Реклама
Реклама
Реклама

Реставрація ванни - емалювання ванн, стакріловая наливні ванни, акрилові вкладиші

Проблеми з ванною є у кожного другого жителя нашої неосяжної батьківщини Проблеми з ванною є у кожного другого жителя нашої неосяжної батьківщини. Час невблаганно, і подібних проблем не уникнути - в процесі експлуатації на протязі довгих років емальований поверхню ванни піддається впливу хлорованої води, різкого перепаду температур, абразивних речовин і кислотосодержащих засобів, за допомогою яких нашими співвітчизниками робляться завзяті спроби повернути ванні пристойний вигляд. Також на емалюванню в ванні з'являються сліди корозії і накипу, які з плином часу все більше і більше в'їдаються в емальоване покриття і роз'їдають його. У деяких місцях емаль починає відвалюватися, з'являються тріщини, відколи й навіть проломи, аж до наскрізних отворів.
Подібні обставини, дійшовши до певної стадії, схиляють володаря такої ванни до рішучих дій щодо виправлення ситуації. Але рішучість у прагненні замінити стару ванну на нову часто зникає, коли з'ясовується орієнтовна вартість цього заходу і передбачувані трудовитрати. Причому в статті витрат входить не тільки безпосередня ціна нової ванни.

Уявімо, що Ви вирішили замінити Вашу ванну на нову. Для цього Вам потрібно буде турбуватися вибором підходящої за розмірами для Вашої ванної кімнати ванни. В дивному становищі Ви ризикуєте опинитися, якщо до цього у Вас була ванна нестандартних за сьогоднішніми мірками габаритів. Адже раніше радянська промисловість випускала міцні і надійні чавунні ванни, що відрізняються також глибиною і великими розмірами (в порівнянні з тим, що виробники пропонують на ринку сьогодні). Не дивно, що з чавунною ванною в обмін на нову витончену сучасну модель розлучатися не дуже хочеться.
Крім того, заміна ванни на увазі під собою обов'язковий демонтаж старої ванни. Це в свою чергу передбачає від'єднання її від підведених труб (для чого, можливо, знадобляться послуги слюсаря), винос з ванною (знову ж, швидше за все, знадобляться сторонні послуги, на цей раз вантажників), в процесі якого завжди відбуваються численні руйнування прилеглих до ванні областей, наприклад, кахельної плитки і стін.
Ймовірний ризик того, що для винесення / вносити ванни доведеться демонтувати і дверний отвір. Після установки нової ванни Вам доведеться знову приєднувати до неї труби, герметизувати щілини між ванною і стіною, підбирати і класти нову плитку, бажано хоча б схожу на ту, що залишилася після демонтажу ванни на стіні вище.
Численні складності з заміною ванни здатні поставити в глухий кут будь-кого. На щастя, якщо заміна ванни Вам не підходить, є й інші варіанти її поновлення. Серед них можна назвати три основних - емалювання ванни, наливне стакрилове покриття і установка акрилового вкладиша. Значною перевагою будь-якого оновлення ванни є те, що від старої ванни не доведеться позбавлятися. У плані трудовитрат, часу проведення та вартості всієї операції оновлення ванни будь-яким із запропонованих способів явно виграє у жодного рішення щодо заміни ванни на нову.

У кожного способу є свої нюанси, але є і щось спільне - необхідна дуже ретельна підготовка покриття Вашої старої ванни до подальшої реставрації У кожного способу є свої нюанси, але є і щось спільне - необхідна дуже ретельна підготовка покриття Вашої старої ванни до подальшої реставрації. Від підготовки покриття значно залежить якість майбутнього покриття і термін служби Вашої оновленої ванни (за оцінкою фахівців - приблизно на 70%).
Підготовка покриття може бути проведена як Вами самостійно, так і спеціально запрошеними майстрами. І в тому, і в іншому випадку важливо оцінити, наскільки якісно буде виконана робота, чи вистачить у Вас терпіння і акуратності для цього, чи дійсно викликані фахівці є майстрами своєї справи.
Процес підготовки ванни складається з декількох послідовних дій, кожне з яких потрібно виконувати дуже ретельно. Внутрішню поверхню ванни посипають яким-небудь не містить хлор миючим порошком (можна скористатися, наприклад, порошком «Пемолюкс»), розтирають його вологою губкою або ганчірочкою і поверх нього починають обробляти поверхню абразивом, сантиметр за сантиметром зчищаючи шар старої емалі.

Ванна може мати тріщини, відколи й проломи від механічного впливу, аж до наскрізних отворів. Всі вони повинні бути усунуті, поверхня вирівняна і зачищена наждаком. Після цього ванна, позбавлена ​​старої емалі, повинна бути добре знежирена спеціальним розчинником. Потім в ванну набирається вода і приблизно через 10 хвилин зливається, залишки розчинника повинні бути повністю вилучені. Поверхня ретельно витирається сухою тканиною без ворсинок до повного висихання.
В результаті поверхня повинна вийти сухою, гладкою і трохи матовою. Таку ванну вже можна покривати емаллю, стакрілом або встановлювати в неї акриловий вкладиш. Існує ще один спосіб видалення старої емалі - термічний, інакше кажучи, шляхом випалювання, але він вкрай травмоопасен.

  1. емалювання ванни

    Весь процес емалювання ванн (включаючи підготовчий етап) зазвичай займає від 2 до 5 годин роботи у досвідченого майстра. Для реставрації емалі використовують спеціальні акрилові емалеві фарби. Кращим варіантом є двокомпонентні емалі (основа і затверджувач). Готовий склад (основу і затверджувач ретельно змішують протягом декількох хвилин) наносять на підготовлену поверхню махровим валиком або круглим пензлем з жорсткою натуральною щетиною (плоскі кисті з м'якою щетиною підходять для нанесення складу дещо гірше).
    Деякі фірми здійснюють емалювання ванн методом розпилення, який вважається більш надійним. Насправді це не завжди так. Для якісної емалювання до складу готової суміші повинні входити і емаль, і затверджувач. Але аерозольні балони містять тільки емаль, тому така емалювання довго на Вашій ванні не протримається. Метод розпилення хороший в тому випадку, коли до складу готової суміші входить і затверджувач. Але під силу розпорошувати двокомпонентний склад тільки спеціальним потужному компресора, тому викликаючи майстра, уточнюйте, чи привезе він це обладнання з собою.
    На підготовлену ванну спочатку наносять ґрунтовку (перший шар емалі з затверджувачем). Грунтовка не тільки протистоїть окисленню металу, але виконує і іншу важливу функцію - забезпечує кращу адгезію при подальшому нанесенні другого шару емалі. В процесі емалювання у ванній кімнаті при роботі з ґрунтовкою і емаллю необхідно забезпечити хороший повітрообмін. Після висихання грунтовки можна наносити основний шар емалі.
    Якщо Ви як способом реставрації скористалися емалюванням і Ваша ванна, нарешті, придбала зовсім інший вигляд, потрібно не забувати основні правила догляду за новим покриттям. Старий звичний спосіб натирання абразивними і роз'їдають засобами і жорсткою щіткою для такої ванни зовсім не підходить. Мити емальований ванну потрібно губкою або м'якою ганчіркою з використанням мила або м'яких засобів, що не містять хлор, кислоти та інші сильнодіючі хімікати.

  2. Стакріловая наливна ванна

    Другим виходом із ситуації з постарілої емаллю ванни є нанесення нового шару спеціальної емалі stacril (стакріл) методом її наливання на всю внутрішню поверхню ванни. Стакріл - це розробка останніх років, емаль на основі рідкого акрилу (звідси подібність у назві), що володіє підвищеними характеристиками ударопрочности і зносостійкості.
    На добре очищену від старої емалі, оброблену і вирівняну ванну починаючи з країв і по всій площі наливають стакріл, який, розтікаючись, утворює абсолютно рівну гладку глянсову поверхню. Стакріловая шар виходить близько 1-6 мм завтовшки. Після висихання така ванна виглядає навіть краще, ніж нова. Але не це найбільші гідності стакріловая наливних ванн.
    Стакріл дуже стійкий до механічної і хімічної дії, а також володіє антибактеріальними властивостями, що, по суті, неоціненно з точки зору призначення ванних кімнат. Догляд за стакріловая наливними ваннами дуже простий, бруд змивається легко і, можна сказати, майже не затримується на стакріловая покритті, і натирати ванну спеціалізованими засобами або абразивами абсолютно не потрібно.

  3. Акриловий вкладиш в ванну

    Установку акрилового вкладиша у ванну ще іноді називають технологією «ванна у ванну». Така назва обумовлена ​​тим, що в стару ванну вкладається повністю повторює її форму вже готове акрилове покриття вагою близько 2 кг. Ще пару років тому такі акрилові вставки виробляли на заводах під різні, але при цьому стандартні розміри ванн. Сьогодні можна замовити виготовлення акрилового вкладиша будь-якої форми і кольору.
    Цей варіант поновлення емалевого покриття найдорожчий з трьох описаних, але акрилові ванни самі по собі не дешеві, але вони того варті. Хоча установка вкладиша обійдеться дешевше, ніж установка нової ванни. За своїми властивостями акрил відмінно підходить для покриття ванни, він має гарну ударостійкість, термостійкість, герметичністю, екологічною безпекою, просто і легко миється і не сприйнятливий до іржі (тому, на відміну від емалі, що не буде з часом жовтіти навіть під впливом іржавих труб) .
    Ванна з акриловим вкладишем за своїми характеристиками стає практично такий же, як і цілісна акрилова ванна. Метод виробництва вкладишів і повноцінних акрилових ванн практично ідентичний (вакуумне формування), різниця тільки в тому, що всередині вкладишів немає стеклопластикового армування. Зазвичай товщина акрилового вкладиша близько 4 мм.
    Вся установка акрилового вкладиша у ванну триває приблизно 2 години. Герметичність зчеплення вкладиша з ванною забезпечується рідкими цвяхами, які наносяться на обидві поверхні, після чого акриловий вкладиш просто поміщається в стару ванну (з попередньо обробленим покриттям). Отвори зливів стикуються. Краї вкладиша обов'язково загинаються за краї ванни для герметичності, тому невеликий шар плитки на стінах, прилеглих до ванни, швидше за все, буде зруйнований. Але більшість майстрів на місці зруйнованої плитки зроблять куточок або допоможуть знайти хорошого майстра-плиточника.

І наостанок ще про один важливий параметр відреставрованих ванн - про термін експлуатації. Завдана на ванну нова емаль проживе близько 7-8 років, стакріловая наливний шар - 15-20 років, а акриловий вкладиш буде протягом як мінімум 20 років успішно виконувати всі свої функції. Вартість кожного з цих трьох варіантів зростає в тому ж порядку. У будь-якому випадку реставрація ванни обійдеться у всіх сенсах дешевше покупки і установки нової ванни. Вибирати є з чого. Однак, якщо вам цікаво, на нашому сайті є можливість ознайомитися з прикладом кошторису на комплексний ремонт ванної кімнати , Де розписана вартість всіх видів робіт, в тому числі і по заміні старої ванни на нову.