких на сьогоднішній день більшість

стандартні моделі

«Золота середина» в цьому питанні - вибір ванни, яка забезпечить необхідний рівень комфорту мешканцям. І разом з тим не стане помітною статтею витрат у сімейному бюджеті. Тому відповідь на питання: скільки літрів в ванні, актуальний і допоможе зрозуміти, яким моделям краще віддати перевагу.

Середньостатистичний показник витрати води на людину становить приблизно 300 л в день, при цьому регулярне прийняття ванни може збільшити це значення приблизно вдвічі. Звідки береться така цифра?

Статистична структура витрат виглядає наступним чином:

  • витрата води на умивання і гігієнічні процедури - близько 30 л;
  • прийом ванни (в розрахунок взятий мінімальний показник обсягу стандартної ванни) - 135 л, наповнена ванна може вміщати до 420 літрів, в залежності від габаритів, і більш;
  • приготування їжі - 30 л;
  • прання - 30 л;
  • змив в унітазі - 60л;
  • втрати на випадок несправності сантехніки, протікання води - 15 л.

Місткість залежить від розмірів

Зі структури витрат видно, що приблизно половина води, яка витрачається людиною протягом дня, доводиться на прийняття ванни. Якщо встановлена ​​простора модель з джакузі, то показник може істотно зрости. Отже, скільки літрів води може вмістити стандартна ванна? І як розрахувати цей показник?

Надійна і міцна купіль може бути виготовлена ​​з різної сировини. Самі практичні і популярні рішення - ванни з таких матеріалів:

  • сталь;
  • чавун;
  • акрил.

Ексклюзивні і дорогі вироби можуть бути виготовлені з мармуру, графіту або фаянсу. Розглянемо докладніше особливості і місткість кожного виду.

Легка сталева ванна ↑

Демократична ціна, невелика вага і простота установки - ось три головних доводу на користь придбання практичною моделі зі сталі. Вони цілком можуть переважити мінуси сантехнічного вироби з цього матеріалу: шум під час набору води і швидке її охолодження.

Обсяг ванни в літрах залежить від параметрів купується моделі: ширина, довжина і глибина. Габаритні розміри виробу визначаються затвердженими державними стандартами.

Стандартна довжина становить 170 см, однак у продажі можна зустріти вироби 150, 160 і навіть 120 см. Обсяг маленької ванни 150 * 65 м становить 140 літрів. Обсяг ванни 170 см в літрах варіюється від ширини моделі, яка може становити від 65 до 75 см.

Обсяг ванни 170 см в літрах варіюється від ширини моделі, яка може становити від 65 до 75 см

Габарити і літраж сталевий купальні

Довговічна чавунна ванна ↑

До переваг чавунної ванни відносять:

  • тривалий термін експлуатації;
  • відмінні показники зносостійкості;
  • оперативний нагрів і здатність протягом тривалого проміжку часу зберігати тепло.

Істотний недолік - масивність і солідну вагу чавунної ванни. Вироби з чавуну не можуть похвалитися варіативністю форми і різноманітністю моделей. Як правило, зустрічаються в продажу моделі з класичною чашею, тому що в процесі виробництва сформувати нестандартні контури судини досить проблематично.

Скільки літрів в чавунній ванні? Місткість моделі з чавуну залежить від її габаритів. Обсяг ванни 170 см при ширині 70 см залишає від 210 до 245 літрів. Найекономічніші сидячі моделі довжиною 10 см, вони віщають близько 120 літрів.

Класична чавунна ванна

Показники місткості і габаритні розміри моделі вказуються виробником в паспорті моделі, який додається до кожного виробу.

Сучасні моделі з акрилу ↑

Акрилові чаші досить швидко завоювали прихильність і прихильність покупців. Тому що легкі конструкції з акрилу можна безперешкодно транспортувати, монтувати та експлуатувати. Мабуть, єдиний недолік моделей з композитного матеріалу - це схильність до механічних пошкоджень. Однак позбутися від подряпин і деформації можна легко в домашніх умовах без залучення фахівців.

Скільки літрів води вміщує така ванна? Відносно акрилових моделей складно дати однозначну відповідь. Композитний матеріал дозволяє надати чаші вироби практично будь-яку форму, що ускладнює і ускладнює проведення математичних розрахунків. Місткість мініатюрної чаші може становити всього 70 л, а обсяг просторій ванни для двох - досягати 1100 л.

Кутова акрилова ванна

Зайнятися розрахунками краще ще до покупки нової сантехніки, інакше підвищена витрата води може стати неприємним сюрпризом.

Розрахунок літражу за формулами ↑

Зробити розрахунок можна за формулою: довжина ванни, помножена на ширину і глибину. Правильно інтерпретувати отримане значення допомагає наступне рівність: 1 літр води дорівнює 1 кубічний дециметр.

Правильно інтерпретувати отримане значення допомагає наступне рівність: 1 літр води дорівнює 1 кубічний дециметр

Як виміряти параметри

Наприклад, який обсяг ванни 150 см в літрах? Параметри ванни: довжина 150 см, ширина 65 см, глибина 50 см. Переводимо вихідні параметри в дециметр і множимо: 15 * 6,5 * 5 = 487,5 кубічних дециметрів або літрів.

Аналогічним чином можна розрахувати обсяг будь-чаші. Для об'єктивності розрахунку необхідно використовувати фактичні виміри вироби, без урахування висоти ніжок або каркаса.

Математичні розрахунки літражу для ванни нестандартної форми будуть складнішими. Щоб дізнатися, скільки літрів води обсяг ванній, спочатку обчислюють площу резервуара, а потім множать отримане значення на глибину вироби.

Вимірювання місткості за допомогою відра ↑

Якщо розрахувати математично місткість чаші проблематично, визначити її обсяг можна за допомогою мірної тари. Знаючи обсяг відра води в літрах (10 літрів в стандартному відрі), і методично наповнюючи резервуар, можна виміряти, скільки літрів води у ванні. Трудомісткий процес займе чимало часу, до того ж реалізувати його можна тільки після установки сантехніки.

Слід пам'ятати, що витрата води безпосередньо залежить від того, як людина звикла проводити гігієнічні процедури, а не тільки від того, скільки літрів води у ванній. Наприклад, якщо ви звикли просто приймати ванну для розслаблення, а після віддаєте перевагу ополоснуться підлогу душем, витрата води може скласти 200 літрів (з яких 150 л - безпосередньо прийняття ванни, а 50 л - душ).

Ванна нестандартного обсягу

Спа-процедури та прийняття ванни для задоволення зажадають більшої витрати води. Як правило, подібні ритуали супроводжуються використанням піни, композиції з ефірних масел, морської солі або скрабу. У цьому випадку витрати води будуть складатися з витрат на попередній душ, заповнення ванни і заключне ополіскування після всіх гігієнічних і розслаблюючих процедур.

Містка і простора ванна - зовсім не причина, щоб відмовитися від розслаблення і отримання задоволення.

До способів економії і регулювання споживання води можна віднести:

  1. Перехід на оплату води за показниками лічильника.
  2. Встановлення та використання ричаговими механізмів, які дозволяють зафіксувати і зберегти найбільш оптимальну температуру води.
  3. Використання душа.
  4. Своєчасне закриття крана під час чищення зубів, умивання та інших процедур.
  5. Підбір оптимальної душової лійки допоможе знизити до 20% витрат на комуналку.
  6. Установка сенсорних моделей кранів і насадок дозволить скоротити споживання води.

Способи економії води

Знаючи, скільки витрачається у ванній кубів води, можна регулювати споживання і економити кошти. Отримати шукане значення нескладно, використовуючи прості формули для підрахунку або уважно вивчивши прикладену до вподобаного документацію. Як правило, виробники сантехніки вказують всі необхідні величини в технічному паспорті виробу.

Придалася стаття? Розкажіть друзям:

Звідки береться така цифра?
Отже, скільки літрів води може вмістити стандартна ванна?
І як розрахувати цей показник?
Скільки літрів в чавунній ванні?
Скільки літрів води вміщує така ванна?
Придалася стаття?