Реклама
Реклама
Реклама

Освітлення ванної кімнати, фото проектів, світильники в інтер'єрі

  1. Особливості висвітлення ванної кімнати
  2. Типи світильників для освітлення ванної
  3. Загальне освітлення ванної кімнати
  4. Локальне освітлення у ванній кімнаті
  5. Освітлення у ванній своїми руками
  6. підсумок

Ідеї ​​освітлення ванної кімнати

Яким має бути освітлення у ванній кімнаті: яскравим або приглушеним, агресивним або м'яким, спрямованим або розсіяним? Відповідь на ці та інші питання можна отримати, ознайомившись з інформацією в цій статті.

Особливості висвітлення ванної кімнати

Відсутність природного світла і особливості користування ванною кімнатою накладають особливі вимоги на висвітлення цього приміщення:

  • Воно повинно мати природне спектр, близький до денного.
  • Бажано, щоб кожна функціональна зона ванної кімнати мала своє локальне освітлення.
  • З огляду на високу вологість повітря і часту зміну температури приміщення джерела світла повинні бути максимально безпечними для експлуатації в таких умовах.

Загальне освітлення ванної кімнати фото

Щоб освітлення у ванній кімнаті було не дуже яскравим, але досить раціональним - використовується кілька світильників, встановлених в різних місцях. У міру необхідності, їх можна використовувати як окремо, так і в будь-якій комбінації включення.

Типи світильників для освітлення ванної

Традиційні бра, торшери, люстри і подібні світильники, використовувані в сухих житлових приміщеннях, мало пристосовані для установки у ванній кімнаті. У більшості з них в якості джерела світла застосовується лампа розжарювання, яка далеко не ідеальний варіант у вологому атмосфері з різкими температурними перепадами.

Крім того, така лампа недовговічна, і міняти її доводиться досить часто. Якщо в приміщенні високі стелі - часта заміна ламп стає серйозним випробуванням для власників житла.

Недоліки ламп розжарювання:

  • високий робочий напруга;
  • висока температура нагрівання;
  • тендітна скляна колба.

Сучасне освітлення для ванної кімнати виконується на основі низьковольтних газорозрядних (неон, економки) або світлодіодних джерел світла. В обох випадках забезпечується не жовтий, а більш звичний для очей, натуральний спектр освітлення.

В обох випадках забезпечується не жовтий, а більш звичний для очей, натуральний спектр освітлення

Ідея освітлення маленької ванної кімнати

Газорозрядні і світлодіодні лампи в процесі роботи нагріваються набагато менше ламп розжарювання. Та й термін служби у них в кілька разів більше. З огляду на ще і знижена напруга живлення, стає зрозумілим, який вид освітлення для ванної є краще за все.

Світлодіодне освітлення ванною в стилі модерн

У проектах сучасного житла передбачається світлодіодне освітлення у ванній з живленням від понижуючого трансформатора. Він забезпечує гальванічну розв'язку з мережевою напругою і гарантує абсолютний захист від ураження електричним струмом при будь-яких умовах.

Загальне освітлення ванної кімнати

Стелю забезпечують загальний освітлювальний фон, достатній для виконання повсякденних операцій: миття рук, прийняття ванни, користування пральною машинкою тощо. Такі світильники підбираються під інтер'єр, так як, по суті, є одним з його елементів.

Такі світильники підбираються під інтер'єр, так як, по суті, є одним з його елементів

Ідея стильного освітлення ванної кімнати

  • Для високих стель підійде будь-який тип світильника, навіть люстра.
  • А для низьких - слід вибирати більш плоску конструкцію, щоб вона не скорочувала візуальний простір.

Освітлення у ванній кімнаті, фото з люстрою

Якщо витяжка приміщення не справляється з видаленням пара або у ванній обладнана сауна - зверніть увагу на закриті, або герметичні світильники, для захисту від вологості.

Освітлення у ванній, фото плоского світильника

Дуже непоганим варіантом може виявитися освітлення кімнати від вбудованих точкових світильників. «Світиться» стеля усуває всі тіні в приміщенні, тому легше проводити косметичні процедури. Кімната здається ширше і об'ємніше.

Освітлення точковими світильниками у ванній

Правда, для монтажу підвісної конструкції підійдуть тільки високі стелі. Для низьких цей варіант реалізується у вигляді сучасних плоских освітлювальних світлодіодних панелей різної потужності.

Локальне освітлення у ванній кімнаті

Щоб забезпечити в приміщенні повний комфорт - кожну функціональну зону потрібно забезпечити власним локальним освітленням. Такими зонами можуть бути:

  • умивальник і дзеркало над ним;
  • ванна;
  • душова кабіна.

У більш просторому приміщенні можуть бути і інші локальні зони, що вимагають власного освітлення: шафа або тумба, велике дзеркало на повний зріст.

У більш просторому приміщенні можуть бути і інші локальні зони, що вимагають власного освітлення: шафа або тумба, велике дзеркало на повний зріст

Локальне освітлення у ванній кімнаті фото

Як локальних джерел світла використовуються спеціальні настінні джерела спрямованого або розсіяного світла.

Ідея підсвічування дзеркала у ванній кімнаті

У раму дзеркала або по його контуру може бути облаштована світлодіодне підсвічування, що дозволяє розглянути себе в найдрібніших подробицях.

Освітлення у ванній своїми руками

Виробники джерел світла пропонують великий асортимент різної продукції, тому підібрати світильник, відповідний поставленим завданням, не складе особливих труднощів. Оскільки світло у ванній кімнаті є складовою дизайну її інтер'єру - все світильники повинні органічно вписуватися в навколишнє оточення і бути виконані в єдиному стилі.

Оскільки світло у ванній кімнаті є складовою дизайну її інтер'єру - все світильники повинні органічно вписуватися в навколишнє оточення і бути виконані в єдиному стилі

Освітлення ванної своїми руками в аристократичному стилі

Колір, форму, розміри і тип світильника краще вибирати на етапі створення інтер'єру. При великому бажанні можна створити освітлення самостійно - сучасні технології дозволяють робити це без професійної підготовки.

Світло у ванній кімнаті своїми руками

Ванна кімната сильно виграє, якщо її висвітлення буде створено з розумом і любов'ю. Не слід обмежувати свій домашній світ стандартними рішеннями ширвжитку. Сучасний ринок освітлення пропонує цілий спектр рішень, починаючи від готових світильників і закінчуючи окремими модулями освітлювальних систем будь-якої складності.

Багатомодульна система освітлення ванної

підсумок

Добре розроблене і грамотно реалізоване освітлення в кімнаті здатне звичайну ванну перетворити в центр естетичної насолоди і емоційного розвантаження. І це далеко не вигадка, а реальність, багаторазово підтверджена вдалими прикладами!